Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποια κτήρια περνάνε από Σ/Α;


Recommended Posts

Καλημέρα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώμη σας για μια περίπτωση που έχω. Έχει εκδοθεί άδεια δόμησης με το άρθρο 10 το 2016 μετά από σύμφωνη γνώμη του Σ.Α. τώρα που θέλω να κάνω κάποιες αλλαγές όσον αφορά τις όψεις της οικοδομής χρειάζεται να ξαναπεράσω από το Σ.Α. ή δεν χρειάζεται? Δεν γίνεται καμία αλλαγή άλλη στη δόμηση, κάλυψη και όγκο απλώς αλλαγές στο χρωματισμό και μετακίνηση κάποιων κουφωμάτων. Στην περιοχή μου δεν επιβάλλεται η έγκριση Σ.Α. για έκδοση οικοδομικών αδειών. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 140
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν αλλάζουν οι όψεις και σύμφωνα με το άρθρο 7 και το ακίνητο ανήκει σε μια από τις περιπτώσεις του άρθρου 7 του 4495 τότε απαιτείται.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ εγώ δεν ανήκω σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις είμαι εντός σχεδίου στη Θεσσαλονίκη Χαριλαου που δεν ορίζει κάτι οπότε λογικά δεν χρειάζεται να ξανά πάω εφόσον δεν αλλάζω τίποτα στο διάγραμμα δομησης εκτός από τις όψεις σε σχέση με την έγκριση του Σ.Α. για το άρθρο 10. 

Επίσης μια άλλη ερώτηση ξέρετε αν στο Σοχό, Δήμου Λαγκαδά χρειάζεται να περάσω Σ.Α. για κατάστημα γιατί στο ΦΕΚ του '55 δεν αναφερει κάτι για ειδικές διατάξεις οπότε λογικά μπορώ να χρησιμοποιήσω και στέγη από πάνελ?

Edited by gella
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, gella said:

.... εκτός από τις όψεις σε σχέση με την έγκριση του Σ.Α. για το άρθρο 10. 

Υπάρχει μια γενικά (και ειδικά) αρχή…. Ότι πέρασε και σφράγισε το Σ.Α. αν υπάρξει Άδεια και εμπλέκει κάποια σχέδια απ’ τα σφραγισμένα εγκεκριμένα από Σ.Α. να πρέπει να ξανά περάσει προς έγκριση.

(δεν γνωρίζω κάν τι περιελάβανε η έγκριση που αναφέρεις αλλά αν είχαν και όψεις και «απλώς» αλλάζεις χρώματα…. Απλά αλλάζεις όψεις….)

 

Τσεκ με προσοχή.

Link to comment
Share on other sites

Τα ΣΑ για το άρθρο 10 εξετάζουν μόνο αυτά που λέει ο νόμος :

Σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για τη διατύπωση της γνώμης του λαμβάνει υπόψη του ιδίως τα κριτήρια του περιβαλλοντικού οφέλους και της βέλτιστης απόδοσης σε κοινή χρήση.

Δηλαδή για τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης δεν χρειάζονται τις όψεις αλλά μπορούν να τη διατυπώσουν με μόνο το ΔΚ, τις σχηματικές όψεις που αυτό περιέχει ή και τα πρόσθετα φωτορεαλιστικά που προτείνονται στα διάφορα έγγραφα.

Αν υποτεθεί ότι παραβιάζονται κριτήρια τυφλών όψεων, δηλ. αν εκεί που είχες ανοίγματα τα καταργείς και παρουσιάζεις σήμερα μια τυφλή όψη, πάλι ως υπόθεση είναι άτοπη γιατί τα κριτήρια αυτά έχουν τεθεί για τη μη τοποθέτηση του κτηρίου παρά το όριο και όχι για τα ανοίγματα καθ'εαυτά (εξ' άλλου ποιός θα ήθελε να χάσει το φως του).

Σε κάθε περίπτωση, κάνεις μια αίτηση-έγγραφο προς το ΣΑ για να σου απαντήσει περί της αρμοδιότητάς του στην υπόθεση και ξεμπερδεύεις ταχύτατα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα, στο άρθρο 7 παράγραφος 1α. αναφέρεται σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αυτές οι περιοχές είναι τα λεγόμενα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους(ΤΙΦΚ) ή γενικά αναφέρεται και σε περιοχές που είναι εντός NATURA2000 ή προστατευόμενες περιοχές που έχουν καθοριστεί από ΣΧΟΟΑΠ;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Γεια σας,

Για μια άδεια μικρής κλίμακας για εξωτερικές βαφές με χρήση ικριωμάτων σε ένα κτίριο εντός χαρακτηρισμένου "ιστορικού τόπου", απαιτείται έγκριση από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής; Αν υπάρχει κάποιος συνάδερφος που γνωρίζει σχετικά ας μου δώσει τα φώτα του. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα, σε κατοικία προ του 55 σε απόσταση μικρότερη των 100μ. από τη γραμμή παραλίας και πρόσωπο σε επαρχιακή οδό θέλω να επισκευάσω τα επιχρίσματα με τα ίδια υλικά/χρώματα. Απαιτείται γνωμοδότηση;

Καλύπτομαι απ' τη παράγραφο 1α) του άρθρου 7 του Ν. 4495;

Οι εργασίες δεν θα γίνουν στο εσωτερικό ωστόσο δεν θα αλλάξουν οι όψεις.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα

Σε ειδικό κτίριο (βρεφονηπιακός) με απαλλαγή από ΜΠΕ, απαιτείται έγκριση από Σ.Α.;

Στον 4495/17 άρθρο 7 δεν ξεχωρίζει ειδικά κτίρια.

Σε παλαιότερη όμοια περίπτωση του 2018 το Σ.Α. έχει δώσει γνωμοδότηση κανονικά. Δεν επικαλέστηκε τον 4495 ωστόσο.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο για σχολεία κλπ ειδικά κτίρια;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.