Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τακτοποίηση αυθαιρέτων και μετά κατάτμηση αγροτεμαχίου


pmarkouizos

Recommended Posts

Συνάδελφοι λίγη βοήθεια στο παρακάτω πρόβλημα:

 

Πελάτης έχει στην κατοχή του αγροτεμάχιο εμβαδού πολλαπλασίου της αρτιότητας κατάτμησης, στο οποίο έχει κτίσμα με οικοδομική άδεια, κτίσμα προ του 55 το οποίο αυθαίρετα το έχει επισκευάσει και αλλάξει χρήση και άλλα κτίσματα αυθαίρετα βοηθητικών χρήσεων. Τα περισσότερα από αυτά τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται εντός της πλάγιας απόστασης των 15 μέτρων.

 

Εάν, λοιπόν, ταχτοποιηθούν τα αυθαίρετα, με όλες τις παραμέτρους και της παράβασης της πλάγιας απόστασης, δηλαδή πληρωθεί πρόστιμο για την διατήρηση των κτισμάτων εντός της πλάγιας απόστασης, υπάρχει πρόβλημα στην μεταγενέστερη κατάτμηση του αγροτεμαχίου;

 

Η σκέψη μου είναι πως η κατάτμηση δεν δημιουργεί νέα αυθαίρετα κτίσματα, αφού είναι ήδη αυθαίρετα και με την πληρωμή του προστίμου απέκτησαν το δικαίωμα διατήρησής τους.

 

Είναι σωστή η σκέψη μου; Εάν ναι υπάρχει κάποια νομική κάλυψη; Κάποιο έγγραφο, νόμος κάτι, ώστε να το στηρίξω;

Βλέπετε κάπου πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Ας υποθέσουμε ότι αύριο γίνεται μεταβίβαση ενός τμήματος (κατάτμηση).Θα χρειαστεί βεβαίωση μεταβίβασης για το αρχικό ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και μια βεβαίωση για το μεταβιβαζόμενο γεωτεμάχιο.Αφου θα είναι τακτοποιημένα δε βλέπω κάποιο πρόβλημα.

Εννοείται ότι στην κατάτμηση που θα γίνει, θα έχεις φροντίσει ,αν είσαι ο μηχανικός της υπόθεσης, τα τμήματα όπως θα κατατμηθούν, να μη δημιουργήσουν αυθαιρεσίες στα τακτοποιημένα κτίρια τα οποία θα βρίσκονται στα μη κατατμηθέντα τμήματα ή στα μεταβιβαζόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Τα κτίσματα μετά την τακτοποίησή τους θα είναι πάλι εντός των πλάγιων αποστάσεων του οικοπέδου από το όριο του δρόμου, ενώ από το όριο της κατάτμησης θα φροντίσω να απέχει όσο πρέπει. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα; εάν όχι βασίζεται κάπου; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για λεπτομερέστερη συζήτηση ανεβασε το τοπογραφικό με τα κτίσματα μέσα και σε ενα δεύτερο σχέδιο-σκαρίφημα, μια πρόταση του πως σκέφτεσαι να τα κατατμήσεις για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε δε βλεπω κατι αποτρεπτικό στο να γίνει αυτό που σκεφτηκες. Έχουμε καποια κτίρια τα οποία παραβιάζουν πολεοδομικές διατάξεις.Τακτοποιούνται με βάση το ν. 4014. Μετά την κατάτμηση συνεχίζουν να παραβιάζουν τις ίδιες διατάξεις για τις οποίες έχουν πληρώσει πρόστιμο, έχουν τακτοποιηθεί και πλέον υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 23 παρ 2 στ. Πριν τη τελική σου απόφαση.περίμενε και γνώμες άλλων συναδέλφων.

Επισυνάπτω και ξανά το γνωστό άρθρο 23 για περαιτέρω βοήθεια στη συζήτηση.

 

ΑΡΘΡΟΝ-23

Απαγόρευση εμπράγματων δικαιοπραξιών σε ακίνητα

με αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης

 

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα Αρθ-5 παρ.2 και Αρθ-22 , παρ.3 του ΓΟΚ/85 (ΦΕΚ-210/Α/85). Στην παραπάνω απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.

2. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

α) που υφίστανται προ του 1955 ή

β) που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τον Ν-1337/83 (ΦΕΚ-33/Α/87)

γ) που έχουν νομιμοποιηθεί με τις διατάξεις

της παρ.5 του Αρθ-16 του Ν-1337/83

ή της παρ.3 του Αρθ-22 του ΓΟΚ/85,

της παρ.8 και παρ.10 του Αρθ-9 του Ν-1512/85 (ΦΕΚ-4/Α/85), ή

δ) των οποίων έχει ανασταλεί η κατεδάφιση , σύμφωνα με τις διατάξεις των Αρθ-15, Αρθ-16, Αρθ-17, Αρθ-20 και Αρθ-21 του Ν-1337/83 (ΦΕΚ-33/Α/83), όπως ισχύουν, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση ή

(Σ.Σ. Βλ. και Εγγρ-5998/12 της ΔΟΚΚ όπου δίνονται διευκρινίσεις για την εξαίρεση από

την κατεδάφιση αυθαιρέτων του Αρθ-16 του Ν-1337/83 στα οποία έχουν κατασκευαστεί

και νέα αυθαίρετα)

ε) για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του Ν-3775/09 (ΦΕΚ-122/Α/09) ή του Ν-3843/10 (ΦΕΚ-62/Α/10) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές ή

"στ) για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή η καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31-1-13, όπως ορίζεται στην παρ.6 του επόμενου άρθρου και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο".

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

το ανεφερα και στο γενικο θεμα της κατατμησης αγροτεμαχιου αλλα ισως να ειναι πιο σωστο να αναφερθει εδω:

 

συναδελφοι σε αγροτεμαχιο με εμβαδον 4,5 στρεμματα υπαρχει μια τακτοποιημενη αποθηκη με τον 4014. μπορω εγω να κατατμησω το αγροτεμαχιο σε δυο . το ενα 3 στρεμματα και το αλλο 1,5 ?? ή με δεσμέυει σε κατι το κτιριο?

η γνωμη μου ειναι οτι δεν δεσμευομαι απο καποια διαταξη διοτι το κτιριο ειναι τακτοποιημενο για 30 χρονια και οχι για παντα με νομιμοποιηση η οποια θα ειχε ως προϋποθεση και την αρτιοτητα.

αρα τοτε μπορω να κατατμησω το αγροτεμαχιο αρκει να μην αλλαζουν μετα οι παραβασεις που ειχαν δηλωθει. πχ εαν ειχα δηλωσει πλαγια αποσταση  να μεινει η ιδια ή απο τη πλευρα που δεν εχω δηλωσει πλαγια αποσταση να μεινουν 15 μετρα. βεβαια οι πλαγιες αποστασεις δηλωνονται οταν υπαρχει αδεια.

αρα σε περιπτωση οπως την δικη μου που δεν υπαρχει αδεια τοτε δεν εχω καποιο περιορισμο. νομιζω.

η γνωμη σας?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.