Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ν. 3669/08 - Οριακή προθεσμία


Recommended Posts

Σύμφωνα με το Ν.3669/2008 άρθρο48 παράγραφος 7 "Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την κατασκευή του έργου για επιπλέον της συνολικής προθεσμίας χρονικό διάστημα, ίσο προς το ένα τρίτο(1/3) αυτής και πάντως όχι μικρότερο των τριών (3) μηνών (οριακή προθεσμία).Η συνολική προθεσμία υπολογίζεται με βάση την αρχική συμβατική προθεσμία".

 

Επειδή δεν βρήκα κάτι σχετικό,

1)Η βεβαίωση περάτωσης εργασιών με ποιά ημερομηνία θα υπογραφεί ?

2) Μπορούν να γίνουν στο διάστημα της οριακής προθεσμίας ΠΠΑΕ, ΑΠΕ κλπ?

 

67-f21fe637f7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Και για να συνεχίσω απο εκεί που σταμάτησες:

 

''Η συνολική προθεσμία υπολογίζεται με βάση την αρχική συμβατική προθεσμία και τις τυχόν παρατάσεις που εγκρίθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα του αναδόχου μέσα στην αρχική συμβατική προθεσμία και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του." Είναι κομβικό σημείο ποιού υπαιτιότητα είναι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών.

 

Είναι ψιλοδαιδαλώδες το όλο θέμα (ξετυλίγεται ενα ντόμινο ενεργειών ανάλογα με το ποιός φέρει την ευθύνη καθυστέρησης) και μη έχοντας εικόνα του ιστορικού του έργου, περιορίζομαι στα βασικά:

 

1. Εξ' όσων γνωρίζω, η Βεβαίωση Περαίωσης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνταχθεί το αργότερο με την εκπνοή του χρόνου πλήρωσης της οριακής προθεσμίας, έχουν - δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο επιβλέπων κάνει αναφορά για τις εργασίες που απομένουν. (δες εγκ. 11/Δ17α/08/78/ΦΝ 433.β/16.05.2012 Τροποποιήσεις νομοθετικού πλαισίου εκτέλεσης δημοσίων έργων, στην ουσία τα άρθα 134-137 του Ν4070/2012)

 

2. Μέσα στα πλαίσια της οριακής προθεσμίας μπορούν να γίνουν ΠΠΑΕ, ΑΠΕ κλπ. Στην ουσία η οριακή προθεσμία είναι ο καταλυτικός χρόνος, η τελευταία ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, δεν έχει καμία παράταση απο εκεί και μετά. Το διάστημα αυτό δίνεται για να εκτελεστούν εργασίες οπότε θεωρώ δεδομένο πως μπορείς να προχωρήσεις σε Πιστοποιήσεις, Επιμετρήσεις, ΠΠΑΕ κλπ

 

3. Σημαντικό είναι βέβαια αν έχεις φτάσει στη διαδικασία της οριακής προθεσμίας με ευθύνη δική σου ή με υπαιτιότητα της υπηρεσίας, όπως προ είπα κι αυτό γιατί απο το γεγονός αυτό προσδιορίζεται αν οι εργασίες που εκτελούνται στα πλαίσια της παράτασης αυτής, έχουν ή όχι αναθεώρηση, καθώς επίσης και το αν θα επιβληθούν ποινικές ρήτρες.

 

 

Ελπίζω να σε βοήθησα στο ελάχιστο.

Link to comment
Share on other sites

christinaz,

 

1)Βάσει ποιάς νομοθεσίας προκύπτει ότι " η Βεβαίωση Περαίωσης σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνταχθεί το αργότερο με την εκπνοή του χρόνου πλήρωσης της οριακής

προθεσμίας" όπως αναφέρεις.

2)Γίνεται κάποια ενέργεια απο διευθύνουσα η την Προισταμένη αρχή για να έχει ισχύ η οριακή προθεσμία η θεωρείται ότι ισχύει κατά κάποιο τρόπο αυτονόητα?

Link to comment
Share on other sites

tsiberi34

Απαντησεις στο post #1

 

1) H οριακη προθεσμια ειναι ο μεγιστος χρονος που μπορει να παραταθει ενα εργο (ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για τον αναδοχο) οταν η ευθυνη καθυστερησης δεν τον βαραινει αποκλειστικα .Γιαυτο δε το σκοπο βγαινει και παραταση προθεσμιας με αναθεωρηση και νεο χρονοδιαγραμμα.

2) Μετα το περας του εργου εκδιδεται η βεβαωση περαιωσης (οπως λεει ο σχετικος νομος 3669/08 αρθρο 71) .Προφανως το περας του εργου ειναι κατα μεγιστο αυτο που λεει η δοθεισα παραταση .

Μια μονο περιπτωση υπαρχει να δοθει βεβαιωση περαιωσης με ημερομηνια αναγραφης (της περαιωσης) την τελευταια εγκεκριμμενη (τελευταιο χρονοδιαγραμμα) ενω το εργο τελειωσε αργοτερα.Ειναι η περιπτωση &2 αρθρου79λογω επουσιωδων3) ελλειψεων κ.λ.π)

3) Η συνταξη ΠΠΑΕ και ΑΠΕ πρεπει να γινεται μεσα στο εγκεκριμμενο χρονοδιαγραμμα. Εφ οσον εχει δοθει παραταση και υπαρχει νεο χρονοδιαγραμμα (βλ. προηγουμενα) ασφαλως και επιτρεπεται η συνταξη τους.

 

Οσο αφορα το post #3

 

1) Αρθρο 71&1 (η προθεσμια του συνολου του εργου ειναι η νεα οπως προανεφερα)

2) Δεν ισχυει αυτονοητα.Οταν ληξει η συμβατικη προθεσμια τοτε (εφ οσον δεν ευθυνεται αποκλειστικα ο αναδοχος) και το εργο δεν εχει τελειωσει τοτε αν ο αναδοχος δεν κανει αιτηση για παραταση , εγκρινεται παραταση και χωρις αυτη την αιτηση . (&10 αρθρο 48 Ν3669/08) Η παραταση δινεται οπως και στις αλλες περιπτωσεις (εισηγηση της ΔΥ και αποφαση της ΠΑ ή της Οικονομικης Επιτροπης αν ειναι Περιφερεια κ.λ.π)

 

Τελος για να ξεκαθαριστει κατι.

Η εννοια της οριακης προθεσμιας ειναι οτι ο αναδοχος δεν μπορει να φυγει αμεσως απο το εργο και να αφησει πισω του εκκρεμοτητες εστω και αν φταιει για τις καθυστερησεις ο αντισυμβαλλομενος.Κατα τα αλλα ειναι μια προθεσμια οπως οι αλλες (επαναλαμβανω λογω ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ευθυνης του αναδοχου)

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

tsiberi34

 

1. Είναι συμβατική υποχρέωση η τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Η Βεβαίωση Περαίωσης εργασιών, είναι στην ουσία βεβαίωση για το χρόνο περάτωσης των εργασιών, κατά συνέπεια αν εκδοθεί μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνο και των τυχόν εγκεκριμένων παρατάσεων αυτού, θεωρείται μη νόμιμη.

 

Δες για παράδειγμα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: ''.....Τόσο όμως η σύνταξη και η έγκριση του ΑΠΕ όσο και η εκτέλεση των σχετικών εργασιών πρέπει να ολοκληρώνονται πριν από τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας περάτωσης του έργου ή της νόμιμης παράτασης αυτής. Κατά συνέπεια, δαπάνες που αφορούν σε υπερσυμβατικές εργασίες δημοσίου έργου, δηλαδή αυξημένες ποσότητες ή πρόσθετες εργασίες σε σχέση με τις συμβατικές, που έχουν εκτελεσθεί κατά παράβαση των ως άνω διατάξεων, δηλαδή πριν από τη εμπρόθεσμη σύνταξη και έγκριση ΑΠΕ και μετά την εκπνοή της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου ή των νόμιμα χορηγηθεισών παρατάσεων αυτής δεν είναι νόμιμες. Αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή θα οδηγούσε σε αποδοχή δυνατότητας καταστρατηγήσεως των σχετικών περί προθεσμιών διατάξεων, οι οποίες υπαγορεύονται από λόγους δημόσιας τάξης (βλ. πράξ. IV Τμ.362/2006 και πρβ. πράξ. IV Τμ 5/1996, 67/1995, 140/1994, 118/1993 και VΙΙ Τμ 58/2006). Περαιτέρω, με τη βεβαίωση περάτωσης των εργασιών ενός έργου πιστοποιείται από τη διευθύνουσα το έργο υπηρεσία ότι αυτό εκτελέστηκε εντός της συμβατικής προθεσμίας ή της νόμιμης παράτασης αυτής.......

......Με τα δεδομένα αυτά και σύμφωνα με όσα έγιναν δεκτά στην προηγούμενη σκέψη της παρούσας (σκ.ΙΙ), το Τμήμα κρίνει ότι η ελεγχόμενη δαπάνη δεν είναι νόμιμη, καθόσον αφορά σε πληρωμή εργασιών που εκτελέστηκαν μετά τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας και βάσει Α.Π.Ε. που συντάχθηκε και εγκρίθηκε μετά την προαναφερόμενη προθεσμία, ενώ μη νόμιμη είναι και η οικεία βεβαίωση εμπρόθεσμης περάτωσης των εργασιών, δεδομένου ότι το έργο δεν ολοκληρώθηκε εντός της προβλεπόμενης από τη σύμβαση προθεσμίας των τριών μηνών, αλλά σε χρόνο κατά πολύ μεταγενέστερο, ''

 

2. Τσεκ το post του συναδέλφου KF

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή της Ιστορικής εξέλιξης του έργου με τις συμβατικές προθεσμίες,τις τυχόν παρατάσεις και τις αιτίες που ανέτρεψαν την προβλεπόμενη απο τα συμβατικά στοιχεία του έργου, χρονική εξέλιξη του έργου.

Μόνον τότε θα προσδιορισθεί το πρόβλημα ,οι αιτίες και οι ευθύνες για την αναγκαιότητα εκτέλεσης εργασιών εκτός του προβλεπόμενου χρόνου.

Επίσης σημαντικό ρόλο έχει η πρόθεση του Κυρίου του έργου, αλλά και η πρόθεση του Αναδόχου.

Τί θέλει?

1)Να προχωρήσει σε διάλυση της σύμβασης ?

2)Να εξασφαλίσει την πληρωμή εργασιών που εκτέλεσε χωρίς ΠΚΤΜΝΕ ,ΑΠΕ κλπ. ?

 

Τα ΠΠΑΕ αφορούν παραλαβή Αφανών εργασιών,συνηθίζεται όμως οι Υπηρεσίες να συμπεριλαμβάνουν όλες τις συμβατικές εργασίες που υπάρχουν σε Αναλυτικές Επιμετρήσεις ως εκ τούτου άν είναι έτσι ,όπως αναγράφεται και στο σχετικό πρωτόκολλο ..................Οι παρακάτω υπογράφοντες ............ύστερα απο τακτές επισκέψεις στον τόπο του έργου,διενεργήσαμε έλεγχο,καταμέτρηση και παραλαβή των παρακάτω εργασιών αφανών εργασιών ,...........κλπ

Ως εκ τούτου μπορεί να γίνουν και σε μεταγενέστερη χρονολογία (Προσοχή απαιτούν έγκριτική πράξη) .

Σχετικά με την δυνατότητα σύνταξης ΑΠΕ πρέπει να διευκρινησθεί άν αφορά τακτοποιήσεις εγκεκριμένων επιμετρήσεων.

Προφανώς επειδή κάθε περίπτωση έχει και " Ιδιαιτερότητες'' πρέπει να γίνεται προγραμματισμός ενεργειών κατα περίπτωση και ανάλογο με το Ιστορικό του έργου.

Καλή θα είναι η συνδρομή ''εξειδικευμένης'' βοήθειας (Δικηγόρος με εμπειρία στα Δημόσια έργα ή έμπειρων συναδέλφων κατα περίπτωση και πάντα ύστερα από συγκεκριμενοποίηση του θέματος).

Άλλωστε είναι τόσο πολυσύνθετο το θέμα και τα προβλήματα που δημιουργούνται κατα την διαδικασία υλοποίησης των συμβάσεων εκτέλεσης Δημοσιου έργου που δεν μπορείς να πάρεις γενικές απαντήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι προβλέψεις της Νομοθεσίας έχουν σαν σκοπό να καλύψουν τις αδυναμίες της Υπηρεσίας και τις περισσότερες φορές ο Ανάδοχος άν δεν παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες , βρίσκεται σε δυσμενή θέση και χρειάζεται να κάνει ειδικούς ελιγμούς και χειρισμούς.

Edited by xtria
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Έστω ότι έχω συμβατική προθεσμία 360 ημέρες. Η οριακή προθεσμία είναι 360 + 1/3αυτής = 360+120=480 ημέρες.

Αν μέσα σε αυτό το διάστημα έχω κάνει διακοπές εργασιών λόγω μη πληρωμής λογαριασμών από την Υπηρεσία (οπότε μη υπαιτιότητα αναδόχου), η οριακή προθεσμία αυξάνεται κατά το διάστημα της διακοπής? Η υπηρεσία ισχυρίζεται πως αυξάνεται και είμαι σε διαμάχη μαζί τους. Θεωρώ ότι σε αυτό το σημείο είναι ξεκάθαρη η ερμηνεία του νόμου... Εσείς τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που έγινε διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής λογαριασμού θα έπρεπε με την είσπραξή του και άρα την επανέναρξη των εργασιών να υποβληθεί και να εγκριθεί εκ νέου χρονοδιάγραμμα.

Στο άρθρο 46 παρ 2. αναφέρει "Αναπροσαρμογές του χρονοδιαγράματος εγκρίνονται όταν μεταβληθούν οι προθεσμίες, το αντικείμενο ή οι ποσότητες των εργασιών"

Στην περίπτωσή σου υπήρχε μεταβολή στις προθεσμίες, άρα ανατροπή του χρονοδιαγράμματος και ανάγκη σύνταξης νέου, το οποίο απ' ότι καταλαβαίνω δεν έγινε.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.