Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

πως θα ελεγξω αν οι ελαιοχρωματιστες σε νεα οικοδομη κανουν σωστά τη δουλειά τους;


doragk

Recommended Posts

Φτιαχνω νεα οικοδομη και εχω μπλεξει με τους μπογιατζηδες.

Ειδικα στα σπατουλαριστά δεν ξέρω πως να ελέγξω την τελική επιφάνεια.

Βαζουν προβολεα αλλα δεν βοηθαει πολυ.

Δεν αφηνω να ασταρώσουν γιατί μετά δεν γίνεται τίποτε. Εχουν μηχανημα που ρίχνουν τον στόκο και προχωρούν πολύ γρήγορα. Σκεπασαν τα γωνιόκρανα των σοβατζηδων και τους εβαλα εκ των υστέρων να τα τρίψουν και να εμφανιστούν. Φαντάσου να μην ήμουν μηχανικός......

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν υπαρχει αλλος τροπος απο την παρακολουθηση στην εφαρμογη του και το οπτικο αποτελεσμα που σιγουρα ενας εμπειρος θα "δει" περισσοτερα. Σου παραθετω αυτο:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΙΧΩΝ

Η προετοιμασία των τοίχων χρειάζεται τις εξής εργασίες:α) Στοκάρισμα των τοίχων από τυχόν τρύπες και ψιλομερεμέτια με γύψο και νερό.Β) Τρίψιμο με πατόχαρτο Νο 60-100. Όσο πιο καλά τριφτούν τόσο περισσότερο θα διευκολυνθούμε στο σπατουλάρισμα.γ) Ξεσκόνισμα όλων των επιφανειών.Μετά από τις παραπάνω εργασίες, οι τοίχοι είναι έτοιμοι να δεχτούν το σπατουλάρισμα της πρώτης επίστρωσης.

ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΛΑΔΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕΡΤΙΚΟ

Το σπατουλάρισμα με λαδερό και σέρτικο έχει διάφορους τρόπους εφαρμογής Εμείς θα σας δώσουμε δύο:α) τον κλασικό που είναι: λαδερό - αστάρωμα - σέρτικο και β) το γαλλικό που είναι; λαδερό σέρτικο.

α) ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΙΧΩΝ (λαδερού — ασταρώματος — σέρτικου)

Αφού έχει προηγηθεί η προετοιμασία των τοίχων και το φτιάξιμο του υλικού, αρχίζουμε το σπατουλάρισμα.

Αν είμαστε δεξιόχειρες και θέλουμε να σπατουλάρουμε κάθετα, αρχίζουμε από δεξιά προς τα αριστερά. Αν σπατουλάρουμε οριζόντια, τότε αρχίζουμε από αριστερά προς τα δεξιά (όπως φαίνεται στο σκίτσο).Ένας ειδικευμένος τεχνίτης μπορεί με ένα χέρι να στρώσει το σπατουλάρισμα του λαδερού. Αν όμως πρόκειται για ερασιτέχνη τότε θα συνιστούσαμε να σπατουλάρει δύο χέρια. Ένα οριζόντια και ένα κάθετα. Δηλαδή σπατουλάρουμε 5-10 τετραγωνικά μέτρα οριζόντια και κατόπιν γυρίζουμε και δευτερώνουμε κάθετα.Μετά από 2-3 ώρες πρέπει να γυρίσουμε στις σπατουλαρισμένες επιφάνειες για να φτιάξουμε το πάτημα. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τη δεξιά σπάτουλα καθαρισμένη, χωρίς υλικό, την περνάμε απαλά στους σπατουλαρισμένους τοίχους ώστε να στρώσουν οι σπαθιές που έχουν δημιουργηθεί.Αν και κατά το πάτημα μαδάει το υλικό τότε δεν πατάμε αλλά περνάμε τα σπατουλαρίσματα με ένα πανί ώστε να πετύχουμε τον καθαρισμό τους.Αν και πάλι μαδάνε ή χαλάνε, τότε τα αφήνουμε όπως είναι αλλά θα έχουμε μεγαλύτερο κόπο την επόμενη μέρα στο τρίψιμο.Μετά το λαδερό πρέπει να ακολουθήσει το αστάρωμα. Αναλυτικά, μετά από 4-5 μέρες που θα έχει στεγνώσει το σπατουλάρισμα. τρίβουμε τους τοίχους με γυαλόχαρτο Νο 3 προσέχοντας να σβήσουν όλες οι σπαθιές και οι ατέλειες του, ξεσκονίζουμε προσεκτικά και περνάμε το αστάρι λαδιού με πινέλο ή κύλινδρο. Την επόμενη μέρα που θα έχει στεγνώσει το αστάρι, τρίβουμε τους τοίχους απαλά με γυαλόχαρτο Νο 2 και αρχίζουμε το οπατουλάρισμα της δεύτερης επίστρωσης που είναι το σερτικάρισμα,Φτιάχνουμε το σέρτικο και αρχίζουμε να σπατουλάρουμε αντίθετα από το λαδερό, δηλαδή αν το τελευταίο χέρι του λαδερού έχει γίνει κάθετα, τότε το σερτικάρισμα θα γίνει οριζόντια και με τον ίδιο τρόπο που σπατουλάρουμε το λα­δερό. Το σερτικάρισμα θέλει από 1 μέρα μέχρι 2 βδομάδες για να στεγνώσει και ο χρόνος εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες.Όταν στεγνώσει το τρίβουμε πολύ καλά με γυαλόχαρτο Νο 2, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία του κλασσικού σπατουλαρίσματος. Από εκεί και πέρα ακολουθεί ο χρωματισμός της αρεσκείας μας, όπως π.χ. πλαστικό, ελαιόχρωμα (σαγρέ) ή ριπολίνη και με τους τρόπους που θα αναπτύξουμε στα αντίστοιχα κατά περίπτωση κεφάλαια.

β. ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΙΧΩΝ (λαδερού-σέρτικου)

Ο γαλλικός τρόπος είναι οικονομικότερος σε εργασία, αλλά δαπανηρότερος σε υλικά. Ως προς την αντοχή είναι εφάμιλλος του κλασικού και ίσως και καλύτερος γιατί δεν αφήνει να μεσολαβήσουν χρονικά περιθώρια ανάμεσα στις δύο επιστρώσεις. Έτσι αποκλείεται η περίπτωση επικαθίσεις σκόνης πάνω στο πρώτο στρώμα και πετυχαίνουμε τέλεια συγκόλληση των δύο στρωμάτων .Για τη σωστή εφαρμογή αυτού του τρόπου χρειάζονται ταυτόχρονα δύο άτομα. Αναλυτικά, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες των τοίχων (τρίψιμο), φτιάχνουμε σε δύο δοχεία το λαδερό και το σέρτικο.Το ένα άτομο, με το λαδερό σπστουλάρει κάθετα και το άλλο με το σέρτικο οριζόντια. Ο τρόπος είναι πάντα ο ίδιος που σπατουλάρουμε και στο κλασικό. Μετά το σωστό στέγνωμα των τοίχων και το τρίψιμο τους με γυαλόχαρτο Νο 2, χωρίς ν' ασταρώσουμε, μπορούμε να περάσουμε το χρώμα της αρεσκείας μας, όπως π.χ. πλαστικό, ελαιόχρωμα (σαγρέ) ή ριπολίνη, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουμε αναλυτικά στίς παρακάτω σελίδες.

πηγη:http://www.thanosnet.gr/html/stokoi.html

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βαζουν προβολεα αλλα δεν βοηθαει πολυ.

Έχουν μπει τα παντζούρια στην οικοδομή

ώστε να σκοτεινιάζει?

Υπ' όψιν πως το ψιλοστοκάρισμα ακρυλικού στόκου

με τον προβολέα, γίνεται μετά το πρώτο χέρι.

Στο συμφωνητικό πόσα χέρια γράφετε?

 

@gio

Υπάρχουν ακόμα τα λαδερά???

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς έχεις μπλέξει με τους ελαιοχρωματιστές; Επειδή χρησιμοποιούν airless (εκτός από τα γωνιόκρανα); Και οι σοβατζήδες αυτό κάνουν. Η χρήση μηχανημάτων δε χειρότερη ποιότητα εργασίας. Ο έλεγχος της επιφάνειας, αν δηλ. έχει σπατουλαριστεί σωστά, χωρίς ανωμαλίες γίνεται με τον προβολέα, εξετάζοντας την επιφάνεια υπό γωνία. Σημαντικό ρόλο παίζει η "αντίληψη" αυτού που κάνει τον έλεγχο. gio είσαι παραδοσιακός ή σου έχουν ξεφύγει κάποιες εξελίξεις. Προσωπικά διαφωνώ με τη χρήση λαδερών στόκων πλέον. Συμβουλή : κρίσιμο και ανεξάρτητα με την ποιότητα χρώματος που θα χρησιμοποιήσεις είναι α) να ελέγξεις την ποιόητα της επιφάνειας (να μην τρίβεται εύκολα), β) να μην αφήσεις αναστάρωτες επιφάνειες, να χρωματίσεις με 4 σταγόνες από το μηχάνημα αποχρώσεων το αστάρι που θα χρησιμοποιήσεις (να χρησιμοποιήσεις αστάρι που χρωματίζεται - κατά τη γνώμη μου μικρονιζέ ακρυλικό οικολογικό αστάρι νερού) και γ) να δεις πως η ασταρωμένη επιγάνεια δε βγάζει καθόλου σκόνη. Πάντως με βάση τα όσα έχω δει, υπάρχουν επιφάνειες που δύσκολα "έρχονται" και για να γίνει αυτό χρειάζονται συχνά περισσότερα χέρια. Ελπίζω να μη συμβαίνει στην οικοδομή σου αυτό. Αν ναι κυνήγα το σοβατζή και όχι τον ελ/στή, που πιθανόν να έχει δώσει πολύ χαμηλή τιμή για να πάρει τη δουλειά και να μη του βγαίνουν τα μεροκάματα (πρόβλημά του θα μου πεις, όμως είναι ταυτόχρονα και δικό σου).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.