Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νόμιμο το φακελάκι! «Δε συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης»


ChristinaZ

Recommended Posts

Αυτό εννοούσα Γιάννη. Μπορεί να είμαστε κατακερματισμένοι αλλά μπορεί να ευνοήσουν οι καταστάσεις και να αναλάβει δράση το 50% του λαού αγνοώντας προς στιγμήν τις όποιες ιδεολογικές ή κομματικές διαφορές. Πρώτα είμαστε δημοκρατικοί πολίτες, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και μετά οπαδοί κομμάτων....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δυστυχώς λόγω της φύσης του φαινομένου δεν μπορεί κανένας νόμος να διαχωρίσει το φακελάκι από την πραγματική πράξη ευγνωμοσύνης, από την στιγμή που δεν πρόκειται για χρήματα.

 

Ξέρω γιατρούς που τους γράψανε περιουσίες ασθενείς και οι συγγενείς τους ΑΦΟΥ βγήκε ο άνθρωπός τους από το νοσοκομείο. Ξέρω περίπτωση που ο παππούς πέθανε αλλά επειδή ο γιατρός τον πρόσεχε και ήταν άνθρωπος, οι συγγενείς του γράψανε αγροτεμάχιο (μην το παρεξηγήσετε, δεν τον ξέκανε ο γιατρός. Τον κράτησε στην ζωή περισσότερο απ'ότι ελπίζανε).

Επίσης ξέρω γιατρούς που δεν δέχτηκαν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την νόμιμη αμοιβή της επίσκεψης σε δημόσιο νοσοκομείο. Δεχόντουσαν όμως ένα κέρασμα από το χωριό, είτε ήταν μια πίτα είτε μια κότα, μετά το πέρας της επίσκεψης. Ποτέ πριν!

Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν όντως επιλογή των ασθενών η κίνηση αυτή και σίγουρα είναι κίνηση που δείχνει την ευγνωμοσύνη τους.

 

Όταν όμως ελεγκτής π.χ. σε κτηνοτροφικές μονάδες φεύγει με 200 κιλά κρέας μετά από κάθε έλεγχο, δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για ένδειξη ευγνωμοσύνης. Όταν ο εξεταστής στο ΔΙΚΑΤΣΑ αποκτούσε αρκετά στρέμματα γης πριν τις εξετάσεις των γιατρών του εξωτερικού, δεν νομίζω να ήταν ένδειξη ευγνωμοσύνης.

 

Κατά την γνώμη μου είναι σωστός ο νόμος στο πνεύμα του, μόνο τα πάνω όρια θα έπρεπε να αυξήσουν. Το όριο των 150.000€ είναι χαμηλό για τους μεγαλοφαγάδες. Αν κάποιος παίρνει μίζες 1.000.000€, τα 150.000€ είναι χαρτζιλίκι.

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι δεδομένο πια.

Στη χώρα που βασιλεύει το ..."ρουσφέτι", στη χώρα που βασιλεύει το ..."μπακτσίσι" κ.λπ. η "ένδειξη ευγνωμοσύνης" δεν πρόκειται να .. εξαλειφθεί ποτέ!!!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς για όλους! Ακόμα και για τους πολιτικούς! Ακόμα και για εμάς τους ίδιους!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν καταλαβαίνω τι σας πείραξε τώρα τελευταία με αυτό το θέμα.Τόσα χρόνια, υπήρχε δεν υπήρχε ο νόμος τον κοίταξε κανείς σας?Πάντα η δουλεία σας να γινόταν και τα υπόλοιπα περιττά.

Link to comment
Share on other sites

Και η εγκληματικότητα υπάρχει. Με την λογική σου μπορεί να ψηφιστεί ένας νόμος που να λέει ότι "αν έχεις τα δίκια σου, μπορείς να σκοτώσεις" ή "αν έχεις ανάγκη μπορείς να κλέβεις"....δεν θα σε πείραζε?

Link to comment
Share on other sites

Πάντως διαχρονικά, η "ηθική" είναι κάτι που αλλάζει, προσαρμόζεται, τροποποιείται.

Π.χ. οι Σπαρτιάτες είχαν τον ..Καιάδα. Αυτό επέβαλε η ..."ηθική" τους!

Μπορεί σε λίγα χρόνια και η δική μας "ηθική" να ...προσαρμοστεί!!!! Ποιός ξέρει....

Link to comment
Share on other sites

Όταν το να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση για να γίνει , τότε πλησιάζουμε σαν κοινωνία τον πάτο ¨Ενας σοβαρός λόγους που έφυγα από την Αθήνα ( ένας από τους πολλούς ) ,ήταν ότι είχα διαπιστώσει ότι δεν θα μπορούσα να δουλέψω χωρίς να λειτουργώ με χρήματα κάτω από το τραπέζι Και αυτό γιατί το έβλεπα στην δουλειά μας σχεδόν παντού μαζί με την απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση στις υπηρεσίες Σε όλα τα γραφεία που δούλεψα το διαπίστωσα ότι χωρίς το "μπαξίχσι " δεν γινόταν τίποτα δεν θα έπαιρναν καμία δουλειά του δημοσίου , ενώ όλες τις ιδιωτικές δουλειές δεν θα ολοκληρονόντουσαν ποτέ

Δεν λέω ότι και εδώ (επαρχία) είναι ο παράδεισος , αλλά αυτό το κακό δεν γίνεται και όποιο φαινόμενο διαφθοράς είναι περιορισμένο και έτσι μπορώ και δουλεύω

Βέβαια υπάρχει και η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πραγματική ευγνωμοσύνη και την δωροδοκία Για παράδειγμα ο χειρούργος που εγχείρισε στον Ευαγγελισμό την μητέρα μου για καρκίνο στο μαστό έδειξε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και έδωσε το καλύτερο εαυτό του και βοήθησε την μάνα μου να ξεπεράσει το πρόβλημα της από όλες τις πλευρές χωρίς να ζητήσει κανένα αντάλλαγμα Δεν κρύβω ότι η όλη του στάση , μου έκανε εντύπωση και ιδιαίτερα η ανθρωπιά του και μήνες μετά την ανάρρωση της μάνας μου και ενώ είχε πάει για τις καθιερωμένες εξετάσεις του έδωσα 1000 Ε από κάποια χρήματα που μου είχαν έρθει από το πουθενά και που δεν τα περίμενα Το θεώρησα σαν σημάδι και του τα έδωσα με την καρδιά μου μαζί με ένα βαζάκι μέλι από την παραγωγή του πεθερού μου

 

Διάβασα και για τους παραγωγούς και τα αρνιά που δίνουν στους ελεγκτές Εγώ καταλαβαίνω ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ουσιαστικά δωροδοκία αφού ξέρω ότι πολλοί είναι αρκετά φιλότιμοι και λειτουργούν έτσι με όλους Πολλές φορές που πάω να κάνω ένα τοπογραφικό σε χωριά της περιοχής μου , με γεμίζουν με αρκετά καλούδια και όταν αρνούμαι να τα πάρω όλα , θυμώνουν Και δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος από το να κάνω πιο γρήγορα μόνο , αλλά και αυτό δεν ισχύει , αφού όλοι ξέρουν εδώ ότι για μένα ο θεός ο ίδιος να έρθει να μου ζητήσει κάτι πιο γρήγορα , εγώ θα ακολουθήσω την σειρά στις εργασίες μου ανεξάρτητα αν θα πάρω χρήματα πολλά ή λίγα

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Απλή υλική παροχή 1.000 ευρώ.... Μάλιστα. Σκέφτηκες ότι ίσως με αυτή σου την κίνηση να ξεκίνησες την διαφθορά του συγκεκριμένου γιατρού; Αν πήγαινες 10 κιλά μέλι μάλλον θα ήταν καλύτερα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.