Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ecobest νέο σύστημα κατασκευής - μεταλλικά κτήρια


harris999

Recommended Posts

γεια σας,

 

θα ηθελα να σας ενημερωσω για ενα νεο καινοτομο συστημα κατασκευης.

 

ECOBEST - ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

Η τεχνολογία ECOBEST στηρίζεται στις αρχές της τεχνολογίας ICF (INSULATED CONCRETE FORMWORK) που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

Η τεχνολογία ICF είναι ένα από τα πρώτα συστήματα κατασκευής κτιρίων που χαρακτηρίστηκε ως ενεργειακά βιώσιμο και επιδοτήθηκε ανάλογα από τον Ιρλανδικό Οργανισμό Βιώσιμης Ενέργειας SEI (Sustainable Energy Ireland), με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός προέκυψε στα πλαίσια του προγράμματος House of Tomorrow του SEI, βάσει του οποίου επιδοτήθηκε η κατασκευή συγκροτήματος 52 κτιρίων και 92 διαμερισμάτων στην πόλη Πορτάλινγκτον της Ιρλανδίας (Magazine of Irish Concrete Federation, Μάϊος 2005). Αντίστοιχες δράσεις προωθούνται και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, καθώς οι κατασκευές αυτού του τύπου έχουν, μεταξύ άλλων, μεγάλη δυναμική συλλογής πόντων στο διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης LEED. Ειδικότερα στην Ελλάδα σημειώνεται η συμβατότητα της τεχνολογίας ECO BEST με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 880/Β 19-8-1998), για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ορθολογικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ).

 

Με την τεχνολογία Eco Best καθίσταται δυνατή η κατασκευή κτιρίων σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και σε ακολουθία με την Οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Ειδικότερα, το Eco Best στηρίζεται στη χρήση μονωμένων πάνελ σκυροδέματος (Ιnsulated Concrete Formworks) από διογκωμένη πολυστερίνη, τα οποία διατίθενται σε δύο βασικές κατηγορίες α) Μονό πάνελ που χρησιμοποιείται για μεσοτοιχίες, διαχωριστικά πετάσματα και καλύψεις ανοιγμάτων σε νέα κτίρια ή σε κτίρια υπό ανακατασκευή, όπως και σαν στοιχείο πλήρωσης σε βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια μεγάλων διαστάσεων, β) Διπλό πάνελ, το οποίο αποτελείται από δύο βασικά πάνελ κατάλληλα διαμορφωμένα και συνδεδεμένα μεταξύ τους με διπλούς οριζόντιους συνδετήρες, με ένα κοίλωμα που γεμίζει με σκυρόδεμα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και αντίστασης, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις της κτιριακής εφαρμογής. Το διπλό πάνελ παρέχεται με εσωτερικό οπλισμό και τηρεί τις προδιαγραφές για τις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (EC2)

 

ECOBEST - ΚΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 

Η τεχνολογία ECO BEST παρουσιάζει τα εξής βασικά πλεονεκτήματα:

 

* Ακολουθεί της αρχές της βιώσιμης και αειφόρου δόμησης, καθώς προσφέρει υψηλή ενεργειακή απόδοση και υψηλή ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου, μεγαλύτερο χρόνο ζωής κτιρίου, ενώ παράλληλα στηρίζεται στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμων υλικών, διατηρώντας χαμηλό το επίπεδο της παραγόμενης κατά τη κατασκευή φύρας.

* Απαιτεί μικρότερο χρόνο, ενώ παράλληλα έχει χαμηλότερο συνολικό κόστος για την κατασκευή κτιρίων σε σχέση με τους υπάρχοντες συμβατικούς τρόπους δόμησης.

* Έχει ευρύτερα κοινωνικά οφέλη, όπως υψηλά επίπεδα ασφάλειας κατά την κατασκευή και τη λειτουργία των κτιρίων (αυξημένη αντισεισμικότητα και πυροπροστασία).

* Είναι εφαρμοσμένη και πιστοποιημένη, κάνοντας έτσι δυνατή την άμεση ενσωμάτωση της στον χώρο των κατασκευών στην Ελλάδα.

* Μπορεί να συνεισφέρει στην γενικότερη πολιτική ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας της χώρας μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά την κατασκευή και λειτουργία των κτιρίων, το οποίο μπορεί να παρέχει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα οικονομικά οφέλη, π.χ. μέσω αναβάθμισης της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των τουριστικών επιχειρήσεων (σύμφωνα και με την Απόφαση 2003/287/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απονομή οικολογικών σημάτων σε τουριστικές επιχειρήσεις).

 

Η τεχνολογία ECO BEST έχει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την αγορά και το ευρύτερο κοινό, καθώς από τη μία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πιο οικονομικές και ενεργειακά αποδοτικές κατασκευές, ενώ από την άλλη ενδέχεται να είναι δυνατή η επιδότηση τέτοιου τύπου κατασκευών από εθνικά (μέσω Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) ή Ευρωπαϊκά κονδύλια (π.χ. πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε). Κατά τον τρόπο αυτό μπορεί να ωφεληθεί τόσο ο μέσος Έλληνας στην απόκτηση οικίας ή επαγγελματικής στέγης με χαμηλά οικονομικά κριτήρια, όσο και ο δημόσιος τομέας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μαζικών κατασκευών συγκεκριμένου τύπου κτιρίων, όπως π.χ. σχολικά κτίρια και νοσοκομεία.

 

ECOBEST - ΚΑΘΑΡΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

 

Η τεχνολογία ECO BEST συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς:

 

α) Προσφέρει υψηλά ενεργειακά οφέλη, οδηγώντας έτσι σε αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων για θέρμανση και ψύξη των κτιρίων.

β) Μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κύκλου ζωής των κατασκευών, καθώς βασίζεται στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμων υλικών (διογκωμένη πολυστερίνη, σκυρόδεμα), βελτιώνει την ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου μέσω φυσικού αερισμού και αυξάνει το συνολικό χρόνο ζωής του κτιρίου.

γ) Με τη διογκωμένη πολυστερίνη αποφεύγεται η χρήση βλαβερών ουσιών, όπως των CFCs και HCFCs που αποτελούν μέρος της παραγωγής άλλων μονωτικών υλικών και οδηγούν στη μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

δ) Συντελεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της θέρμανσης του πλανήτη (global warming) μέσω της υψηλής ενεργειακής απόδοσης που οδηγεί σε άμεση μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.

ε) Αποφεύγει τη παραγωγή αποβλήτων και φύρας, τόσο κατά την παραγωγή των υλικών (πάνελ), όσο και κατά την κατασκευή του κτιρίου.

Η τεχνολογία ECO BEST μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρως ως καθαρή τεχνολογία, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η τεχνολογία Eco Best προσφέρει υψηλής ενεργειακής απόδοσης κατασκευές, καθώς: α) Τα πάνελ δημιουργούν στρώματα αμφίδρομης μόνωσης (διπλό πάνελ), τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό κέλυφος του κτιρίου, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου, β) Λόγω της συνεχούς και ομοιόμορφης φύσης της παρεχόμενης μόνωσης, καθίσταται δυνατός ο φυσικός αερισμός του κτιρίου, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες εσωτερικού περιβάλλοντος και αποφεύγοντας την εμφάνιση του συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων (sick buildings syndrome). Παράλληλα, η ανωτέρω προστασία του φέροντος οργανισμού αυξάνει το συνολικό χρόνο ζωής του κτιρίου. Επιπρόσθετα, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές της τεχνολογίας Eco Best είναι το σκυρόδεμα και η διογκωμένη πολυστερίνη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα και δεν περιέχουν ούτε παράγουν επικίνδυνες ή επιβλαβείς ουσίες για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, ο συγκεκριμένος τρόπος δόμησης είναι σύμφωνος με τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης καθ’ όλο τον κύκλο ζωής της κατασκευής, διατηρώντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα την παραγόμενη φύρα και το εργοταξιακό περιβάλλον καθαρό. Πέραν των παραπάνω, η χρήση της τεχνολογίας Eco Best παρέχει μικρότερους χρόνους κατασκευής και τυποποίηση της παραγωγής, οδηγώντας κατά τον τρόπο αυτό –και σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα ενεργειακά οφέλη- σε σημαντικά χαμηλότερα κόστη κατασκευής, τόσο για τον κατασκευαστή, όσο και για τον πελάτη.

 

*****************

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

 

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις παρακαλώ διαβάστε τους κανόνες συμμετοχης ,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κατάλογο μηχανικών

ZaXoYs

Link to comment
Share on other sites

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία και τα greeklish απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, iovo.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.