Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 744
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν ξέρω εάν έχει ξανατεθεί η ερώτηση, αλλά δηλώσεις σε ολοκληρωμένη υπαγωγή με το άρθρο 24 του 4014 υπάρχει περίπτωση να λάβουν την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση που υπόσχεται ο νεός νόμος εφόσον πληρούν τα κριτήρια ή παραμένουν στη 30ετή ρύθμιση?

Link to comment
Share on other sites

Μια μικρή υπενθύμιση.

Το παρόν θέμα αφορά το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο και όχι ερωτήσεις για το πώς ταχτοποιούμε αυθαιρεσίες με τον 4014.

Έχουμε ολόκληρη ενότητα για τον 4014.

Link to comment
Share on other sites

Από το σχέδιο νόμου:

 

Άρθρο 9

Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων.

Δ.Κατηγορία 4

γ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α' 122) ή του ν. 3843/2010 (Α' 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρούσα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α' 62).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας δώσω κι εγώ την ευκαιρία σε μια ψυχή να αρχίσει να μιλάει για ..... κοτσίφια..... πουλάκια ....

 

Ήμουν από τους ένθερμους υποστηρικτές της δημόσιας διαβούλευσης αν και γνωρίζω ότι, λίγες αλλαγές θα επιφέρει. Διαβάζοντας τα σχόλια των περισσότερων απογοητεύτηκα.

 

Διευκρίνηση για το αν το τάδε επιτρέπεται ..... διευκρίνηση για το αν το δείνα απαγορεύεται. Λες και πρέπει ο νέος νόμος να λύσει την υπόθεση του κάθε ένος από εμάς. Γιατί δεν προτείνουμε απαγορεύσεις αντί να ψάχνουμε να μάθουμε αν η περίπτωση του κάθε πελάτη μας επιτρέπεται?

 

Κανένα σχόλιο για τις "Ποινές" που προβλέπονται για τους μηχανικούς. Δίνεται συγχωροχάρτι σε αυτόν που έκτισε ένα αυθαίρετο (ακόμα και σε κάποιες από τις παράνομες υπαγωγές του Ν.4014) και ο μηχανικός που δήλωσε ψευδώς ότι, ο ΦΟ ολοκληρώθηκε προ 28-07-2011 πηγαίνει στον Καιάδα. Λες και το "28-07-2011" είναι διαφορετικό από το "01-08-2011".

 

Θα την πληρώσει τώρα ο ιδιώτης μηχανικός ενώ οι Υπηρεσίες ¨δύναται¨ να πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο τουλάχιστον 5%. Δηλ, αν δεν θέλουν δεν κάνουν κανένα έλεγχο....... πόσοι σχολίασαν ότι, θα πρέπει ο έλεγχος να είναι καθολικός και υποχρεωτικός και μάλιστα εντός μικρού χρονικού διαστήματος και προ πάντων προ μιας ενδεχόμενης αγοραπωλησίας?

 

Τα χάλια μας......

Edited by yannisk72
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Αφού έβαλες να λαλήσουν κοτσύφια και πουλάκια τι περίμενες…

 

Επί της ουσίας τώρα.

Ναι είναι σημαντικό ο έλεγχος. Όχι μόνο για προσέχουν οι μηχανικοί ή για να έχουν ένα ισχυρό κίνητρο να αντιτάξουν στις πιέσεις πελατών να του το βγάλει πιο οικονομικό αλλά για άλλο ακόμα πιο σημαντικό λόγο.

Να μάθουν και οι του Υπουργείου ποιες διατάξεις «πονάνε» και συχνά πυκνά έχουν διαφορετικές ερμηνείες ακόμα κι αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα.

Συγκεκριμένα αν από τα 500 χιλιάδες που έχουν υποβληθεί αν έκαναν κάθε μήνα οι αρμόδιες ανά περιοχή ακινήτου ελέγχους το 5% σήμερα το κάθε προσχέδιο ή ο κάθε νέος νόμος θα ήταν πιο σοφός.

Θα έβλεπαν τις συχνές διαφορετικές ερμηνείες από τις δυσλεκτικές διατυπώσεις του 4014 και των εκατοντάδων ερμηνειών που έχουν βγει.

Θα το έβλεπαν στην πράξη και όχι γενικά και αόριστα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω ότι, με τον 4014, τον 4030 και τον νέο νόμο, πάνε να ¨απελευθερώσουν¨ εντελώς τις Υπηρεσίες. Από τον έλεγχο για την την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας μέχρι τον έλεγχο δηλώσεων για τα αυθαίρετα. Αντί να τους στήσουν στον τοίχο για τις μαλακίες που έχουν κάνει τόσα χρόνια, παίρνουν ... απαλλαγή.

 

Ξέρεις τι είναι να είσαι σε περιοχή που απαγορεύεται εντελώς η τακτοποίηση με τον 4014 ή επιτρέπεται υπό όρους και να μην ελέγχει η Υ.ΔΟΜ. όλες τις δηλώσεις για διαπιστωθεί αν έχει γίνει παράνομη υπαγωγή? Και να σου λένε πως, ο νόμος λέει το 5%, οπότε δεν ελέγχω παραπάνω......

 

Και στο κάτω - κάτω τις γραφής γιατί θα πρέπει να "νομιμοποιηθεί" το κάθε αυθαίρετο σε δάσος, αρχαιολογικό χώρο ή αιγιαλό και παραλία?

 

Όπως ο 4014 έτσι και ο νέος νόμος είναι καθαρά εισπρακτικό μέσο. Αν θέλουν να πείσουν ότι, πρόκειται για αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικά ισοζύγια, να θέσουν σαφείς αυστηρούς περιορισμούς κι όχι "ελαστικά" περιθώρια.

 

 

... πέρδικες ..... κοτσίφια ..... τσαλαπετεινοί.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.