Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Engineer

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 744
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ρε παιδιά, τι είναι αυτό?

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE_HOME/TEE_HOME_NEW/DB2D81C8C7671051E04046D413C241E6

 

Το θέλει να πει ο ποιητής?

Link to comment
Share on other sites

Δες εδώ τη "διαβούλευση" επί του συγκεκριμένου θέματος; http://www.michanikos.gr/topic/31116-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-2-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%A4%CE%95%CE%95/page__st__570

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω καταλαβει το εξης:

Ας υποθεσουμε οτι καποιος σε μια οριζοντια ιδιοκτησια εχει «συνδυασμο» αυθαιρεσιων. Π.χ.

1) Αλλαγη χρησης (τμηματος της οριζοντιας ιδιοκτησιας) (<40%)

2) ΥΔΚΧ (<40%)

3) Υ.Υ. (<20%)

4) Διαφορες λοιπες παραβασεις που δεν εχουν σχεση με ΑΚΑΛΥΠΤΟ ή ΠΡΑΣΙΑ

5) Μια λοιπη παραβαση στον ακαλυπτο (πχ. κατασκευη WC)

 

Η οριζοντια αυτη ιδιοκτησια, εμπιπτει σε 3 κατηγοριες:

 

(1)+(2)+(3) = παιρνουν οριστικη εξαιρεση απο κατεδαφιση οταν γινει η ταυτ.κτηριου

(4) = αμεσως οριστικη εξαιρεση απο κατεδαφιση

(5) = 30 χρονια

 

Ετσι θα δουλευει ο νομος?

Δηλαδη θα εχω μια οριζοντια ιδιοκτησια, τμηματα της οποιας θα εχουν «διαφορετικη μεταχειριση οσον αφορα στην εξαιρεση απο κατεδαφιση?

Edited by Clemenza
Link to comment
Share on other sites

Συμπέρασμα 8ο:

Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής καταβληθέντος προστίμου με τον 4014/2011 για δήλωση η οποία θα «μεταπηδήσει» στον νέο νόμο!!!

 

Μετά από προσεκτική μελέτη του άρθρου 20 του νέου προς διαβούλευση νόμου διαπιστώνω ότι, αυτό μιλάει για συμψηφισμό με το ενιαίο ειδικό πρόστιμο καταβληθέντων προστίμων ανέγερσης, διατήρησης και ειδικών προστίμων διατήρησης. Δηλαδή, για τα δύο πρώτα, σε πρόστιμα που έχει επιβάλλει η πολεοδομία παλιότερα με τον π.χ. 1337/1983 ή άλλη νομοθεσία και για το τρίτο, το ειδικό πρόστιμο διατήρησης του 3843/2010. Υποθέτω βεβαίως ότι, με την μεταπήδηση στον νέο νόμο δήλωσης 4014 δεν θα χρειαστεί να πληρωθεί και πάλι νέο παράβολο!!!

 

Δηλαδή, αν έχεις πληρώσει ένα ποσό για τα τρία προαναφερθέντα πρόστιμα, που είναι μεγαλύτερο από το νέο πρόστιμο (του νέου νόμου δηλαδή) σου το συμψηφίζει, αλλά το παραπάνω ποσό που πλήρωσες δεν στο επιστρέφει, ενώ αν έχεις πληρώσει λιγότερα, προφανώς θα σου ζητάει να πληρώσεις τη διαφορά!!!

 

Βεβαίως δίνει ένα κίνητρο, χαρίζει το 50% του προστίμου για ενεργειακή και στατική αναβάθμιση του συγκεκριμένου ακινήτου.

 

Άρα φίλοι μου, «άνθρακες ο θησαυρός» της επιστροφής ήδη καταβληθέντων προστίμων με τον 4014/2011 σε περίπτωση μεταπήδησης στον νέο νόμο!!! Πλήρωσες παραπάνω με τον 4014; Καλά έκανες! Πλήρωσε τώρα το μηχανικό σου νέα πρόσθετη αμοιβή (όποια κι αν είναι αυτή) για τη μεταπήδηση στον νέο νόμο αν το θέλεις, πλήρωσε extra το μηχανικό σου για «μελέτη στατικής επάρκειας» που είναι απαραίτητο πιά για τον νέο νόμο και ….σκάσε!!! Ό,τι περισσότερο έχεις πληρώσει για πρόστιμο που αναλογεί, πάει ….πέταξε!!! Έμαθες πιά…. This is our wonderful life in Greece!!!

Link to comment
Share on other sites

Και τι γίνεται σε περίπτωση που έχει καταβληθεί τμήμα ή το σύνολο του ειδικού προστίμου με τον 4014, κρίθηκε παράνομη η υπαγωγή στον Νόμο, αλλά δίνεται η δυνατότητα να υπαχθεί το αυθαίρετο στον νέο νόμο?

Το πρόστιμο που έχει πληρωθεί ... το ξεχνάς?

Link to comment
Share on other sites

Συμπέρασμα 9ο:

Τέρμα στα «…παιχνίδια των ημερομηνιών» όπως μας βολεύουν ή βολεύουν τους φίλους μας τους ιδιοκτήτες!!!

To δεδομένο για τον 4014/2011 ήταν: “Όταν επιβεβαιωθεί ηλεκτρονικά η πληρωμή του παραβόλου, η δήλωση καθίσταται έγκυρη και ο μηχανικός πρέπει την προχωρήσει στην κατάσταση «προσωρινή υπαγωγή» κατά την οποία επιλέγεται και το σχήμα πληρωμής των δόσεων. Στο στάδιο αυτό η δήλωση αποκτά αριθμό πρωτοκόλλου και ηλεκτρονικό κλειδί και μόνο τότε το αυθαίρετο θεωρείται ενταγμένο στη ρύθμιση μέσα στα χρονικά περιθώρια του Νόμου”.

 

Ο νέος νόμος λέει; “Για την εφαρµογή του παρόντος, ως ηµεροµηνία υπαγωγής νοείται η ηµεροµηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, ως αυτή παρουσιάζεται δια της ηλεκτρονικής διαδικασίας στο πληροφοριακό σύστηµα”.

 

Άρα φίλοι μου, «….τέρμα στα παιχνίδια των ημερομηνιών όπως μας βολεύουν ή βολεύουν τους φίλους μας τους ιδιοκτήτες». Οι ημερομηνίες αρχίζουν και τρέχουν από την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου!!! Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει! Κατάλαβαν οι μάγκες το παιχνίδι πληρωμή παραβόλου 1.10.2011, προσωρινή υπαγωγή 30.5.2013, πληρωμή α’ δόσης 30.6.2013……. Φίλε ιδιοκτήτη, θέλεις έκπτωση εφάπαξ πληρωμής; Δεν θέλεις τόκους υπερημερίας στις δόσεις σου; Ας είσαι συνεπής ως προς τις ημερομηνίες σου! Τώρα για το που θα βρεις τα λεφτά, είναι άλλο θέμα….

 

To πως θα καταφέρει το ΤΕΕ να φτιάξει το σύστημά του για ν’ ανταποκρίνεται στο παραπάνω δεδομένο, είναι επίσης ένα άλλο μεγάλο θέμα….

 

 

 

Και τι γίνεται σε περίπτωση που έχει καταβληθεί τμήμα ή το σύνολο του ειδικού προστίμου με τον 4014, κρίθηκε παράνομη η υπαγωγή στον Νόμο, αλλά δίνεται η δυνατότητα να υπαχθεί το αυθαίρετο στον νέο νόμο?

Το πρόστιμο που έχει πληρωθεί ... το ξεχνάς?

 

Μπορείς να το συμψηφίσεις.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

πλήρωσε extra το μηχανικό σου για «μελέτη στατικής επάρκειας» που είναι απαραίτητο πιά για τον νέο νόμο

Και για κατοικίες? Πάλι για χώρους συνάθροισης κοινού λέει αν δεν κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα, κι αν μετά την παράνομη υπαγωγή η ΥΔΟΜ σου έχει βάλει πρόστιμα ανέγερσης - διατήρησης?

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση που δεν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας υποβάλλεται

δελτίο δομικής τρωτότητας, κατά το Παράρτημα του παρόντος.

Σε κάθε βεβαίωση υπαγωγής και βεβαίωση για μεταβίβαση γίνεται ειδική

μνεία για την υποβολή ή μη της μελέτης στατικής επάρκειας κατά τις διατάξεις

του παρόντος άρθρου.

Συνάδελφοι, σύμφωνα με το άρθρο 11 πργρ8β, καταλαβαίνω πως μπορεί και να μην γίνει μελέτη στατικής επάρκειας. Καταλαβαίνω σωστά ή μου ξεφεύγει κάτι;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.