Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ιστορίες για αυθαίρετα-1. Η Ψησταριά


Τριαντάφ. Σφυρής

Recommended Posts

Είναι κοινός τόπος ότι τόσα χρόνια η πολιτεία έκανε πως καταπολεμούσε την αυθαίρετη δόμηση,

αλλά αυτή οργίαζε. Ξενοδοχεία, βίλες, κέντρα διασκεδάσεων και εργοστάσια ξεφύτρωναν σε

ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές (παραλίες, δάση, βιότοπους κλπ) χωρίς άδειες και κυριολεκτικά

κάτω από την μύτη των ελεγκτικών αρχών (αστυνομίες και πολεοδομίες). Πως έγιναν και κανένας δεν

πήρε είδηση; Έφταιγαν οι χαλαροί νόμοι; Έφταιγε το ότι δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι ; Έφταιγε η

αστυνομία που έκαμνε τα στραβά μάτια; Έφταιγαν οι πολεοδομίες που τα κάλυπταν; Και ξαφνικά, τον

Σεπτέμβρη του 2011, εν μέσω οικονομικής κρίσης (και μάλλον λόγω αυτής), πήρε η πολιτεία την

μεγάλη απόφαση: Θάνατος στα αυθαίρετα! Και στο παρασκήνιο: Ζήτω τα πρόστιμα που θα

εισπραχθούν!

 

Αλλά όπως πάντα «μπέρδεψε την γραβάτα με το σώβρακο» και από το ένα άκρο πήγε στο άλλο.

Έτσι προκειμένου να μαζέψει λεφτά που τόσο έχει ανάγκη, στην έννοια «τακτοποίηση αυθαίρετων»

φρόντισε να βάλει τα πάντα. Ακόμη και ένα παλούκι που πακτώθηκε στο έδαφος χωρίς να έχει βγει

οικοδομική άδεια!

 

Χρόνια τώρα οι μηχανισμοί ελέγχου της πολιτείας (αστυνομία και πολεοδομίες) ασχολούνταν με

«τρίχες» κυνηγώντας τέτοια «αυθαίρετα» ενώ κάτω από την μύτη τους ξεφύτρωναν τα πραγματικά

αυθαίρετα. Αλλά χρόνια τώρα και ένα σωρό κόσμος (αστυνομίες, πολεοδομίες, ΙΚΑ, εισαγγελικές και

δικαστικές αρχές, μηχανικοί, δικηγόροι) ασχολούνται με τέτοιες «τρίχες», παράγοντας αέρα κοπανιστό.

Και από την πολύ φούρια από το κυνήγι των «τριχών» μπλόκαραν και δεν τους έμεινε χρόνος για να

ασχοληθούν με θέματα πιο ουσιαστικά και κοινωνικά χρήσιμα. Και μετά απορούμε γιατί φουντάραμε

ως κράτος.

 

Οι ιστορίες που θα δημοσιεύουμε σε συνέχειες αφορούν μια πτυχή αυτού ακριβώς του

παραλογισμού και της σπατάλης ατέλειωτων εργατοωρών που τον συνοδεύει. Θα βρεθεί άραγε

κανένας από αυτούς που ρυθμίζουν τις τύχες μας να τον σταματήσει;

 

Συγγραφέας: Τριαντάφυλλος Σφυρής

Ιστορίες για αυθαίρετα-1.pdf

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε το τυπακι που περιγραφεις απεκτησε ουσιαστικα εξοχικο σε μη αρτιο μη οικοδομησιμο γηπεδο, που θεωρητικα μονο μαρουλια μπορουν να φυτρωνουν, οχι περγκολες, ψησταριες, πλατφορμες σκυροδεματος και τα λοιπα.

 

Επομενως δεν βλεπω το λογο να μην πληρωσει, αν θελει να απολαυσει τις παροχες που του επιτρεπει το κρατος να εχει, δηλαδη εξοχικο σε μη αρτιο μη οικοδομησιμο γηπεδο.

 

Αν ηταν ετσι, (δηλαδη να μην χρειαζεται να πληρωσει) ,ολοι θα εφτιαχναν και απο ενα τσαντιρι-τσαρδακι στα εκτος σχεδιου, οποτε να και η περιβαλλοντικη καταστροφη, μια εξοχη τιγκα στα τσαντιρια-τσαρδακια. Δεν μας φτανει που ο καθε χομπιστας εφτιαχνε μια οπτικη κουραδα και μιση απο τσιμεντολιθους "για να βαζει τα εργαλεια να μη βρεχονται", θα τους θεωρουμε και κακομοιρηδες απο πανω, που χεζουν οπτικα ο,τι γουσταρουν?

 

Τελος μην πολυζοριζεσαι, επιασα την ουσια του μηνυματος σου.

 

Αυτα

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Καλό το λογύδριο, δε λέω...

 

αλλά...

 

διακρίνω στο κοσμάκη, προσοχή ΟΛΩΝ αυτών των παρανομούντων, πως "το κράτος θέλει έσοδα και γ@@ εμάς και πληρώνουμε για νομιμοποιήσεις", "οι αλήτες θελουν 5000ε πρόσιτμο ο ένας, 10000 ο άλλος" και "οι μηχανικοί είναι αλήτες, θελουν 2000ε για τα χαρτιά του 4014" και διάφορα τέτοια...

Και το χειρότερο όλων; υπάρχουν τενεκέδες συνάδελφοι που τα κανουν με 1500, με 1000, με 500.

 

Κάνουν και ΧΑΡΗ δηλαδή, σε όλους αυτούς που παρανομήσαν, που γλυτώσαν 10.000 απ'το ίκα, άλλα τόσα απ'την άδεια, και δώσαν πολλαπλάσια με μίζες και σε μια κατασκευή δίχως μέλλον. Και αυτοί έχουν γλώσσα και μιλάνε.

 

Ξεφτιλίκι σε όλο του το μεγαλείο.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός φίλε. Μην ακους τίποτα. Συνέχισε.

Φαντάζομαι βέβαια ότι θάχεις κι άλλες ιστορίες. Όπως και του κακοπληρωμένου μηχανικού.

 

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει , από την μία άκρη στην άλλη .

 

Σωστά λέει ο Ζάβι ότι ο τυπάκος έχτισε στο μη άρτιο , μη οικοδομήσιμο . Αλλά μήπως ξεχνάμε ποιό τομάρι όρισε αυτούς τους όρους ?

 

Κανονικά στα εντός σχεδίου ΔΕΝ νοείται οικόπεδο μη άρτιο , μη οικοδομήσιμο , αφού ακριβώς η ένταξη στο σχέδιο πόλης γίνεται γιά την δημιουργία ,άρτιας και οικοδομήσιμης γης .

Αυτό όμως άρχισε να γίνεται μόλις τα 20 τελευταία χρόνια , με τις νέες εντάξεις που δημιουργούσαν ταυτόχρονα και κτηματολόγιο .

 

Παλαιότερα , τα πάντα τα τακτοποιούσε το τμήμα των τακτοποιήσεων .

 

Ενας δρόμος μήκους 3 ΟΤ στο Χαλάνδρι , όπου έκανα κάποιες δουλειές , ο άξονας του σε κάθε τετράγωνο , είναι διαφορετικός , γιατί διαφορετικά ήταν τα συμφέροντα που τον χάραξαν . Και μιλάμε γιά ένταξη του 1979 , όχι πολύ παλιά .

 

Ας πάμε τώρα στα εκτός σχεδίου .

Ούτε εκεί έπρεπε να υπάρχει ο όρος του μη αρτίου , μη οικοδομήσιμου ακινήτου . Απλά γιατί έπρεπε σε όλη την χώρα να υπάρχουν χρήσεις γης .

 

Ετσι όσα οικόπεδα προορίζονταν γιά οικοδόμηση , είτε κατοικία , είτε επαγγελματικές χρήσεις , είτε βιομηχανία , θα είχαν πλήρη πολεοδόμηση , ως εντός σχεδίου , ενώ όσα προορίζονταν γιά γεωργικές χρήσεις , θα είχαν πάλι συγκεκριμμένες δυνατότητες κατασκευής ειδικών κτισμάτων .

 

Αρα λοιπόν δεν φταίει ο πολίτης που έφτιαξε το εξοχικό στο μή άρτιο , μη οικοδομήσιμο . Φταίει το κράτος , που δεν του προσέφερε οικοδομήσιμη γη , που επέτρεψε να γίνονται κατατμήσεις αγροτεμαχίων στα 100-200-300 τμ , που δεν έκανε κτηματολόγιο , που σε τελική ανάλυση ζούσε το 1980 , με την λογική του 1880 η ίσως του 1830 .

 

Η ζωή λοιπόν και η κοινωνία , απεχθάνονται τα κενά . Ετσι το κενό νομιμότητας που άφησε το κράτος να δημιουργηθεί , γέμισε από την παρανομία .

 

Μην γινόμαστε λοιπόν εισαγγελείς σε λάθος άτομα .

Link to comment
Share on other sites

Με την ιστορία αυτή δεν θέλω να υπερασπιστώ αυτόν που έχτισε αυθαίρετο εξοχικό. Ο «αυθαιρετούχος», είτε γιατί δεν είχε τις προϋποθέσεις για νόμιμο, είτε γιατί ήθελε να αποφύγει τα έξοδα της άδειας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, είναι παράνομος και είναι λογικό να πρέπει να πληρώσει. Και αν το αυθαίρετο κτίριό του κακοποιεί το περιβάλλον, είναι επίσης λογικό να πρέπει να κατεδαφιστεί. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει σ΄ αυτό;

 

Αλλά με την ιστορία αυτή (και τις επόμενες) θέλω να δείξω πως η έννοια «αυθαίρετο» ξέφυγε πολύ και από το «αυθαίρετο κτίριο» φτάσαμε στην έννοια «αυθαίρετη εργασία» που και αυτή χρόνο με τον χρόνο ξεχείλωσε τόσο πολύ πού έφτασε να πιάνει τα πάντα. Η κατηγορία 13 του 4014 είναι το αποκορύφωμα.

 

Μπορεί κάποιος να μου δείξει ένα (κυριολεκτικά ΕΝΑ) κτίριο που να μην έχει έστω και μια κτιριοδομική παράβαση; Με άλλα λόγια: με τέτοιους νόμους που έχουμε, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ κτίριο νόμιμο. Οπότε καλού- κακού, αφού με το νέον νόμο θα δοθεί η δυνατότητα με ένα 500άρι να τακτοποιούνται όλες οι πολεοδομικές και κτιριοδομικές παραβάσεις, πρέπει ΟΛΟΙ να πληρώσουμε για κάθε κτίριό μας από ένα 500άρι για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Με άλλα λόγια: ένα ακόμα ΕΕΤΗΔΕ.

 

Αυτό που θέλω να δείξω είναι ότι ο έλεγχος νομιμότητας ενός κτιρίου θα έπρεπε να περιορίζεται στα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, όπως ακριβώς το έχουν και στην βεβαίωση: κάλυψη, δόμηση, ύψος. Θα πρόσθετα και αποστάσεις από τα όρια. Για σκεφτείτε, αν δεν το έκαναν έτσι στην βεβαίωση, θα μπορούσε να μεταβιβαστεί κανένα κτίριο; Αλλά αν δεν το έκαναν έτσι, θα έχαναν τους φόρους μεταβιβάσεων. Θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και εμάς τους μηχανικούς να μας χρησιμοποιήσουν ως μέσον, αδιαφορώντας σε τι μελλοντικά μπλεξίματα θα μας βάλουν. Τα λέω στα άρθρα μου που ανέβασα στο προφίλ μου.

Edited by Τριαντάφ. Σφυρής
Link to comment
Share on other sites

το νεο νομοσχεδιο αυτο ακριβως κανει.....

δινει λιγο μεγαλυτερο μπονους σε εφαπαξ και σε διαρκεια αποπληρωμης

 

αλλα προσθετει το 90% των κτιριων στον νομο με 500 ευρω προστιμο

+ΑΜΟΙΒΗ μηχανικου που θα παρει ΦΠΑ - ΤΣΜΕΔΕ (ετσι ακια λλιω το κρατος τα τρωει) - ΦΟΡΟΥΣ 26%

Link to comment
Share on other sites

Η ζωή λοιπόν και η κοινωνία , απεχθάνονται τα κενά . Ετσι το κενό νομιμότητας που άφησε το κράτος να δημιουργηθεί , γέμισε από την παρανομία .

 

Μην γινόμαστε λοιπόν εισαγγελείς σε λάθος άτομα .

 

Δεν διαφωνώ, εξάλλου ξέρεις τη θέση μου σε αυτά τα θέματα.

 

Αυτό που επισημαίνω είναι ότι ο τύπος ενώ στην αρχή ΗΞΕΡΕ ότι αυτό που αγοράζει προορίζεται για μαρούλια, τσίκι-τσίκι κατέληξε να το φτιάξει εξοχικούλι.

 

Κ εγώ δεν είμαι εισαγγελέας του τύπου, προφανώς. Αυτό που λέω όμως είναι ότι από το λογοτεχνικό κείμενο εγώ κατάλαβα ότι υπάρχει ένας συναισθηματισμός στο πόσα πληρώνει ο τύπος. Επομένως αφού ΗΞΕΡΕ ότι εν τέλει έφτιαξε εξοχικό σε μέρος που προορίζεται ΜΟΝΟ για μαρούλια, ας πληρώσει όσο του ζητάνε κ εμείς ας κόψουμε τους συναισθηματισμούς ή την αναζήτηση δικαιοσύνης. Πλερώ κ όλα καλά-όλα ωραία. Εξάλλου γι αυτόν ακριβώς το λόγο τα Βαλκάνια είναι παράδεισος, γιατί κάνεις ό,τι γουστάρει η ψυχή σου αρκεί να πληρώνεις. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να φύγω από τα Βαλκάνια.

 

Και θέλω να τονίσω ότι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα σχετικά με το γεγονός καθεαυτό ότι ο τύπος έκανε οικοδομικές εργασίες, προφανώς σε αυτό το σημείο ερχόμαστε στην κουβέντα της ζήτησης γης.

 

Για το περιβαλλοντικό του θέματος, τονίζω ότι περιβάλλον δεν είναι μόνο η ρύπανση των υδάτων,δασών, χλωρίδας και πανίδας, αλλά και Η ΟΠΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ, που βγαίνεις εκτός Αθηνών και αρχίζουν τα τσαρδάκια από τσιμεντόλιθους, λες και ζούμε στο Μαρόκο. Αλλά αν ο άλλος πληρώνει, τότε πρέπει να το βουλώνουμε εμείς οι ρομαντικοί τύποι που βγαίνουμε στην εξοχή προς αναζήτηση τρυποκάρυδων, και έτσι είναι το σωστό, γιατί επιλέγουμε Βαλκάνια για τον ήλιο και τη δυνατότητα να πληρώνουμε τις επιθυμίες μας. Τώρα το να κάνει ο καθένας ό,τι γουστάρει χωρίς να το πληρώνει, ε ρε φίλε δεν το δέχομαι παρά μόνο από μαφιόζους, κ απ' ό,τι διάβασα ο τύπος που πάσχει δεν είναι και κάνας νονός.

 

Τέλος, για τη συνεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας, τί να πώ περισσότερο, ο φίλος μας τα λέει όλα. Εδώ δεν ξέρουν οι κυβερνητικοί τί τους γίνεται, αναζητούμε και καλά τη νομιμότητα.

 

Αυτά. Νομίζω ότι ήμουν αρκετά περιεκτικός, αλλά αν έχετε απορίες το συζητάμε κιόλας.

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο κείμενο, καλό θα ήταν να το δίνω σε κάθε υποψήφιο πελάτη προς ανάγνωση!

Προφανώς δεν το βλέπω και δεν το σχολιάζω από τη μεριά του μηχανικού, εξάλλου δε νομίζω να είναι αυτός ο σκοπός του..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.