Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τεχνικοί ασφαλείας


goalroufas

Recommended Posts

Τα προσόντα του τεχνικού ασφάλειας περιγράφονται στο άρθρο 5 του Ν.1568/85, στα άρθρα 4 και 5 του Π.Δ. 294/88 και στο άρθρο 4 του Π.Δ. 17/96. Με βάση αυτά ο τεχνικός ασφάλειας πρέπει να έχει:

α) Πτυχίο πολυτεχνείου ή πολυτεχνικής σχολής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από το Tεχνικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος (TEE).

β) Πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όταν αυτή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

γ) Πτυχίο τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή πτυχίο των πρώην σχολών υπομηχανικών και των KATEE.

δ) Aπολυτήριο τεχνικού λυκείου η μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη.

Προϋπηρεσία που υπολογίζεται από την απόκτηση απολυτηρίου ή πτυχίου, για τους τεχνικούς των εδαφίων α και β της παραγράφου 1 αυτού του άρθρου τουλάχιστον διετή, για τους τεχνικούς του εδαφίου γ της παραγράφου 1 τουλάχιστον πενταετή και για τους τεχνικούς του εδαφίου δ της παραγράφου 1 τουλάχιστον οκταετή.

Με τον ΝΟΜΟ 3144/2003 (ΦΕΚ 111/Α/8-5-2003) Άρθρο 9. Παράγραφος 8

Μειώνεται (κάτω από ορισμένεςς προϋποθέσεις ) ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για να αναλάβει κάποιος απόφοιτος καθήκοντα Τ.Α.

8.Για τους τεχνικούς ασφάλειας που έχουν παρακολουθήσει πρόγραµµα επιµόρφωσης σε θέµατα ασφάλειας και υγείας των εργαζοµένων, διάρκειας τουλάχιστον 100 ωρών, σύµφωνα µε το άρθρο 13 του Ν. 1568/1985 και το άρθρο 6 του Π.Δ 17/1996 που εκτελείται από τα αρµόδια Υπουργεία ή εκπαιδευτικούς ή άλλους δηµόσιους οργανισµούς ή από εξειδικευµένα Κέντρα Επαγγελµατικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) πιστοποιηµένα στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, η προϋπηρεσία που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του Ν. 1568/1985 µειώνεται ως εξής:

α. Για τους τεχνικούς των περιπτώσεων α' και β της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού κατά ένα έτος.

►Για Απόφοιτους ΑΕΙ δηλ. απαιτείται τώρα προϋπηρεσία μόνον 1 έτους

β. Για τους τεχνικούς των περιπτώσεων γ' και δ' της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού κατά τρία έτη.

►Για Απόφοιτους ΤΕΙ δηλ. απαιτείται τώρα προϋπηρεσία μόνον 2 ετών

►Για Απόφοιτους Τεχνικών Λυκείων, Τεχνικών Σχολών κ.λπ απαιτείται τώρα προϋπηρεσία μόνον 5 ετών

Kάτοχοι των παραπάνω προσόντων θεωρούνται και όσοι έχουν τίτλους ή πιστοποιητικά της αλλοδαπής. από τα οποία προκύπτει ότι είναι τεχνικοί ασφάλειας.

Στο άρθρο 5 του Π.Δ.294/88 αναφέρονται αναλυτικά οι απαιτούμενες ειδικότητες των τεχνικών ασφαλείας με βάση την δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Στο άρθρο 4 του Π.Δ. 17/96, παρ.2β & 2γ επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης του ρόλου του τεχνικού ασφαλείας και σε απόφοιτους τεχνικού λυκείου με 8ετή προϋπηρεσία σε επιχειρήσεις κατηγορίας Β και Γ αλλά και στους ίδιους τους εργοδότες σε επιχειρήσεις κατηγορίας Γ με προσωπικό μέχρι 50 άτομα, εφόσον όμως επιμορφωθούν κατάλληλα. (άρθρο 6 του Π.Δ. 17/96 και άρθρο 13 του Ν.1568/85).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 388
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καταρχην ευχαριστω για όλες τις απαντησεις

 

 

even1983:Κάτι άκουσες λάθος τότε.......

 

Μα είναι ποτέ δυνατόν?Στο Θεό σου!Μήπως εννοείς το μήνα?Εγώ θα χρέωνα με την ώρα στην περίπτωση που αναφέρεις.........Διόρθωσέ το,μας διαβάζουν κ κοράκια.......

 

και ομως αγαπητε συναδερφε για τοσα λεφτα μιλαμε. Αφου υπαρχουν εταιρειες ΕΞΥΠΠ που οχι μονο παιρνουν 150 ευρω αλλα κανουν και τη έκθεση επαγγελματικού κινδύνου με αυτα τα λεφτα.

 

gnusselt.ευχαρηστω για τισ πληροφοριες. θα κοιταξω το βιβλιο που μου ειπες .μηπως εχεις καποιο προτυπο απο έκθεση επαγγελματικού κινδύνου να δω τη παιζει και αν αξιζει να αφιερωσω χρονο.θα με βοηθουσες πολυ

Link to comment
Share on other sites

Ο αρχιτέκτων μηχανικός μπορεί να είναι τεχνικός ασφαλείας σε εταιρεία γραφείων με κωδικό οικονομικής δραστηριότητας 20 και περίπου 30 άτομα δυναμικό; Η εταιρεία που εργάζομαι έχει και άλλους κλάδους (όμιλος), πχ. διαφημιστική και μου έχουν ζητήσει να είμαι ο τεχνικός ασφαλείας. Διαβάζοντας τη νομοθεσία, είναι λίγο θολό, αλλά ρώτησαν, λένε, στην επιθεώρηση εργασίας και τους είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητα στον κωδικό 6 στην κατηγορία 20 ή αυτό είναι τίτλος που από κάτω αναφέρονται οι ειδικότητες μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου και χημικού; Επισυνάπτω κομμάτι από το ΠΔ294/88, για να καταλάβετε καλύτερα την ερώτηση.

 

Οποιαδήποτε άποψη είναι ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Για τα χρηματα εχω ακουσει οτι παιζει περιπου 150 ευρω το χρονο.

Και όμως [email protected] και εγώ τόσα έχω ακούσει για περίπου 25 ώρες/χρόνο. Εξαρτάται και το αντικείμενο, υποθέτω.

 

16/11: Κανείς; Τίποτα;

post-632-131887230269_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

μπορω παρακολουθωντας τα σεμιναρια του ΕΛΙΝΥΑΕ ==>

http://www.elinyae.gr/el/index.jsp

 

να μειωσω το χρονο (απο 2 χρονια σε 1 απο τη ληψη πτυχιου εγγραφης στο ΤΕΕ) ωστε να μπω τεχνικος ασφαλειας;

 

καταρχην ποιος με ελεγχει για το αν μπορω να μπω μηχανικος ασφαλειας και αν πληρω τις προυποθεσεις; το ΤΕΕ;

 

το ΤΕΕ πιστοποιει τα σεμιναρια αυτα ωστε να μειωθει σε 1 χρονο η περιοδος που με ενδιαφερει;

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

τι ακριβως ειναι το ΣΕΠΕ φιλε;

 

για να μπορεσω να μπω τεχνικος ασφαλειας πρεπει να παρω καποια αδεια πρωτα απο την διευθ.βιομηχανιας;

 

αυτη θα με ελεγξει αν ειμαι οκ στα χαρτια μου για να οριστω τελικα τεχ.ασφαλειας;

μπορει καποιος να πει τη διαδικασια

 

και κατι τελευταιο

διαβασα καπου οτι ο μηχ.ασφαλειας εχει περισσοτερο συμβουλευτικο ρολο και την ευθυνη σε περιπτωση ατυχηματος την εχει ο εργοδοτης

ισχυει;

εχει καποιος εμπειρα απο καποιο ατυχημα; τι επιπτωσεις ειχε ο τεχ.ασφαλειας;

Link to comment
Share on other sites

Από τη δική μου εμπειρία, δεν χρειάζεται άδεια από κάποια Υπηρεσία για να γίνεις Τεχνικός Ασφάλειας. Η νομοθεσία αναφέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και τα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα. Το Σ.Επ.Ε. αποφασίζει αν είναι κάποιος κατάλληλος για Τ.Α. ή όχι.

 

Για το ρόλο του Τ.Α. πάλι η νομοθεσία αναφέρει καθαρά και ρητά τις αρμοδιότητές του. Έχει συμβουλευτικό και ελεγκτικό χαρακτήρα η δουλειά του. Ψάξε στο ΕΛΙΝΥΑΕ http://www.elinyae.gr να βρεις ό,τι πληροφορία θες.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Συνάδελφοι ξέρει κανείς την ωριαία αμοιβή για τεχνικούς ασφαλείας?Πρόκειται να για εταιρεία Β κατηγορίας(50 ώρες απασχόλησης/έτος).

 

Επίσης την αμοιβή για σύνταξη μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.