Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση για οικόπεδο με κτίσμα προ του 1955


Recommended Posts

Επανέρχομαι μετά από καιρό στο ακριβώς παραπάνω

όπου τελικά θα κάνω ρύθμιση με 1 λοιπή παράβαση

καθώς η στέγη εχει πλήρως αντικατασταθεί και εχει 

και ενα στέγαστρο. Ενα ερώτημα επι του διαδικαστικου:

το κτίριο λόγω πρό του 55 θεωρείται με ο.α. Αυτό μου 

δίνει το δικαίωμα την μία λοιπή παράβαση να την βάλω 

ως κατηγορία 4 αντι για 5? 

Σημ. οι λοιπές παραβάσεις έγιναν σκορπιες 

με τις τελευταίες να ειναι πρόσφατες περιπου το 2008

για αυτο τις βάζω παλαιότητα>2004.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 97
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι καλησπέρα! Εχω ένα οικοπεδο με ένα κτίσμα προ του 55! Έδωσα στην συμβολαιογραφο βεβαίωση με επιλεγμένη την μεσαία επιλογη όπου αναφέρει:

Οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μια από τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4178/2013 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις απαγορεύσεις του άρθρου 2 του Ν. 4178/2013

να σημειωσω πως στην παράγραφο 2 του αρθρου 1 αναφέρεται στον 4178

Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

α) που υφίστανται προ της 30-11-55, ημερομηνίας ισχύος του ΒΔ/9-8-55 (ΓΟΚ/55)

Η συμβολαιογράγος επιμένει πως ε΄θιναι λάθος η βεβαιωση και εφοσον δεν έχω κάνει τακτοποιηση με τον 4178/13 πρέπει να δώσω βεβαίωση με την 1η επιλογή όπου αναφέρει:
Στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή αυτοτελή ιδιοκτησία (οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία) δεν υφίσταται αυθαίρετη κατασκευή και δεν έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση και αυτό υφίσταται νομίμως.

Δεν είναι λα΄θος αυτό που ζητάει? Έχει βγεί κάποια οδηγ΄'ια σχετικά με αυτό?


Ευχαριστώ!
 

 

http://imgur.com/a/ORReF

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και είναι λάθος αυτό που ζητάει

Θα της δείξεις το άρθρο 2 του νόμου και θα της πεις ότι βεβαιώνεις ακριβώς αυτό όπως λέει και το κείμενο της βεβαίωσης

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα,

Κάνω τακτοποίηση σε οικόπεδο με κτίσμα προ του 1955 και έχω επιλέξει σύμφωνα με το Παράρτημα Α ότι στο γήπεδο υπάρχει οικοδομική άδεια..Με προβληματίζει τι αρχείο να ανεβάσω στο σύστημα. Να γράψω μία τεχνική έκθεση που θα αναφέρει ότι υπάρχει κτίσμα προ του 1955 και τα αποδεικτικό παλαιότητας?Εσείς τι κάνετε σε αντίστοιχες περιπτώσεις?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ανέβασε το αποδεικτικό που έχεις ότι είναι προ του 55 και μια παραπομπή στο τμήμα που αναφέρεται ότι για τα προ του 55 κατά τον υπολογισμό του προστίμου επιλέγεται ναι στο πεδίο της οικοδομικής άδειας

Link to comment
Share on other sites

Mπορεις εφόσον η παλαιότητα τεκμαίρεται απο τον τροπό κατασκευής βάσει εγκυκλίου να ανεβάσεις μια τυπική δηλωση σου οτι η συγκεκριμένη δήλωση αφορα προ του 55 και βάσει

παραρτήματος επιλέγεται ΝΑΙ στο πεδίο της οικοδομικής αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε lamproud,

το σωστότερο για την περίπτωση σου θα ήταν προτού κάνεις την δήλωση του Ν.4178 και σε συνεννόηση με την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. της περιοχής να προχωρήσεις σε έκδοση βεβαίωσης πιστοποίησης περιτυπώματος κτηρίου υφιστάμενου προ του 1955 για το τμήμα το οποίο προϋφίσταται του 1955 σε συνδυασμό με την πληρωμή τουλάχιστον του παραβόλου του Ν.4178 ανάλογα με τις αυθαιρεσίες που θα προκύψουν τα οποία και θα συμπεριλάβεις στην αίτηση πιστοποίησης. Έπειτα στην εν λόγω βεβαίωση ο υπάλληλος εκτός του ότι αναφέρει την χρήση και τα τετραγωνικά του νομίμως υφιστάμενου κτίσματος θα μνημονεύει τις αυθαιρεσίες που θα υπαγάγεις στο Ν.4178 στην δήλωση σου καθώς και τον Α/Α της δήλωσης σου (όπως εδώ https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C3%CE%9B%CE%A91%CE%A1-02%CE%93?inline=true). Επιπλέον θα του ζητήσεις να σου θεωρήσει το τοπογραφικό και την αρχιτεκτονική σου αποτύπωση τα οποία μαζί με την βεβαίωση θα υποβάλλεις στο σύστημα ως τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κτηρίου (οικοδομική άδεια, θεωρημένο τοπογραφικό κ.α.). Εμείς εδώ (Υ.ΔΟΜ. Ρόδου) έτσι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις και θεωρώ ότι είναι και η ασφαλέστερη οδός για να εξασφαλιστούμε.

Edited by s_a_arch
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις..Στη δική μας Πολεοδομία δεν κάνουν πιστοποίηση περιγράμματος.Θα ξανακάνω μία ερώτηση αλλά σε παλιότερη υπόθεση μου είχαν πει ότι πλέον δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία.Σίγουρα πάντως είναι το πιο ασφαλές..

Link to comment
Share on other sites

 

Κάνω τακτοποίηση σε οικόπεδο με κτίσμα προ του 1955 και έχω επιλέξει σύμφωνα με το Παράρτημα Α ότι στο γήπεδο υπάρχει οικοδομική άδεια..Με προβληματίζει τι αρχείο να ανεβάσω στο σύστημα. Να γράψω μία τεχνική έκθεση που θα αναφέρει ότι υπάρχει κτίσμα προ του 1955 και τα αποδεικτικό παλαιότητας?Εσείς τι κάνετε σε αντίστοιχες περιπτώσεις?

Όπως αναφέρουν και οι συνάδελφοι παραπάνω μπορείς δυνάμει της εγκυκλίου 4 και εφόσον έχεις σοβαρές ενδείξεις για την παλαιότητα, να περιγράψεις αναλυτικά στην τεχνική  έκθεση τα στοιχεία που συνάδουν με την προ 55 παλαιότητα και να υπάγεις μεταγενέστερες του 1955 κατασκευές επί του κτιρίου. Συνήθως, ένα προ 55 κτίριο για να είναι λειτουργικό έχει υποστεί παρεμβάσεις συντήρησης, προσθήκες κλπ. Σύνηθες παράδειγμα, αλλαγή στέγης, κουφωμάτων, επιχρίσματα, εδαφόπλακες στον περιβάλλοντα χώρο, σκάλες από οπλισμένο σκυρόδεμα κλπ.  Ανάλογα την περιοχή, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου που δηλώνουν προ 55 ύπαρξη διαφοροποιούνται. Στοιχεία που αποτελούν σοβαρή ένδειξη παλαιότητας σίγουρα είναι συμβόλαια και προσέγγιση παλαιότητας σε κάποιες περιοχές είναι και αποδεικτικό χρόνου ρευματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, από το συνδυασμό στοιχείων και ενδείξεων θα ζητήσεις να λάβεις το τροποποιημένο Ε9 με τις επιφάνειες του κτιρίου που έχεις αποτυπώσει και τη σωστή χρονολογία (προ 55) του κτιρίου.

Διαφορετικά, αν δεν νιώθεις σίγουρος μπορείς, αν είναι κατοικία να το υπάγεις κατηγορία 1 (προ 9/6/75) ή σε δυσμενέστερη παλαιότητα μέχρι να υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την παλαιότητά του. Δεν είσαι υποχρεωμένος σώνει και καλά να το βγάλεις προ 55. 

Μεγάλη προσοχή. Οι ιδιοκτήτες το ξέρουν και πιέζουν για να γλυτώσουν πρόστιμα.

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο κτίριο έχει χρήση αποθήκης και είναι αρκετά παρατημένο.. Δεν έχουν γίνει επεμβάσεις..Έχει τοίχους πάχους 0,60μ από πέτρα ακανόνιστου σχήματος. Επίσης, η στέγη είναι με καλάμια και έχει πολύ παλιά κεραμίδια. Στο Ε9 ο ιδιοκτήτης δήλωνε την αποθήκη με λάθος επιφάνεια (ως συνήθως) και έτος κατασκευής το 1950. Ήδη έκανε διόρθωση του Ε9 με τα σωστά τετραγωνικά και μου έδωσε το διορθωμένο. Το κτίριο αποτυπώνεται σε χάρτες διανομής και ΓΥΣ, οι οποίοι βέβαια είναι μεταγενέστεροι του 1955. Η τακτοποίηση που κάνω αφορά ένα υπόστεγο σε επαφή με την αποθήκη που επίσης φαίνεται αρκετά παλιό αλλά δεν έχω στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Δεν έχω αμφιβολία για την παλαιότητα γιατί βεβαιώνεται κι από την κατασκευή. Φαντάζομαι και με το Ε9 είμαι καλυμμένη. Απλά προβληματιζόμουν για το αρχείο που θα ανεβάσω αντί οικοδομικής άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.