Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος του 4014/2011


Recommended Posts

Τα αυθαίρετα είναι παράνομα. Οπότε κάθε πραξη νομιμοποίησης του παράνομου είναι...παράνομη. Απλό :)

Στην Ελλάδα βέβαια η γραμμή μεταξύ λογικού και παραλόγου, νόμιμου και παράνομου είναι πολύ λεπτή.

Τι να πω..καλά ξεμπερδέματα σε όσους ασχολούνται με το θέμα και ελπίζω να μην την πληρώσει πάλι ο μηχανικός.

 

Εστάλη από το Windows Phone μου

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 306
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231247229

 

Πού πάμε παιδιά ? Που είναι το ΥΠΕΚΑ ? Τρελλαθήκαμε τελείως ?

Ελλας το μεγαλείο σου...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 Η αυθαίρετη δόμηση είναι παράνομη. Τέλος! Αν πάω το βράδυ και χτίσω κρυφά έναν τοίχο στην μέση ενός δρόμου, τι θα γίνει; Δεν θα συλληφθώ; Δεν θα γκρεμιστεί ο τοίχος;

 Έτσι απλά είναι τα πράγματα –κατά  την γνώμη μου φυσικά- και έτσι απλά θα έπρεπε να επιλύονται. Εδώ όμως έχουμε ένα κράτος συνένοχο: Με την ανοχή της πολιτείας ανεγέρθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα με τις εξής προφανείς χρονικά ιεραρχημένες εξελίξεις:

1)      Η πολιτεία δείχνει ανοχή στην ανέγερση των αυθαιρέτων και πολλές ομάδες  επαγγελματιών πλουτίζουν από την ανοχή αυτή. Επίσης ΙΚΑ, ΔΕΗ, εφορίες κτλ. κάνουν τα  στραβά μάτια και τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι.

2)      Η πολιτεία βαφτίζει το πρόβλημα κοινωνικό και αρχίζει να ψηφίζει νόμους για την επίλυση του. Με το άλλοθι του φόβου του κοινωνικού κόστους  -κοινωνικό κόστος για εκείνον που χτίζει νόμιμα και πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα του μια ζωή, δεν υπάρχει δηλαδή;;;; -  νομοθετεί για να βγάλει άλλο ένα χαρτζιλίκι από την μάστιγα των αυθαιρέτων. Αρχικά με έναν νόμο της μεταπολίτευσης και το 83 με τον νόμο Τρίτση. Φοβούμενη τις κόντρες με τον νόμο , που μοιάζει να λειτουργεί ενίοτε και ως ανεξάρτητη εξουσία, σταματάει τις συγκεκριμένες προσπάθειες και παγώνει το θέμα.

3)      Με πρόσχημα την οικονομική κρίση που διανύουμε για την ανάγκη εισροής χρημάτων στα ταμεία, το φοβερό μας κράτος ξανανομοθετεί στο πόδι,  τους νόμους εκτρώματα 3843/10 και 4014/11. Υπαλληλικό προσωπικό δεν χρειάζεται αφού βρίσκεται η –φανερά πληγμένη από την κρίση- ομάδα των ελλήνων μηχανικών που έναντι πινακίου φακής, αναλαμβάνει όχι μόνο να διεκπεραιώσει την διαδικασία αλλά και να αναλάβει την ευθύνη αυτής  -ενώ  το κράτος σφυρίζει αδιάφορα-  καθώς και να διορθώσει το νομοπαρασκευαστικό τμήμα αφού κατόπιν υποδείξεων ιδιωτών μηχανικών, γίνονται συνεχείς διορθώσεις στους προχειρότατους νόμους με την μορφή εγκυκλίων.

4)      Το κράτος αργά και πάλι συνειδητοποιεί ότι τα έκανε σαλάτα και μην μπορώντας να διορθώσει την ζημιά, νομοθετεί και πάλι προκειμένου να μην χάσει τα ψηφαλάκια και τα χαρτζιλίκια από τους αυθαιρετούχους που θα δυσαρεστηθούν με το όλο καραγκιοζιλίκι. Και πάλι μετακυλύει την ευθύνη στους μηχανικούς έναντι ακόμη μικρότερου πινακίου και τους φέρνει και αντιμέτωπους με μια γενιά αυθαιρετούχων που τόσο έχει καλομάθει, ώστε να αναζητούν ευθύνες μόνο  από άλλους.

5)      Οι επαγγελματίες μηχανικοί και πάλι –αντί να διεκδικήσουν «τίμιες» και νόμιμες αμοιβές από την εξάσκηση του επαγγέλματός και της επιστήμης του- αναγκάζονται να πάρουν την προμήθεια τους από το κλεπταποδόχο κράτος  και ψάχνουν τρόπους να εξηγήσουν στους εξαγριωμένους ιδιοκτήτες ότι κανείς δεν εγγυάται τίποτα και ότι και να πληρώσουν δεν τους εξασφαλίζει.

 Έχει προφανώς και πολλές ενδιάμεσες διαβαθμίσεις και πληροφορίες η ιστορία αλλά προσπάθησα να αποδώσω την συνολική εικόνα όσο καλύτερα μπορώ.  Την επόμενη φορά που θα μπει μανιασμένος πελάτης στο γραφείο μου και θα μου πει: «Καλά γιατί δεν με εμπόδισες να το δηλώσω; Τι θα κάνω εγώ τώρα που έδωσα τα ωραία μου λεφτά;» , σκέφτομαι να του απαντήσω:  «Αν είχες επιλέξει να δώσεις τα ωραία σου λεφτά σε ένα μικρότερο οικόπεδο αλλά εντός σχεδίου και με είχες πληρώσει να σου χτίσω ένα σπίτι της προκοπής, ίσως να μην είχες δύο εξοχικά τώρα αλλά θα είχα κι εγώ αξιοπρεπή δουλειά για να μπορώ να σου πω όχι όταν μου ζητάς να τακτοποιώ τις παρανομίες σου».  Αυτά βέβαια θα γίνουν σε ένα όμορφα πλασμένο περιβάλλον κάπου στο διάστημα. Προς το παρόν, περιμένω να διαφημιστεί αρκετά από τις ειδήσεις ο επόμενος νόμος για να πάρω τηλέφωνο τους νοικοκυραίους πελάτες μου να έρθουν να ενταχθούν και να πληρώσουν κανένα κατοστάρικο για να πληρώσω κι εγώ το νοίκι.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ κι εγώ με τους προλαλήσαντες. Δηλώνουμε κανονικά, εφόσον δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση. Η δική μου ηθική, πάντως, λέει ότι θα πρέπει να ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες σχετικά με τις πιθανές αλλαγές που μπορεί να συμβούν στην πορεία, τονίζοντάς τους ότι εφόσον δεν υπάρχει ψηφισμένος κάποιος νέος νόμος αυτή τη στιγμή, θα ήταν παρακινδυνευμένο να μην ενταχθούν στον 4014. Εκτιμώ ότι η καλύτερη λύση είναι να προλάβει να μπει κάποιος στη ρύθμιση (με την πληρωμή του πρώτου παραβόλου) και στη συνέχεια να αποφασίσει με βάση τα ισχύοντα - να επιλέξει να περιμένει ή να συνεχίσει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ακόμα και να μην ψηφιστεί νέος νόμος, κάποια διάταξη θα εκδοθεί που θα αφορά αυτούς που έχουν ενταχθεί στον 4014, ακόμα κι αν στην συνέχεια εκδοθεί μια ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ (η οποία, πάντως, θυμίζω ότι δεν είναι δεσμευτική για το κράτος, αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζεται στη συνέχεια, μετά από έγκαιρη καταγγελία).

Edited by s80johnny
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αληθώς Ανέστη.

Δηλώνουμε, κανονικά και με τον νόμο.

Εμείς εφαρμόζουμε νόμους, όχι διαρροές από το ΣτΕ.

Επαυξάνω....

Link to comment
Share on other sites

Αληθώς Ανέστη.

Δηλώνουμε, κανονικά και με τον νόμο.

Εμείς εφαρμόζουμε νόμους, όχι διαρροές από το ΣτΕ.

Και εγω παω σε ολοκληρωμένη υποβολή όσους εχουν τελειώσει με το πρόστιμο και ξεκινάω το ανεβασμα των αρχειων.δεν ειχα ανεβασει τίποτα μεχρι τωρα γιατι περίμενα διευκρινισεις για το ΔΕΔΟΤΑ αλλα τετοια ωρα τετοια λογια..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.