Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρειάζεται νομιμοποίηση κτίσμα προ του 1955;


Recommended Posts

On 15/1/2016 at 4:52 ΜΜ, Pavlos33 said:

Εννοείται πως δεν δίνεις βεβαίωση χωρίς τακτοποίηση, διότι οι μεταγενέστερες του 55 αυθαίρετες κατασκευές δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 1.

Ο τίτλος που έχεις αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη ότι το κτίριο είναι προ 55. Συνήθως τα παλιά συμβόλαια δεν έκαναν αναφορά σε επιφάνεια κτιρίου. Αν ο τίτλος δεν είναι προ του 50 και απλά κάνει αναφορά σε υφιστάμενο προ 55 αποτελεί και αυτό μια ένδειξη και όχι απόδειξη, διότι στα συμβόλαια δήλωναν ότι ήθελαν. 

Έχεις λοιπόν ένδειξη λόγω τίτλου. Ενδεχομένως κ από την αυτοψία έβγαλες το ίδιο συμπέρασμα παλαιότητας, λόγω μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου. Ζητάς από τον πελάτη να φέρει το Ε9 του και μετά την αποτύπωση σου του λες μέσω του λογιστή του να καταγράψει την σωστή επιφάνεια με τη σωστή παλαιότητα (αν αυτή δεν υπήρχε).

Έτσι, συνδυαστικά μπορείς να θεωρήσεις το εξεταζόμενο κτίριο ως προυφιστάμενο του 1955, το τεκμηριώνεις στην τεχνική σου έκθεση και υπάγεις στις διατάξεις του ν. 4178/13 τις μεταγενέστερες, του 1955, αυθαιρεσίες.

Γειά σου Παύλο, σε συνδυασμό με το υπογραμμισμένο τμήμα της παράθεσης θα ήθελα κάποιες απόψεις σχετικά με το σύστημα e-adeies. Σε περίπτωση που το κτίριο είναι του 1915 κι από την αεροφωτογραφία κτηματολογίου του 1945 δεν είναι ξεκάθαρη η ύπαρξη του μπορούμε να βασιστούμε στα άλλα δύο στοιχεία;

Αν δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ακόμα κι έπειτα από την αυτοψία του κτιρίου μπορούμε όπως παλιότερα να ζητήσουμε από την υπηρεσία δόμησης κάποιο βοηθητικό στοιχείο ή βεβαίωση νόμιμου περιγράμματος; (Έχω ακούσει ότι δεν δίνεται πλέον, ωστόσο ψάχνω να βρω κάποιο δρόμο που να μας αποδεσμεύει από την ευθύνη που μας φορτώνει ο νέος νόμος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης ή ΕΕΔΜΚ)

Edited by Skeptikos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

Έχω μια μονοκατοικία, η οποία αναφέρεται στο συμβόλαιο βάσει τοπογραφικού σχεδιαγράμματος το 1950. Η συνολική της επιφάνεια είναι 42 τμ. Βάσει μέτρησης του περιγράμματος όμως είναι 46,8. Στο συμβόλαιο είχε μπει το εσωτερικό της κατοικίας χωρίς περιμετρικούς τοίχους. 

Επίσης έχει και 15 τμ έξτρα τα οποία όπως λέει είναι κι αυτά προ του 1955. Μπορώ να δώσω βεβαίωση ή πρέπει να τακτοποιηθούν τα επιπλέον τμ; Αν δεν υπάρχει αεροφωτογραφία το συμβόλαιο και η ΥΔ του ιδιοκτήτη αρκούν;

Είναι σίγουρα παλιά γιατί φαίνονται. Πως όμως καταλαβαίνω αν είναι πριν το 1955 και όχι πριν το 1975; Άδεια δεν υπάρχει. 

Τι προτείνετε σχετικά με την βεβαίωση; 

 

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου, αν ειναι 46,8 τμ με τα πάχη των τοίχων το αναφέρεις στην τ.ε. της βεβαίωση όπως επίσης ότι το εμβαδό του τίτλου των 42 τμ αφορά το εμβαδό χωρίς το πάχος των τοίχων. Για τα υπόλοιπα 15 τμ αν από τον τρόπο κατασκευής και δημόσιο έγγραφο (πχ. Ε9) προκύπτει το συνολικό εμβαδόν δηλ. 46,8+15 = 61,80 τμ με χρονολογία έτους 1955 ή προγενέστερη τότε καλύπτεσαι και δίνεις βεβαίωση, προσοχή βέβαια αν έχουν γίνει αυθαίρετα μετά το '55 τότε κάνεις υπαγωγή ως κατ 1.

Link to comment
Share on other sites

Ok για τη διαφορά και το πάχος των περιμετρικών τοίχων.

Από την αεροφωτογραφία όμως δεν φαίνεται καν αν υπάρχουν οι προσθήκες ή όχι. Στο Ε9 πάντως δηλώνει τα 42 τμ. Το αν τα επιπλέον τμ. έγιναν πριν το 55 ή μετά δεν μπορώ να το ξέρω αφού στο συμβόλαιο  φαίνονται μόνο τα 42 τμ.

Μας καλύπτει η δήλωση του Ιδιοκτήτη αφού δεν μπορεί να αποδειχθεί πότε έγιναν τα παραπάνω τμ;   

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, akis73 said:

Γειά σου, αν ειναι 46,8 τμ με τα πάχη των τοίχων το αναφέρεις στην τ.ε. της βεβαίωση όπως επίσης ότι το εμβαδό του τίτλου των 42 τμ αφορά το εμβαδό χωρίς το πάχος των τοίχων.

Για τα υπόλοιπα 15 τμ αν από τον τρόπο κατασκευής και δημόσιο έγγραφο (πχ. Ε9) προκύπτει το συνολικό εμβαδόν δηλ. 46,8+15 = 61,80 τμ με χρονολογία έτους 1955 ή προγενέστερη τότε καλύπτεσαι και δίνεις βεβαίωση, προσοχή βέβαια αν έχουν γίνει αυθαίρετα μετά το '55 τότε κάνεις υπαγωγή ως κατ 1.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε κατανοητό.

Πως αποδεικνύεται ότι είναι προ του 1975;

Επειδή δεν μπορώ να αποδείξω ότι είναι προ του 1955, το βάζω αυθαίρετα προ του 1975; Πως το στοιχειοθετώ αυτό; Και γιατί να μην το βάλω το 1985;  

Link to comment
Share on other sites

ο πελατης σου φερνει ενα Ε9 ωραιο και τσιλικο με ετος κατασκευης προ 55 και σου υπογραφει σχετικη ΥΔ.

Εσυ δεν βλεπεις "διαφορές" στα υλικα και στον τροπο κατασκευης.

Αν δεν βρισκεις εσυ "διαφορές" ούτε α/φ...δεν θα βρει και κανενας αλλος.

 

 

 

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα και πάλι. Με την πιστοποίηση παλαιότητας του παραπάνω κτίσματος βρηκα άκρη. Ευχαριστώ πολύ. Ποια είναι όμως η διαδικασία για την βεβαίωση; Απλά βγάζεις μία βεβαίωση χωρίς αυθαιρεσίες και την συνοδεύεις με την τεχνική έκθεση και τα αποδεικτικά παλαιότητας; 

 

Γνωρίζει κάποιος πως βγάζω βεβαίωση για κτίσμα προ του 55;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.