Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στατική Μελέτη Εφαρμογής


darvinos.gr

Recommended Posts

Nα ρωτήσω στην παραλαβή του οπλισμού, δηλαδή την επίβλεψη των στατικών ποιός Μηχανικός θα είναι?

Επιβλέπων είναι ο κατασκευαστής, είναι Μηχανικός?

Εχουν προκύψει αλλαγές, δηλαδή απο τα σχέδια της αρχικής μελέτης γίναν ή θα γίνουν αλλαγές που απαιτούν νέα μελέτη?

Δεν είναι σπάνιο ανάλογα τη δυσκολία του έργου ο Μηχανικός (που αν δεν είναι ο κατασκευαστής, ζητήται Μηχανικός) να λύνει με το χέρι λεπτομέρειες!

Ζητήθηκαν μεγάλες εκπτώσεις στην νόμιμη αμοιβή της μελέτης ή άλλαξαν (για κάποιο λόγο τα σχέδια πάνω απο δύο φορές?

Υπάρχουντεχνικές δυσκολίες? Εξεζητημένο έργο? Λόγος που έπρεπε να βιαστεί η μελέτη πολεοδομιας κοκ?

 

 

Το σπίτι είναι μια μικρή μεζονέτα χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία και είναι άλλος ο μηχανικός και άλλος ο κατασκευαστής.

 

Όταν κάναμε τις πρώτες κουβέντες με τον μηχανικό μου έδειξε μια μελέτη (σχεδιαγράμματα από κολόνες, δοκάρια, κ.τ.λ. από όσο μπορώ να καταλάβω σε μεγάλη λεπτομέρεια) από άλλη δουλειά του η οποία όπως μου εξήγησε ότι είναι κάτι επιπλέον και πέρα από αυτό που ζητά η πολεοδομία, έχει σαν αποτέλεσμα πιο αντισεισμική κατασκευή, καλύτερο έλεγχο του κόστους του σκελετού και οικονομία στα μπετά. Αυτό μου το περιέγραψε σαν μελέτη εφαρμογής και μου είπε ότι είναι υποχρεωτική στα δημοσία κτίρια. Μου είπε επίσης ότι αυτό περιλαμβάνει και επίβλεψη πέραν του τυπικού έτσι ώστε να υλοποιηθούν αυτά που έχουν σχεδιαστεί. Επίσης μου είπε ότι η μελέτη θα ξεκινήσει μετά την έκδοση της άδειας και αφού γίνει η εκσκαφή, έτσι ώστε να έχει εικόνα του εδάφους.

 

Επειδή λοιπόν εγώ δεν είμαι μηχανικός και επειδή πρώτη φορά φτιάχνω σπίτι, ρωτάω αν όντως αυτό που μου περιέγραψε σαν μελέτη εφαρμογής είναι κάτι επιπλέον των συμβατικών υποχρεώσεων της άδειας και έχει να προσφέρει στην οικοδομή ή συμβαίνει κάτι άλλο.

 

Οσο σωστο ειναι το τζιν που αγοραζεις απο το οποιοδηποτε μαγαζι, οσο σωστη ειναι η επεμβαση που σου κανει καποιος γιατρος στο νοσοκομειο (ή καποιος που εσυ επελεξες), αλλο τοσο σωστη ειναι η μελετη που θα σου παραδωσει ο συναδελφος τον οποιο εσυ επελεξες.

 

Αν δεν υπαρχει εμπιστοσυνη, τι καθομαστε και κουβεντιαζουμε????

 

 

ΥΓ. Εξτρα υπηρεσια θα ηταν για παραδειγμα να κανει τουμπες ο μηχανικος στην οικοδομη, για να ψυχαγωγησει τα μαστορια.

Αυτο χρεωνεται εξτρα.

 

Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση ουτε να ειρωνευτώ, απλά προσπαθώ να πάρω κάποιες πληροφορίες γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι...

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω ότι το '' πρόβλημα " ξεκινάει απο τη διατύπωση . Η στατική μελέτη που θα εφαρμοστεί θα πρέπει να είναι η εγκεκριμένη , και μόνο αυτή , για την οποία η πολεοδομία χορήγησε την άδεια δόμησης . Τώρα εκείνο που νομίζω ότι θέλει ο μηχανικός σου είναι να σου τονίσει πως θα επιμείνει στην ακριβή τήρηση όλων των προβλεπόμενων τόσο στη στατική μελέτη που έκανε όσο και στις προβλεπόμενες κατασκευαστικές λεπτομέρειες που τη συνοδεύουν ( τοποθέτηση οπλισμού , κατηγορία διάστρωση και συντήρηση του σκυροδέματος , χρόνος αφαίρεσης καλπουπιών κ.α. ) . Αν είναι όλα αυτά , καλά κάνει .

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι έδω περιγράφεται καλά η αντίστοιχη μελέτη εφαρμογής για τα αρχιτεκτονικά του κτιρίου. Κάτι αντίστοιχο μου περιέγραψε ο μηχανικός για τα στατικά.

Link to comment
Share on other sites

Η μελέτη εφαρμογής περιλαμβάνει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες που για γίνουν απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος από ότι απαιτείται για τις μελέτες που εγκρίνονται από την πολεοδομία ενδεικτικά αναφέρω ότι πρέπει να έχει αναπτύγματα για κάθε δοκό και κολόνα χωριστά, μήκη κοπής για κάθε σίδερο, αναλυτικές λεπτομέρειες διαμόρφωσης για όλα τα σίδερα, υπολογισμός αριθμού ράβδων για κάθε διατομή , τρυπολόγιο , σχέδια με κατασκευαστικές λεπτομέρειες σε κάθε διατομή κτλ όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στις απλές στατικές μελέτες επιπέδου πολεοδομίας και φυσικά χρεώνονται έξτρα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ ιδιώτη και μηχανικού τι επιπλέον θα κάνει από την μελέτη της πολεοδομίας και πόσο θα κοστίσει η επιπλέον εργασία του για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω οτι πρόκειται για κάτι επιπλέον των τυπικών μελετών και οτι θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στο κτίριο μου.

Σκέφτομαι να ζητήσω από το μηχανανικό να υπογράψουμε ένα συμφωνητικό που θα περιγράφει τι θα περιλαμβάνει η μελέτη (πχ. αυτά που αναφέρεις) και ποιά θα είναι η αμοιβή του.

Σε ευχαριστώ και πάλι.

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Πάντως για να έχει νόημα η σύνταξη αναπτυγμάτων, θα πρέπει και το συνεργείο σιδερώματος να έχει ανάλογη πείρα. Γνωρίζω περίπτωση που συντάχθηκαν πλήρη σχέδια αναπτυγμάτων οπλισμών, με καταλόγους οπλισμού κλπ., τα σίδερα βιομηχανοποιήθηκαν κανονικά στο εργοστάσιο και όταν έφτασαν στο εργοτάξιο, ο εργολάβος αδυνατούσε να διαχειριστεί τα αριθμημένα σίδερα και να τα τοποθετήσει βάσει των σχεδίων.

Link to comment
Share on other sites

τα πε όλα ο gp1.. έχω πέσει σε σιδερά σε μεγάλο οικοδομικό όπου ερχόταν 25 τόνοι σίδερο με ταμπελάκια (έτοιμο διαμορφωμένο προς τοποθέτηση) και αυτός έτρωγε 2 μέρες να μοιράσει και να καταλάβει τι γίνεται..Το βέλτιστο είναι ιδίως για τους πίνακες-αναπτύγματα αφού συνταχθούν από τον μηχανικό σου να ρίξει μια ματιά και ο σιδεράς σου..

 

Προσωπική μου άποψη : φτιάξε την μελέτη με 1000..δεν έχεις ιδέα πόσα λάθη (των εργολάβων) θα γλιτώσεις..

Link to comment
Share on other sites

Ζητησε απο τον μηχανικο να σου δωσει ενα χαρτι που να περιγραφει με λεπτομερεια τις μελετες και τι θα περιλαμβανει ο φακελος που θα καταθεσει στην Υπ.Δομησης για την Αδεια Δομησης που θα σου βγάλει. Και φυσικα την τιμη. Προσοχη στο αν περιλαμβανει και την επιβλεψη. Μετα ζητησε του να σου δωσει ακομη ενα χαρτι που να περιγραφει της επιπλεον μελετες και οτι αλλο θα κανει με την τιμη τους φυσικα. Βρες ενα μαστορα πχ σιδερα που να ειναι καλος (απο καποιο φιλο σου που εκανε προσφατα το σπιτι του και δειξτου την επιπλεον μελετη με τα αναπτυγματα του μηχανικου ωστε να δεις αν πραγματι μπορει να καταλαβει τι γινεται. Προσοχη μην υπογραψεις κατι ουτε εσυ ουτε ο μηχανικος αν δεν ειστε σιγουροι. Αυτην η δουλεια και η συνεργασια ειναι αρκετα δυσκολη και ευκολα μπορεις να ερθεις σε ρηξη..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.