Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ύψος μονωρόφου τμήματος διώροφης οικοδομής (εκτός σχεδίου)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κι εγώ έτσι νομίζω και το έχω κάνει πολλές φορές σε άδειες εκτός σχεδίου, σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις βάζω πέργκολα στο δώμα του ισογείου όταν ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται ως βεράντα του υπερκείμενου ορόφου, αλλά μου έτυχε μια φορά και μου την ''έκοψε'' η τότε ΕΠΑΕ, με το πρόσχημα ότι, .....υπεράνω των 4,00μ δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ..... εκτός στηθαίου 0,30μ κλπ.

Τι να πω, όπως τους έρθει η όρεξη εκείνη την στιγμή είναι.

Μάλιστα την ίδια διάταξη μου υπενθύμισε και ο συνάδελφος ΚΑΝΑ για την ίδια ερώτηση που έκανα πρίν ένα χρόνο περίπου, αλλά ακόμη και τώρα δεν μπορώ να το ''χωνέψω..''

Link to comment
Share on other sites

άρθρο 6 παρ. 1.δ ΦΕΚ 270/Δ
δ) Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της οικοδομής μετρούμενον από το φυσικό ή το κατά την παρ.10 του άρθ-1 του παρόντος ΠΔ/τος διαμορφωμένο έδαφος και από κάθε όψη, ορίζεται σε τέσσερα (4) μέτρα για μονόροφη οικοδομή ή μονόροφο τμήμα αυτής και σε επτά και μισό (7,50) μ. για διώροφη οικοδομή ή διώροφο τμήμα αυτής. 
 
 
Σε περίπτωση κατασκευής κεκλιμένης στέγης το ύψος αυτό προσαυξάνεται κατά 1,20 μ. 
Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου.

 

ΝΟΚ άρθρο 1:

1. Σε περιοχές εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του παρόντος. 

 

 

3. Σε νομίμως υφιστάμενους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις του παρόντος: 
(...) 
το Αρθ-19

 

 

 
ΝΟΚ άρθρο 19
2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται: 

 

(...)
στ) Κατασκευές για τη στήριξη των φυτών, πέργκολες που μπορούν να επικαλύπτονται από ελαφρά εύκαμπτα υλικά ή κινητά συστήματα, καλαμωτές, φωτοβολταϊκά πανέλα και μόνο σε οριζόντια θέση. 

 

Αν σωστά έχω καταλάβει η κατασκευή πέργκολας πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος επιτρέπεται μόνο σε οικισμούς και Ρ.Σ. 
Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για ισόγειο ή ισόγειο τμήμα,όπως αναφέρθηκε παραπάνω,  για τα εκτός οικισμού-εκτός σχεδίου είναι 4 μ. Επιτρέπεται πάνω από αυτό κεραμοσκεπή 1.20 μ. ή 0.3 φωταγωγός ή καπνοδόχος σύμφωνα με τον κτιριοδομικό. 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ πως γίνεται, αλλά είναι και στην κρίση του ελεγκτή μάλλον...

 

Αν αντί για πέργκολα, κάνεις Η/Χ του Α' ορόφου?

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33  το άρθρο 19 του ΝΟΚ δεν ισχύει εκτός σχεδίου, άρα δεν γίνεται η πέργκολα.

Πολλοί συνάδελφοι το "ξεχνάνε", αλλά εννοείται ότι είναι αρκετά σοβαρό και σημαντικό θέμα για να το προσπεράσει ο υπάλληλος. (πάντα για τα εκτός σχεδίου)

Edited by dimitrispsi
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 6 για κατοικίες εκτός σχεδίου αναφέρει ότι, 

.... Σε καμμιά περίπτωση η οικοδομή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ύψη αυτά πλην της περίπτωσης κατασκευής στηθαίου τυχόν φωταγωγού ύψους 0,30 μ. και καπνοδόχου.

 

Η ένστασή μου είναι στο ότι η πέργκολα δεν είναι οικοδομή.

Το θεωρώ τελείως παράλογο να μην μπορείς να κατασκευάσεις πέργκολα πάνω στο δώμα του ισογείου τμήματος μιας 2όροφης οικίας όταν αυτό χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος-βεράντα του υπερκείμενου α' ορόφου της κατοικίας.

Φανταστείτε μια κατάσταση, να έχεις μια κάτοψη ισογείου πχ 100,00μ2 και στον α' όροφο σε εσοχή...άλλα 50,00μ2, που οι μπαλκονόπορτες του σε βγάζουν στον υπαίθριο χώρο-βεράντα που δημιουργείται από το δώμα του ισογείου, στα υπόλοιπα 50,00μ2 δηλαδή.

Εκεί επάνω στην βεράντα αν δεν βάλεις μια πέργκολα το καλοκαίρι για να σκιάσει, μόνο σαγηνευτής φιδιών μπορεί να κάτσει παρέα με το φιδάκι τον Διαμαντή!

Ακολουθώντας το γράμμα του νόμου και όχι την ουσία, ούτε κεραία τηλεόρασης δεν μπορείς να στήσεις τότε, αλλά ούτε και φυτό να το αφήσεις να μεγαλώσει πάνω από το μέγιστο των 4,00μ.

Τι να πω? :shock:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Πραγματικά είναι παρανοικό αυτό που συμβαίνει με το ύψος στα εκτός σχεδίου.

Εμένα δεν με άφησαν ούτε κάγκελο να βάλω στην ταράτσα της οικοδομής, διότι επιτρέπεται μόνο στηθαίο 30εκ.

Με λίγα λόγια στα εκτός σχεδίου απαγορεύται να ανεβαίνεις στην ταράτσα διότι κινδυνεύεις να σκοτωθείς εφόσον δεν υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα.

 

Επίσης σε μια τρέχουσα, πιο σύνθετη περίπτωση έχω στέγη 1,20μ πάνω από τα 4μ του ισογείου, γύρω από την οποία θέλω να σηκώσω στηθαίο 50 εκ - να την εγκιβωτίσω δηλαδή.

Η κατασκευή δεν υπερβαίνει το συνολικό επιτρεπόμενο ύψος (4+1,2) αλλά ο ελεγκτής θεωρεί ότι πάνω από τα 4 βάζω ή σκέτη στέγη ή στηθαίο 0,30μ. Τίποτα άλλο.

Είναι κατά τη γνώμη σας λογική ερμηνεία του νόμου;

Σας παραθέτω το τι δεν μου επιτρέπουν:

 

post-66790-0-02776200-1377266667_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.