Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ύψος μονωρόφου τμήματος διώροφης οικοδομής (εκτός σχεδίου)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@Pavlos33 για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ένα διώροφο κτίριο μορφής απλού ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου... αν στο δάπεδο που διαχωρίζει πρώτο με δεύτερο όροφο κάνουμε ένα οποιασδήποτε μορφής boolean σαν αφαίρεση τμήματός του, στο κενό εκείνο έχουμε πρακτικά 1 όροφο... άρα εκεί το max ύψος μπορεί να είναι 7,50 όπως στο υπόλοιπο τμήμα;

 

Για παράδειγμα στο ίδιο πλαίσιο, η Maison Citrohan του Le Corbusier εφαρμόζεται σε εκτός σχεδίου; Στο τμήμα που είναι μονώροφο θα έπρεπε να έχουμε ύψος

4 μ;

 

pier-foundation-house-plans-with-le-corb

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Το μονώροφο τμήμα διωρόφου δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με καμία όψη, δηλαδή στην κάτοψη του ορόφου να δημιουργείται μια τρύπα γύρω από την οποία "μπορείς να περπατήσεις" (να υπάρχει κτίριο).

Αυτό που έβαλες δεν ικανοποιεί αυτή την απαίτηση...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω τώρα καταλαβαίνω @dimitrispsi από το απλό παράδειγμα που έφερες... άρα παρεπιπτόντως η Maison Citrohan δεν θα περνούσε από ΥΔΟΜ για εκτός σχεδίου! (εδώ σκέφτομαι αν θα μπορούσε το τμήμα αυτό να "δικαιολογηθεί" σαν Η/Μ ώστε να περάσει, εφόσον δεν μπορεί να τεκμηριωθεί και το "πατάρι"...)

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να εμφανιστεί μια περιμετρική ζώνη πλάτους 60cm (εξώστης) μόνο και μόνο για να μετρήσει στη δόμηση, άρα το ισόγειο τμήμα διωρόφου να γίνει εσωτερικό.

Ε, μετά η συζήτηση πέφτει σε άλλο επίπεδο.

Δεν τον κατασκευάζεις καθόλου αυτό τον εξώστη ή μάλλον (και πλέον) τον κατασκευάζεις για να περάσει ο ελεγκτής δόμησης και τον αφαιρείς μετά και να επανέλθεις στην επιθυμητή αρχιτεκτονική μορφή...

(και μετά τον ξανατοποθετείς αν χρειαστείς βεβαίωση για κάποια μεταβίβαση, κλπ. Τα έχω δει να γίνονται όλα αυτά)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπερα , εχω μια παρομοια περιπτωση οπου θελω να βγαλω διπατο σαλονι και θα ηθελα να ρωτησω αν γινεται ο εξωστης να γινει με μεταλλικη κατασκευη ?  Τα 60 εκατοστα πλατος φτανουν? Και κατι τελευταιο ο εσωτερικος εξωστης πρεπει να παει και πανω απο την σκαλα πχ στη φωτο που παραθετω η οποια ειναι η κατοψη του οροφου

6BBE57F5-0766-4F2B-A20B-26889A363667.jpeg

Edited by sirkos81
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Καλημέρα,
Κατά την άποψη σας επιτρέπεται η κατασκευή πέργκολας πάνω στο Δώμα Ισογείου τμήματος (οχι Ισόγειο κτίριο) διώροφης οικοδομής που προκύπτει απο υποχώρηση του Ορόφου?
Πολλές πολεοδομίες δεν το δέχονται βασιζόμενες στον περιορισμό των 4 μ στα Ισόγεια τμήματα εκτός σχεδίου και στο γεγονός οτι το αρθ 19 "κατασκευές πάνω απο το κτίριο" του ΝΟΚ δεν έχει εφαρμογή στα εκτός σχεδίου.
όμως υπάρχει το αρθ.16 του ΝΟΚ "Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου" που ισχύει και στα εκτός και αναφέρει:
"Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου. Στην περίπτωση που τα οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή οι πέργκολες στεγάζουν ή περιβάλλουν εξώστη ή δώμα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου, δύνανται να υπερβαίνουν το μέγιστο πλάτος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το περίγραμμα του εξώστη και των περιορισμών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή του περιγράμματος του παραπάνω δώματος."
Θεωρώ οτι ο νομοθέτης είχε κατά νου την απαγόρευση κατασκευών στα εκτός, πάνω απο το max ύψος. Απο την στιγμή που το κτίσμα είναι διώροφο και οχι Ισόγειο, θεωρώ οτι επιτρέπεται να βάλω πέργκολα σε επαφή με την οψη του ορόφου, πάνω στο Δώμα του Ισογείου.
Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, bgwmg said:
."
Θεωρώ οτι ο νομοθέτης είχε κατά νου την απαγόρευση κατασκευών στα εκτός, πάνω απο το max ύψος. Απο την στιγμή που το κτίσμα είναι διώροφο και οχι Ισόγειο, θεωρώ οτι επιτρέπεται να βάλω πέργκολα σε επαφή με την οψη του ορόφου, πάνω στο Δώμα του Ισογείου.

Συμφωνώ με την άποψή σου. Το κτίριο εξαντλεί το ύψος στα 7,50 μ. Έχει και ισόγειο τμήμα με τον όροφο σε οπισθοχώρηση. Το ισόγειο  τμήμα στο οποίο ο όροφος δεν συνεχίζεται (δημιουργία υπαίθριου χώρου), πληροί το μέγιστο ύψος των 4 μ. Δεν βλέπω κάποια αντίθετη διάταξη στο να μην κατασκευαστεί πέργκολα, υπό την έννοια ότι ως ύψος κτιρίου θα θεωρηθεί αυτό του διωρόφου τμήματος και επιπλέον, ότι δεν θα τοποθετηθεί πέργκολα πάνω από τα 7,50 μέτρα. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ...

Σκέφτομαι οτι έχω το δικιο με το μέρος μου 😜 , αλλά ξέρεις τώρα την ταλαιπωρία αν πέσεις στον κατάλληλο υπάλληλο.

Link to comment
Share on other sites

To ξέρω και συμπάσχω όπως φαντάζομαι και όλοι όσοι ασκούμε ελεύθερο επάγγελμα και κάθε φορά θα πρέπει , να παρουσιάζουμε νόμους και εγκυκλίους που οι ίδιες οι υπηρεσίες θα όφειλαν να γνωρίζουν, να δίνουμε αγώνα για να αποδείξουμε τα αυταπόδεικτα, σε μια χρονίως πάσχουσα δημόσια διοίκηση που δυστυχώς ακόμη δεν έχουν εκλείψει από αυτή οι "παράγκες", τα "παραμάγαζα" και άλλα πολλά που δεν είναι του παρόντος.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.