Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτημα στους στατικούς για κατασκευή έρκερ


 
ARS

Recommended Posts

Το ερωτημά μου είναι απλό και εξείς:

μέχρι πόσο μήκος μπορώ να βγάλω έλκερ (από οπλισμένο σκυρόδεμα) χωρίς να έχω πρόβλημα στατικότητας και ριγμάτοσης του σοβά λόγο καμπύλωσης του στοιχείου και να είναι και κάτι με το οποίο θα έχω ήρεμο κεφάλι στη συνέχεια????και ποιές συνήθως οι διαστάσεις δηλαδή πάχος ήτε του πρόβολου ήτε διατομή προβολικού δοκαριού.....?

 

Επίσης μέχρι πόσο μήκος μπορει να βγεί πρόβολος (μπαλκόνι) και με τι πάχος περίπου?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολυ γενικη ερωτηση κ τοσο γενικη θα ειναι κ η απαντηση μου. Οσος μικρότερος ειναι ο προβολος-ερκερ τοσο πιο σιγουρος θα εισαι. Σιγουρα ειναι περισσοτερο θεμα στατικης αλλα οσο καλα κ να ειναι μελετημενος ενας προβολος εξαρταται κ απο αλλους παραγοντες. Πχ αν τον "ξεκαλουπωσεις" πριν την ωρα του η' το σκυροδεμα εχει μπολικο νερακι δε σε σωνει τιποτα.

Αν θες νουμερα ετσι ενδεικτικα.... σε ερκερ(αν εννοεις με αυτο τον ορο χτιστο προβολο) ακομα και με ανοιγμα 0,80εκ έχουν παρατηρηθει ρηγματωσεις υστερα απο σεισμους κ οχι μονο.

Αν καταλαβα καλα εισαι Αρχιτετκονας, και αν θες τη συμβουλη μου να αποφευγεις χτιστο προβολο οσο μπορεις, και παντα να ζητας απο το στατικο σου να σου βγαζει φορουσια.

Για κανονικο προβολο τωρα μεχρι 3,00μ (παντα ενδεικτικα ) χωρις φορουσια δεν εχεις προβλημα, υπολογιζε ενα παχος πλακας γυρω στους 25-26 ποντους

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα μπορούσες επίσης να "δέσεις" την πλάκα του έρκερ με την απο πάνω με δύο μικρές μή φέρουσες κολώνες στις γωνίες για να εξασφαλίσεις οτι οι δύο πρόβολοι θα κινηθούν μαζί σε περίπτωση σεισμού

Link to comment
Share on other sites

Ύστερα απο ασφυκτικες πιέσεις του αρχιτέκτονα επίλυσα πρόβολο πλάτους 3 μέτρων που εγώ προσωπικά το βρίσκω υπερβολικό για συνήθη οικοδομικά. Σίγουρα να υπολογίζεται πάχος προβόλου στη στήριξη τουλάχιστον 30cm για θέμα λυγηρότητας. Εννοείται λαμβάνεται υπόψιν και η κατακόρυφη συνιστώσα του σεισμού αν και δεν εμπιστευομαι την ακρίβεια της μεθόδου. Άντε και καλουπωθηκε αυτό το πράγμα. Ποιος μου εγγυάται οτι δεν θα βυθίσει ύστερα απο 5 μήνες ή απο 5 χρόνια? Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία?

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι το σκυρόδεμα να ήταν καουτσούκ αλλά δεν είναι! Δεν χρειάζεται να έχεις ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να δείς τις ρωγμές που ότι και να κάνεις θα αναπτυχθούν. Νομίζεται οτι το μπετόν είναι μέσο ελαστικό και ισότροπο? Όλα είναι παραδοχές και απλοποιήσεις και η λύση δεν είναι ποτέ αμφιμονοσήμαντη 10 μελετητές θα σου παράγουν 10 διαφορετικές λύσεις. Μην νομίζετε οτι η προσομοίωση της φύσης είναι απλή διαδικασία χωρίς σφάλματα και απλοποιήσεις. Να ναι καλά οι συντελεστές ασφαλείας γιατι αλλιώς όλλοι θα την είχαμε πατήσει.

Ο χρόνος συνάδελφε αφήνει τα σημάδια του παντού. Οι οπλισμοί διαβρώνονται , το μπετόν σκάει, οι παραμορφώσεις συνεχίζονται επ''απειρον και ο ερπυσμός είναι παρόν και κρυφογελάει. Μην νομίζεται επειδή λογιστικά όλοι οι έλεγχοι βγαίνουν εντάξει θα είναι εντάξει και στην πραγματικότητα. Πάνω απο όλα, στατικό αισθητήριο, μπόλική συζήτηση με τον κατασκευαστή, τήρηση της μελέτης και αμφιβολία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν παρακολούθησα το θέμα απο την αρχή,αλλά κόλλησε το μάτι μου στον πρόβολο 3 μ.-να ρωτήσω η εσωτερική πλάκα που συνορευει ο πρόβολος τι πάχος έχει;

Link to comment
Share on other sites

Αναγκαστικά περί τους 20-25 πόντους για να υπάρχει συνέχεια και καλή συνεργασία πλάκων. Μεγάλο δοκάρι για να παραλάβει τις στρεπτικές καταπονήσεις πυκνούς συνδετήρες για το ίδιο θέμα και λιγάαααακι έκκεντρη θεμελίωση έτσι για να μην μας γύρει :lol: ! Πλάκα δεν έχει που το θέμα είναι ντόμινο?

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ,καλύτερα,αν γίνεται, η εσωτερική πλάκα να είναι πάνω απο 25(αν ο πρόβολος είναι 30) ,π.χ26-27 ώστε να παραλάβει τις μεγάλες αρνητικές περι τις ρίζας του προβόλου και επιπλέον το σημαντικότερο να έχεις μικρότερο βέλος κάμψης στον πρόβολο (γιατι αν έχεις λεπτή μέσα πλάκα,τότε έχεις ελαστική πάκτωση με αρκετά μεγαλύτερες παραμορφώσεις)-πάντως και εγώ το 3μ. το θεωρώ αρκετά τραβηγμένο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.