Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

αλλαγή ποιότητας υλικών στις τοιχοπληρώσεις με τα χρόνια


 

Recommended Posts

Να πω κι εγώ κάτι στα κουτουρού:παίρνεις ένα δίστηλο πλαίσιο μπετόν,το γεμίζεις τοιχοποιία,βρίσκεις παλιές τιμές μηχανικών χαρακτηριστικών από κανονισμούς της εποχής( DIN,BS,ρουμάνικους ή τι άλλο),εφαρμόζεις κάποιο προσομοίωμα με οριζόντια φόρτιση,μετά κάνεις update με ΕΚ και συγκρίνεις.

Λέω..

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξερω αν θα σου χρησιμευσει, αλλα εμπειρικος κανονας ειναι ο εξης: Σε κατασκευες απο 40 ετων και πανω, οι τοιχοποιιες πληρωσης αρχιζουν και μετατρεπονται σε φεροντες....

1. Οι τοιχοποιίες είναι φέρουσες (θηλυκό γένος)

2. Από πού προκύπτει η εμπειρία σου και μπερδεύεις άθελά σου τον ερωτώντα?

 

@ nasos1234

Η εργασία σου (αν εκπονηθεί σωστά) είναι μάλλον για διδακτορικό. Για απλή εργασία, ότι και να γράψεις θα είσαι O.K. αφού και οι καθηγητάδες σου είναι προφανώς πανάσχετοι.

Πάντως, από την εμπειρία μου από κατεδαφίσεις, μπορώ να σου πώ ότι σε πολύ παλιές οικοδομές (προπολεμικές) η τοιχοποιία περιείχε ακόμη και συμπαγή τούβλα.

Τα τούβλα με οπές ήσαν μικρότερων διαστάσεων από τα σημερινά, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερο κονίαμα που (απο άποψη αντοχής) υπολείπεται σημαντικά του τούβλου.

Επίσης, και μέχρι πριν 30 χρόνια περίπου, τα τούβλα ήσαν μικρών διαστάσεων.

Στις πολύ παλιές οικοδομές και σε παραθαλάσσιες περιοχές, τα κονιάματα (ακόμη και τα σκυροδέματα) περιείχαν υλικά (άμμο, χαλίκια κλπ) από τη θάλασσα (ενίοτε χωρίς απόπλυση).

Σημαντικό ρόλο και στις σύγχρονες τοιχοποίες παίζει το πάχος του κονιάματος, αφού ο κάθε μάστορας έχει το δικό του τρόπο, αλλά και τα υλικά και κυρίως το τσιμέντο.

Όπως καταλαβαίνεις, το θέμα είναι πολύπλοκο.    

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας

 

tetris σε ευχαριστώ πολύ

για κοίταξε και κάτι άλλο.

 

βρήκα ένα pdf του κυρίου δρίτσου στη σελίδα http://www.episkeves.civil.upatras.gr/%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%A3%CE%9F%CE%A3/EC8-3%20%CE%9A%CE%91%CE%99%20%CE%9A%CE%91%CE%9D.%CE%95%CE%A0%CE%95..pdf

 

στην έβδομη διαφάνεια που λέει για τις τοιχοπληρώσεις ''μέχρι τώρα τις αγνοούμε γιατί'' 

έχει ένα παράδειγμα παρακάτω το πινακάκι που δείχνει τη συμμετοχή στη συνολική αντοχή της κατασκευής για τον φέροντα οργανισμό και για τις τοιχοπληρώσεις. Στον φέροντα οργανισμό βλέπουμε οτι σε καινούριες κατασκευές ο δείκτης είναι πιο μεγάλος από ότι στις παλιές αφού όσο περνάνε τα χρόνια οι αντισεισμικοί κανονισμοί γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί. Στις τοιχοπληρώσεις ο δείκτης παραμένει ο ίδιος. Αυτό δείχνει ότι η συνεισφορά της τοιχοπλήρωσης στη συνολική αντοχή της κατασκευής (και άρα στο σεισμό) σε νέες κατασκευές και σε παλαιές είναι η ίδια. Από εκεί μπορώ να συμπεράνω ότι η ποιότητα της τοιχοπλήρωση και άρα των υλικών της παραμένει σταθερή? 

Link to comment
Share on other sites

 

2. Από πού προκύπτει η εμπειρία σου ...

 

 

Απομονωσες την φραση μου και αγνοησες τα χαμογελα που στη συνεχεια ειχα και που σαφως κοροιδευα την αγνοια μου οσον αφορα την εξηγηση! 

Οσο για την "εμπειρια", προκυπτει απο συζητηση με στατικο της πολεοδομιας Αθηνων πριν 6-7 χρονια. Επιχειρουσα τοτε να βγαλω μια αδεια που περιελαμβανε μεταξυ των αλλων και γκρεμισμα καποιων τοιχων πληρωσης σε διαμερισμα του '60. Μου ζητηθηκε λοιπον να περιορισω τα γκρεμισματα! Η εξηγηση που μου δοθηκε ειναι η παραπανω στο #10. Για το συντακτικο μου, οσες παρατηρησεις θες αλλα πιο χαλαρα! Σα μαθητης αισθανθηκα για λιγο!!!

.

.

.

.

.

 

 

Παρατηρησες που απομονωσα λιγες μονο λεξεις απο το ποσταρισμα σου? :smile:  :smile: 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.