Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

Θέλω να κάνω πατάρι με μπαλκονόπορτα σε εξώστη (μπαλκόνι) μπορώ?

Εχώ ενα οροφοδιαμέρισμα με εσωτερικό εξώστη σε υπό μελέτη κτίριο και θέλω να έχει πρόσβαση σε εξώστη έτσι ώστε να εκμεταλευτώ την θέα

 

Edited by georgecv
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ...ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΤΑΡΙ ΚΑΙ ΣΟΦΙΤΑ ΜΑΖΙ , ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΗΣΜΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ? ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΜ..

Η χρήση κεφαλαίων δεν επιτρέπεται. Επίλεξε «επεξεργασία» και διόρθωσε το κείμενο της δημοσίευσής σου.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

On 8/2/2019 at 9:16 AM, georgecv said:

Θέλω να κάνω πατάρι με μπαλκονόπορτα σε εξώστη (μπαλκόνι) μπορώ?

Εχώ ενα οροφοδιαμέρισμα με εσωτερικό εξώστη σε υπό μελέτη κτίριο και θέλω να έχει πρόσβαση σε εξώστη έτσι ώστε να εκμεταλευτώ την θέα

 

Σε κάποιες ΥΔΟΜ στη Θεσσαλονίκη εξώστης μπροστά από πατάρι δεν περνάει από προέγκριση διότι πατάνε στον ορισμό του παταριού στον ΝΟΚ (αρθ 2, παρ 28) όπου αναφέρεται ότι το πατάρι δεν θεωρείται όροφος οπότε λένε ότι δεν μπορείς να έχεις εξώστη μπροστά από μη-όροφο. Μας έχει τύχει όμως σε άλλη ΥΔΟΜ να το δεχτούνε.

Το καλύτερο θα είναι να κάνεις ερώτημα στην συγκεκριμένη ΥΔΟΜ απ την οποία θα εκδοθεί η άδεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εχω οικόπεδο με τρείς κάθετες . Στις δύο υπάρχουν διόροφα και στην τρίτη παλαιό ισόγειο . Είναι στην Ηλιούπολη . Σε περίπτωση που κατεδαφίσουμε το ισόγειο και γίνει νέα οικοδομή , έχουμε ΣΔ αυτόν που προκύπτει από τον ΣΔ του οικοπέδου μείον τα νόμιμα κτισμένα των άλλων , ή κοιτάω μόνο την αναλογία έστω και αν οι άλλοι έχουν κτίσει περισσότερο από την σημερινή τους αναλογία λόγω μείωσης του ΣΔ της περιοχής . Πρέπει να το δω αυτό γιατί και τα άλλα σπίτια είναι παλαιά .

Ακόμα από τα μπόνους του ΝΟΚ , παίρνω αυτό της κατεδάφισης μια και κατεδαφίζω το 40 % της επιτρεπόμενης , παίρνω τα τμ για κλιμακοστάσιο , αφού θα έχουμε ξεχωριστά ανά ιδιοκτησία και παίρνω σοφίτες και πατάρια ?

Link to comment
Share on other sites

για το πρωτο

εφοσον η συσταση εχει γινει πριν το 2011

δεν προσμετρωνται αι αυθαιρεσιαι των λοιπων [107 παρ. 2]

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το έχουμε πει πολλές φορές , για αυτό έγραφα για τα νόμιμα , αν έχει μειωθεί ο ΣΔ .

Παράδειγμα είχαμε 33,3-33,3-33,3 ποσοστά , οικόπεδο 600 τμ και ΣΔ παλαιό 1,8 . Αυτός μειώθηκε το 1977 στο 1,4 . Εχουν χτίσει από 360 ο καθένας από τους δύο και 120 ο δικός μου πελάτης . Αν γκρεμίσουμε το δικό μας , πάμε με 1,4 Χ 600 - 2 Χ 360 = 840-720 = 120 , άρα πρακτικά δεν χτίζει , ή πάμε 200 τμ που είναι το ποσοστό του επί 1,4 σημερινό ΣΔ άρα χτίζει 280 ?

Μπόνους για την κατεδάφιση το βλέπω ψιλοχλωμό , γιατί το υπάρχον δεν είναι μεγαλύτερο του 25 % της συνολικής δόμησης και η αναγκαία μείωση της κάλυψης κατά 15 % με εμποδίζει περισσότερο από ότι με ωφελεί .

Για τα κλιμακοστάσια στις συστάσεις δεν το ξεκαθαρίζει , μάλλον στην χειρότερη θα μπορώ να πάρω 12 τμ ανά ιδιοκτησία και ίσως με συμφέρει να κάνω 2 μεζονέτες , αλλά αναφέρει ότι δεν υπολογίζονται μέχρι και 2 ανοικτά κλιμακοστάσια στο οικόπεδο . Κλειστά τι ισχύει ? Γενικά τώρα αν εγώ χτίσω δεν έχουν ωφεληθεί των κλιμακοστασίων οι άλλοι . Θα μπορούσα να ωφεληθώ εγώ τώρα και στο μέλλον αν και όποτε γκρεμιστούν τα δίπλα θα έχουν και εκείνα το πλεονέκτημα ?

Πατάρια και σοφίτες νομίζω ότι μπορώ να τα πάρω έτσι και αλλιώς .

Link to comment
Share on other sites

 

Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα στα οποία μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, εφόσον ένας ή περισσότεροι των συνιδιοκτητών έχουν οικοδομήσει κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους με βάση τον παλιό συντελεστή δόμησης, η επιφάνεια της προσθήκης που επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί για τις λοιπές συνιδιοκτησίες και μόνον όταν πρόκειται για κατοικία πρέπει να είναι ίση με το γινόμενο του νέου μειωμένου συντελεστή δόμησης επί το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου που έχει έκαστος συνιδιοκτήτης.

Παράγραφος 5)α του άρθρου 20 του νόμου 2831/2000 (ΦΕΚ 140/Α/2000).

=> (1,4 Χ 600=840) / 3= 280

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

αλλα, στον ΝΟΚ υπαρχει η εξης διαταξη:

"Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και του άρθρου 34 " (άρθρο 35). "Η ισχύς του παρόντος αρχίζει τρεις (3) μήνες από την ψήφιση του, εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 27 παράγραφος 4, 28, 29, 30, 31,32, 33, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 και 47 η ισχύς των οποίων αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" (άρθρο 48).

Θεωρεις οτι ισχυει ακομα  και σήμερα,  η ανω διαταξη του ν. 2831, ως συμπληρωματικη και οχι ως αντιθετη?

Εξ αλλου η διαταξη αυτη αφορα την "προσθηκη"

  ενω το ερωτημα φορα την κατεδαφιση μιας καθετης και την εκ νεου ανοικοδομησή της

[αν καταλαβα καλα]

-εχουμε και αυτη την αποφαση

(Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Πολεοδομική νομοθεσία. Το άρθρο 23 παρ. 5 εδάφιο β’ του ΓΟΚ 1985 για την προσαύξηση του συντελεστή δόμησης σε συνιδιόκτητα οικόπεδα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που τροποποιείται το σχέδιο πόλεως και μειώνεται ο συντελεστής δόμησης μετά την ισχύ του ν. 2831/2000. Εσφαλμένα έκρινε το δικάσαν Διοικητικό Εφετείο ότι είχαν εφαρμογή οι ανωτέρω διατάξεις εν προκειμένω. Αναιτιολόγητη η χορήγηση οικοδομικής άδειας κατά το μέρος που αφορά την επιτρεπόμενη δόμηση και μη νομίμως επετράπη η ανέγερση του ακινήτου της εφεσίβλητης καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος στην περιοχή συντελεστή δόμησης ως προς τη συνολική επιτρεπόμενη εκμετάλλευση του οικοπέδου. Η έφεση ασκήθηκε παραδεκτά κατά το άρθρο 12 παρ. 2 του ν. 3900/2010, διότι ως προς τις ανωτέρω κρίσεις της εκκαλουμένης δεν υφίσταται νομολογία του ΣτΕ. Δεκτές η έφεση και η αίτηση ακύρωσης.

96/2016 ΣΤΕ ( 669055)

 

-εχουμε και το αρθρο 23 του ΓΟΚ που ειχε τροποποιηθει 3-4 φορες, αρα αρκουσε μια απλη αντιγραφη του,

πλην στο 11 του ΝΟΚ  δεν περασαν ολες τις αλλαγες.

Επομενως?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.