Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

Θα έπρεπε να υπάρχει μία επιτροπή γερόντων μηχανικών , συνεπικουρούμενη από γέροντες δικηγόρους , που να πηγαίνει στα υπουργεία και στους γέροντες του στε και να βάζει ερωτήματα υπό μορφή διαλόγου , όπου θα πρέπει υπουργεία και γεροστεέδες , να πείσουν τους πρώτους γέροντες με την πειθώ και όχι με την εξουσία . Γιατί η εξουσία τελικά επιτρέπει την γραφή διάφορων βλακειών υπό τύπον θεσφάτων .

Link to comment
Share on other sites

On 5/10/2019 at 5:01 ΜΜ, dimitris GM said:

αλλα, στον ΝΟΚ υπαρχει η εξης διαταξη:

"Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις του παρόντος, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 1 και του άρθρου 34 " (άρθρο 35). "Η ισχύς του παρόντος αρχίζει τρεις (3) μήνες από την ψήφιση του, εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 27 παράγραφος 4, 28, 29, 30, 31,32, 33, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 και 47 η ισχύς των οποίων αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" (άρθρο 48).

Θεωρεις οτι ισχυει ακομα  και σήμερα,  η ανω διαταξη του ν. 2831, ως συμπληρωματικη και οχι ως αντιθετη?

Εξ αλλου η διαταξη αυτη αφορα την "προσθηκη"

  ενω το ερωτημα φορα την κατεδαφιση μιας καθετης και την εκ νεου ανοικοδομησή της

[αν καταλαβα καλα]

-εχουμε και αυτη την αποφαση

(Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Πολεοδομική νομοθεσία. Το άρθρο 23 παρ. 5 εδάφιο β’ του ΓΟΚ 1985 για την προσαύξηση του συντελεστή δόμησης σε συνιδιόκτητα οικόπεδα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που τροποποιείται το σχέδιο πόλεως και μειώνεται ο συντελεστής δόμησης μετά την ισχύ του ν. 2831/2000. Εσφαλμένα έκρινε το δικάσαν Διοικητικό Εφετείο ότι είχαν εφαρμογή οι ανωτέρω διατάξεις εν προκειμένω. Αναιτιολόγητη η χορήγηση οικοδομικής άδειας κατά το μέρος που αφορά την επιτρεπόμενη δόμηση και μη νομίμως επετράπη η ανέγερση του ακινήτου της εφεσίβλητης καθ’ υπέρβαση του ισχύοντος στην περιοχή συντελεστή δόμησης ως προς τη συνολική επιτρεπόμενη εκμετάλλευση του οικοπέδου. Η έφεση ασκήθηκε παραδεκτά κατά το άρθρο 12 παρ. 2 του ν. 3900/2010, διότι ως προς τις ανωτέρω κρίσεις της εκκαλουμένης δεν υφίσταται νομολογία του ΣτΕ. Δεκτές η έφεση και η αίτηση ακύρωσης.

96/2016 ΣΤΕ ( 669055)

 

-εχουμε και το αρθρο 23 του ΓΟΚ που ειχε τροποποιηθει 3-4 φορες, αρα αρκουσε μια απλη αντιγραφη του,

πλην στο 11 του ΝΟΚ  δεν περασαν ολες τις αλλαγες.

Επομενως?

Νόμος 4067/12 - Άρθρο 11

παρ. 3. Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος 1024/1971 (ΦΕΚ 232/Α/1971) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη δόμηση, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

Edited by spafent
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 18/5/2014 at 11:16 ΠΜ, verda said:

κατά τη γνώμη μου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα άσχετα αν θα έπρεπε να ισχύει κάτι διαφορετικό..

η σκάλα προς σοφίτα συμπεριλαμβάνεται στα τμ της σοφίτας για να υπολογιστεί το 50% του υποκείμενου ορόφου,
αλλά συγχρόνως μετριέται σαν να ανήκει στον υποκείμενο όροφο και επομένως μπορεί να συμπεριληφθεί στο εμβαδό μέχρι 12τμ που αφαιρείται της δόμησης.

 

Ερώτημα για συζήτηση...

από τη στιγμή που λέμε ότι μη βατοί χώροι στέγης προσμετρούνται στη σοφίτα και άρα δε μπορώ να κάνω στέγη σε όλη την πλάκα και να πω ότι μέχρι το 50% είναι σοφίτα....

 

σε περιοχή όπου η στέγη είναι υποχρεωτική και φτιάχνω σοφίτα έως 50% του υποκείμενου ορόφου, θα αφήσω το υπόλοιπο >50% για ταράτσα???

και επιτρέπεται σε περιοχή με υποχρεωτική στέγη να έχω ταράτσα?

ή θα πρέπει να βάλω μια 2η στέγη, με διαφορετικά υψόμετρα σε σχέση με αυτή τη σοφίτας (πχ 1μ υψος) που δε θα είναι βατή και δε θα μπορεί να συνδεθεί με τη σοφίτα?.

Αν η ταράτσα επιτρέπεται τότε θα μπορούσε κάποιος αν του βγαίνουν τα υψόμετρα σε περίπτωση που δε θέλει να κατασκευάσει στέγη,
να βγάλει μια απόληξη κλιμακοστασίου με στέγη από πάνω, να την ονομάσει σοφίτα και να του μείνει ο υπόλοιπος χώρος χωρίς στέγη!!

από ιδέες πάμε καλά.. περιμένουμε και τους πελάτες τώρα :)

Διαβάζοντας το θέμα μου δημιουργήθηκε κι εμένα η απορία. Εάν έχω τριώροφο κτίριο σε περιοχή με υποχρεωτική στέγη και λόγω κλίσης θέλω να δημιουργήσω τρία επίπεδα με τον δεύτερο να βρίσκεται σε υποχώρηση σε σχέση με το ισόγειο και τον τρίτο επίσης σε υποχώρηση σε σχέση με τον δεύτερο, μπορούν δημιουργηθούν δώματα στον δεύτερο και τον τρίτο και η στέγη να μπει πάνω στην απόληξη του τρίτου ή πρέπει η στέγη να εκτείνεται σε κάθε επίπεδο? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Καλησπέρα σας

Προσπαθώ να βγάλω μια άδεια σε δυόροφη οικοδομή που στον τελευταιο οροφο βαζω 2 διαμερίσματα.

Στο ενα διαμερισμα εχω πλακα και στο αλλο στεγη με σοφίτα.Ο μηχανικος ελεγχου μου ειπε οτι δε δεχεται σε κτιριο να υπαρχει και πλακα και σοφιτα...Το δικαιολογησε οτι προκυπτει απο τα επεξηγηματικα σκιτσακια για τις σοφιτες του ΥΠΕΚΑ οπου το κτιριο καλυπτεται εξ ολοκληρου με στεγη....Iσχυει κατι τετοιο;

Επισης στη σοφιτα μπορω να χωρισω 2 χωρους και να βαλω και wc?

Link to comment
Share on other sites

εχω την εντυπωση, χωρις να κραταω λυσαρι τη νομοθεσια διπλα να στο πω σιγουρα, οτι δεν απαγορευεται, πες του οτι τα σκιτσα του ΥΠΕΚΑ δειχνουν μια τομη σοφιτας και φυσικα τη σοφιτα δειχνουν, τη σοφιτα θελει να δειξει το υπεκα. Αν υπαρχει ενα κτιριο εμβαδου 1000τμ ο οροφος, ξερει τι γινεται πισω απο τη σοφιτα που δειχνει το σκιτσο, αν υπαρχει καποια βατή ταράτσα παραπίσω?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

Έχω δει παλιότερα ερωτήματα, αλλά τίποτα που να γράφτηκε με σιγουριά, οπότε θα επιστρέψω μήπως κάποιος τώρα έχει κάτι πιο συγκεκριμένο να πει.

Έχω ισόγεια κατοικία, με περιθώριο δόμησης 53,10τμ οπότε πάω να δημιουργήσω σοφίτα για να κερδίσω στον ιδιοκτήτη τα +50% τετραγωνικά.

Η ερώτηση μου είναι, το κλιμακοστάσιο για την σοφίτα, έστω 6τμ, που προσμετράται;

Α. στην δόμηση του ισογείου πλήρως; δηλαδή 47,10+6=53,10 και η σοφίτα καθαρό 26,55τμ χωρίς να ασχολούμαι με το κενό της σκάλας;

Β. στα 26,55τμ της σοφίτας; οπότε σοφίτα 26,55-6=20,55τμ και στην αντίστοιχη περίπτωση ο χώρος που καταλαμβάνει η σκάλα στο ισόγειο αφαιρείται από την δόμηση του ισογείου;

Γ. θεωρώ πως είναι κλιμακοστάσιο που εντάσσεται στα μη προσμετρόμενα 12τμ του σδ, οπότε κάνω κάτοψη 59,10τμ αφαιρώ τα 6τμ (λόγω των έως 12τμ), κι έχω κανονικά και 26,55τμ σοφίτα;

Τέλος, σημειώνοντας πως στα στοιχεία του τι δεν προσμετράται στον σ.δ. γράφει:

ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των 1/2 του χώρου της υποκείμενης κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.. 

Δ. Άρα αν αφαιρεθεί από τα 53,10 κι εγω πάω να κάνω κάτοψη, 53,10+6=59,10 για να αφαιρεθούν από εκεί τα 6τμ ώστε να φτάσω στην αρχική μου αποδεκτή δόμηση 53,10τμ, τότε η σοφίτα μπορεί να είναι τελικά 59,10τμ/2 = 29,55τμ;;

 

Ελπίζω να έγιναν κατανοητά τα παραπάνω.

Ευχαριστώ πολύ.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.