Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

Προσπαθώντας να βγάλω άκρη τις τελευταίας μέρες με τον ν. 4759/20, «έπεσα πάνω» στο επισυναπτόμενό σκαρίφημα που φαίνεται να έχει φτιάξει η ΥΔΟΜ Θέρμης (29/3/2021). Νομίζω ξεκαθαρίζει αρκετά, αν όχι πολλά(!). Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.

NOK_YDOM_Thermis_2.jpg

Edited by johntt
  • Like 1
  • Thanks 3
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Υπάρχει περιορισμός για το καθαρό ύψος του παταριού βάσει ΝΟΚ; Θεωρώ πως το λιγότερο που μπορεί να είναι είναι 2,20 ως βοηθητικός π.χ. αποθήκη και 2,50 π.χ. ως δωμάτιο; Θα μπορούσε να είναι και λιγότερο απο 2,20 εφόσον δεν μετρά στη δόμηση; Εννοείτε ο χώρος απο κάτω θα έχει τα 2,50μ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, υπάρχει περίπτωση να επιτρέπεται πρόσβαση σε ανοιχτό εξώστη από σοφίτα καθώς και πρόσβαση σε σοφίτα από κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο?

Δεν αναφέρονται πουθενά ρητά τα παραπάνω, οπότε θεωρούμε ότι δεν επιτρέπονται, σωστα?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

από Άρθρο 2 (Ορισμοί) 28)  "Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου, να είναι προσπελάσιμο από τους παραπάνω χώρους"

Το ερώτημα είναι αν σοφίτα δύναται να είναι συνεπίπεδη με όροφο;

Σας ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

On 1/7/2021 at 9:52 ΜΜ, Cremona said:

Συνάδελφοι καλησπέρα.

από Άρθρο 2 (Ορισμοί) 28)  "Το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα του κτιρίου, να είναι προσπελάσιμο από τους παραπάνω χώρους"

Το ερώτημα είναι αν σοφίτα δύναται να είναι συνεπίπεδη με όροφο;

Σας ευχαριστώ

 

Δύναται

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 11/3/2021 at 5:38 ΜΜ, melissa said:

Η σοφίτα μπορεί να βγει στο δώμα (άρθρο 2§81), το πατάρι όχι. Σε εξώστη κανένα από τα δύο.

 

Πού αναγράφεται στον νόμο ότι δεν δύναται να βγει η σοφίτα σε εξώστη;

Επίσης, ισχύει πλέον ότι το ελεύθερο ύψος της σοφίτας πρέπει να είναι 2,20μ;

Έχω μονώροφη κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή και προσπαθώ να καταλάβω αν μπορώ να βγάλω σοφίτα γενικώς. Ισχύει ότι στα εκτός σχεδίου το μέγιστο ύψος του κτιρίου σε περίπτωση μονώροφης κατοικίας 4,00μ+1,20μ στέγη;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το γράφει πουθενά, αλλά προκύπτει από τον ορισμό του ανοιχτού εξώστη ως "οριζόντια προεξοχή ορόφου". Η σοφίτα δεν είναι όροφος, άρα... δεν έχει εξώστη. (υπάρχει βέβαια μια ερμηνευτική της ΔΑΟΚΑ που απαγορεύει την πρόσβαση σοφιτών και παταριων σε εξώστες και δώματα, αλλά αυτή ήταν πριν την τροποποίηση του ΝΟΚ το 2020). Όλα όμως σύντομα αλλάζουν με τις νέες αλλαγές που δρομολογήθηκαν. 

Δεν υπάρχει περιορισμός στο ελεύθερο ύψος σοφίτας.

Ναι, η μονώροφη κατοικία εκτός σχεδίου έχει μέγιστο ύψος 4,00+1,20 στεγη

Link to comment
Share on other sites

 

Μελλοντικές αποσαφηνίσεις 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις»

4. Στην παρ. 81 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 τροποποιείται το τρίτο εδάφιο, προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο και η παρ. 81 διαμορφώνεται ως εξής: «81. Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης. Η σοφίτα αποτελεί ενιαίο σύνολο με το χώρο κάτω από την στέγη και ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους. Η σοφίτα δύναται να έχει πρόσβαση σε δώμα ή και δώμα ορόφου του κτιρίου ή και ανοικτό εξώστη ή και κλειστό εξώστη. Δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Επιτρέπεται η πρόσβαση στον χώρο της σοφίτας από κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Δύναται η επέκταση του δαπέδου της προσμετρώντας την επιφάνεια πλέον του 50% στον σ.δ.. Δεν υφίσταται ελάχιστος ή μέγιστος περιορισμός ως προς το ύψος της σοφίτας.» 5. Στην παρ. 90 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο και η παρ. 90 διαμορφώνεται ως εξής: «90. Ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της τελικής άνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου στη θέση αυτήν, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωση-επικάλυψη. Σε περίπτωση κτιρίου με στέγη, το ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της κάτω επιφάνειας της χαμηλότερης από τις εδράσεις της στέγης. Το μεγαλύτερο από τα ύψη που πραγματοποιούνται είναι το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου.»

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.