Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

15 ώρες πριν, dimitris GM said:

για το "2"...

τι σημαινει "κοινοχρηστο"κλιμακοστασιο, οπου ο οροφος εχει την αποκλειστικη χρηση;

 

 

Στο σύσταση-συμβόλαιο το κλιμακοστάσιο είναι ανεξάρτητο, αποκλειστικής χρήσης του διαμερίσματος. Για αυτό ρωτάω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το κλιμακοστάσιο για πρόσβαση στον εσώτ. εξώστη. Επίσης υπάρχει υπόλοιπο σ.δ.

Η ερώτησή μου είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο πολύπλοκη. Αν δηλαδή μπορώ να κάνω επέκταση του διαμερίσματος με τον υπολοιπόμενο σ.δ. χρησιμοποιώντας το κλιμακοστάσιο αποκλειστικής χρήσης και να κάνω συνένωση με το 25% που μου δίνεται για πατάρι (χρησιμοποιώντας και πάλι το ίδιο υπάρχον κλιμακοστάσιο) και όλο αυτό (και το διαμέρισμα και η επέκταση και ο εσώτ. εξώστης) να γίνουν μια αδιαίρετη ιδιοκτησία εφόσον αυτός είναι και ο ορισμός του εσωτερικού εξώστη. 

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, jbosdas said:

"Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι ο προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός χώρου, όπου η υποκείμενη επιφάνεια πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης και έχει προσπέλαση από το χώρο αυτόν ή και το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο του κτιρίου ή και το κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας."

Ευχαριστώ, πολύ για το λήμμα, νομίζω είναι πιο σαφές έτσι.

Άρα, ο εσωτ. εξώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, αλλά εφόσον αποτελεί αδιαίρετη ιδιοκτησία από το κύριο διαμέρισμα, μπορεί να λειτουργεί ως ανεξάρτητος χώρος (ως αποθηκάκι ας πούμε;) χρησιμοποιώντας το "κοινόχρηστο" κλιμακοστάσιο; και σε αυτή την περίπτωση ως υποκείμενος χώρος είναι όλο το διαμέρισμα; και τι νοείται ως οπή σε αυτήν την περίπτωση;

Επίσης έχω κάνει περίπου 15 εσωτερικούς εξώστες και μέχρι τώρα υπολόγιζα και το κλιμακοστάσιο μέσα στο 25% του σ.δ. και πάνω-κάτω έχανα 3τμ... στο κάθε πατάρι. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εσωτερικός εξώστης (πατάρι), αναφέρει η νομοθεσία ότι μπορεί να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή σοφίτα, τα οποία μπορούν να έχουν ανοικτό εξωτερικό εξώστη, το πατάρι μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε ανοικτο εξωτερικό εξώστη; δεν βρίσκω ούτε να αναφέρεται ούτε να αποκλείεται.

Υπάρχει κάτι παλιότερο το οποίο δεν έχει ανακληθεί από τους νεότερους νόμους και μου διαφεύγει;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω, για κατασκευή μεταλλικής σκάλας από τον ισόγειο χώρο που ναι κατάστημα, στο πατάρι χρειάζεται άδεια μικρής κλίμακας ή δόμησης ή κ καθόλου; θα γίνουν κ εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Από ότι κατάλαβα μετράει σίγουρα στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, eana said:

...κατασκευή μεταλλικής σκάλας από τον ισόγειο χώρο που ναι κατάστημα, στο πατάρι ...

προσδιόρισε αν αφορά το υφιστάμενο πατάρι είναι με ΝΟΚ ή με ΓΟΚ 73.

Κι αν με ΓΟΚ 73 αν έχει γίνει τακτοποίηση του με τι χρήση (δηλαδή αν προσμέτρησε στον Σ.Δ.)

Link to comment
Share on other sites

μαζι με οσα ρωταει ο διδονης, ας μας πεις,

... ποσο εμβαδον  εχει το παταρι και πώς επικοινωνουσε  μεχρι σημερα με το ισογειο,

ωστε να χρειαζεται τωρα μια μεταλλικη σκαλα;

Link to comment
Share on other sites

Έχω μία Άδεια του 99 όπου το Ισόγειο κατάστημα έγιναν 4, κ στην κάτοψη η κάλυψη του παταριού είναι το μισό εμβαδόν του Ισογείου το 50% του υφιστάμενου καταστήματος, νόμιμο κανονικά. Η οικοδομή είναι πιο παλιά προφανώς. Προφανώς με ΓΟΚ 73 θεωρώ για το πατάρι. Τότε έγιναν κ εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Έχει σκάλα στο σχέδιο όπου γίνεται πρόσβαση από το Ισόγειο στο Πατάρι. Για καλύτερη πρόσβαση θέλουν κ μία μεταλλική από την άλλη πλευρά, απλά για τη νομιμότητα της με ποιο τρόπο να τη βγάλω. Λογικά θα μετράει στη δόμηση αν γίνει. Τα φώτα σας, ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο ως "κλίμακα κινδύνου" δεν μετράει στη δόμηση

ζ. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας, με τις ελάχιστες διαστάσεις τους

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σύμφωνα με το ΝΟΚ όπως ισχύει σήμερα επιτρέπεται στο ίδιο επίπεδο να υπάρχει πατάρι και σοφίτα ταυτόχρονα (στον τελευταίο όροφο κάτω από τη στέγη). Το μέγιστο εμβαδόν παταριού μπορεί να είναι 70% και της σοφίτας 50% της υποκείμενης κάτοψης. Αν φτιάξουμε 50% σοφίτα και την υπόλοιπη επιφάνεια ανοικτό πατάρι με σκάλα,  θα έχουμε άνοιγμα παταριού προς τον υποκείμενο όροφο όσο είναι το άνοιγμα της σκάλας και μόνο. Κατά πόσο αυτό είναι αποδεκτό; Υπάρχει ελάχιστο εμβαδόν ανοίγματος παταριού προς υποκείμενη κάτοψη;

Link to comment
Share on other sites

On 2/3/2022 at 4:48 PM, sarcs said:

Καλησπέρα συνάδελφοι. 

Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει πατάρι στον τελευταίο όροφο, τηρώντας το 70% του υποκείμενου, όταν λόγω ιδεατού πρέπει το πατάρι να μαζευτεί πιο μέσα ? δηλαδή εάν πληρείται το 70% του υποκείμενου, πρέπει να πληρείται και το 30% της οπής ?? να υπάρχει δηλαδή τόση οπή ? επισυνάπτω σκίτσο.

δε βλέπω να προκύπτει από τον ορισμό κάτι τέτοιο αλλά θα ήθελα τις απόψεις όσων ασχολούνται συστηματικά με ΝΟΚ.

Scan.jpg

Αυτό το έχει αντιμετωπίσει κάποιος? Θεωρείτε οτι επιτρέπεται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.