Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

Είναι η πρώτη φορά που θα ασχοληθούμε νόμιμα με πατάρια και σοφίτες. Γιαυτό νομίζω ότι είναι πολύτιμη η γνώση που αποκτά κανείς από τις νέες μελέτες. Ετσι, ξεκινώ αυτό το θέμα, ώστε να βλέπουμε τί συμβαίνει και πώς θα εκμεταλλευτούμε καλύτερα τα νέα αυτά στοιχεία των κτιρίων.

 

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς και που έμαθα κι εγώ πρόσφατα. ΠΕΡΙΕΡΓΑ κατά τη γνώμη μου.

 

1. Οπως φαίνεται στα σχόλια του ΝΟΚ, στο πατάρι αν κάνεις π.χ. WC αυτό θα μετρά στον σ.δ.

 

2. Το παραπάνω δεν σχολιάζεται στο αντίστοιχο κομμάτι για τις σοφίτες... Γιατί;

 

3. Σύμφωνα με πολεοδομία, στο πατάρι ΔΕΝ μπορώ να έχω κανένα χώρισμα... έτσι ακριβώς μας είπαν συζητώντας για μια νέα δουλειά που μελετάμε με τον συνεργάτη. ΠΕΡΙΕΡΓΟ!!! Δηλαδή ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ χώρο θα μπορώ να έχω στο πατάρι;;; Στα σχόλια διαβάζω ότι δεν πρέπει να υποκαθιστά χώρο κ.χ. της κατοικίας, δηλαδή να μην έχει το μοναδικό υ/δ ... αλλά αν έχω κάτω 2 υ/δ, δεν μπορώ π.χ. να κάνω ένα τρίτο;;;; ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ λοιπόν ο χώρος αυτός αν πρέπει να είναι ενιαίος και ανοικτός;;; Ούτε καν γραφείο δεν με διευκολύνει να κάνω! Και το σπουδαιότερο... ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ;;; Ερμηνεύει δηλαδή τα περί wc εντός σ.δ. ότι αφού αναφέρει μόνο β.χ εντός σ.δ προφανώς δεν επιτρέπει άλλο χώρισμα!!! Αντε τώρα να το καταλάβεις!!! Λογικό... αλλά και τρελλό ταυτόχρονα!

 

4. Τα παραπάνω, επίσης δεν αναφέρονται για τις σοφίτες!!! Το αντίθετο μάλιστα, λέει ότι μπορεί να είναι ανοικτή ή κλειστή.

 

5. Στο εμβαδόν που επιτρέπεται πατάρι, μετρά και η σκάλα πρόσβασης σε αυτό.

 

6. Δεν αναφέρεται αν μετρά η σκάλα και στη σοφίτα.

 

7. Στα σχόλια αναφέρεται ότι μπορώ να κάνω πατάρι μέχρι το 10% της επιτρεπόμενης δόμησης του κτιρίου. Επειδή επιτρεπόμενη δόμηση αναφέρεται συνήθως για το οικόπεδο, να υποθέσω ότι εννοεί ότι δεν μπορώ π.χ. σε οικόπεδο με 2 κτίρια δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τ.μ. για πατάρι από το ένα στο άλλο... σωστά;

 

8. Η έκφραση "υποκείμενος χώρος" που αναφέρεται στο πατάρι και τη σοφίτα... δεν μου αρκεί... δεν με πείθει για το ότι εννοεί να επιλέξω ένα χώρο π.χ. ενιαίο καθιστικό-κουζίνα, ή υπνοδωμάτιο... και με αυτό το χώρο να βρω τί πατάρι φτιάχνω... Στη σοφίτα αναφέρει "της υποκείμενης κάτοψης".... Δηλαδή, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ δεν μπορούσε να γραφτεί ίδιο;;;

 

 

Προσπαθώντας να αναλύσω τα παραπάνω, είναι πράγματι ΓΡΙΦΟΣ  το ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ και το ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να κάνεις ακόμη και σε πολύ απλές περιπτώσεις...

 

π.χ. σε διαμέρισμα 100τ.μ. όπου έχω 50τ.μ. ενιαίο, 40τ.μ. υ/δ και 10τ.μ. λουτρά-wc τότε :

 

max πατάρι = 50*70%=35τ.μ. (αν έχω βέβαια και 350τ.μ. δόμηση) με τη σκάλα!

 

ενώ max σοφίτα = 50τ.μ. αφού λέει μόνο "υποκείμενη κάτοψη" και εννοεί ιδιοκτησίας. 

 

ΑΛΛΑ η σοφίτα είναι μέσα στη στέγη οπότε για να βγάλεις το max μέσο ύψος 2.20 δεν ξέρεις πόσα τ.μ. τελικά είναι χρήσιμα...

 

ΑΛΑΛΟΥΜ!!!

 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

εγω καταλαβαινω οτι το παταρι και η σοφιτα εξυπηρετουν δευτερευουσες χρησεις οπως αποθηκουλες, γραφειακια , κλπ συνεπως δεν χρεαιζονται ουτε χωρισματα ουτε μπανια ουτε υψος ανω του 220.

αρα λοιπον η λογικη ειναι οχι το ποσο μπορω να χτισω για να κανω υπνοδωματια κλπ , να πουλησω μεγαλυτερο σπιτι και να χρεωσω αναλογα αλλα να προσφερω καποιους χωρους που λυνουν χερια (πχ χωρο για τον υπολογιστη πανω απο το καθιστικο , η βοηθητικος χωρος να σιδερωνει η κυρα και να μην φαινεται η ακαταστασια κλπ. Ασε που , αν αυτο το παταρακι σχεδιαστει σωστα ,μπορει να εχει εμμεση προσβαση σε εξωτερικο εξωστη οποτε ο χωρος αυτος θα μπορουσε να ειναι το "πλυσταριο" αφηνωντας ελευθερο χωρο στο μπανιο, αποθηκη καθαριστηκων και αν το τραβηξουμε απο τα μαλλια θα μπορουσε να ειναι και χωρος μελετης για τα παιδια (ελευθεροντας χωρο απο τα παιδικα υπνοδωματια) κλπ.

συνεπως για τετοιες χρησεις δεν χρειαζεσαι μεγαλες επιφανειες (δηλαδη για ενα σπιτι 130τμ κανονικων χωρων , 20τμ ειναι υπερ αρκετα)

 

αν μπαινεις στη λογικη του πως θα κανω τα παταρια/σοφιτες υπνοδωματια κλπ και εμποδια θα βρεις και τελικα ενα υπεροχο πισογυρισμα ειναι στην εποχη του 2000-2010 οπου σπιτια με αδεια 96τμ πουλιωντουσαν σαν 180 κυριων χωρων.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι τα πατάρια και οι σοφίτες είναι διαφορετικά πράγματα, άρα δεν μπορούν να συζητούνται μαζί.

Για το γενικό της υπόθεσης, συμφωνώ με την τοποθέτηση του pankrok. Ειδικά η σοφίτα, επειδή πρέπει να είναι μέσα στην στέγη, στις περισσότερες περιπτώσεις "δεν βγαίνει", παρά μόνο αν υποχωρήσουμε στο ύψος των ορόφων (πράγμα που στις περισσότερες μελέτες είναι δύσκολο, αφού το ελάχιστο ύψος κύριας χρησης έγινε 2,65).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν διαφωνώ με κανέναν σας. Ούτε θέλω να κάνω αυτό που λέτε, να μεγαλώνω το σπίτι με τα πατάρια και τις σοφίτες τα οποία μετά θα μεγαλώνουν κι άλλο, κλείνοντας το κενό π.χ. με μεταλλική... Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αυτή η νοοτροπία, ούτε την ακολουθούσαμε ποτέ στις μελέτες μας.

 

Αλλά είναι να απορεί κανείς γιατί π.χ. για το πατάρι αναφέρει τα wc... ή ακόμη και το προφανές! Γιατί δεν λέει με ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ότι δεν επιτρέπονται χωρίσματα στα πατάρια!

 

ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ είναι πια να μιλάει ο νόμος γι αυτό που θέλει να πει και να μην αφήνει μετά τους υπαλλήλους αλλά και εμάς να μαντεύουμε;;;

 

Ακόμη και η ελάχιστη αλλά σημαντικότατη διαφοροποίηση της έκφρασης "υποκείμενος χώρος" σε "υποκείμενη κάτοψη" δεν μπορούσε να ελεγχθεί ώστε να μη δημιουργεί ζητήματα;;;

 

Ο λόγος που τα συζητάω μαζί αυτά τα δύο είναι απλώς γιατί είναι τα δύο νέα σημαντικά μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου (με το έρκερ να ακολουθεί) και γιατί είναι σημαντική προσθήκη τ.μ. σε μια ιδιοκτησία. Είναι σίγουρο (αν και είναι ελάχιστες πια οι περιπτώσεις νέων μελετών) πως θα ασχοληθούν και οι πελάτες με τα συγκεκριμένα θέματα.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

+ πολλά, αλλά μπορώ 1 ...

 

Το τελευταίο που άκουσα ο ίδιος από εκεί μέσα :

γνωρίζουμε ότι έχει προβλήματα ο νόμος στο σημείο αυτό ... αλλά "κατ' οικονομίαν" το ερμηνεύουμε έτσι !

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θα ήθελα αν είναι δυνατόν μια ενημέρωση πάνω στο θέμα... Εχω κι άλλη περίπτωση με σοφίτα και πρέπει να δω αν ξεκαθάρισε το τοπίο... Δεν έχει αλλάξει κάτι από τη πλευρά της Πολεοδομίας... Εχετε εσείς κάτι νέο;

 

Συγκεκριμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι για σοφίτα... Θα κάνω σοφίτα πάνω από τη σαλονοτραπεζαριοκουζίνα. ΜΟΝΟ αυτή την επιφάνεια θα πάρω, ή θα βάλω και τα Υ/Δ για το 50% ;;;;

 

Ο νόμος αναφέρει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ "της υποκείμενης κάτοψης" άρα επιμένω ότι θα πρέπει να πάρω όλη την επιφάνεια... αλλά βρίσκω τοίχο στη Πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος είναι σαφής και η λογική του ερμηνεία επίσης ...

Φαντάζομαι ότι στην αντίρρησή σου θα άκουσες στην ΥΔΟΜ τα ... φέρε ερμηνεία κλπ.

 

Ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ πρέπει να κάνει πολεοδομικό έλεγχο της μελέτης - λύσης - ερμηνείας και της λογικής σου, σε επίπεδο Διαγράμματος Δόμησης της Έγκρισης Δόμησης.

Στο επίπεδο αυτό, σαν σχέδιο υπάρχει μόνο το ΔΔ.

Η απόφαση 7533/ΦΕΚ 251Β/13-2-2012 για τη διαδικασία, που οφείλει να εφαρμόσει ο συνάδελφος της ΥΔΟΜ, γράφει για το περιεχόμενο του ΔΔ :

άρθρο 1, παρ. 2.1, γ.2, "περιγράμματα όλων των επιπέδων του κτιρίου".

Για κατόψεις, που φαίνονται υπνοδωμάτια, λουτρά, σαλόνια κλπ. δεν γράφει τίποτε. Που είδε λοιπόν τις λεπτομέρειες ;

 

Αν σου ζήτησε κατόψεις ... παρανόμησε γιατί δεν έχει δικαίωμα να τις ζητήσει ... οπότε στον προϊστάμενο εγγράφως.

Αν στον έλεγχο σε ρωτήσει ... απάντησέ του "είναι κάτω από 50% της/του υποκείμενης/ου, το δηλώνω και το έχω υπογράψει".

Αν δυστροπήσει ... στον προϊστάμενο εγγράφως.

Αν δυστροπήσει και αυτός ... στον προϊστάμενό του κλπ.

 

Αμοιβόμαστε από τον πελάτη για να διασφαλίζουμε το σύννομο της υλοποίησης των δικαιωμάτων του.

Ο νόμος αναζητά κάτι συγκεκριμένο ... υποκείμενο επίπεδο.

Ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ πληρώνεται για να ελέγχει αυτά που ο νόμος ορίζει.

Οτιδήποτε πέραν αυτών υποκρύπτει συνδιαλλαγή (έστω και ερμηνειών) και ελέγχεται πολλαπλώς.

 

Άντε ... για να τελειώνουμε με αυτό το χάλι της αντίστασης κάποιων υπαλλήλων ΥΔΟΜ.

  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.