Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα νέα κόλπα του ΝΟΚ : Πατάρια και Σοφίτες.


Recommended Posts

άρθρο 11 παρ 6δ
Σε περίπτωση κτιρίου το οποίο έχει τόσο κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο όσο και εσωτερική κλίμακα (σ.σ η εσωτερική μέχρι 12 τ.μ μετράει στο σ.δ) σε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία του (πχ. πολυώροφο κτίριο με μεζονέτα), δεν προσμετρούνται στη δόμηση μόνον τα τετραγωνικά του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ ΚΑΝΑ το είχα διαβάσει αυτό αλλά είχα μια ελπίδα πως επειδή είναι στον τελευταίο όροφο και η κοινόχρηστη σκάλα σταματάει στο δάπεδο του Β ορόφου ίσως μπορούσα να αφαιρέσω από τη δόμηση τη σκάλα που ανεβάζει στη σοφίτα.... :(

Link to comment
Share on other sites

Έχω και εγώ μια σχετική με το θέμα ερώτηση...

 

Για το μέσο ύψος των σοφιτών, γνωρίζουμε ότι πρέπει να είναι μέχρι 2,20 και αυτές να βρίσκονται εντός του φορέα της στεγης. ΟΚ μέχρι εδώ.

 

Για το ύψος των εσωτερικών εξωστών (παταριών) όμως, τί ισχύει. Στις οδηγίες εφαρμογής του ΝΟΚ αναφέρεται ότι "Ο ανοιχτός χώρος του εσωτερικού εξώστη έχει ελάχιστο ύψος ανάλογα με τη χρήση του". Δεν μιλάει για μέσο ύψος αλλά για ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι - λόγω περιορισμού του κτιριοδομικού - το ελάχιστο ύψος του παταριού πρέπει να είναι 2,20 μ για βοηθητική χρήση; Τί γίνεται με τα τμήματα του χώρου που - λόγω στέγης - μπορεί να έχουν ύψος χαμηλότερο του 2,20;

 

Τα κλείνουμε υποχρεωτικά και τα εξαιρούμε από τη δόμηση ως μη προσβάσιμους χώρους; Μπορούμε να τα αφήνουμε ελεύθερα ή απαγορεύται εφόσον έχουν ύψος χαμηλότερο του ελαχίστου;

 

Ευχαριστώ!

Edited by Konstantinos_0711
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε 

τα πατάρια δεν μπορεί να είναι επικλινή 

γιατί αν είναι τέτοια τώρα λογίζονται ως σοφίτες και όχι ως πατάρια

 

Τώρα αν ρωτάς για το τι γίνεται με τους χώρους της σοφίτας 

που έχουν ύψος <2,20 

τότε θα σου απαντήσω ότι σύμφωνα με το σκίτσο των Τ.Ο για τον ΝΟΚ

μετράνε κανονικότατα ασχέτως ύψους

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση αγαπητέ ΚΑΝΑ.

 

Ωστόσο θα διαφωνήσω.

 

Η διαφορά σοφίτας και παταριού δεν είναι στο αν από πάνω έχει πλάκα ή στέγη. Στέγη μπορεί να υπάρχει και πάνω από πατάρι. Απλώς η σοφίτα βρίσκεται εντός του επικλινούς της στέγης (βάσει ορισμού), ενώ το πατάρι μπορεί να είναι πιο κάτω (το δάπεδό του βρίσκεται χαμηλότερα από το σημείο έδρασης της στέγης. Η σοφίτα μπορεί να έχει όσο χαμηλό ύψος θέλει, αρκεί το μέσος ύψος της να μην υπερβαίνει το 2,20. Το πατάρι όμως θα πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος ανάλογα με την χρήση του.

 

Η ερώτηση μου είναι αν θα πρέπει να απομονώσω - ως μη βατά - τα τμήματα του παταριού που έχουν ύψος μικρότερο του 2,20 ή αν μπορούν να μείνουν ελεύθερα (και ενδεχομένως να μετρήσουν και αυτά στον σ.δ). Το ένστικτό μου λέει πως δεν επιτρέπεται ύψος κάτω από 2,20 σε καμία περίπτωση, οπότε αυτά τα τμήματα θα πρέπει να κλείσουν. Αλλά είμαι όλος αυτιά...

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε 

 σε ότι αφορά τη θέση του παταριού ίσως να έχεις δίκαιο 

Αλλά αν λάβεις υπόψη σου ότι και στη σοφίτα σύμφωνα με όσα ήδη σου ανάφερα

δεν αφαιρείται τίποτα σε σχέση με ύψη

τότε αναλογικά τα ίδια ισχύουν και για τα πατάρια

 

 

Ο κτηριοδομικός σχετικά με τα ελευθ  ύψη άλλαξε βάσει του άρθρου 35 ΝΟΚ

ειδικά σε ότι αφορά  το 2,4 Κ/Χ που έγινε 2,65μ και ίσως και σε μερικά από τα παρακάτω

βάσει του σχήματος των Τ.Ο ΝΟΚ που δεν μπορώ να καταλάβω ποιά είναι:

 

 

1.1.2. Για βοηθητική χρήση 2,20 μ. και

          1.1.3. Ανεξάρτητα από χρήση κάτω από δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία που προεξέχουν κάτω από τις οροφές ή τις ψευδοροφές τους 2,00 μέτρα.

          1.2. Τα παραπάνω επιτρεπόμενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων μειώνονται σε 2,20 Μ, 2,00 Μ και 1,90 Μ αντίστοιχα εφόσον έχουν διαμορφωθεί πριν από τις 30.9.55 (Ημέρα δημοσίευσης του από 9.8.1955 δ/τος «περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού» του Κράτους).

          2. Πραγματοποιούμενα ελεύθερα ύψη:

          2.1. Το πραγματοποιούμενο ελεύθερο ύψος χώρου κτίριου ισούται με το λόγο του καθαρού όγκου του προς το εμβαδόν της επιφάνειας του δαπέδου του. Για τον υπολογισμό τόσο του καθαρού όγκου, όσο και του εμβαδού της επιφανείας του δαπέδου, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα του χώρου που έχουν ελεύθερο ύψος μικρότερο από 2,00 Μ. αυτό ίσως

          Για τον υπολογισμό του καθαρού όγκου λαμβάνεται υπόψη η κατώτατη επιφάνεια της οροφής ή της ψευδοροφής, όπως διαμορφώνεται με ή χωρίς κλίση και με ή χωρίς δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία. Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία η απόσταση ανάμεσα στις δοκούς (κενό) ή τα άλλα δομικά στοιχεία που τυχόν υπάρχουν κάτω από την οροφή ή την ψευδοροφή είναι μικρότερη από 1,50μ. ή το ύψος του δομικού στοιχείου είναι μεγαλύτερο από το μισό της παραπάνω απόστασης, δεν προσμετράται στον καθαρό όγκο του χώρου, το τμήμα του που βρίσκεται ανάμεσα στα δομικά αυτά στοιχεία (κενό). δεν μπορώ να καταλάβω αν συνεχίζει να ισχύει -επειδή στο σκαρίφημα η σοφίτα έχει ύψος 1.53 και όχι 1.49

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Τι ελεύθερο ύψος πρέπει να έχει η σκάλα που οδηγεί στη σοφίτα?

 

δεν καταλαβαίνω τι εννοείς αλλα τόσο όσο για να μην χτυπά το κεφαλι του ο χρήστης

 

----

 

διάβασα όλο το νήμα για τις σοφίτες:

1-επιτρέπεται wc

2-η σκάλα που σε οδηγεί στην σοφίτα συμπεριλαμβάνεται στην δόμηση του υπο της σοφίτας ορόφου

3- οι σοφίτες πρεπει να είναι εντός το φορέα της στεγης (οπότε αν θέλεις να ψηλώσεις την σοφίτα , ψηλώνεις το δοκάρι που πατα η στέγη)

 

σωστα  τα  έχω καταλάβει?????

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Έτσι τα έχω καταλάβει κ γω st2 με ισως μια διαφωνια στο 2. Τη σκαλα που οδηγει στη σοφίτα τη λογίζω μεσα στα τετραγωνικά σοφίτας που επιτρέπεται (έως 50 % του υποκείμενου ορόφου).

 

Ωστόσο...όσον αφορά πατάρια...Νοκ, Άρθρο 11, παράγραφος 6.ιδ. :

 

Εσωτερικοί εξώστες (πατάρι) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτόν διασφαλίζει προυποθέσεις ύψος χώρου κύριας χρήσης.

 

 

Σε αδεια που βγάζω τώρα, ισογειας κατοικίας 90 τ.μ., θέλω να δω αν μπορώ να εκμεταλλευτώ την παραπάνω διάταξη.

Δηλαδή να βγάλω περί τα 9 τ.μ. πατάρι, χωρίς να μετρήσει στη δόμηση.

Ο μονος περιορισμός που βλέπω είναι ο υποκείμενος χώρος να είναι κύριος χώρος (δλαδή πάνω από 2,65 μ. ύψος).

Περιορισμός στο ύψος του παταριού?

Κυκλική σκάλα για πρόσβαση είναι αποδεκτη?

Συνεχίζει να ισχυει για το ύψος κτιρίου τα 4 μ. + 1,2 μ. για στέγη? Αν είναι έτσι, τότε είναι λίγο ζόρικα τα πραγματα για το πατάρι έως 10 % της δόμησης...

Link to comment
Share on other sites

Το παταρι εχει ελευθερο καθαρο υψος αναλογο της χρησης του.

2.65 δηλαδη εκτος και εαν εχει  βοηθιτικους χωρους οποτε για αυτους πας στο 2.20

Κυλκλικη σκαλα σαφως και επιτρεπεται με τις προδιαγραφες του αρθρου 13 του κτιριοδομικου.Εκει δινονται και τα ελευθερα επιτεπομενα υψη της σκαλας.

" παραβιαση" των ελαχιστων υψων (2.65,2.20) μπορει να γινει μονο στην σοφιτα οπου εκει μιλαμε για μεσο υψος χωρις να καθοριζεται ελαχιστο.

Επισης στο υπογειο δεν καθοριζεται μεγιστο υψος σε αντιθεση με το ΓΟΚ που εθετε τα τρια μετρα (με εξαιρεσεις)

 

Για να βγαλεις παταρι πρεπει το τμημα του ισογειου που θα εχει το παταρι να ειναι υποβαθμισμενο σε σχεση με την διαμορφωση.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.