Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποστάσεις στο χτίσιμο


Recommended Posts

Σε μια αρχιτεκτονική κάτοψη έχω ένα διάδρομο και δεξια-αριστερά έχω τοιχοποιία από τούβλα. Η διάσταση του διαδρόμου λέει οτι είναι 1,80μ. Στην κατασκευή της τοιχοποιίας θα πρέπει να αφήσω διάδρομο 1,85 ώστε με το σοβάτισμα να γίνει 1,80 ή χτίζω σε 1,80 απόσταση και τελικά θα μου βγεί 1,75?

 

ο γενικός κανόνας ποιός είναι?

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Εξαρτάται από το αν η μελέτη σου είναι μελέτη εφαρμογής η όχι. Επίσης από το αν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο πρέπει ο διάδρομος να είναι 180 και όχι 175 (κτήριο νοσηλείας πχ)

Συζήτησε το με το μελετητή να δεις αν υπάρχει κόλλημα και με τι βαθμό λεπτομέρειας έχει σχεδιάσει. Δύσκολο σε 1:50, μια συνήθη κλίμακα δηλαδή, να έχει δώσει κανείς τόση λεπτομέρεια σε χτίσιμο από τούβλο. Για παράδειγμα οι εσωτερικοί (απλοί δρομικοί) τοίχοι εμφανίζονται 10εκ ενώ στην πραγματικότητα είναι 9 το τούβλο +2+2 σοβάς από κάθε πλευρά =13 κατ' ελάχιστον

Link to comment
Share on other sites

Οι διαστασεις στα πολεοδομικα σχεδια ειναι παντα χωρις σοβα, χωρις παχη τσιμεντοκονιων και δαπεδων. Εαν απαιτειται  σχεδιο λεπτομερειων, εκει βαζεις  

Link to comment
Share on other sites

castor_troy:

 

Όπως τα είπαν και οι συνάδελφοι. Ο χτίστης σου θα χαράξει ράμμα σε απόσταση 1.80 και στο τέλος θα καθαρίσεις 1.75-1.76 ανάλογα το πάχος σοβά. Αν υπάρχει απαίτηση για καθαρό 1.80 όπως είπε η συνάδελφος στο #2. Επικοινώνησε με το μελετητή. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απάντησεις.

 

Είναι μελέτη εφαρμογής και η κλίμακα είναι 1:50 (οι τοίχοι εμφανίζονται σε πάχη 10,20 ή 25cm). Ο διάδρομος είναι στο υπόγειο και στα δωμάτια έχει μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για δημόσιο έργο.

 

το πρόβλημα δυστυχώς είναι υπαρκτό γιατί ο συνάδελφος μηχανολόγος έφερε τις πυράντοχες πόρτες του διαδρόμου οι οπόιες τώρα δεν χωράνε! (για κάποιο λόγο έχουν πλάτος 1,85, δηλαδή ούτε καν 1,80 σύμφωνα με το σχέδιο!)

Link to comment
Share on other sites

Θα περίμενα τα εσωτερικά χωρίσματα σε τέτοια κτίρια να κατασκευάζονται από γυψοσανίδες, οι οποίες δίνουν ακριβώς τις διαστάσεις των σχεδίων και όχι οπτοπλινθοδομή

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ο γενικός κανόνας είναι να δίνονται οι διαστάσεις για τον "χτίστη" και όχι τελικές.

Το πρόβλημα σου (πόρτες 1,85) είναι προφανώς πρόβλημα της μελέτης ή λάθος παραγγελία της πόρτας (στάνταρ είναι αυτές? δεν ξέρω...)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το να κάνεις τον διάδρομο 1,80 ή 1,85 ή 1,75 θα επηρεάσει και τις διαστάσεις των χώρων εκατέρωθεν. Καλό είναι να συννενοηθείς με τον μηχανικό που συνέταξε τα αρχιτεκτονικά και την κάτοψη. Επίσης για τις πόρτες για διάδρομο 1,80 κατέληξαν να είναι 1,85. Ή θα τροποποιηθεί ο διάδρομος ή θα αλλάξουν οι πόρτες. Δεν πιστεύω να σχεδιάζανε να κάνουν το διάδρομο 1,85 και να βάλουν τις πόρτες πριν το σοβά, πάνω στο τούβλο.

Edited by Ιοάννης Γκούμας
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.