Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών - Μητρώο εκτιμήτων


dada

Recommended Posts

Με τον N.4152 (ΦΕΚ 107/Α’/9-5-2013) "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013" ορίζονται οι ρυθμίσεις για την παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών.

 

Σύμφωνα με το νέο νόμο το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και την εγγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.

 

Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών τηρείται στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια αρχή τηρείται κατάλογος διενεργηθεισών εκτιμήσεων.

 

Για την εγγραφή στο μητρώο απαιτείται επίσης πιστοποιητικό, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο αιτών εκπληρώνει τουλάχιστον μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 

αα) Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78).

 

ββ) Ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε οποιοδήποτε κράτος ? μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτο κράτος σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους ή του τρίτου κράτους.

 

γγ) Έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τη διαδικασία εξετάσεων, όπως αυτή ορίζεται στην υποπαράγραφο Γ.3. αποκλειστικά στην περίπτωση που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα διαπιστευμένοι φορείς πιστοποίησης κατά το στοιχείο αα) της παρούσας υποπερίπτωσης.

 

Δείτε τοn N.4152 (ΦΕΚ 107/Α’/9-5-2013) εδώ: http://www.sate.gr/d...7Α.pdf

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Με ποιο δικαίωμα ο sate έβαλε υδατογράφημα πάνω στο ΦΕΚ; Αυτό συνιστά παραποίηση δημοσίου εγγράφου. Εκτός αν τα ΦΕΚ δεν θεωρούνε δημόσια έγγραφα.

 

(Τον έχω σε εκτίμηση τον Sate, απλά δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος διαφήμισης).

Edited by sdim
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

 Ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε οποιοδήποτε κράτος ?

 

αυτό ισχύει με τις πιστοποιήσεις που δίνονται στην Ελλάδα?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε εκτιμήσεις (2 χρόνια απαιτούνται για να γίνω πιστοποιημένος εκτιμητής) μπορώ να πραγματοποιώ εκτιμήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας από μόνος μου ή σε κάποιο γραφείο υπό την επίβλεψη εκτιμητή πιστοποιημένο (REV,RICS κτλ);

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 months later...

Για να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία σε εκτιμήσεις (2 χρόνια απαιτούνται για να γίνω πιστοποιημένος εκτιμητής) μπορώ να πραγματοποιώ εκτιμήσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας από μόνος μου ή σε κάποιο γραφείο υπό την επίβλεψη εκτιμητή πιστοποιημένο (REV,RICS κτλ);

αν θέλεις να μπεις στο ελεγχόμενο από τις τράπεζες κύκλωμα των πιστοποιημένων μπορείς να πας σε κάποιο "πιστοποιημένο" γραφείο

με τον προαναφερθέντα νόμο (Ν.4152) οι πιστοποιημένοι αντικατέστησαν νομοθετικά τους ορκωτούς δεν απέκτησαν το προνόμιο της αποκλειστικότητας ως προς τις εκτιμήσεις

οι πιστοποιημένοι προσπαθούν εδώ και κάποια χρόνια να περάσουν την αντίληψη του κλειστού επαγγέλματος και της "εκτιμητικής επιστήμης" (η οποία αναλώνεται σε 2-3 βιβλία και 3-4 σεμινάρια κατά μέγιστο)

εκτιμήσεις (μη "πιστοποιημένες" αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις) δικαιούνται να κάνουν όλοι οι μηχανικοί στο αντικείμενό τους

και οι αμοιβές τους καθορίζονται από το αρ. 99 του Π.Δ.696/74 (και προφανώς και τον Ν.3919/11)

Link to comment
Share on other sites

Με την "απλή" πιστοποίηση peoplecert (εννοώ όχι την Expert) είναι δυνατή η εγγραφή στο μητρώο του ΥΠΟΙΚ?

Ναι.

 

Πρέπει να κάνεις την αναγγελία με αίτηση και χρειάζονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά.

 

1. Αίτηση πιστοποίησης, όπου αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους επιθυμεί να εγγραφεί ο ενδιαφερόμενος, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα.

2. Φωτοαντίγραφο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής. Οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον αρμόδιο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι ή ισότιμοι προς τους τίτλους που απονέμονται από τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

3. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα εκτιμητικά πρότυπα (ευρωπαϊκά ή διεθνή) που εφαρμόζει κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας όπως προβλέπεται στη νομοθεσία και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

4. Δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν διετή ετκιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου:

α) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φωτοαντίγραφα δύο έως τριών ΔΠΥ κατ΄έτος.

β) Για τους μισθωτούς, βεβαίωση εργοδότη.

5. Φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού και της κάρτας του PEOPLE CERT.

6. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος από τον ενδιαφερόμενο.

7. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος από τον ενδιαφερόμενο.

8. Το Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης, παρόλο που αναφέρεται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά του Νόμου, δεν απαιτείται αφού η Αρμόδια Διοικητική Αρχή θα το αναζητήσει ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για οποιοδήποτε κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα.

 

 

Περισσότερα στο Ν.4152/2013, Παράγραφος Γ (ΦΕΚ 107/Α/13)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.