Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλάζει ο ΦΠΑ και ο φόρος επιχειρήσεων


Engineer

Recommended Posts

imhotep, εγώ πάλι όποτε ακούω για κρατικές επιδοτήσεις βγάζω σπυράκια. Αντί να επιδοτούνται κάποιοι κρατικά με αδιαφανείς διαδικασίες (ακόμα και να μην υπάρχει δόλος, δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο), θα ήταν πολύ καλύτερο να μειωθούν οι φόροι. Η μείωση φόρων εφαρμόζεται ομοιόμορφα και κάνει το περιβάλλον πιο ελκυστικό στην επιχειρηματικότητα. Αν συνδυαστούν και με καθεστώς ανταγωνισμού, μειώνονται άμεσα και οι τιμές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω να μας επηρεάσει αυτή η μείωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών αυτή την στιγμή δεν χρειάζεται να κρατάει εταιρεία. Ακόμα και όσοι έχουμε κάποια κατασκευαστική εταιρεία ετοιμαζόμαστε να την κλείσουμε για να γλιτώσουμε τα λειτουργικά έξοδα. Και σαν ελεύθερος επαγγελματίας μπορώ να κάνω όλες τις δουλειές που τυχαίνουν αυτό τον καιρό.

 

Αν παίρνω δουλειές σαν ελεύθερος επαγγελματίας τότε από τα χρήματα που δίνει ο πελάτης φεύγει το 23% ΦΠΑ, 1~4% εισφορά αλληλεγγύης, 26~33% φόρος εισοδήματος, 650€ τέλος επιτηδεύματος.

 

Αν παίρνω δουλειές ως εταιρεία τότε από τα χρήματα που δίνει ο πελάτης θα φεύγει το 23% ΦΠΑ, 33% φόρος εισοδήματος της εταιρείας, 500€ τέλος επιτηδεύματος + 300€ για κάθε υποκατάστημα και επιπλέον στο μέρισμά μου 26~23% φόρος εισοδήματος και 650€ τέλος επιτηδεύματος.

 

Για ποιο λόγο να κρατάω εταιρεία; Για να πληρώνω επιπλέον 33% φόρο στα κέρδη και 500€ ταρίφα τον χρόνο;

Link to comment
Share on other sites

Julius (κατ' αρχήν χρόνια πολλά για το ψευδώνυμο.., του Ιουλίου σήμερα αν και Μάιος) γενικά το πλαίσιο που θέτεις είναι σωστό (μείωση φόρων, ανταγωνιστικότητα κλπ) αλλά μιλάω συγκεκριμένα για την μείωση των αμοιβών για τις κατοικίες <120τμ, στα αγροτικά κλπ.

Αυτού του τύπου ο κρατικός παρεμβατισμός με βρίσκει αντίθετο (κοινωνική πολιτική με ..ξένα κόλυβα). Και δεν βλέπω και τον λόγο κάποιος με εισόδημα πχ. 50000 να έχει την ίδια μείωση στο θέμα με κάποιον με εισόδημα πχ. 24000. Κι ας ψάξουμε να δούμε πόσες κατοικίες 120+120 δεν γίνανε 1 των 240... (θα φανεί αργότερα στις βεβαιώσεις μεταβιβάσεων ή στις δηλώσεις 4014)

Σίγουρα η πρακτική του κράτους γενικά είναι αυτή που περιγράφεις. Επιδοτήσεις με αδιαφανή κριτήρια. Αλλά αυτό πρέπει να ελέγχεται με άλλους τρόπους.

Edited by imhotep
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

imhotep

 

Χαίρομαι που ακούω και από άλλον πως το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική με την τσέπη μας. Νόμιζα πως μόνο εγώ το έλεγα.

 

Το όλο φορολογικό σύστημα είναι μη αναλογικό.

 

Αναλογική φορολογία σημαίνει πως αυτός που βγάζει τα διπλάσια θα πληρώσει τα διπλάσια. Αυτή την στιγμή όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν αβάσταχτους φόρους (τέλος επιτηδεύματος), τα μεσαία εισοδήματα (<40.000) λιγότερους φόρους ενώ τα μεγαλύτερα εισοδήματα (>40.000) πληρώνουν μεγάλους φόρους. Πάντα αναφέρομαι σε φόρο ανά ευρώ.

 

Κάποιος που έχει καθαρά έσοδα 500€ τον μήνα, θα πληρώσει 26% φόρο εισοδήματος και 650€ τέλος επιτηδεύματος. Από τα 6.000€ το χρόνο, τα 2120 θα πάνε σε φόρους, δηλαδή φορολογείται ουσιαστικά με 35,3%.

Κάποιος που έχει καθαρά έσοδα 3.000€ τον μήνα, θα πληρώσει 26% φόρο εισοδήματος, 1% εισφορά αλληλεγγύης και 650€ τέλος επιτηδεύματος.Από τα 36.000€ το χρόνο, τα 10350€ θα πάνε σε φόρους, δηλαδή φορολογείται ουσιαστικά με 28,8%.

Κάποιος που έχει καθαρά έσοδα 6.000€ τον μήνα, θα πληρώσει 33% φόρο εισοδήματος, 3% εισφορά αλληλεγγύης και 650€ τέλος επιτηδεύματος. Από τα 72.000€ το χρόνο, τα 26570€ θα πάνε σε φόρους, δηλαδή φορολογείται ουσιαστικά με  36.9%.

 

Δεν σχολιάζω το γεγονός πως ο πρώτος με το ζόρι επιβιώνει ενώ ο τρίτος είναι άνετος. Απλά θέτω το ζήτημα της μη αναλογικής φορολόγησης. Το μεσαίο εισόδημα φορολογείται σχεδόν 10% χαμηλότερα απ'ότι τα χαμηλά και τα μεγάλα εισοδήματα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

+1 Αυτό είναι σωστό , αλλά είπαμε η Αγία Τριάδα ( Αντωνοευάγγελοφώτης) δεν ενδιαφέρονται για το πως θα επιβιώσουν οι χαμηλόμισθοι.

Ας γίνουν ζητιάνοι αρκεί να μην φύγουν οι εφοπλιστές ( δεν τολμάει να τους ακουμπήσει ο Στουρνάρας) και οι Πολυεθνικές.

Τώρα πως θα επιβιώσει κάποιος με 400-500Ε το μήνα , αυτό είναι άλλο θέμα.

 

Κάπου εδώ θα μπει και ο Θόδωρας για να μας πει ότι το μνημόνιο είναι ευλογία και όπως λέει και ο Φωτάρας υπάρχει και ακραία φτώχεια πέρα από αυτό που ζούμε σήμερα.

Edited by spy1551
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.