Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΠΕΑ σε ισόγειο (κατάστημα) που επικοινωνεί με υπόγειο (χώρος σταθμεύσεως) που θερμαίνονται από το ίδιο σύστημα θερμάνσεως


Antiermitianos

Recommended Posts

Αγαπητοί Συνάδελφοι έχω την εξής περίπτωση :

Ισόγειο με χρήση (αδείας) κατάστημα το οποίο επικοινωνεί (δε διαχωρίζεται με θύρα π.χ.) με υπόγειο με χρήση (αδείας) χώρος σταθμεύσεως. Στο υπόγειο δεν υφίσταται καμμία διαρρύθμιση, είναι ένας ενιαίος ελεύθερος χώρος (ένα κουτί). Πρόκειται να ενοικιασθούν και οι δύο χώροι και στο προς υπογραφή και προς κατάθεση στην εφορία μισθωτήριο αναφέρονται ως ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Μέχρι πρότινος το ισόγειο χρησιμοποιούνταν ως κατάστημα και το υπόγειο ως έκθεση του καταστήματος για δειγματισμό. Η πρόθεση του νέου υποψηφίου μισθωτή (ενοικιαστή) είναι να χρησιμοποιήσει ισόγειο-υπόγειο όπως μέχρι πρότινος (κατάστημα-έκθεση ή κατάστημα-κατάστημα). Και οι δύο χώροι θερμαίνονται από το ίδιο σύστημα θερμάνσεως. Ο εκμισθωτής (πελάτης) επιθυμεί για οικονομικούς λόγους να μην περιληφθεί στο ΠΕΑ ο Υπόγειος χώρος.

Τι αντιμετώπιση θα προτείνατε εάν αναλογιστούμε ότι εάν περιληφθεί στο ΠΕΑ θα υπάρχει Πολεοδομική διένεξη αναφορικά με τη χρήση του υπογείου (ΠΕΑ->Κατάστημα ή Έκθεση και Οικοδομική Άδεια->Χώρος Σταθμεύσεως) και θα επιθυμούσα μελλοντικά να μην προκύψει οποιαδήποτε εμπλοκή ή ταλαιπωρία για τον εκμισθωτή (πελάτη) ; Εάν από την άλλη ο εκμισθωτής (ενοικιαστής) ζητήσει να δει το ΠΕΑ και δεν έχει περιληφθεί το Υπόγειο στο ΠΕΑ πάλι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα (μου νοικιάζεις Ισόγειο και Υπόγειο και στο ΠΕΑ αναφέρεται η Ενεργειακή Κλάση του Ισογείου μόνο κ.λπ.) ή/και ο έφορας μπορεί να προβάλλει ενστάσεις βλέποντας στο μισθωτήριο δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες και ΠΕΑ μόνο για την οριζόντια ιδιοκτησία του Ισογείου. Βεβαίως ενδέχεται να ανακύψουν και άλλα προβλήματα αναφορικά με τη μία ή την άλλη περίπτωση. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

......και ο έφορας μπορεί να προβάλλει ενστάσεις βλέποντας στο μισθωτήριο δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες και ΠΕΑ μόνο για την οριζόντια ιδιοκτησία του Ισογείου.

 

 

Εγω εκτιμώ οτι θα συμβεί αυτό που γράφεις

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κάνεις ΠΕΑ για ότι ακριβώς βλέπεις (δύο επίπεδα ΘΧ), οπότε εσύ θα είσαι ο σωστός και οι πελάτες σου θα πρέπει να διορθωθούν (αλλάζοντας χρήση στο υπόγειο) ή

μπορείς να κάνεις ένα ψευδές ΠΕΑ που να βολεύει τον πελάτη σου (να βάλεις το υπόγειο ΜΘΧ) και να είσαι εσύ εκτεθειμένος σε περίπτωση ελέγχου.

 

Στην πρώτη περίπτωση ο έφορος είναι υποχρεωμένος να παραλάβει το μισθωτήριο με το σωστό ΠΕΑ. Εάν έχει ενστάσεις για την κατάσταση του ακινήτου, μπορεί εκ των υστέρων να κάνει έλεγχο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο tsx έχει δίκιο.

Θα πείς στον πελάτη σου ότι έχεις ευθύνη, και κινδυνεύεις με πρόστιμο αν εκδόσεις ψευδές ΠΕΑ. Βέβαια αν ο πελάτης διαφωνήσει, θα βρεί κάποιον να του εκδόσει το ΠΕΑ που θέλει, και το κακό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν μπορούμε να το "καρφώσουμε" στην ΕΥΕΠΕΝ.

Για την Πολεοδομική διένεξη που αναφέρεις, δεν νομίζω να εχουν φθάσει σε τέτοιο επίπεδο οι διασταυρώσεις στοιχείων, οπότε δεν έχεις πρόβλημα (έχουν γίνει συμβόλαια με διαφορές στα μ² χωρίς πρόβλημα).  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας ! Οπότε συγκλίνουμε στο να εκδοθεί ένα ΠΕΑ για Ισόγειο+Υπόγειο και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αλλαχθεί στο μισθωτήριο η αναφορά "δύο ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες" και να αναγραφεί ότι πρόκειται για χώρους που επικοινωνούν. Δε θα αρέσει καθόλου αυτή η περίπτωση στον πελάτη και βέβαια ενδέχεται να αποτανθεί και αλλού όπως επισημαίνει και ο tetris και να του εκδόσει το ΠΕΑ που θέλει. Σκεφθείτε ότι μισθωτής δεν καλούσε για την αγγελία ενοικιάσεως ενώ τα τηλέφωνα από Ενεργειακούς Επιθεωρητές έπεφταν βροχή για την έκδοση ΠΕΑ κι εγώ ενεπλάκησα στην υπόθεση κατόπιν συστάσεως προς τον πελάτη από κοινό γνωστό, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι και πάλι ενδέχεται να αποτανθεί και αλλού...  

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Νομίζω ότι εφόσον ενεργειακή επιθεώρηση σημαίνει αποτύπωση του ότι βλέπω στην πράξη, ότι και αν κάνεις από κει και πέρα θα είναι λάθος. Γνώμη μου για 100-200 ευρώ, μην βγάζεις εσφαλμένα πιστοποιητικά.. Από κει και πέρα είναι στην προσωπική σου εκτίμηση... Αλλά να μην μπορεί και κανένας να σου πει τπτ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ορθό ! Ευχαριστώ για τη διόρθωση ! 

Αναφορικά με το ζήτημα της Επιθεωρήσεως, βρίσκομαι ακόμα σε διαβούλευση...

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε ειναι απλα τα πραγματα. Ποσα τετραγωνικα θα αναφερει το μισθωτηριο συμβολαιο; Θα λεει τα ιδια τετραγωνικα το ΠΕΑ στη συνολικη επιφανεια (ασχετα αν μεσα εχεις ζωνες και μθχ);

 

Τωρα για το τεχνικο κομματι του ΠΕΑ το οτι δεν διαχωριζεται ο μθχ απο τη ζωνη ειναι μεγαλο θεμα. Εγω βεβαια θα το αντιμετωπιζα με το τι βρισκω μεσα. Οταν λες οτι θερμαινονται απο το ιδιο συστημα θερμανσης εννοεις πως βρισκεις θερμαντικα σωματα και στους 2 χωρους; Αν οχι θα θεωρουσα πως ο ενας χωρος ειναι μθχ. ειναι λαθος απο τη στιγμη που δεν υπαρχει διαχωριστικη πορτα ενδιαμεσως αλλα δε μπορει να εχεις τοπικα συστημα θερμανσης στον ενα χωρο και να θεωρησεις πως ολο το εμβαδον θερμαινεται απο εκει. Το εχω ξαναγραψει εδω πως πρακτικα υπαρχει διαχωρισμος στις συνθηκες ακομα και οταν δεν υπαρχει η διαχωριστικη πορτα.

Η αλλη λυση ειναι να θεωρησεις 2 ζωνες. Τα ενδιαμεσα ειναι ουτως η αλλως αδιαβατικα αναμεσα σε ζωνες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Θέλω να κάνω ΠΕΑ σε κατάστημα ισογείου με πατάρι και υπόγειο , το υπόγειο έχει ανεξάρτητη είσοδο από το κατάστημα ισογείου , χρειάζεται να γίνουν δυο ανεξάρτητα ΠΕΑ για το κατάστημα ισογείου και του  υπόγειου αφού δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ; ή κάνω ΠΕΑ μόνο για το κατάστημα του ισογείου και το υπόγειο το αγνοώ σαν να μην υπάρχει ;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.