Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκτίμηση κόστους παλαιών οικοδομικών εργασιών


Recommended Posts

Πρόσφατα αγόρασα διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας θέλουν να κάνουν αγωγή αποζημίωσης κατά του οικοπεδούχου (λόγω θανάτου του κατασκευαστή-εργολάβου λίγο πριν την ολοκλήρωση της οικοδομής), γιατί αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την αποπεράτωση πολλών κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων (μαρμαρόστρωση εισόδου και κλιμακοστασίου, πλακόστρωση πεζοδρομίου, αποπεράτωση χώρων υπογείου και ακαλύπτου, κεντρική θέρμανση, ανελκυστήρας, σύνδεση αποχέτευσης κλπ).

Επειδή ως μηχανικός-ιδιοκτήτης ανέλαβα (αφιλοκερδώς) την κοστολόγηση των ανωτέρω εργασιών για την αγωγή αποζημίωσης, επειδή τιμολόγια δυστυχώς δεν έχουν κρατήσει και επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αποπεράτωση της πολυκατοικίας, το ερώτημά μου είναι:

1) Ο πιο ενδεδειγμένος-νομότυπος τρόπος εκτίμησης της αξίας, για τη δικαστική διεκδίκηση, είναι οι αναλυτικές τιμές οικοδομικών εργασιών (ΑΤΟΕ-ΑΤΗΕ);

2) Η εκτίμηση θα γίνει κατευθείαν με σημερινές τιμές ή με τιμές του έτους αποπεράτωσης της κάθε εργασίας και αναγωγή σε σημερινές αξίες; Πώς θα γίνει η αναγωγή στη δεύτερη περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Πριν αναλάβεις , πρέπει να κοιτάξεις την συγγραφή εργασιών της ανέγερσης της οικοδομής .

 

Επίσης εφ' όσον αυτοί αγόρασαν από τον εργολάβο , δεν έχει καμμιά δουλειά ο οικοπεδούχος , εκτός αν κηρύχθηκε ο εργολάβος έκπτωτος και ανέλαβε ο οικοπεδούχος και πούλησε αυτός τα ακίνητα του εργολάβου .

 

Ακόμη , η σύνδεση της αποχετεύσης , η διαμόρφωση του ακαλύπτου και κάποια ακόμη , περιλαμβάνονται στις παροχές και επιβαρύνουν τους αγοραστές , επιπλέον του τιμήματος .

 

Ακόμη επειδή είσαι Μ-Η και όχι ΠΜ η ΑΜ , μην αναλάβεις μόνο σου γιατί θα έχεις θέμα στο δικαστήριο .

 

Αν θέλεις να γίνεις πιό αναλυτικός , ίσως μπορούμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο .

 

Εχουμε και καλό νομικό εδώ στο φόρουμ .

Link to comment
Share on other sites

επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αποπεράτωση της πολυκατοικίας

 

μήπως για να μην ταλαιπωρείσαι άσκοπα, ΠΡΩΤΑ να μιλήσετε με δικηγόρο, γιατί πέρα από τα πολύ σωστά του BAS, το πιο πιθανό είναι να έχει παραγράφει (λόγω χρόνου) η οποιαδήποτε απαίτηση??????

Link to comment
Share on other sites

BAS, ο εργολάβος δεν κηρύχθηκε έκπτωτος αλλά πέθανε λίγο πριν από την αποπεράτωση της οικοδομής, όπως ανέφερα, και έτσι ανέλαβε ο οικοπεδούχος την αποπεράτωση των κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, την οποία όμως δεν μπορούσε να ολοκληρώσει (πλην ελαχίστων) και έτσι αναγκάστηκαν οι ιδιοκτήτες που είχαν ήδη εγκατασταθεί να χρηματοδοτήσουν τις υπόλοιπες εργασίες.

Εδώ μάλιστα συμβαίνει το εξής παράξενο με το κτηματολόγιο: τέσσερα μικρά διαμερίσματα που δεν πρόλαβε να πουλήσει ο εργολάβος (και να του μεταβιβάσει ο οικοπεδούχος), και για τα οποία δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τους κληρονόμους του, εμφανίζονται στο κτηματολόγιο στο όνομα του οικοπεδούχου (πέραν των διαμερισμάτων που πήρε από την αντιπαροχή). Πιο συγκεκριμένα, τα χιλιοστά του δικαιώματος Υψούν του οικοπεδούχου (200) εμφανίζονται προσαυξημένα κατά τα χιλιοστά των απούλητων αυτών διαμερισμάτων (120), προκειμένου να συμπληρωθούν τα χίλια χιλιοστά της όλης πολυκατοικίας. Εξ αυτών συμπεραίνουμε ότι πρέπει την αγωγή να την κάνουμε κατά του οικοπεδούχου, όπως μας είπε και ο δικηγόρος.

Ως προς την επισήμανση του astrah για παραγραφή λόγω χρόνου, αλήθεια πόσος χρόνος προβλέπεται από τη νομοθεσία για παραγραφή; 

Link to comment
Share on other sites

Τυπικα φαινεται οτι οι κληρονομοι του κατασκευαστη αποποιηθηκαν την κληρονομια και ετσι κηρυχθηκαν εκπτωτοι .

 

Απο την στιγμη ομως που ειχαμε μεταβιβασεις , τοτε οι αγοραστες ειναι σαν τον οικοπεδουχο , αρα και αυτοι επρεπε να τελειωσουν την οικοδομη .

 

Στο μονο που ειχαν ολοι αυτοι δικαιωμα κατα το ποσοστο τους , ειναι στα απουλητα του εργολαβικου ανταλλαγματος και στα υπολοιπα χρηματα που ειχαν να δωσουν .

 

Εκει προφανως εστιαζει ο δικηγορος σας και θελει να εκποιηθουν και να μοιραστουν αναλογικα τα 4 μικρα διαμερισματα .

 

Αυτα προφανως φαινονται στην μεριδα του οικοπεδουχου , αφου δεν μεταβιβαστηκαν ποτε τα χιλιοστα .

 

Τωρα αν εχετε αργησει και εχουν παραγραφει , δεν το ξερω το θεμα .

Link to comment
Share on other sites

BAS σωστά μάντεψες, ο στόχος μας είναι να περιέλθουν τα 4 μικρά διαμερίσματα, που δεν πρόλαβαν να πουληθούν, στη δικαιοδοσία των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας ανάλογα με τα χιλιοστά τους. Αλλά ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό θεωρούσαμε ότι ήταν η αγωγή αποζημίωσης κατά του οικοπεδούχου (στον οποίο εμφανίζονται τα διαμερίσματα) για την μη αποπεράτωση των κοινοχρήστων και την αναγκαστική χρηματοδότησή τους από τους αγοραστές.

Τώρα εσύ εισάγεις μια καινούργια προσέγγιση ότι η συμμετοχή των αγοραστών (μαζί με τον οικοπεδούχο) στην αποπεράτωση των κοινοχρήστων έπρεπε να γίνει, άρα δεν μπορούμε να διεκδικούμε αποζημίωση γι' αυτό από τον οικοπεδούχο, αλλά έχουμε δικαίωμα κατευθείαν στα τέσσερα απούλητα διαμερίσματα (κατά τα χιλιοστά εκάστου ιδιοκτήτη).

Αν είναι έτσι, τότε αυτό μας φέρνει πολύ πιο άμεσα στον στόχο μας και μάλιστα δεν χρειάζεται να κάνω εκτίμηση της αξίας των παλαιών εργασιών για τα κοινόχρηστα. Σωστά το έχω καταλάβει;

Link to comment
Share on other sites

H έννοια της αντιπαροχής είναι ότι ο οικοπεδούχος μεταβιβάζει στον κατασκευαστή ποσοστά ιδιοκτησίας του οικοπέδου , έναντι της κατασκευής των δικών του ιδιοκτησιών και των κοινοχρήστων και κοινοκτήτων μερών του κτιρίου .

 

Οι αγοραστές αγοράζουν έτοιμα κτίσματα η υπό κατασκευή από τον κατασκευαστή , χωρίς να εμπλέκεται ο οικοπεδούχος , ο οποίος έχει μεταβιβάσει τα ποσοστά που αναλογούν σε αυτά .

 

Εδώ έχουμε τον θάνατο του κατασκευαστή πριν την αποπεράτωση της οικοδομής και πριν την μεταβίβαση των χιλιοστών του οικοπέδου που αναλογεί σε αυτά , που δεν έχουν πουληθεί .

 

Κανονικά έπρεπε να υπάρχει κληρονόμος . Το ότι δεν υπάρχει σημαίνει ότι μάλλον δεν θα είχαν όφελος , οι κληρονόμοι .

 

Αρα πρακτικά έχουμε έκπτωση του κατασκευαστή και αποπεράτωση της οικοδομής από τους αγοραστές και τον οικοπεδούχο .

 

Αν δεν έγινε έτσι τότε θέλει νομική ανάλυση . Το θέμα είναι γιατί καθυστερήσατε τόσο να τα βρείτε ? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.