Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συνένωση διαμερισμάτων: Ηλεκτρολογικά


ΟΩΝ

Recommended Posts

Στην ενότητα του φόρουμ για τα αυθαίρετα, έχουν συζητηθεί πολλές περιπτώσεις συνένωσης δύο διαμερισμάτων.

Από την πλευρά της ρύθμισης της αυθαιρεσίας υπάρχει η έννοια της "διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου". Αν δηλ. η συνένωση των διαμερισμάτων επιφέρει αλλαγή μηχανολογικών (πράγμα που γενικά ισχύει) ρυθμίζεται η αυθαιρεσία με συγκεκριμένο πρόστιμο.

Ειδικά φέτος που στην φορολογική δήλωση κάθε ακίνητο θα συνοδεύεται και από τον αριθμό παροχής ΔΕΗ, πιστεύω ότι πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν κάνει συνενώσεις διαμερισμάτων θα "καταργήσουν" το ένα ρολόι, έτσι ώστε και τα δύο διαμερίσματα να "τροφοδοτούνται" από έναν πίνακα.

Από πλευράς ηλεκρολόγου μηχανικού, ποιά είναι η επίπτωση; Πώς δηλαδή θα μεταφερθούν τα φορτία του πίνακα του ενός διαμερίσματος στον πίνακα του άλλου;

Link to comment
Share on other sites

Η κατάργηση μετρητή της ΔΕΗ ή η κατάργηση Πίνακα δεν είναι πολεοδομική παράβαση ούτε είναι απαιτούμενο για τον έλεγχο στην Βεβαίωση μεταβίβασης.

 

Επικουρικά σε επιπεδο διαμερισμάτων και εφόσον δεν έχουν σκοπό να προβούν σε ριζικές ανακαινίσεις δεν χρειάζεται να καταργηθεί ο ένας πίνακας παρ ότι θα πάει τροφοδοσία και στους δυο από την ίδια παροχή.

 

Σε ειδικά κτίρια που υπάρχει η υποχρέωση δήλωσης ΜΜ για τα ηλεκτρομηχανικά είναι και αυτό μη δεσμευτικό αν υπάρχουν αλλαγές για την τακτοποίηση ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Η κατάργηση μετρητή της ΔΕΗ ή η κατάργηση Πίνακα δεν είναι πολεοδομική παράβαση ούτε είναι απαιτούμενο για τον έλεγχο στην Βεβαίωση μεταβίβασης.

Προφανώς δεν είναι πολεοδομική παράβαση. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου όμως είναι. Σε αυτήν αναφέρομαι.

 

σε επιπεδο διαμερισμάτων δεν χρειάζεται να καταργηθεί ο ένας πίνακας 

Βεβαίως και δεν χρειάζεται. Αλλά από φέτος αλλάζουν τα πράγματα, διότι στις φορολογικές δηλώσεις θα δηλώσουμε αριθμό παροχής ΔΕΗ για κάθε ακίνητο.

Άρα, αν κάποιος έχει δύο γειτονικά διαμερίσματα (στο περσινό Ε9) και τα έχει έχει συνενώσει φέτος με τακτοποίηση διαμερισμάτωσης κατά ν.4014/4042, θα δηλώσει δύο αριθμούς παροχής ΔΕΗ για το ένα (πλέον) ακίνητο που θα δηλώσει στο φετινό Ε9;

 

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που ζητάω με το θέμα που άνοιξα είναι η τεχνική άποψη των συναδέλφων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών για το αν (και πώς) μπορούν τα φορτία του πίνακα του ενός διαμερίσματος να μεταφερθούν στον πίνακα του άλλου διαμερίσματος.

Link to comment
Share on other sites

Τεχνικά, είναι σχετικά απλό να γίνει αυτό που ζητάς. Είτε με πλήρη κατάργηση του ενός πίνακα και με δημιουργία νέων γραμμών, από τον πίνακα που απομένει προς το συνεννωμένο τμήμα, είτε διατηρώντας και τους 2 πίνακες, με τον ένα από τους δύο να έχει υποβαθμιστεί σε υποπίνακα (εξυπακούεται ότι διασυνδέονται αυτοί). Ακόμα και συνένωση των γραμμών αναχώρησης από το χώρο των μετρητών μπορεί να γίνει (κακή λύση κατ'εμέ).

 

Η τεχνική λύση εξαρτάται από την χωροταξία, τα φορτία, κτλ.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

διατηρώντας και τους 2 πίνακες, με τον ένα από τους δύο να έχει υποβαθμιστεί σε υποπίνακα (εξυπακούεται ότι διασυνδέονται αυτοί). 

Αν δεν διασυνδέονται;

Link to comment
Share on other sites

Περνάς νέα γραμμή από τον έναν πίνακα στον άλλον με καλώδιο κατάλληλης διατομής.

Αλλιώς ένας νέος γενικός πίνακας δίπλα στο ρολόι με γενικό διακόπτη, από τον οποίο θα αναχωρούν ασφαλισμένα ξεχωριστά τα υφιστάμενα καλώδια των παροχών για τους "υποπίνακες". Δεν είμαι και 100% σίγουρος πως επιτρέπεται αυτό βέβαια και υπάρχει και το θέμα της χωροθέτησης του πίνακα αυτού (κοινόχρηστο μέρος, πρόσβαση, κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα και συνένωση των γραμμών αναχώρησης από το χώρο των μετρητών μπορεί να γίνει (κακή λύση κατ'εμέ).

 

 

Αλλιώς ένας νέος γενικός πίνακας δίπλα στο ρολόι με γενικό διακόπτη

Πήρα τηλέφωνο το τμήμα δικτύου της ΔΕΗ, και ο τεχνικός της ΔΕΗ μού είπε ότι δεν επιτρέπεται καμία μετατροπή στην περιοχή των ρολογιών. Οποιαδήποτε διασύνδεση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εντός των (συνενωμένων) διαμερισμάτων.

Link to comment
Share on other sites

 ΝΑΙ ρε φίλε GP1, αυτό που ζητάς  γίνετε, αλλά είναι παράνομο , για οποιαδήποτε αλλαγή εντός  μιας  ΕΗΕ απαιτείτε ΥΔΕ, ο ΔΕΔΔΗ καλός σου ειπε ότι σου είπε γιατί τον ενδιαφέρει το τι γίνετε από τον μετρητή του και μετά (δυκτιο)

Κ σταματά να δίνεις τροφή για δίαφορες  σκέψεις  στα τζιμάνια του υπουργείου, του κάθε υπουργείου

Τώρα, εάν τα KVA  δεν φτάνουν για να δουλέψουν 2 οικίες μαζί είναι αλλού παπά ευαγγέλιο  

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

.....

Τώρα, εάν τα KVA  δεν φτάνουν για να δουλέψουν 2 οικίες μαζί είναι αλλού παπά ευαγγέλιο  

ε μα,...

μπλέκουμε τον Δεσπότη με τον Ιππότη…

εκ του ότη…

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.