Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τροποποίηση διατάξεων από το ΥΠΕΚΑ για τις δασικές εκτάσεις


ΚΑΝΑ

Recommended Posts

Εκτάσεις που έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, δεν κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες, σύμφωνα με όσα προβλέπει η αλλαγή που υιοθέτησε το ΥΠΕΚΑ στο ν. 3889/2010 για τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο καταργείται ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και στη θέση του συστήνεται ανώνυμος εταιρεία με τίτλο «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ».

 

 

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το παλαιό νομικό πρόσωπο στη νέα εταιρεία και τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 3316/2005 για τις δημόσιες συμβάσεις εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών, καθώς και οι διατάξεις του ν. 3889/2010 για τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η αλλαγή που προαναφέρθηκε για τις εκτάσεις που έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975 και καταγράφεται και η κατάρτιση ειδικού μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών, οι οποίοι θα παρέχουν υποστηρικτικές τεχνικές υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία.

 

Πηγή: http://news.in.gr/gr...?aid=1231251160

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή εάν έχεις χαρτί δασαρχείου πριν το 1975 δεν σε πιάνει ο ν.3889/10 με τον οποίο έχουν ανασταλεί όλες οι οικοδομικές άδειες σε περιοχές που σχεδιάζονται οι δασικοί χάρτες ?

 

Φυσικά θα υπαχθούν και πολλά αυθαίρετα με αυτόν τον τρόπο στον νέο νόμο αυθαιρέτων..... :wink:

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώνω τον φίλτατο @ΚΑΝΑ στο σχολιασμό της είδησης, ότι μέσα σε όλα τα άλλα υπάρχει και αυτό :

 

Άρθρο  10
Άδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση

 

Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 35 του ν.3937/2011 (Α'60), προστίθενται παράγραφοι 4, 5 και 6 και η παράγραφος 4 αναριθμείται σε 7, ως εξής :
«4. Μέχρι την κατά τις διατάξεις του παρόντος κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων ορίων, κατά τις διατάξεις του από 24.4-3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181Δ) όπως ισχύει, με την εφαρμογή των προϋποθέσεων και διαδικασιών της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ιδίου Π.Δ/τος.
Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, κατ' εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του άρθρου 6 του από 24.4/3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181/Δ'), όπως ίσχυαν μέχρι την κατά τα παραπάνω κατάργησή τους, απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.
Κατ' εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις :
α) η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο.
β) ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας, συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δε δημιουργήθηκε, κατ' εφαρμογή των παραπάνω καταργηθεισών διατάξεων είτε άμεσα, είτε μέσω άλλων παραχωρημένων εδαφικών λωρίδων, για τις οποίες ισχύουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και
γ) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του φακέλου στοιχείων κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, με πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.
Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την  κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης.
Θεωρημένο αντίγραφο της έγκρισης δόμησης που εκδίδεται, αποστέλλεται άμεσα από την Υπηρεσία Δόμησης που την εξέδωσε στην αρμόδια Δ/νση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο ή για τμήμα του οικισμού.
5. Διοικητικές πράξεις με τις οποίες καθορίστηκε, πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, για την εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του από 24.4/3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181/Δ'), εξακολουθούν να ισχύουν.
Επιτρέπεται για λόγους περιβαλλοντικούς, κυκλοφοριακούς ή πολεοδομικούς να ορίζεται πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, με τη διοικητική πράξη έγκρισης της οριοθέτησης οικισμού, κατά τις διατάξεις του παραπάνω Π.Δ/τος ή με τροποποίηση αυτής.
6. Η διαδικασία κύρωσης του δικτύου κοινόχρηστων χώρων του άρθρου 35 του ν.3937/2011 δύναται να περιλαμβάνει και τμήματα ακινήτων που είχαν τεθεί, μέχρι τη δημοσίευσή του, σε κοινή χρήση, εφόσον εξυπηρετούν οικόπεδα για την κτήση των οποίων έχουν συνταχθεί συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης οικοπέδων πριν την 29-1-2010 μετά από απόφαση του αρμοδίου Δημοτικού Συμβουλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία κύρωσης στις ανωτέρω περιπτώσεις είναι η μεταγραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων μέχρι την δημοσίευση του παρόντος καθώς και η αναφορά στις συμβολαιογραφικές πράξεις ότι τα συγκεκριμένα εδαφικά τμήματα συνορεύουν με δρόμο.  Κατά τα λοιπά τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 35 του ν.3937/2011. Για την έκδοση της εγκριτικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 35 του ν.3937/2011 προσκομίζονται από τον αρμόδιο Δήμο όλα τα απαιτούμενα στοιχεία».

 

Link to comment
Share on other sites

.. μέχρι να κριθεί και αυτό αντισυνταγματικό

Υπάρχει το αντίστοιχο πρόβλημα και σε εντός σχεδίου περιοχές που σου αναγνωρίζει οικοδομησιμότητα μόνο όταν ο δρόμος είναι "΄διανοιγμένος καθ' όλο το πλάτος". Παλιότερα ήταν δεκτό να οικοδομήσεις μετά δίμηνο -νομίζω- αφού υποβάλλεις αίτημα διάνοιξης με πράξη αναλογισμού από την αρμόδια υπηρεσία, διάταξη που καταργήθηκε και απαιτεί την διεκπεραίωση της αντίστοιχης πράξης.

Link to comment
Share on other sites

1) από Ν.Π.Δ.Δ. σε Α.Ε!!! εμένα γιατί δεν μου αρέσει αυτό καθόλου, είναι αναγκαία για κάποιο λόγο αυτή η αλλαγή;

2) Μητρώο διαπιστευμένων μηχανικών. Μυρίζει υπόθεση ενεργειακών επιθεωρητών. Θα πληρώνουμε και εκεί το ετήσιο χαράτσι μας για να είμαστε "διαπιστευμένοι" στο "ειδικό μητρώο";;; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.