Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Yποχρεωτική δήλωση στο Ε9 της επιφάνειας του αυθαιρέτου που νομιμοποιήθηκε


Engineer

Recommended Posts

ευχαριστω dimitrisGM.Αυτα που τακτοποιησαμε φετος( το 2013) θα τα δηλωσουμε στο Ε9 ,Ε1 στη φορολογικη δηλωση που θα κανουμε για το 2012?οχι ε?

Link to comment
Share on other sites

στο Ε1 ...σιγουρα...

η σκεψη ειναι οτι αν εχει καποιος 50 τμ. νομιμο σπιτι και άλλα 50 τακτοποιημενα...

 

κατοικει σε 100 τμ...

 

Το ιδιο και για το Ε2.....

 

για το Ε9  "διατηρει" την χρηση που ειχε...αρα δεν δηλωνεται....μεχρι την μεταβιβαση..[νομιζω το παραδειγμα 1 στην ανω

ΠΟΛ 1126 που κατεβασε ο κατρ]]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά δεν δηλώνουμε απολύτως τίποτα. Όταν με το καλό αποκτηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου και νομιμοποιηθούν τα πάντα (όσα δύνανται) τότε τα δηλώνουμε πολύ ευχαρίστως και πληρώνουμε και τα χαράτσια και όσα θα ισχύουν τότε......

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τι λενε ρε οι μπαγλαμάδες ?
να δηλωσω τα 20τ.μ. με τον 3843 ....
και να πληρωνω ....
και μετα να μου πουν οτι δεν παιζει ο νομος ?

Link to comment
Share on other sites

Τα δηλωμενα- τακτοποιημενα με 4014 υποστεγα καινσκεπη που ηταν αυθαιρετη καιμδηλωθηκε τωρα, πρεπει να δηλωδει και αυτη? οι βοηθιτικοι χωροι, οπως αποθηκ επισης?

Link to comment
Share on other sites

Άσχετο με το Ε9 αλλά στη περιοχή μου που είναι σε φάση ανάρτησης, από το Κτηματολογικό γραφείο υπάρχει «γραμμή» υποχρεωτικής δήλωσης των τακτοποιημένων. 

Link to comment
Share on other sites

εδώ λέει ότι θα δηλώνονται, και είναι σαιτ λογιστών

http://www.forologikanea.gr/news/pos-dilonontai-sto-e1-kai-sto-e9-authaireta-kai-imiupaithrioi/

1. ΠΟΛ ακόμα δεν έχει εκδωθεί έτσι? και κανονικά πρέπει να βγεί

2. όπως καταλαβαίνω για όσα δηλώθηκαν με 3843 ισχύει ότι περιγράφει η παλιά ΠΟΛ που αναφέρω στο #3

http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/bb/15/2b/bb152bc005c0b15477b7e33d403d9479b806173c/application/pdf/%CE%A0%CE%9F%CE%9B.1126.pdf

3. μου κάνει απίστευτη εντύπωση αυτό που αναφέρει κάτω -κάτω

<<Μη τακτοποιημένοι χώροι:

 

- Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους

 

- Τα αυθαίρετα κτίσματα αναγράφονται στην πραγματική τους κατάσταση και χρήση>>

 

 

δηλαδή θα δηλώνονται τα ατακτοποίητα??? ποιός τρελός θα το κάνει??? αλλά και με ποιό δικαίωμα αφού δεν είναι ακίνητη περιουσία το αυθαίρετο??

4. τώρα πονηρά σκεπτόμενος , αν έχεις ατακτοποίητο ένα κλειστο γκαραζ που έχει γίνει σπίτι πράγματι το 2003, αλλά πάντα το δήλωνες ώς κλειστό γκαραζ, μήπως τελικά πρέπει να το δηλώσεις , σε συμφέρει , ώστε να του βάλεις και έτος κατασκευής το 2003 και αργότερα στον νόμο που θα βγεί που ζητείται να υπάρχει δηλωμένο για να γίνει δεχτή η παλαιότητα?

5. αυτά που άλλαξαν χρήση με 3843/2010 (γκαράζ σε σπίτι), αν το δήλωνες στο Ε9 γκαράζ το αφήνεις και ο νέος ιδιοκτήτης υποχρεούται σε αναγραφή σπιτιού. Αν όμως δεν ξόφλησες τίς δόσεις? Εγώ θεωρώ πάλι να το αφήσεις ή μήπως πρέπει να σκεφτείς και τον άλλο νόμο και να πράξεις σαν το 4 εφόσον ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

Επίσης τακτοποίηση ανοιχτών ημιυπαίθριων με την πολ. 1126/11 στο Ε9 αλλά και στο Ε1. βλ http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/12295/hl/1126

Κρίνεται απαραίτητη η καλή ανάγνωση της πολ αυτής, καθώς και όλων των υπόλοιπων που εκδόθηκαν για τα Ε9. Αποσπάσματα από τη πολ. 1126/11 

α) για τους κωδικούς του Ε1.

   Για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος, ως χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

   Οι χώροι που τακτοποιούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικον. έτος 2012.

Στη δήλωση αυτή θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011.

   Διευκρινίζεται ότι οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικον. έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 και των επομένων οικον. ετών.

β) για τους κωδικούς του Ε9.

Α. Οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι, που είτε είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως βοηθητικοί χώροι είτε είχε παραληφθεί η αναγραφή τους, δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και, όσον αφορά τον Φ.Α.Π., θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους. 

Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου. 

Δηλαδή, σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία, του ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, η απεικόνιση των ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους χώρους θα περιληφθεί στη δήλωση του καινούργιου ιδιοκτήτη, ενώ σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας, θα περιληφθεί στη δήλωση τόσο του επικαρπωτή όσο και του ψιλού κυρίου. 

Β. Οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να τροποποιηθούν και να αναγραφούν στην πραγματική τους κατάσταση στη δήλωση στοιχείων ακινήτων και, όσον αφορά τον Φ.Α.Π., θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους. 

Τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους. 

Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του χώρου που τακτοποιήθηκε λόγω μετατροπής του σε χώρο κύριας χρήσης, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας-ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε ο εν λόγω χώρος θα αναγραφεί στην πραγματική του κατάσταση. 

Γ. Για την εφαρμογή των διατάξεων της Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας και της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης. 

Δ. Εάν, παρά τα αναφερόμενα στις παραγράφους Α και Β, ιδιοκτήτης τακτοποιούμενου ημιυπαίθριου χώρου ή χώρου που έχει μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης επιθυμεί να απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του, δύναται να το κάνει υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων το επόμενο της τακτοποίησης έτος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην παρ. Γ’. 

Και πάντα σε αναμονή για τυχόν αλλαγές...... που θα είναι αναμενόμενες

 

Μπορεί να συνοψισθεί ως κάτωθι:

Οι νομιμοποιήσεις αυθεραίτων κατασκευών και αυθεραίτων αλλαγών χρήσης που πραγματοποιήθηκαν με τους νόμους Ν. 3843/2010 και Ν. 4014/21-9-2011 θα δηλωθούν ως παρακάτω:

α. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με το Ν. 4014/2011 στα έτη 2011 και 2012 θα δηλωθούν στη χρήση 2012.

β. Αλλαγή χρήσης (πατάρια-υπόγεια) με τον Ν. 3843/2010 στα έτη 2010 και 2011 θα δηλωθούν στη χρήση 2012.

γ. Αλλαγή χρήσης (πατάρια-υπόγεια) με τον Ν. 4014/2011 στα έτη 2011 και 2012 θα δηλωθούν στη χρήση 2012.
Link to comment
Share on other sites

<<β. Αλλαγή χρήσης (πατάρια-υπόγεια) με τον Ν. 3843/2010 στα έτη 2010 και 2011 θα δηλωθούν στη χρήση 2012.>>

 

1.μιλάς για το Ε-1 όχι για το Ε-9 καθώς στο Ε-9 είναι ξεκάθαρο ότι δεν δηλώνονται αν παλιότερα είχαν δηλωθεί με τήν παλιά χρήση, ενώ θα δηλωθούν με την κύρια χρήση μόνο από νέο αγοραστή. Τώρα αν ούτε παλιά είχαν δηλωθεί με την παλιά χρήση υποχρεούνται να δηλωθούν κατευθείαν με την κύρια χρήση.

2, με το <<Γ. Για την εφαρμογή των διατάξεων της Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας και της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης. >>

καταλαβαίνω ότι και αυτοί που δεν ξόφλησαν (είχαν όμως σφραγίδα πληρότητας) θα τα αφήσουν όπως είναι?

πάντως στον 4014 ημερομηνία θεωρείται η περαίωση διαδικασιών νομίζω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.