Μετάβαση στο περιεχόμενο

Yποχρεωτική δήλωση στο Ε9 της επιφάνειας του αυθαιρέτου που νομιμοποιήθηκε


Engineer

Recommended Posts

Αυθαίρετο που δηλώνεται με τον Ν. 4495 ,  μέχρι πότε έχει προθεσμία να τροποποιήσει το Ε9 ?
Υπάρχουν πρόστιμα και πόσα ?

Link to comment
Share on other sites

Avgoust, καλησπέρα.

Αφού δανειστώ κυριολεκτικά τις τρεις πρώτες σειρές του Κώστα από εδώ, 

θα προχωρήσω, ως μηχανικός, στα παρακάτω.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται μία (1) φορά, στο έτος που αποκτάται ακίνητο ή δικαίωμα επ' αυτού, καθώς και όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση. Η προθεσμία που θα πρέπει να δηλωθεί κάθε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία είναι αυστηρά 30 ημέρες από την ημερομηνία της μεταβολής αυτής, πλην της κληρονομιάς, για την οποία ο κληρονόμος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα ημερών (30) από τη λήξη της προθεσμίας για αποποίηση της κληρονομιάς. (σχετ. προθεσμίες στην σελίδα εισόδου στο Ε9 της ΑΑΔΕ)
Δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την προθεσμία αυτή είναι εκπρόθεσμες και επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στη δήλωση θα πρέπει να γίνουν άμεσα πριν την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του εκάστοτε τρέχοντος έτους.

Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται από 01/01/2015 και μετά, δεν δηλώνονται πλέον από τους φορολογούμενους το επόμενο έτος από το έτος μεταβολής, αλλά άμεσα στο τρέχον έτος. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της υποβολής Ε9 εξασφαλίζεται διαρκής ενημέρωση των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α' 179), για δηλώσεις που αφορούν τα έτη μέχρι το έτος 2013 και από το έτος 2014 επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α' 170). Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων επιβάλλεται ένα πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις των ετών αυτών επαναλαμβάνονται ο ι ίδιες μεταβολές. Αν σε κάποιο έτος περιλαμβάνονται και άλλες μεταβολές, επιβάλλεται πρόστιμο χωριστά για κάθε έτος. (ΠΟΛ.1252/2015)
Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται  νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. 
Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εισοδήματος προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση. (ΠΟΛ.1011/2015)

Τώρα κάπως ακόμη λίγο πιο συγκεκριμένα, η φορολογική νομοθεσία ζητάει από 01/01/2014 να αναγραφούν τα ακίνητα στην πραγματική τους κατάσταση δηλαδή με το σύνολο των τετραγωνικών τους. Με δεδομένο ότι η πολεοδομική νομοθεσία ρυθμίζει αυθαιρεσίες που τελέστηκαν έως την 28/07/2011 σημαίνει πως αυτές υπήρχαν την 01/01/2014 και άρα πρέπει να αναγραφούν και μάλιστα εκπρόθεσμα στην περίπτωση που δεν έγινε αυτό όταν έπρεπε. (σχετ. με το έτος κατασκευής και η ΠΟΛ 1237/2014, "στήλη 14: Έτος Κατασκευής", στην ίδια παραπομπή παραπάνω στην σελίδα της ΑΑΔΕ)

Κατά τα λοιπά --και πιστεύω θα συμφωνήσεις-- θα πρότεινα ενημέρωση του ενδιαφερόμενου με το πως και τι πρέπει να δούμε εμείς (ως μηχανικοί) στο Ε9 που θα μας προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος και να αφήσουμε τον ειδικό (λογιστή) να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την υλοποίηση του Ε9 και τα πρόστιμα καθώς και μία καλή-ήρεμη συνεργασία μηχανικού-λογιστή-συμβολαιογράφου-ενδιαφερόμενου με όποια σειρά θέλετε πρέπει πάντα να υπάρχει.
Ενημερωτικά μπορείς να δεις εδω αλλά εμάς δεν μας αφορά η υλοποίηση αυτού αλλά το Ε9 που θα έρθει όπως θέλουμε εμείς για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. 
 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Αρα ένα αυθαίρετο που κατασκευάστηκε πχ 1-1- 2010 και μπήκε στον 4495 την 1-1-- 2018 , πότε θεωρούμε ότι μεταβλήθηκε για να μετράμε τις 30 ημέρες από την αλλαγή και το εκπρόθεσμο του πράγματος για την επιβολή προστίμου ?

Την 1-1- 2010 που φτιάχτηκε , την 1-1-του 2018 που δηλώθηκε ή όταν περαιωθεί η δήλωση ?
 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Κατά την γνώμη μου επειδή:
α) ο καθένας οφείλει να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου που έρχεται στην κατοχή του και 
β) σύμφωνα ΠΟΛ.1047/10.3.2005 απόφαση Υπουργού Οικονομικών ρητά ορίζεται ότι σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο υπόχρεος, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του εντύπου, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια,

Θεωρώ ότι το χρονικό διάστημα μετρά από την μέρα κτήσης του ακινήτου.

αλλά επειδή
γ) είχαν βγει οδηγίες συμπλήρωσης για το Ε9 του 2014 μέσω ΠΟΛ.1237/11-11-2014 θα βρεις θεωρώ εκεί αυτό που ρωτάς. (ψάξε σε πρώτη φάση εντός αυτής με το λεκτικό "αυθαίρ" να πάρεις μία ιδέα και μετά μελέτησέ τη και πιο προσεκτικά.

Sorry, που βομβαρδίζω με νομοθεσία αλλά θέλω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σαφής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπα, θα άφηνα τον λογιστή να πει τα σχετικά με το πότε πρέπει να δηλωθεί και να υπολογίσει το πρόστιμο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο λογιστής λέει ότι αν η τροποποίηση του Ε9 είχε γίνει εντός 30ημερών από την υπαγωγή με τον 4495 , δεν θα είχε πρόστιμο ο ιδιοκτήτης για την τροποποίηση του Ε9.
Αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω αν ισχύει γτ υπάρχει μια διαφωνία με τον ιδιοκτήτη.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω κάτι παραπάνω να σου πω, πέραν του ότι είναι θέμα ιδιοκτήτη-λογιστή ..... και ας τα βρουν αυτοί ... και προσωπικά θα έμενα έξω από το να εκφέρω γνώμη προς τος ιδιοκτήτη διότι δεν αφορά το μέρος εργασίας του μηχανικού . Σε κάθε περίπτωση η πράξη-καιρός θα το δείξει ... 

Sorry.:sad:

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

avgoust

georgegaleos

παρατηρώ ότι έχετε δίκιο και οι δύο ..... απλά ο george είναι πάντα πιο διαβασμένος σε αυτά τα θέματα .... γιαυτό δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε εμείς οι αγράμματοι ;)

χωρίς πολύ επιστήμη να πω ότι κάθε ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας οφείλει να ενημερώνει την περιουσιακή του κατάσταση (Ε9) εντός 30 ημερών από την μεταβολή !!!

Πρακτικά όταν μπω να τροποποιήσω το Ε9 μου πρέπει να επιλέξω την αιτία τροποποίησης: π.χ. μεταβίβαση κλπ.... ν. 4495/17 = λοιπές περιπτώσεις... όπου μου ζητάει και την ημερομηνία που συνέβει η τροποποίηση ...

*** παρατήρηση: "ημερομηνία τροποποίησης για τα αυθείρετα νοείται η ημερομηνία υπαγωγής ..." 

Αν η σημερινή ημερομηνία απέχει πάνω από 30 ημέρες από την ημερομηνία τροποποίησης, τότε το σύστημα με ενημερώνει ότι θα επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής αν προχωρήσω παρακάτω !!!

Έτσι προκύπτει αυτό που λέει ο λόγιστής στον Avgoust....

@avgoust ο πελάτης δηλαδή τι λέει ????

*** θεωρητικά ο πελάτης είχει υποχρέωση να το δηλώσει από 1-1-2014 κι ας ήταν αυθαίρετο, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα με ηθικές προεκτάσεις.....

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

Off topic.
Ώρες-ώρες αναρωτιέμαι που είναι ο Σωτήρης και ο Κώστας για να φάω κανένα κατσάδιασμα-σχόλιο αν γράφω χαζομάρες, και να μαθαίνω αν τελικά "στέκονται"-ισχύουν αυτά που γράφω, διότι η επαφή που έχω με αυτά τα θέματα (φορολογικά, ασφαλιστικά, κλπ) είναι καθαρά από προσωπική μελέτη --για αυτό και σας πρήζω με νομοθεσία-- και όχι από εμπειρία ως λογιστή όπου και θα ήταν πιο εύπεπτη μια απάντηση χωρίς τεκμηρίωση. 
Και κλείνω το off topic.
 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

- Πρωτα εχουμε  αυτο για τα ΔΤ

http://www.hhf.gr/wp-content/uploads/2016/02/2186828-4-14-δημοτικά-τέλη-για-αυθαίρετη-αλλαγή-χρήσης.pdf

Αρα, είτε δηλωθουν   στον Δημο είτε οχι,  ο Δημος  εχει ολα τα στοιχεια να επιβαλλει τα αναδρομικα.

 

- Οσον αφορα το Ε9,  και τον ΕΝΦΙΑ ,απο την ερωτηση προκυπτει οτι,  εγινε μια τακτοποιηση χωρις την χρηση του Ε9.

Το δε ετος κατασκευης, προκυπτει απο την δηλωση υπαγωγης.

Θεωρητικα, δεν μπορει να ειναι μετα τον Ιουλιο του 2011.

 Και, επειδη,  προκειμένου να  γινει μεταβίβαση, απαιτειται πιστοποιητικο του Ε9 για τα 5 τελευταια ετη,

Σε μεταβίβαση του 2019, θα πληρωσει προστιμο για το πρωτο ετος 

και ΕΝΦΙΑ για ολα  τα  ετη, με προσαυξηση 

εδω η σχετικη αναφορα  απο τον κοστας

-Η φορολογική νομοθεσία ζητάει από 01/01/2014 να αναγραφούν τα ακίνητα στην πραγματική τους κατάσταση δηλαδή με το σύνολο των τετραγωνικών τους. Με δεδομένο ότι η πολεοδομική νομοθεσία ρυθμίζει αυθαιρεσίες που τελέστηκαν έως την 28/07/2011 σημαίνει πως αυτές υπήρχαν την 01/01/2014 και άρα πρέπει να αναγραφούν και μάλιστα εκπρόθεσμα στην περίπτωση που δεν έγινε αυτό όταν έπρεπε. 

Από εκεί και πέρα εάν μέσα στην επόμενη πενταετία δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκδοση πιστοποιητικού του άρθρου 54α τότε κάνε τις αλλαγές με τρέχουσα ημερομηνία. Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο χρόνος εκτός από ερωτικά προβλήματα γιατρεύει και φορολογικά ζητήματα ...

πηγη:

https://www.taxheaven.gr/acforum/topic/104739-ρύθμιση-αυθαιρέτων-με-το-ν-44952017-και-διορθωση-ε9/

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.