Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτοβολταϊκά, ηλιακοί και κεντρικό θερμαντικό σύστημα


Manas

Recommended Posts

jimevi13 αναφέρομαι σε αυτοκατανάλωση και όχι αυτονομία γιατί το δεύτερο, όπως ξέρεις, θέλει μπαταρίες, κλπ. Άλλο πράμα. Εγώ σκέφτομαι η παραγωγή να καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού και ότι χρειάζεται επί πλέον να παίρνει από τη ΔΕΗ (έχω δει ότι γίνεται χωρίς να χρειάζεται να χωρίσεις γραμμές).

Να έχεις υπόψη ότι αυτό που περιγράφεις, αν και είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, τυπικά είναι παράνομο αφού δεν υπάρχει τρόπος (χωρίς μπαταρίες) να διασφαλίσεις ότι δεν θα επιστρέψει ενέργεια προς το δίκτυο και δεν μπορείς να "διοχετεύεις" ενέργεια στο δίκτυο χωρίς να έχει την σχετική άδεια για αυτό. 

Με 30kWp εγκατεστημένα στην ταράτσα, η ημερήσια παραγωγή θα ξεπερνά άνετα τις 150kWh για την καλοκαιρινή περίοδο (~Απρίλιος - ~Οκτώβριος)και εφόσον το σπίτι είναι καλά μονωμένο, μάλλον δεν θα καταναλώνεται όλη αυτή η ενέργεια στα φορτία του σπιτιού.

Θα μπορεί να γίνει νόμιμα αν και όταν εφαρμοστεί τελικά το "net metering" όπου θα επιτρέπεται να διοχετεύεις στο δίκτυο το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα ισχύσει τελικά.

 

Κατά τα υπόλοιπα, συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι έχει κάποιο ρίσκο να επιχειρήσεις συνδυασμένο φωτοβολταϊκό-ηλιοθερμικό σύστημα.

Έχεις αρκετή επιφάνεια ώστε να είναι ανεξάρτητα τα δύο συστήματα κάτι που πιστεύω ότι θα είναι καλό για πολλούς λόγους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

νομιζω οτι εκτος απο υπερβολη ειναι και ασυμφορο

αν δεσμευσεις 40000 για τηςν εγκατασταση αυτη πληρωνεις λογαριασμους ΔΕΗ για 10 χρονια χωρια τις βλαβες.

εγω θα προσανατολιζομουν σε ενα αισθητα μικροτερο και οικονομικοτερο συστημα με μπαταριες ωστε να διαχωρισεις τον πινακα σου στο κομματι του φωτισμου / ψυγειου / υπολογιστη / συναγερμου /καυστηρας κλπ και καποιες επιλεγμενες πριζες με μικρα φορτια ωστε να τροφοδοτουνται μονιμα απο το ηλιακο κομματι (με εναλλακτικη που γινεται και αυτοματα , να περνουν και απο το δικτυο) κατι σαν ηλιακο online ups. κατι τετοιο θα σου δωσει αυτονομια σε κρισιμα συστηματα (ψυγειο / φωτα) θα σου κοψει ενα κομματι καταναλωσης (ειδικα αν εισαι απο αυτους που αφηνουν εναν υπολογιστη ολη μερα ανοικτο) και δε θα κοστισει ακριβα καθως το inverter που χρειαζεσαι μπορει να ειναι μονοφασικο και σχετικα χαμηλης ισχυως (2,5-3 ΚVA) ενω η συνολικη επιφανεια που δεσμευεις θα ειναι το πολυ 20τμ. 

τα μεγαλα φορτια (φουρνος , εστιες, κλιματιστικα) θα παιρνουν απο το δικτυο. 

 

ετσι αφηνεις το υπολοιπο κομματι της ταρατσας ελευθερο για αλλη χρηση (πχ συλλεκτες για ηλιακη θερμανση)

Link to comment
Share on other sites

Genesis λόγο προσανατολισμού δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα πιάσω τέτοια νούμερα.

Υπάρχει πρόβλημα με το να πάει πίσω τάση; Τι μπορεί να συμβεί;

Πες μου τους λόγους που είναι καλό τα συστήματα να είναι ξεχωριστά.

 

Pankrok το ζήτημα του συμφέροντος όπως ξαναείπα είναι σχετικό. Στη περιοχή μου οι περισσότεροι έχουν πλαστικά κουφώματα (στραβά, κιτρινισμένα, κλπ). Εγώ έβαλα αλουμίνιο με τζάμια full ενεργειακά. Μου στοίχισαν σχεδόν διπλάσια χρήματα αλλά η ποιότητα υλικού εγκατάστασης και διάρκεια ζωής δεν συγκρίνονται. Δε είναι μονοδιάστατα χρηματοοικονομικά τα πράγματα.

 

Σας ευχαριστώ και τους δύο.

 

ΥΓ. έχετε ιδέα που μπορώ να βρω αυτήν την θερμοαγώγιμη πάστα που χρησιμοποιούν οι ψυξτικοί όταν θέλουν να κάνουν θερμογέφυρα ανάμεσα σε δυο μέταλλα;

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς "προσανατολισμός"; Αν είναι δώμα (ταράτσα) τα τοποθετείς με ιδανικό προσανατολισμό και κλίση. Μόνο αν είναι κεραμοσκεπή είσαι αναγκασμένος να ακολουθήσεις τον προσανατολισμό και την κλίση που έχει ήδη.

 

Για λόγους ασφάλειας θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος από τον διαχειριστή του δικτύου ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί και θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

Τα Φ/Β μάλλον δεν θα έχουν μεγάλη διαφορά σε ένα συνδυασμένο σύστημα και μάλλον θα ευνοούνται λίγο λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας που θα έχουν. Είναι όμως σίγουρο ότι τα ηλιοθερμικό κομμάτι δεν θα έχει καμία σχέση συγκρινόμενο με σύγχρονους ηλιοθερμικούς συλλέκτες που επιτυγχάνουν πολύ υψηλά ποσοστά απόδοσης ανά μονάδα επιφάνειας. Οι μηχ/γοι της παρέας θα έχουν πολύ περισσότερα να πουν για να το τεκμηριώσουν.

Επίσης, ενώ το ηλεκτρικό κομμάτι είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη συντήρηση (εφόσον έχει επιλεγεί και εγκατασταθεί σωστά), το υδραυλικό κομμάτι μάλλον θα είναι πηγή περισσότερων προβλημάτων ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για ιδιοκατασκευή και όχι κάποιο δοκιμασμένο σύστημα. Κάθε φορά που θα αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με το ένα, είναι πιθανόν ότι θα επηρεάζεται και το άλλο.

Δεν νομίζω ότι έχεις κανένα λόγο (π.χ. περιορισμένη επιφάνεια) για να ρισκάρεις κάτι τέτοιο. Μπορείς να έχεις ένα Φ/Β και ένα Η/Θ σύστημα, εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους και πολύ αποδοτικά και τα δύο.

 

Θερμοαγώγιμη πάστα που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά όπως τρανζίστορ ισχύος, επεξεργαστές, κλπ., μπορείς να βρεις σε καταστήματα ηλεκτρονικών ή υπολογιστών (service).

Link to comment
Share on other sites

θα θελα και γω να ρωτησω κατι τους συναδελφους

αν δε κανω λαθος καταλαβα οτι ο ανθρωπος θελει να χρησιμοποιησει την παραγωμενη

απο φβ ενεργεια και στην θερμανση... ποσο αποδοτικο ειναι αυτο?

οι αθ ειναι σωστο να λειτουργουν 24/7 το να προσπαθεις να ζεστανεις ενα μπαφερ

στο οποιο εχει συνεχη ροη το νερο απο τον ηλιο ΕΙΔΙΚΑ στα υψηλων θερμοκρασιων ειναι σωστο?

εκτος αν μιλα μονο για φωτισμο κλπ

Link to comment
Share on other sites

το σύστημα που θέλει να χρησιμοποιήσει , εάν το προμηθευτεί σωστά από εταιρίες που το κατασκευάζουν k όχι ιδιοκατασκευή, ονομάζεται PV /THERMAL θα μπορεί να του αποδώσει περισσότερο ηλεκτρική ενέργεια 10-20% παραπάνω ηλεκτρική λόγω μείωσης θερμοκρασίας λειτουργίας, "οσο αφορα" το θερμικό κομμάτι αυτό μπορεί να αυξομειωθεί (ratio) p.x εάν θέλει περισσότερη θερμική τότε θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να χάσεις ορισμένη ηλεκτρική.
Η μέση θερμοκρασία eksodou tou ρευστού από το σύστημα θα είναι περίπου στους 60C πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ιδανικό να χρησιμοποιείται για θέρμανση χωρων με μια roh 50Kg-70Kg/hr
Για θέρμανση χώρου το "καταλλητλοτερο" τέτοιο σύστημα είναι τα PV/THERMAL air, τα PV/THERMAL WATER μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως για πρόσδοση ζεστού νερού για τον χώρο.
Η roh μπορεί να είναι είτε εξαναγκασμένη η φυσική αναλόγως πέφτει k η απόδοση στην θερμική πλευρά όπως καταλαβαίνεις
εάν θες k θέρμανση χώρου τότε το κόστος "ειναιλιγακι" περισσότερο λόγω τον extra εργασιών που πρέπει να γίνουν ώστε να συνδεθεί η θερμική παραγωγή για να διαχέεται στο σπίτι εν αντίθεση με την θερμική παραγωγή για ζεστό νερό προς χρήση

Link to comment
Share on other sites

otto και george αν καταλαβαίνω σωστά τις ερωτήσεις-επισημάνσεις , αυτό που πρότεινα εγώ, είναι τα ηλιακά που θα συνδέονται στο buffer να συνδέονται με σερπαντίνα και όχι άμεσα στο νερό του buffer.... προφανώς, κατά την διάρκεια που το νερό των ηλιακών είναι "κρύο για το buffer" θα το "κόβει" δίοδη ηλεκτροβάνα, αλλά θα το κόβει και όταν δεν το έχει ανάγκη το buffer (καλοκαίρι κτλ).....

 

george, δεν ξέρω με τα pv/thermal τι γίνεται το καλοκαίρι που δεν έχουμε ανάγκη της θερμότητας...προφανώς, κάπου πρέπει να αποδίδουμε την θερμότητα αυτή, διαφορετικά αντί να ελλατώνουμε την θερμοκρασία του pv (και άρα να αυξάνουμε την απόδοσή του), θα αυξάνουμε την θερμοκρασία του με τις γνωστές συνέπειες....

Link to comment
Share on other sites

Παίδες

Μετά από 24 ώρες γύρισμα και ενώ είμαι πτώμα και θέλω να πάω να λιποθυμήσω, σας απολαμβάνω :smile:

 

Όταν μιλάω για προσανατολισμό, εννοώ Ανατολικό – Δυτικό και με μικρή κλίση (δες φωτογραφία στην αρχή του νήματος).

Τα υδραυλικά προβλήματα ουσιαστικά είναι ελάχιστα, αφού υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία από τα ηλιακά, απ΄ όπου θα την δανειστούμε.

Υπάρχει δεξαμενή 150κυβικών που θα μπορούσε να παίρνει νερό από εκεί μέσα για το καλοκαίρι (κύκλος ψύξης). Το νερό αυτό όμως θα το χρησιμοποιώ για πότισμα και δεν ξέρω αν είναι καλή φάση να είναι χλιαρό.

astrah η θερμοκρασία γιατί να ανέβει; Μήπως εννοείς αύξηση χωρητικότητας;

Link to comment
Share on other sites

οπα οπα οπααααα

παληκαρια να οργανωθουμε λιγο :smile:

 

μιλαμε για φωτοΒΩΛΤΑΙΚΑ ή ηλιακα θερμικα?????????

 

αν μιλαμε για ηλιακα στα υψηλων θερμοκρασιων τα συστηματα ΔΕΝ τα συνηστω

για τα χαμηλων το συζηταω αλλα οχι για διαμερισμα

υστερα και τα 2 το καλοκαιρι θες μια πισινα να εκτονωνεις ή να τα σκεπαζεις

γιατι αν βαλεις και κενου..... θα αλλαξουν 5 ταχυδρομικους κωδικες  :mrgreen:

 

αν μιλαμε για φωτοΒΩΛΤΑΙΚΑ..... τοτε σας ακουω και σκεφτομαι αναλογως

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

προφανώς τα ηλιακά θέλουν σκέπασμα το καλοκαίρι.....

 

 

Υ.Γ.   όπως προείπα και στο πρώτο μου ποστ όλα αυτά θέλουν ΤΕΧΝΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ μελέτη κομμένη και ραμένη στα μέτρα της κατοικίας... έτοιμες συνταγές ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και όλα δεν είναι εφαρμόσιμα παντού και πάντα...!!!!!

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.