Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέος νόμος για τα τουριστικά ακίνητα


MoonLooP

Recommended Posts

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί την Παρασκευή η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό. Το σχέδιο ΚΥΑ το οποίο είχε παρουσιάσει το «Βήμα της Κυριακής» στις 26.5.2013 () φέρνει αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο (Σουφλιά), το οποίο ισχύει από το 2009 και αίρει πολλούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις τουριστικές επενδύσεις.

 

Ειδικότερα, για 76 μικρά κατοικημένα νησιά, αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες.

 

Επίσης, εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.

 

Με το αναθεωρημένο πλαίσιο, εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων ενώ σήμερα προστατεύονται όσα είναι μικρότερα των 500 στρεμμάτων. Θα προστατεύονται όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα κ.λπ.

 

Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά όμως μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής:

· Για έκταση από 300 ως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05.

· Για έκταση από 2.000 ως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,03.

· Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,01.

 

Όσον αφορά τις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός.

 

Στο αναθεωρημένο πλαίσιο περιλαμβάνεται και μια ξεχωριστή ομάδα, την οποία αποτελούν «περιοχές ιδιαίτερου χαρακτήρα». Σε αυτές περιλαμβάνονται τόποι με αξιόλογα τοπία, ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, η Μάνη, η Πάτμος, οι καστροπόλεις της Χίου κ.ά.

 

Στο νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπεται και εξυγίανση των υφιστάμενων υποδομών. Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για εκσυγχρονισμό παλαιών τουριστικών μονάδων, με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και τάξεις καταλυμάτων (3, 4 και 5 αστέρες), κυρίως σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.

 

Τουριστική αξιοποίηση σε εθνικά πάρκα και περιοχές Natura

 

Στις περιοχές και ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και στα εθνικά πάρκα απαγορεύεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και συνθέτων τουριστικών καταλυμάτων. Ωστόσο, ειδικά για τα εθνικά πάρκα, η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι δυνατή εφόσον προβλέπεται από τα διαχειριστικά τους σχέδια. Η διάταξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση της Οξυάς από τον εμίρη του Κατάρ.

 

Η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων είναι δυνατή και σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 στην περίπτωση που, όπως αναφέρεται στο σχέδιο ΚΥΑ, «η χρήση έχει προβλεφθεί από το ΠΔ προστασίας και η χωροθέτηση έχει αξιολογηθεί ως επιτακτικού δημόσιου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος, διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου, βάσει ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, κατά τις προβλέψεις του Ν. 4014/2011, και έχουν προβλεφθεί όπου απαιτείται ικανά κατά περίπτωση αντισταθμιστικά μέτρα».

 

Κατ' εξαίρεση όμως επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων υπό τις προϋποθέσεις ικανών αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμη και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπου δεν έχει εκδοθεί ΠΔ προστασίας, στις περιπτώσεις επαρκούς τεκμηρίωσης, κατά τη σύνταξη μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.

 

Κατεβάστε το αρχείο από: http://www.tovima.gr...P Tourismou.pdf

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...rue#commentForm

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

νομιζω το σημαντικοτερο ειαι το τελευταιο .... που μυριζει λαμογιες....

 

Κατ' εξαίρεση όμως επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων υπό τις προϋποθέσεις ικανών αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμη και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπου δεν έχει εκδοθεί ΠΔ προστασίας, στις περιπτώσεις επαρκούς τεκμηρίωσης, κατά τη σύνταξη μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.