Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φυτεμένο Δώμα


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι. Προσπαθώ να δημιουργήσω φυτεμένο δώμα και μου εχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες σχετικά με την επιφάνεια που τελικά πρέπει να είναι φυτεμένη. Για να πάρουμε λοιπον το 80% πιστέυω οτι αφαιρούμε σίγουρα την επιφάνεια της απόληξης καθώς αυτο θα ήταν το δώμα αν δεν εφτιαχνα φυτεμένο δώμα αλλα τίθεται το ερώτημα αν αφαιρούνται και τα τ.μ. που τελικά θα μπορέσω να πραγματοποιήσω βάση του αρθ.19 παρ. 2. και αν τελικά μετράω το 80% στο "υπαίθριο" δωμα που απομένει.

Απο την διαφορά στη διατύπωση των δύο αρθρών πιστέυω οτι πρέπει να υπολογίσω το 80% αφαιρώντας μόνο την απόληξη και οχι τα εξτρα τ.μ. Θα ήθελα την γνώμη σας και αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα σε πολεοδομία.

 

 

Αρθ.15 παρ.1 Σε περιπτώσεις κατασκευής φυτεμένων δωμάτων επιφάνειας μεγαλύτερης του 50% της καθαρής επιφάνειας δώματος τα ανωτέρω μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη προσαυξάνονται κατά 1,00 μ. και των στεγών κατά 0,40 μ. και ομοίως σε υφιστάμενα κτίρια στα οποία έχει γίνει εξάντληση ύψους περιοχής.
 

 

 

Αρθ. 19 παρ.2.
Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:

α) Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε τ.μ. Φύτευσης. (5)

Edited by Lat
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αφαιρούμε το κουβούκλιο για τον υπολογισμό του 80%, καθώς δεν φαίνεται κάτι τέτοιο από την διατύπωση. Επίσης το κουβούκλιο τοποθετείται στο δώμα, δεν αποτελεί όροφο.

Το φυτεμένο δώμα δεν συμμετέχει των 2/3 του φυτεμένου ακαλύπτου. Μόνο κατασκευές στήριξης φυτών στην αντίστοιχη επιφάνεια προσμετρώνται ή καλύτερα επιτρέπονται (δεν μπορείς να μετρήσεις και το έδαφος και την πέργκολα από πάνω). 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις πέργκολα για στηριξη φυτών, μπορεί το έδαφος από κάτω της να έχει επίστρωση πχ με πλακίδια ή πρεπει να έχει πράσινο για να προσμετρηθεί η επιφάνεια;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στις τεχνικές οδηγίες ή στον ίδιο το ΝΟΚ δεν βλέπω κάπου διευκρίνιση. Θα μπορούσε να υπάρχει και 3η διαβάθμιση, όπου πάνω από το πράσινο να κατασκευαζόταν ξύλινο ντεκ, με διάκενα και κάποιο μικρό ύψος ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης βλάστησης από κάτω, πέρα από αυτή πάνω στην πέγκολα. Από την άλλη αν υπηρχε δέντρο που να καλύπτει μία περίμετρο δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μην κάνεις κάποια πλακόστρωση ή πεζούλι περιμετρικά του. Θεωρώ πολύ πιο σημαντική βιοκλιματικά την ύπαρξη ενός δέντρου από την υποχρέωση της μη πλακόστρωσης μίας επιφάνειας. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο νομοθέτης ή τι μπορεί να φανταστεί ότι εννοεί ο κάθε υπάλληλος μίας ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

 

Τελικά συνάδελφοι πώς γίνεται ο υπολογισμός του φυτεμένου δώματος για την δυνατότητα κατασκευής χώρου Κ.Χ.  ;

  1. Υπολογίζουμε την  ΚΑΘΑΡΗ  επιφάνια (Αυτή που μπορεί να φυτευτεί) του δώματος , αφαιρώντας κουβούκλιο και περιμετρικά τοιχία (στηθαία) ,

Φυτεύουμε το 80% και τοποθετούμε τον Κ.Χ. στο υπολειπόμενο 20% ;

 

  1. ο υπολογισμός γίνεται βάση του όλου δώματος που στην περίπτωσή μου το κουβούκλιο είναι περίπου το 20% του συνόλου, οπότε ξεχνάω και τον Κ.Χ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς απο ερώτηση στην πολεοδομία Αγ. Παρασκευής μου είπαν το 2. και άρα προκύπτει οτι είναι για πολυ μεγάλες ταράτσες η διάταξη (αν βάλεις και κάποιο εμβαδον για μηχανολογικά-ηλιακούς που στους επιτρέπει μόνο σε επαφή με τη πλάκα του δώματος μιλάμε για 300τ.μ. + για να εκμεταλευείς τα εξτρα τ.μ.)

Βέβαια απο την άλλη δεν υπάρχει ορισμός του δώματος στο Ν.Ο.Κ. και το όλο ζήτημα ανάγεται σε θέμα ερμηνείας και εγώ θεωρούσα το 1 . . . Οπότε αν κάποιος άλλος συνάδελφος έχει άλλη ενημέρωση για το θέμα ας μας πεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Απο την εγκυκλιος οδηγιων του υπεκα ΑΡΘΡΟ 17.

 

Οι πρωτες 2 σειρές συνεπάγονται ότι κάθε ασκεπής επιφάνεια άρα και το πράσινο δώμα θα συμμετέχει στον υπολογισμό της φύτευσης?

 

 

παρ. 2γ & παρ. 2δ

Κάθε ασκεπής επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους 40 εκατοστών πάνω από την

πλάκα υπογείου, συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης. Όσον αφορά στα

κατακόρυφα διαμπερή ανοίγματα με οποιεσδήποτε διαστάσεις που φυτεύονται στο επίπεδο εδάφους,

σημειώνεται ότι συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης, έστω και αν δεν πληρούν τις

προϋποθέσεις του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου που προβλέπονται στην παρ. 1 δ του άρθρου 12.

Έτσι, η επιφάνεια φύτευσης μπορεί να διανέμεται και σε εκτός των υποχρεωτικών ακαλύπτων,

ακάλυπτους χώρους στο εσωτερικό του κτιρίου.

Οι επιφάνειες εδάφους που συμμετέχουν στη φύτευση δεν μπορεί να επιστρώνονται με διάτρητες

πλάκες ή να χρησιμεύουν για τη διέλευση οχημάτων.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ (για άλλη μία φορά) ο συντάκτης των ΤΟ διαφωνεί με το νομοθέτη ...

 

Αν διαβάσεις προσεκτικά την παρ. 2 του άρθρου 17 του νόμου, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τις ΤΟ, καταλαβαίνεις ότι οι γραμμές αυτές των ΤΟ δεν ισχύουν με το γενικό τους νόημα, δηλ. δεν συμμετέχει στη φύτευση κάθε υπέργεια φυτεμένη επιφάνεια. Όπου αυτό επιτρέπεται αναφέρεται σαφώς (πχ. παρ. 2.ζ).

Ίσως εδώ, ο συντάκτης των ΤΟ, να εξέφραζε πρώιμα το τελευταίο εδάφιο της παρ. 6.β του ίδιου άρθρου που προστέθηκε αργότερα και με το ν.4280/14 ...

 

Άλλος ένας λόγος που οι ΤΟ πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα ...

Οι περισσότερες διατάξεις τους είτε περιλαμβάνονται πλέον στο νόμο είτε έχουν καταργηθεί είτε συγκρούονται με το πνεύμα του νόμου ...

Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά τον υπολογισμό της επιφάνειας για κύρια χρήση λόγω φυτεμένου δώματος ακόμα δεν ειναι ξεκάθαρο ,το πως υπολογίζεται η επιφάνεια σωστά?(αν δηλαδη συμπεριλάμβανεται η αποληξη του κλιμακοστασιουη οχι ) 

Edited by panosfillis1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.