Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προπτυχιακές Σπουδές Ε.Μ.Π


Btkm26

Recommended Posts

Γεια σας,

Χρειάζομαι τη βοήθεια όλων σας.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικός και σύντομος.

Καταρχάς, είμαι μαθητής Γ Λυκείου, θετικής κατεύθυνσης (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία) και πριν 10 ημέρες τελείωσα με τις Πανελλαδικές.

Στόχος μου από την αρχή της χρονιάς ήταν να μπω σε κάποια σχολή στο Μετσόβειο (για οικονομικούς λόγους δε σκέφτομαι επαρχεία- μένω Αθήνα) και τώρα έρχεται σιγά σιγά η στιγμή της αλήθειας (βγαίνουν τα μόρια μου).

Υπολογίζω πως είμαι γύρω στα 17.000 με 18.000. Επίσης να σας ενημερώσω πως στο σύνολο οι εισακτέοι του Μετσοβείου (με σημερινό δημοσίευμα του Υπουργείου αυξάνονται κατά 150 άτομα με αυξήσεις από 5 εώς και 25 άτομα σε όλες τις σχολές), που από μόνο του προμηνύει μικρή μείωση των βάσεων. Την ίδια στιγμή, να σας πω πως τα φετινά θέματα Μαθηματικών (κατεύθυνσης και γενικής παιδείας) και Φυσικής φαίνεται πως "έφαγαν πάρα πολύ κόσμο", που επίσης προμηνύει σημαντική τώρα μείωση των βάσεων.

Πέρα από τον παραπάνω "πρόλογο", θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Με βάση τα περσινά δεδομένα περνάω σίγουρα στους Τοπογράφους και στους Μεταλλειολόγους και στη ΣΕΜΦΕ(Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής). Πιστεύω πως είναι πιθανόν να περνάω και στους Χημικούς και Πολιτικούς αλλά δεν είμαι και σίγουρος. Εάν, όμως δεν περάσω στις σχολές Χημικών ή Πολιτικών μηχανικών πιστεύετε πως αξίζει κάποια από τις παραπάνω τρεις σχολές (Τοπογράφων, Μεταλλειολόγων, ΣΕΜΦΕ) και αν ναί γιατί; Ρωτάω, διότι έχω μάλλον και θέση σε κορυφαίο αγγλικό πανεπιστήμιο (βγήκε 2ο πέρσυ στους Μηχανολόγους για τους οποίους έκανα και αίτηση) και αν είναι και δεν αξίζει καμία από τις τρεις αυτές σχολές τότε δεν υπάρχει νόημα..

Να πω επίσης πως δεν είμαι σίγουρος τί ακριβώς θέλω να κάνω στη ζωή μου και πως πάντοτε προσπαθώ να κρατω τους ορίζοντές μου ανοιχτούς για να μπορώ να εκμεταλλεύομαι νέες ευκαιρίες.

Επίσης συγκεκριμένα για Τοπογράφους μηχανικούς, αν και έψαξα λίγο αλλά δεν έβγαλα συμπέρασμα, έχουν τη δυνατότητα να εκπονούν τις παρακάτω μελέτες κατά τον ίδιο τρόπο με τους Πολιτικούς μηχανικούς ; Μιλάω για τις:

α. Kατηγορία 2: Πολεοδομικές και Pυμοτομικές Mελέτες.
β. Kατηγορία 10: Mελέτες Συγκοινωνιακών Έργων
γ. Kατηγορία 11: Mελέτες Λιμενικών έργων.
δ. Kατηγορία 13: Mελέτες Yδραυλικών έργων
ε. Kατηγορία 16: Mελέτες Tοπογραφίας

Και επίσης διάβασα κάπου ότι μπορούν να κατασκευάσουν σπίτι αλλά μέχρι δύο ορόφους ισχύει; Για περισσότερους ορόφους ως τοπογράφοι- επιχειρηματίες τί μπορούν να κάνουν;

 

Σας παρακαλώ βοηθήστε όπως μπορείτε,

Ευχαριστώ εκ των προτέρων μόνο και μόνο που το διαβάσετε αυτό το "θηρίο"

Ελπίζω να κατανοείτε την αγωνία μου για το μέλλον και να με βοηθήσετε αν μπορείτε,

Με εκτίμηση,

Βασίλης

 

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται φίλε μου τι σαρεσει εσενα να κανεις.

Καταρχην θα πρεπει να απαντησεις στο μεγαλο ερωτημα αν θες να μεινεις η θες να κατσεις Ελλαδα. Ενα ειναι αυτό.

Δευτερον σε οποιαδηποτε σχολη και να πας θα δεις κομματικους καθηγητες, με 1 - 2 εξαίρεση, οι οποιοι έχουν δημιουργησει μικρες τεχνικες εταιριες μεσα στο πολυτεχνειο και ουσιαστικα ο καθενας εχει ενα στρατηγειο και διοικει. Κρατανε την ουσιαστικη γνωση για αυτους και τις "εταιριες" τους και την πληρωνουν οπως παντα οι απλοι μηχανικοι. Αυτα για να δεις τι παιζει πανω κατω.

Γνωμη μου αν εχεις καποιον μηχανικο σε οποιαδηποτε τομεα τον ακολουθεις και καθεσαι. Αν δεν εχεις απιθανο εως δυσκολο να κανεις κατι, οποτε επιλεγεις στο εξωτερικο και δεν πανε και τα λεφτα σου χαμενα γτ βρισκεις δουλεια αμεσα μολις τελειωσεις.

Αυτα από μενα και να ξερεις οτι οι πραγματικα καλοι δεν χανονται ποτε. Καλη σταδιοδρομια!

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν δεν συγκρίνονται οι σπουδές στην ελλάδα με αυτές στο εξωτερικό, ακόμα και στον παράδεισο να σε δεχτούν.
Γιαυτό, ελλάδα και πάλι ελλάδα.
Δεν κατάλαβα πως γίνεται να να έχεις λ7 για αγγλία και να μην έχεις για επαρχία, εξήγησε μας please.

Νομίζω οτι απο τις 3 σχολές μόνον οι τοπογράφοι (ας το επιβεβαιώσει κάποιος) έχουν σχέση με την οικοδομή-κατασκευές που κάποτε έδιναν δουλειές και λεφτά. Οταν ανακάμψει η οικονομία τότε θα ανακάμψει και το επάγγελμα.
Και οι άλλες 2 σχολές μπορεί να οδηγήσουν σε (οικονομική) επιτυχία.

Εσένα τι σου αρέσει? δεν θα μπορέσεις να ζήσεις τόσα χρόνια κάνοντας κατι που δεν σε τραβάει.
Στην χειρότερη περίπτωση ξαναδώσε πανελλήνιες του χρόνου μέχρι να περάσεις εκεί που θές.

Τα εξωτερικά καλύτερα άστα για αργότερα, όταν θα είσαι πια απόφοιτος και θα πας για MBA ή ότι θα είναι του συρμού ή προσοδοφόρο τότε.

 

PS: Σχολή μηχανολόγων μηχανικών υπάρχει και στην Κοζάνη.

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα πως γίνεται να να έχεις λ7 για αγγλία και να μην έχεις για επαρχία, εξήγησε μας please.

 

 

PS: Σχολή μηχανολόγων μηχανικών υπάρχει και στην Κοζάνη.

 

Προφανώς και εννοεί πως αν είναι να περνάει με τους βαθμούς του  σε πανεπιστήμιο επαρχίας θα χαλάσει κάτι παραπάνω και πα πάει στο καλύτερο πανεπιστήμιο της Αγγλίας...

 

Για τη σχολή των μεταλλειολόγων μεταλλουργών υπάρχει αρκετά θετική εξέλιξη για το έμμεσο μέλλον λόγω του επικείμενου έργου στη Χαλκιδική. Τα υπόλοιπα αναμένουν την οικοδομική ανάκαμψη...Οι μηχανολόγοι μέτρια, ( ενέργεια, υποτυπώδη βιομηχανία/ μεταποίηση κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Για μένα καμία από αυτές τις σχολές με τα σημερινά δεδομένα και όχι μόνο, έχει επαγγελματική αποκατάσταση....Κοίτα για πολιτικούς μηχανικούς, αλλιώς αλλαγή τομέα

Link to comment
Share on other sites

ασχετο...

 

Ειδανε οτι εχουμε τρελαθει στη δουλεια και ειπανε ας παρουμε 150 ακομα στο πολυτεχνείο;

με τα σημερινα δεδομενα.... πηγαινε σε καποια σχολη που μπορεις να γραφτεις στον ΟΑΕΔ και να μη πληρωνεις το ταμειο με το ζορι... Σιγουρα οχι μηχανικος...  

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου το επαγγελμα του μηχανικου στην Ελλαδα ειναι πεθαμενο. Ειδικα του περι της οικοδομης μηχανικου (πολιτικος αρχιτεκτων). Αν δεν ενα καποιο υποβαθρο (= μπαμπας με ετοιμο γραφειο-επιχειρηση-πελατεια), ειναι κατα τη γνωμη μου καταστροφικο να στραφεις εκει. Για χημικους, μεταλειολογους, ναυπηγους δε γνωριζω πολλα, αλλα και αυτοι την εχουν φαει λογω κρισης

 

Αυτο που λες για τα επαγγελματικα δικαιωματα σπανια συνανταται στην πραξη. Ειναι και θεμα γνωσεων, αλλα σπανια θα δεις τοπογραφο να ασχολειται με υδραυλικα/λιμενικα. Οδοποιία κάνουν αρκετη και οι τοπογραφοι. Επισης για "σπιτια" το θεμα ειναι καθαρα υπογραφης.  Ο τοπογραφος δεν εχει τις γνωσεις να κανει στατικα, αρχιτεκτονικα ή τα οποια μηχανολογικα δικαιουται να υπογραψει. Χωρις να θελω να ανοιξω πολεμο ειδικοτητων προκειται για υπογραφες που δικαιουται να βαλει, χωρις ομως στην πραξη να ειναι σε θεση να μελετησει.

 

Συμπερασματικα θα σου προτεινα να σκεφτεις με βάση το τι σου αρέσει, και αν εχεις την οικονομικη δυνατοτητα να πας εξω, ωστε να εισαι ετοιμος μολις τελειωσεις, να εργαστεις με καποια προοπτικη.

Edited by cvlengnr
Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σε πω απλά να κάνεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο και μόνο.

 

Η υψηλή ανεργία που θα επικρατήσει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σταδιακά στην "εξισορρόπηση" της ανεργίας σε όλους τους κλάδους. Η εκτίμησή μου είναι απλά ότι ανεργία θα υπάρχει παρόμοια παντού.

 

Πριν 3 χρόνια το ρίξανε όλοι στην ενέργεια και στα φωτοβολταϊκά και είδες τι έγινε. Αυτή την στιγμή βγάζω πιο πολλά ως τοπογράφος από φίλους μου που ανοίξαν επιχείρηση με φωτοβολταϊκά. Και δεν βγάζω και τίποτα σπουδαίο. Βλέπεις ότι "ευκαιρίες" για μια ζωή δεν υπάρχουν πλέον.

 

Μετά το ρίξαν όλοι στις σόμπες και στα πέλλετ και στο σανό για άλογα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Ξαφνικά λοιπόν ο κάθε ξυλέμπορας - πλακέμπορας - τουβλέμπορας σε κάθε χωριό άρχισε να πουλάει σόμπες αντλίες θερμότητας κλπ. Και μάντεψε: έχει τα κονέ να φάει τους μηχανικούς στην πιάτσα.

 

Τώρα πολλοί το γυρνάνε στα οικονομικά και στα MBA και στα Human resources. Εκεί να δεις γέλιο. Βγάζει η carriera.gr μια αγγελία, την διαβάζουν εκατομμύρια άτομα, τρέχουν όλοι νομίζοντας ότι είναι γατόνια στις συνεντεύξεις, οι εταιρίες τους ξεφτιλλίζουν, τους λένε "πως γίνεται να θεωρείς ότι είσαι χρήσιμος επειδή έκανες ένα master αγγλία ενώ δεν έχεις δουλέψει ποτέ σου?" και μιλάμε για ένα χώρο που προάγει τον ανταγωνισμό σε βαθμό national geographic: Σαν τα αιλουροειδή που σηκώνουν την τρίχα τους για να φανούν μεγαλύτερα. Το αντέχεις?

 

Μετά θα σου πουν γίνε γιατρός. Έχει χρήμα. Να δεις και εκεί μετανάστευση και πτώση γοήτρου που θα πέσει. Το 90% του κόσμου σε λίγα χρόνια μόνο ΕΟΠΠΥ θα πηγαίνει γιατί δεν θα έχει χρήματα για ιδιώτη γιατρό. Δεν θα βγάζουν πια τα σεντούκια χρήματος που βγάζαν.

 

Κάνε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και να είσαι έτοιμος να αλλάξεις και επαγγελματικό προσανατολισμό στο μέλλον. Όσο γάτα και να είσαι, σε 20 χρόνια το επάγγελμα που θα έχεις διαλέξει μπορεί να περάσει κρίση. Να είσαι έτοιμος επίσης και για άλλες χώρες.

 

Υ.Γ. Το επάγγελμα του μηχανικού δεν ξέρω αν έχει πεθάνει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός ίσως έχει πεθάνει όμως. 

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Aυτο με τα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι η απατη. Βλεπει κανεις το ενα, το αλλο, το παραλλο και θαμπωνεται. Δεν σκεπτεται ομως αν θα μπορεσει ποτε του να τα αξιοποιησει, μιας και ο ανταγωνισμος ειναι απλα τεραστιος και οι δουλειες απλα ανυπαρκτες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.