Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων


dimitris GM

Recommended Posts

Αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων προωθεί το ΥΠΕΚΑ

 

Την οριστικοποίηση του αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων, που έγιναν προ του 1975, συχνά με αποφάσεις επί χούντας, προωθεί με ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ρύθμιση έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις όπως το Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, ωστόσο το υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά τη σύνδεση. Η ρύθμιση έχει συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου περί Εθνικού Κτηματολογίου, που βρίσκεται στη Βουλή. Οπως αναφέρει, "εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11.6.1975 (σ.σ. ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου Συντάγματος) λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση σχετική διοικητική πράξη, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, δεν χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες. Για τις εκτάσεις αυτές, για τις οποίες έχει εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, για την έκδοση νέας άδειας προσθήκης δεν απαιτείται η χορήγηση βεβαίωσης από το δασαρχείο (...)".

 

Η ρύθμιση δείχνει να εξυπηρετεί ιδιαίτερα την περίπτωση του Πόρτο Καρράς, που τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να χρησιμοποιήσει δασική έκταση 17.630 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στα όρια της ιδιοκτησίας της (αποκορύφωση της υπόθεσης ήταν το 2004 η τροπολογία Πάχτα, που οδήγησε τον τότε βουλευτή και σήμερα δήμαρχο Αριστοτέλη εκτός ΠΑΣΟΚ). Το 2010 εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την ανέγερση 516 τουριστικών κατοικιών (μέρος των οποίων στην επίμαχη έκταση), η οποία όμως ανακλήθηκε τρεις φορές καθώς δεν είχε προηγηθεί άδεια δασαρχείου και αρχαιολογίας. Μάλιστα, ο τότε νομάρχης Χαλκιδικής (πλέον δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής) είχε στείλει έγγραφο στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, ζητώντας ουσιαστικά όσα προτείνει η σημερινή ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ («Κ», 21.11.10).

 

Η "Κ" απευθύνθηκε στο ΥΠΕΚΑ, ζητώντας να τοποθετηθεί επί της επίμαχης τροπολογίας. Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού κ. Στ. Καλαφάτη απορρίπτουν κατηγορηματικά τη σύνδεση της ρύθμισης με την υπόθεση του Πόρτο Καρράς. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εφαρμογή της απόφασης 1285/2009 του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα έχει εφαρμογή σε ευρύ πεδίο περιπτώσεων, που αδειοδοτήθηκαν ακόμα και προ της δικτατορίας. Ομως, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα (λ.χ. ανέγερση κτιρίου) και όχι λ.χ. σε αποψίλωση δάσους, που αναστρέφεται. Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση είχε συμπεριληφθεί στον ν.4061/12 για εκτάσεις που αποψιλώθηκαν για να καλλιεργηθούν.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πως τοχε πει ο υπουργος υπεκα που τωρα μπορει να παει και φυλακα?

 

πρεπει να δουμε τι ειναι πραγματικα δασος και οχι τι θεωρουμε οτι ηταν δασος!!!

 

και οταν αλλαξει το μικροκλιμα, και οταν τα ομβρια μας πνιξουν, και οταν ο υδροφορος δεν εμπλουτιζεται και και και......

 

 

θα γυρισω στην Αρτα που ως απο τις πιο φτωσες περιοχες της Ε.Ε  η αναπτυξη θα αργησει να ερθει καποιυς αιωνες και θα συνεχισει

να ειναι απο τις περιοχες με το περισσοτερο πρασινο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αυτή η μαγική ημερομηνία του 1975 όλο επανέρχεται

και αθωώνει διάφορες "επενδύσεις" άλλων εποχών

(όσο κι αν διαψεύδεται http://www.antinews.gr/2013/05/24/216748/ / ίδωμεν)

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλα δεν έχετε διαβάσει

 

 

το αρθρο 12 παράγραφος 5

 

το άρθρο 11 παράγραφος Γ

 

 

του μεσοπρόθεσμου

Link to comment
Share on other sites

Τι να πρωτοδιαβάσει κανείς ? Στο τέλος θα πάμε αδιάβαστοι ούτως ή άλλως, τουλάχιστον να την κάνουμε ήσυχα από εδώ που μπλέξαμε..........

Link to comment
Share on other sites

Τάαρθρα έβαλα. Αντε για να δούμε με comments που λένε και οι Αγγλοι

 

http://www.scribd.com/fullscreen/81343330?access_key=key-2my2s0ba9xbp15g772er&allow_share=true

Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβουμε πλέον τις διαδικασίες αφού δεν διαβάσαμε, ας το κάνουμε υπο μορφή εργαστηρίου/προόδου. 

 

εδω.

Link to comment
Share on other sites

ΠΡΟΣΟΧΗ ... ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

 

Το παραπάνω σχέδιο νόμου φαίνεται ότι θα βγεί στον αέρα με πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.

 

Στις τροπολογίες που έχουν ήδη κατατεθεί έχει διατάξεις πολεοδομικού σχεδιασμού με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ... αρχαιολογία, οχλούσες, μεταβατικές διατάξεις κλπ.

 

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Syzitiseis-kai-Psifisi?law_id=59c3c6c5-a7b0-43c7-95da-d1f30e75953d

 

Νομίζω πρέπει να διαβαστούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.