Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Και το ΤΕΕ στο παιχνίδι της φορολογίας ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Στο ΤΕΕ πετάει το μπαλάκι το υπουργείο Οικονομικών για να καθορίσει τις νέες αντικειμενικές τιμές, βάσει των οποίων ο φόρος των ακινήτων θα υπερκαλύψει τον «μνημονιακό» στόχο των €3,2 δισ.

 

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση με την τρόικα «η αγορά ακινήτων θα πρέπει να γίνει περισσότερο διαφανής και μετρήσιμη, με τη χρήση δεικτών και αδιαμφισβήτητων παραμέτρων». Μια από τις παραμέτρους αυτές θεωρείται το κόστος κατασκευής, που αναμένεται να εκτινάξει τον αντικειμενικό προσδιορισμό των αξιών στις περιοχές που σήμερα ο υπολογισμός γίνεται με τιμές που αντιστοιχούν σε €400/τμ.

 

Η διαφορά αυτή από τις πραγματικές τιμές, που κινούνται μεταξύ €700/τμ. και €1200/τμ. ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής, σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου αναμένεται να διευρύνει αισθητά τη φορολογική βάση.

 

Τα επιπλέον -των προϋπολογισμένων- έσοδα θα μπορέσουν να αποτελέσουν το μαξιλάρι, που θα κλείσει την ψαλίδα από τις απώλειες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

 

Οι νέες αντικειμενικές θα «κουμπώσουν» στα αστικά και δευτερεύοντα κέντρα των Καλλικρατικών δήμων, με απώτερο στόχο τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων να αποδοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δικαιολογείται και ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του τέλους, καθώς σήμερα, ο τρόπος που εφαρμόζεται το ΕΕΤΗΔΕ κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

 

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση και όχι οι δανειστές... καίγεται για την δημιουργία μιας νέας φορολογικής δομής, που θα λύνει το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με προτεραιότητα την αποκομιδή σταθερών εσόδων σε ετήσια βάση, την ενιαία αντιμετώπιση των υπόχρεων σε καταβολή φόρου, την αποφυγή στρεβλώσεων και τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης για τη διευκόλυνση ειδικών ομάδων, αλλά και επενδυτικών πρωτοβουλιών.

 

Το δύσκολο αυτό παζλ απαιτεί μια νέα προσέγγιση στη φιλοσοφία του επιβαλλόμενου φόρου, και προϋποθέτει την αρωγή των κομμάτων, που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται το θέμα της ΕΡΤ.

 

Το σίγουρο όμως είναι ότι με την φορολόγηση κτηρίων και εκτάσεων, θα δημιουργηθούν πολλοί... νοσταλγοί του ΕΕΤΗΔΕ.

 

Πηγή: http://ered.gr/gr/ne...e.php?art=27590

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τωρα το θυμηθηκε το ΤΕΕ?

Οταν εχτιζαν με κοστος 1200Ε/τμ και εκοβαν παραστατικα για 400Ε/τμ, που ηταν το ΤΕΕ??

ή όταν "πάγωνε" τις αμοιβές μέσω και των "συμβατικών" προϋπολογισμών.....??

.....

 

άλλο..

γιατί όταν ακούω για "διεύρυνση" της φορολογικής βάσης νιώθω ότι μ' έχουνε ξαπλώσει στον πάγκο και είναι έτοιμοι να με απλώσουνε με τον πλάστη σαν να ανοίγουνε φύλλο?? 

Link to comment
Share on other sites

Οι στόχοι μάλλον είναι πιό σύνθετοι ...

Κάπως πρέπει να συνδέσουν και την εφ' εξής εμπορική αξία ...

 

Αντικειμενική συνδεδεμένη με το μικρότερο από α) το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ή β) την εμπορική τιμή σε συμβόλαιο από την εφαρμογή του νόμου ;

Αυτό βέβαια με ταυτόχρονη αποσύνδεση αντικειμενικής από την αναγραφόμενη αξία σε συμβόλαια.

 

Γιατί υπάρχει και αυτό :

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27576

 

Όποιος θέλει να κρατήσει ακίνητη περιουσία θα το πληρώνει ακριβά.

Όποιος τη διώξει (σε χαμηλή τιμή) θα ρίξει τις τιμές στην αγορά, θα φορολογηθεί ψηλά η μεταβίβαση (εκτός εξαιρέσεων) και μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν χέρια τουλάχιστον τα μισά ακίνητα της χώρας ...

Link to comment
Share on other sites

Όση φαντασία και να διαθέτουν και όσους νέους νόμους και να βάλουν στα ακίνητα η αλήθεια είναι μία : Όύκ αν λάβεις παρα του μή έχοντος"

 

Η όλη υπόθεση βρωμάει, γιατί να βάλει το ΤΕΕ να υπολογίσει τις αντικειμενικές αξίες, δέν έχει στοχοποιηθεί αρκετά δικαίως και αδίκως. Το υπουργείο οικονομικών απο όσο ξέρω νομοθετεί στην θέση του ΥΠΕΚΑ, όταν κάναν αυξήσεις των αντικειμενικών μόνοι τους τότε ρωτούσαν το ΤΕΕ? τώρα τί άλλαξε? Υποψιάζομαι ότι κατα αυτόν τρόπο θα μπορούν να ρίχνουν το φταίξιμο στο ΤΕΕ όταν θα διαμαρτύρεται ο κόσμος για τον νέος φόρο ακινήτων που προβλέπεται να είναι μόνιμος και αντίστοιχος με το σημερινο ΕΕΤΗΔΕ. Εξάλλου σε ερώτηση δημοσιογραφού στον Στούρνο (Στουρνάρα) για το πού θα κυμανθεί ο νέος φόρος ακινήτων η απάντηση ήταν "κανείς δεν θα πλήρώνει τίποτα παραπάνω απο όσο πληρώνει σήμερα" ναι αλλα δεν μας είπε σήμερα μαζί με το χαράτσι ή χωρίς...?

 

σόρρυ αν ξέφυγα λίγο αλλα πιστεύω οτι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα συνολικα και άν γίνεται τα πράγματα πίσω απο τα πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.