Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περίπου 10.000 νέα σπίτια θα κτιστούν μέσα στο 2013


Engineer

Recommended Posts

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στην οικοδομή και στον κλάδο της αγοράς ακινήτων λόγω της επί σειράς ετών πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2013 κτίστηκαν 1.165 νέεες κατοικίες και τον Φεβρουάριο μόλις 788, σε όλη την Ελλάδα. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός φαίνεται, ότι το 2013 θα κλείσει με τον συνολικό αριθμό να κινείται γύρω στα 10.000 νέα σπίτια.

 

Ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει αδειών, σημείωσε τον Μάρτ.΄13 νέα κατακόρυφη πτώση κατά -55,5% σε ετήσια βάση από -44,8% τον Φεβρ.΄13 και -28,1% τον Ιαν.΄13, έναντι οριακής ανόδου κατά +0,2% τον Μάρτ.΄12. Επομένως σωρευτικά στο 1ο 3μηνο΄13 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σημείωσε πτώση κατά -43,5%, έναντι ανόδου κατά +1,9% στο 1ο 3μηνο΄12. Γενικά, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε συνεχή κατακόρυφη πτώση στα προηγούμενα έτη αναφέρει στο τελευταίο της εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank.

 

Οπως αναφέρει η αρνητική κατάσταση της αγοράς ακινήτων αντανακλάται στις ακόλουθες μεταβλητές:

 

Α. Οι αρνητικές εξελίξεις στον κάδο των οικιστικών ακινήτων μέχρι και το 1ο 3μηνο του 2013 έχει προκαλέσει την πτώση του αριθμού οικιστικών μονάδων που ολοκληρώθηκαν το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013.

 

Β. Στην κάθετη πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον κλάδο των κατασκευών. Είναι ενδεικτικό ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελούσε το 1ο 3μηνο΄13 το 2,6% (1,9% σε τρέχουσες τιμές) της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας, έναντι 2,7% συνολικά το 2012, και 9,0% το 2006. Κατά συνέπεια η προστιθέμενη αξία του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε στις αρχές του 2013 αλλά και το 2012 στο 1/4 περίπου του αντιστοίχου μεγέθους του 2006 όταν είχε μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία του κλάδου.

 

Γ. Στην υπερβάλλουσα προσφορά και στην πτώση των εμπορικών τιμών αγοράς και ενοικίασης των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων, καθώς και στην κάθετη πτώση του αριθμού των συναλλαγών επί οικιστικών ακινήτων.

 

Δ. Στη σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -34,5% σε σταθερές τιμές σε ετήσια βάση στο 1ο 3μηνο΄13, έναντι -30,6% το συνολικά το 2012. Σημειώνεται, ότι η μείωση του όγκου των εκδοθεισών αδειών νέων οικοδομών κατά -43,5% το 1ο 3μηνο΄13 και κατά -30,6% το 2012 συνεπάγεται νέα πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά ποσοστό άνω του -20,0% περίπου και το 2013, εκτός εάν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων στις επόμενες ημέρες με εφαρμογή τους από το 2ο 6μηνο του 2013.

 

Ε. Στον δείκτη οικοδομικών έργων (που καταρτίζεται με βάση τη δραστηριότητα των σημαντικότερων κατασκευαστικών εταιριών), ο οποίος σημείωσε πτώση κατά -26,1% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά -28,1% το 2011. Από τη σύνθεση του δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων κατά -32,2% το 2012, μετά την πτώση του κατά -41,6% το 2011, ενώ η πτώση του δείκτη παραγωγής πολιτικού μηχανικού, που αναφέρεται σε μεγάλα δημόσια έργα, ήταν -24,1% το 2012 (2011: -22,3%).

 

ΣΤ. Στην πτώση της παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος κατά -13,2% το 1ο 3μηνο΄13, έναντι πτώσης του κατά -40,7% συνολικά το 2012.

 

Αριθμός νέων κατοικιών

Posted Image

 

Πηγή: http://www.buildnet....=213&artid=8902 και ΕΛΣΤΑΤ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Πολύ λογικά όλα αυτά.

Που να δείτε και σε τι τιμές βγαίνουν ακίνητα σε πλειστηριασμούς - χάρισμα. Και ενδιαφέρον μηδέν. 

Link to comment
Share on other sites

Ακόμα λιγότερα είναι τα σπίτια που χτίζονται , αφού οι άδειες είναι αναθεωρήσεις , αλλαγές χρήσης κλπ και όχι ανέγερση .

 

Καταστρέψανε οι φωστήρες την οικοδομή . Σαν να έκλεινε η Γερμανία την αυτοκινητοβιομηχανία της .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ο νεοέλληνας έχει μάθει με δάνεια....Εδώ ψάχνεται που θα πάει διακοπές γιατί σταμάτησαν τα...δάνεια...

Λοιπόν εκτός από σπιτάκια, κάτι μεγάλα έργα που λέγανε ότι θα ανοίξουν τι έγινε? Πως θα καταπολεμήσεις την ανεργία με κεραμίδια?

Link to comment
Share on other sites

Απο προσωπική γνώση στη περιοχή μου και επειδή ακόμα η κατοικία πουλάει, έχω απούλητα 3ο χρόνο τώρα επαγγελματική στέγη.Φυσικά νέα άδεια με το μακαρόνι και μάλιστα Νο9.Είχα αρκετές περιπτώσεις που ακυρώθηκαν αρκετά δάνεια απο πελάτες.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις φταίει και η δυσαναλογία εμπορικής-αντικειμενικής αξίας.

 

Σίγουρα η ανελέητη φορολογία στα ακίνητα.

 

Και το σημαντικότερο νομίζω, η ψυχολογία του κόσμου.

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Δεν μας λένε πόσα τετραγωνικά κατά μέσο όρο είναι το κάθε νέο σπίτι.

 

Αν τον Φεβρουάριο του  2007 βγήκαν 8.000 περίπου νέες άδειες για σπίτια ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013 βγήκαν 800 δεν μου λέει πολλά πράγματα.

 

Σημασία έχει και το πόσα τετραγωνικά είναι.

Το 2007 βγάζανε πολλές άδειες για εξοχικά >150τ.μ.

Φέτος βγάζουνε άδειες για εξοχικά 49τ.μ. (για να μην χρειάζεται ΚΕΝΑΚ).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ο ελληνας πεινουσε αλλα ηθελε να εχει δικο του σπιτι......για αυτο εχουμε 80% ιδιοκατοικηση στην Ελλαδα...

επισης η μονη επενδυση που εκανε οταν ειχε λιγα χρηματα ηταν αγορα ακινητου............

η οικοδομη ηταν η βαρια βιομηχανια που εδινε δουλεια σε εκατονταδες χιλιαδες Ελληνες .........

 

σε αυτο το περιβαλον , οι κυβερνωντες ηρθαν και ποινικοποιησαν ουσιαστικα την ακατοχη ακινητου.........πλεον ειναι ασυμφορο να εχεις ακινητο....δεν ειναι μονο το χαρατσι ,ειναι δεκαδες φοροι .....

σε καμια χωρα δεν υπαρχει φορος κατοχης ακινητου που δεν δινει εισοδημα.....η κυβερνηση ουσιαστικα κατεστρεψε την χωρα......μην περιμενετε απο κινεζικες επενδυσεις και απο πετρελαια να σωθουμε......

Edited by savas76
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Τσ τσ τσ, μα τι λές τώρα... Δεν θα ολοκληρωθεί το πολύτιμο success story? Αφού διαψεύσαμε όλες τις κασσάνδρες και η ελληνική οικονομία πνέει σε τροχιά σταθερότητας. Κινέζοι Καταριανοί και Ρώσοι μας κουνάνε τα πετροδόλλαρα και περιμένουν να τα πάρουμε (αν τα αγγίξουμε πότε).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.