Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Fespa - Μοντελοποίηση, ανάλυση, διαστασιολόγηση


skan

Recommended Posts

Το βασικό ερώτημά μου είναι το πρόγραμμα πως δουλεύει όταν δεν υπάρχει διαφραγματική λειτουργία.

3.2.1 Ελευθερίες κίνησης ΕΑΚ

3. Σε κτίρια στα οποία δεν είναι εξασφαλισμένη η παραπάνω διαφραγματική λειτουργία, απαιτείται η εισαγωγή ικανού αριθμού ελευθεριών κίνησης, με κατάλληλη διακριτοποίηση, για την απόδοση της παραμόρφωσης των πλακών μέσα στο επίπεδο τους.

Σ3 Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η χρήση κατάλληλων επιφανειακών πεπερασμένων στοιχείων με μεγάλο αριθμό ελευθεριών κίνησης.

  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, θέλω μια γνώμη για μια μοντελοποίηση που κάνω στο fespa.

 Έχω δυόροφο χωρίς υπόγειο, ορθογωνικής μορφής, διαστάσεων 6,40x7,20, όπου στην μία πλευρά του, θα γίνεται αντιστήριξη του εδάφους ενώ παράλληλα θα υπάρχει φυτευμένο δώματα στην οροφή του κτίσματος.

Για την μοντελοποίηση του τμήματος που θα συγκρατεί το έδαφος (ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν τοίχος αντιστήριξης) ποια είναι η σωστή λύση;

Να θεωρήσω ένα τοιχείο μήκους 6,40μ και πάχους 0,30μ ή να ορίσω δύο υποστυλώματα (π.χ. 0.40x0.40) στις άκρες της πλευράς  των 6,40μ και να προσομοίωσω με τοιχείο υπογείου πάχους 0,25μ την δοκό μεταξύ των υποστυλωμάτων;;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

α) Πρώτα θα τοποθετούσα τα υποστυλώματα και τις δοκούς μου. Έπειτα θα παρήγαγα τους ορόφους. Εκεί που έχω τοίχωμα στο 0, θα άλλαζα τις παραμέτρους της δοκού σε τοίχωμα υπογείου. Θα παρήγαγα τη θεμελίωση (πχ εσχάρα). Θα επαλήθευα πως το FESPA αυτόματα έχει μετατρέψει τη πεδιλοδοκό κάτω από το τοίχωμα σε πεδιλοδοκός/τοίχωμα υπογείου. Θα τροποποιούσα τα ύψη όπου έπρεπε. 

β) Το τοίχωμα όμως θα ενώνεται με τη δοκό της ανωδομής παράλληλα σε αυτό (εφόσον υπάρχει). Το FESPA όμως δεν μπορεί να ορίσει ταυτόχρονα δοκό-τοίχωμα υπογείου (πχ πάχους 250mm) και δοκό-γενικό μέλος (πχ 350mm) γιατί θα βρίσκονται στο ίδιο σημείο.  

Βάση του manual, οι δοκοί που περνάνε μέσα από τα τοιχώματα είναι δεσμικές, δηλαδή έχουν πολύ μεγάλη καμπτική και στρεπτική ροπή αδράνειας και χρησιμεύουν για την ακριβή προσομοίωση της σύνδεσης τοιχωμάτων ανωδομής με τις δοκούς - δεν διαστασιολογούνται. "Λογικά" η διαδικασία που ανέφερα παραπάνω είναι παρόμοια με την τοποθέτηση τοιχώματος και δεσμικής δοκού που να περνάει μέσα απ' το τοίχωμα. Όμως αυτή η δοκός θα μπορεί να έχει διαφορετικό πάχος και να επαληθευτεί η ύπαρξή της στο 3D μοντέλο. (δες το 3D μοντέλο με τα τοιχώματα στο μήνυμα παραπάνω) 

Επομένως, καλό θα ήταν να τοποθετήσεις ξεχωριστά το επιπλέον ίδιο βάρος της δοκού επάνω απ' το τοίχωμα αν δεν βάλεις δεσμική δοκό-γενικό μέλος. 

Τέλος, δες στο manual του FESPA (pdf) cl. 4.1.2.4 που περιγράφει τα τοιχώματα υπογείου. 

Αφού πέρασα λίγη ώρα με ένα demo που έχω, κατάλαβα πως είναι πολύ καλύτερα τώρα που χρησιμοποιώ άλλο λογισμικό και στήνω το μοντέλο μου από το 0 και έχω τον απόλυτο έλεγχο στο τι κάνω και κυρίως βλέπω όλα τα μέλη. Επίσης, στο FESPA είναι δύσκολο να διαβαστούν τα διαγράμματα και το 3D μοντέλο καλό θα ήταν να γίνει πιο εύχρηστο... 

Ελπίζω να βοήθησα. 

 

Edited by Earl
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, μπορεί να μοντελοποιηθεί η δεξιά κατασκευή?

Εγώ θεωρώ πως μόνο η αριστερή...

image.thumb.png.023f6145ed110dc190625508815ff51b.png

Link to comment
Share on other sites

Έτσι μόνο το αριστερά, στο δεξιά θα βγάζει το γνωστό μεταξύ των κόμβων...υπάρχει ήδη...θέλετε να συνδεθεί στο ίδιο άνοιγμα... και θα τα κάνει κώλο αν πεις ναι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα χρησιμοποιούσα υποστυλώματα στις άκρες και δοκό/τοίχωμα υπογείου μεταξύ τους και θα έβαζα οριζόντια ομοιόμορφη φόρτιση σε αυτό (αφού για να βάλεις τριγωνική πρέπει να σπάσεις τους στύλους και το τοιχείο σε τμήματα καθ'ύψος)....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 31/10/2019 at 12:08 ΜΜ, Faethon11 said:

Θα χρησιμοποιούσα υποστυλώματα στις άκρες και δοκό/τοίχωμα υπογείου μεταξύ τους και θα έβαζα οριζόντια ομοιόμορφη φόρτιση σε αυτό (αφού για να βάλεις τριγωνική πρέπει να σπάσεις τους στύλους και το τοιχείο σε τμήματα καθ'ύψος)....

 Ομοιόμορφη φόρτιση στην δοκό που έχω τροποποιήσει ως τοίχωμα υπογείου σωστά;; Για ύψος 6,00 και αργιλικό έδαφος με τι φορτίο να φορτίσω την δοκό; Εναλλακτικά στην περίπτωση που μοντελοποιούσα με ενιαίο τοίχωμα ανωδομής θα έπρεπε να βάλω και ωθήσεις γαιών; 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

giannis_eng

μπορείς να κάνεις διάσπαση της δοκού σε 2 τμήματα με ενδιάμεσο λοιπό κόμβο (που τοποθετείται αυτόματα με την εντολή διάσπαση ανά απόσταση αν θυμάμαι καλά)

μετά από αυτό λειτουργεί μια χαρά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.