Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τρόπος υπολογισμού αμοιβών για έκδοση οικοδομικών αδειών.


Didonis

Recommended Posts

post-52581-0-82198100-1371671961.jpg  Μετά την ισχύ του Ν.3919/11, που καταργεί την ελάχιστη αμοιβή και επιτρέπει την ελεύθερη διαπραγμάτευση και συμφωνία επί των αμοιβών, εκδόθηκε όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος, η  ΥΑ Δ17α/03/8/ΦΝ460, ΦΕΚ 56Β/25/01/2013.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση καθορίζεται ΤΖ 750ε/μ2 ,αναπροσαρμοζόμενη, για την σύνταξη του συμβατικού προϋπολογισμού στα ιδιωτικά έργα.

Το ΤΕΕ με την ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε τον Μάιο  του 2012,  επιβεβαιώνει την ανωτέρω τιμή ως βάση σύνταξης του προϋπολογισμού και υπολογισμού της νομίμου αμοιβής. Παράλληλα  υπόσχεται την εντός συντόμου  (Ιούνιο) διαστήματος ανάλογη διόρθωση και προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης αμοιβών.

Μέχρι σήμερα (12 μήνες μετά), το σύστημα παραμένει ως είχε, χωρίς καμία ουσιαστική διόρθωση, με αποτέλεσμα:

  1. Να μην εμφανίζεται πουθενά ο προϋπολογισμός του έργου όπως απαιτείται από το άρθρο 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (ΦΕΚ 134Α)
  2. Να μην εμφανίζεται η επί του προϋπολογισμού αυτού προκύπτουσα νόμιμη αμοιβή που αναφέρει ο Ν.3919/10 και είναι η διατιμημένη αμοιβή υπηρεσιών μηχανικού που υπολογίζεται σύμφωνα με το ΠΔ 696/74 και την αναγραφή της απαιτεί το άρθρο 1 του ΒΔ της 30/31.5.1956 (ΦΕΚ 134Α)
  3. Να εμπλέκεται ο προϋπολογισμός του έργου, με έναν μειωμένο εικονικό προϋπολογισμό για την διασφάλιση  των ελάχιστων κρατήσεων.
  4. Ο  προϋπολογισμός αυτός (εικονικός) συνεχίζει να γίνεται με το λανθασμένο 118ε/μ2 αντί του 112,53/μ2 που προβλέπει η ΥΑ.
  5. Να εμφανίζεται λανθασμένη σχέση μεταξύ νομίμου και συμφωνηθείσας αμοιβής. Δηλαδή να αποκρύπτονται  «εξευτελιστικές και καταχρηστικές» εκπτώσεις άνω του 80%, με «λογικές» εκπτώσεις του 30%.
  6. Οι εταιρίες λογισμικού να παρέχουν αμφίβολα προϊόντα σε συναδέλφους, λόγω ευθυγράμμισης με το υφιστάμενο  λογισμικό του ΤΕΕ.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια:

-          Την απόκρυψη της νομίμου αμοιβής και του συμβατικού (νομίμου) προϋπολογισμού του έργου.

-          Την εκ των πραγμάτων διαμόρφωση ορίου ελάχιστης αμοιβής σε σύγχυση με την εξασφάλιση των ελαχίστων κρατήσεων.

-          Την απώλεια εσόδων από το ΤΕΕ

-          Την διαφορετική και κατά περίπτωση αντιμετώπιση του θέματος από την κάθε ΥΔΟΜ.

-          Την απόλυτη σύγχυση μεταξύ των νέων κυρίως συναδέλφων.

Φυσικό επακόλουθο των ανωτέρω είναι:

Α.  Σε επίπεδο διαδικασιών και διοίκησης:

-          Η εσφαλμένη συμπλήρωση των εντύπων της αδείας δόμησης, ως προς τον προϋπολογισμό και την νόμιμη αμοιβή, με κίνδυνο ακυρότητας των αδειών δόμησης.

-          Η εσφαλμένη σύνταξη ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ εργοδότη και μηχανικού, όπως απαιτεί ο Ν3919/10 με κίνδυνο ακυρότητας και κατάργηση της συμφωνηθείσας αμοιβής.

-          Την δημιουργία φορολογικών εμπλοκών, με δραματικές συνέπειες για τους συναδέλφους, μετά τον νέο τρόπο φορολόγησης και κατάργησης των συντελεστών.

Β.  Σε επαγγελματικό επίπεδο:

-          Η δημιουργία χαμηλής αφετηρίας διαπραγμάτευσης της αμοιβής, που δίνει την δυνατότητα εκμετάλλευσης και εκβιασμού από εργοδότες, ιδιώτες και κυρίως νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (πχ Τράπεζες, Οργανισμοί κλπ )  της οικονομικής συγκυρίας για την αποδοχή εξευτελιστικών αμοιβών.

-          Την δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ συναδέλφων σε πολύ χαμηλό επίπεδο, πολλές φορές σε βάρος της ποιότητας των προδιαγραφών και ίσως της ασφάλειας των κατασκευών.

-          Την εμφάνιση φαινομένων επαγγελματικού κανιβαλισμού.

-          Την δημιουργία βάσης φοροδιαφυγής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους

Είναι ΑΜΕΣΗ η ανάγκη διόρθωσης του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των αμοιβών από το ΤΕΕ, σύμφωνα με την ΥΑ Δ17α/03/8/ΦΝ460, ΦΕΚ 56Β/25/01/2013 ( αρθ. 3 παρ.4 ) και την ισχύουσα νομοθεσία.

Το θεωρημένο από το ΤΕΕ έντυπο υπολογισμού αμοιβών κλπ, πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε:

-          Τον προϋπολογισμό του έργου και τον τρόπο σύνταξής του.

-          Την επί του προϋπολογισμού αυτού νόμιμη αμοιβή και τον αναλυτικό υπολογισμό της σύμφωνα με το  ΠΔ 696/74.

-          Πίνακα των μηχανικών του έργου με τις νόμιμες αμοιβές και τις αντίστοιχα συμφωνηθείσες αμοιβές.

-          Δέσμευση μηχανικού για την υποβολή συμφωνητικού στο ΤΕΕ, για τις περιπτώσεις όπου η συμφωνηθείσα αμοιβή είναι διαφορετική  της νομίμου.

-          Υπολογισμό κρατήσεων για ΤΕΕ και ΕΤΑΑ σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες αμοιβές (ο έλεγχος της κατώτατης κράτησης θα ελέγχεται αυτόματα από το σύστημα υπολογισμού).

Θεωρούμε ότι η διόρθωση αυτή θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην διασφάλιση του κύρους και της επιστημονικής αξιοπρέπειας του κλάδου μας, μία δυνατότητα αντίστασης στους καθημερινούς εκβιασμούς της «ελεύθερης αγοράς»  και ίσως μια μικρή οικονομική ανάσα στα πλαίσια της κρίσης που βιώνουμε.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι το ΤΕΕ οφείλει και υποχρεούται να ελέγξει  τα ιδιωτικά συμφωνητικά, που υποχρεωτικά του υποβάλλονται,  κυρίως με τα νομικά πρόσωπα, που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων ως προς τις διατάξεις του άρθρου 179 του Α.Κ. ( περί εξαναγκαστικών και κωφών συμβάσεων).

Το ΤΕΕ οφείλει να παρέμβει γιατί υποχρεούται να προστατεύσει και τα μέλη του και την νομιμότητα, μετά τις ανατροπές στον επαγγελματικό μας χώρο,  που μας επέβαλαν χωρίς να ακούσουν  και να σεβαστούν  την εμπειρία μας και την γνώση μας.

 


ΣΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Προς

  • Τον πρόεδρο του ΤΕΕ, κο Χρ. Σπίρτζη
  • Την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, Νίκης 4, Αθήνα

Κοινοποίηση :

  • ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
  • Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Περιφέρειας
  • Τμήματα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
  • Υπηρεσίες Δόμησης Αττικής (ΥΔΟΜ)


 

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Με αυτά που ζητάει ο ΣΑΔΑΣ δεν μπορώ να καταλάβω πως θα επιτευχθεί...

Αλλά έχω και μερικές απορίες

1. Γιατί μιλάει ακόμα για κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ;

2. Γιατί ζητάει τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού όταν γνωρίζει πως ο ΠΥ με βάση την ΕΤΑ έχει κριθεί αντισυνταγματικός και πως ο ελάχιστος ΠΥ που ζητάει το ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι υπολογισμένος με την ΕΤΑ; Άλλωστε αν ο μελετητής παρουσιάσει αναλυτικό ΠΥ μικρότερο του ΤΕΕ μπορεί να υπολογίσει αμοιβές με αυτόν.

3. Δεν αναφέρει το έντυπο τις νόμιμες και τις συμφωνηθείσες αμοιβές;

4. Δεν υπάρχει ήδη υποχρέωση κατάθεσης του συμφωνητικού;

 

Επίσης το άρθρο 179

Άρθρο 179

Άκυρη ως αντίθετη προς τα χρηστά ήθη είναι ιδίως η δικαιοπραξία με την οποία δεσμεύεται υπερβολικά η ελευθερία του προσώπου ή η δικαιοπραξία με την οποία εκμεταλλεύεται κάποιος την ανάγκη, την κουφότητα ή την απειρία του άλλου και πετυχαίνει έτσι να συνομολογήσει ή να πάρει για τον εαυτό του ή τρίτο, για κάποια παροχή, περιουσιακά ωφελήματα, που, κατά τις περιστάσεις, βρίσκονται σε φανερή δυσαναλογία προς την παροχή.

είναι άρθρο του ΑΚ που σημαίνει πως τον έλεγχο τον έχουν τα δικαστήρια στα οποία μπορούν να προσφύγουν τα μέλη που δεσμεύονται....

Δεν πιστεύω πως έχουμε εκχωρήσει στο ΤΕΕ αυτό το δικαίωμα....

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράξουν κρατήσεις, με αποτέλεσμα τώρα που τα χρήματα είναι λιγοστά να γεμίσουμε ακόμη περισσότερα αυθαίρετα!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Οποιος κατάλαβε το νόημα της παρέμβασης αυτής ας το εξηγήσει και σε εμένα.

 

Προβλήματα φέρνει παρά λύνει και είναι σε λάθος κατεύθυνση πιστεύω.

 

Είναι ηλίθιο όταν μας κατήργησαν τις ελάχιστες αμοιβές με ΕΤΑ των 118Ε  να μιλάμε για νόμιμες με ΕΤΑ 750Ε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!           

 

Γνωμη μου : Η θα έχουμε ελάχιστες (που υποστηρίζω) ή όλα ελεύθερα. Η ιστορία με τις "νόμιμες" είναι μια μεγάλη βλακεία που μας ταλαιπώρησε και μας αφήνει πάντα εκτεθειμένους.

 

Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι ή η κατάργηση της εξωπραγματικής  ΕΤΑ 750  ή η διατήρησή της με μείωση των συντελεστών υπολογισμού των αμοιβών.

 

Πάντως εκτιμω την ταχύτητα με την οποία δρουν τα συλλογικά μας οργανα. Αφού φάγαμε μήνες να ρωτάμε για τις νόμιμες και τις εκπτώσεις και δεν πήραμε καμμία γραπτή απάντηση ή οδηγία

από οποιοδήποτε συλλογικό όργανό μας , έρχονται μετά από 2 ΧΡΟΝΙΑ να μας πουν για τις "κωφές συμβάσεις".....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

avgoust  Η ΕΤΑ είναι 750€ αλλά όχι για τις εισφορές και κρατήσεις.

 

ΕΤΑ = Σ (ΤΑ)/ 13 x Φ = 909,06 x 0,825 = 750 ευρώ.
Για την καταβολή των εισφορών, κρατήσεων και λοιπών δικαιωμάτων που υπολογίζονται επί των αμοιβών Μηχανικών η ΕΤΑ πολλαπλασιάζεται επί συντελεστή 0,15 
Για την καταβολή των εισφορών, κρατήσεων και λοιπών δικαιωμάτων που υπολογίζονται επί του προϋπολογισμού των έργων η ΕΤΑ πολλαπλασιάζεται επί συντελεστή 0,06.

 

Δηλαδή κανονικά πρέπει να βγει ένας προϋπολογισμός με ΕΤΑ=750x0.15=112.50€ για να υπολογισθούν οι αμοιβές και επ'αυτών οι κρατήσεις μηχανικού και ένας ΠΥ με ΕΤΑ=750x0,06=45€ για να υπολογισθούν οι κρατήσεις του ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Nαι Faethon11 , το ξέρω αυτό. Η ύπαρξη λοιπόν της ΕΤΑ 750 τι πρακτικό σκοπό εξυπηρετεί ? 

 

Επίσης θέλω να προσθέσω ότι και η διατύπωση της ΚΥΑ δεν είναι προσεκτική  καθώς δεν αναφέρει σαφώς με ποια ΕΤΑ υπολογίζοντια οι αμοιβές (οχι οι κρατήσεις).  Θα έπρεπε να λέει 

 

"Για τον υπολογισμό  των νομίμων αμοιβών  και την καταβολή  εισφορών, κρατήσεων και λοιπών δικαιωμάτων που υπολογίζονται επί... "

Edited by avgoust
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

didonis

(χωρίς τάση προσβολής σου-το ξέρεις ότι σ' εκτιμώ)

 

"χέσκει η φουράδα στα αλών' μας"

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράξουν κρατήσεις, με αποτέλεσμα τώρα που τα χρήματα είναι λιγοστά να γεμίσουμε ακόμη περισσότερα αυθαίρετα!

Παρ ότι το ανέβασα εγώ την επιστολή του ΣΑΔΑΣ τμήμα αττικής προς το ΤΕΕ σίγουρα έχω και εγώ αρκετές απορίες σχετικά.

 

Η εντύπωση μου όμως με βάση κάποιες κουβέντες σε πρότερους χρόνους με συνάδελφους είναι η καθημερινή αγωνία που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως επαγγελματίες μηχανικοί στην καθημερινότητα.

 

Θα ζητήσω να τοποθετηθούν κι εδώ από τους συντάκτες της επιστολής οπότε να γίνει και πιο γόνιμος διάλογος με λιγότερες υποθέσεις.

 

 

.....

"χέσκει η φουράδα στα αλών' μας"

άει μπρέεεε κακέ.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.