Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βαφή ξύλινων κουφωμάτων


Joe Pilgrim

Recommended Posts

Γεια σας!

 

Χρειάζομαι τα φώτα σας στο εξής ζήτημα. Ρωτώ ξυλουργούς που κατασκευάζουν κουφώματα με σουηδικό ξύλο πώς τα παραδίδουν και η απάντησή τους είναι χωρίς βάψιμο, και απλώς θα τα περάσουν με ένα υγρό εμποτισμού. Ωστόσο, σε δύο περιπτώσεις μου είπε ο ένας ότι μετά τον εμποτισμό μπορεί να τα βάψει με υδρόχρωμα και ο δεύτερος ότι μπορεί μετά τον εμποτισμό για μύκητες να τα βάψει με χρώμα που θα διαλύεται με νέφτι. Φυσικά εννοείται με επί πλέον αμοιβή και στους δύο.

 

Ρώτησα εχθές σε μαγαζιά που πωλούν χρώματα και μου είπαν ότι εκτός από τον εμποτισμό του ξύλου υπάρχουν δύο τρόποι βαφής: να λουστραριστεί το ξύλο ή να βαφτεί με λαδομπογιά. Όμως, μπορεί να μείνει το κούφωμα και με το συντηρητικό ξύλου, χωρίς κάτι παραπάνω. Τι ακριβώς ισχύει; Μπορώ όντως να τα αφήσω τα ξύλα μόνο με το συντηρητικό τους; Ποια είναι η καλύτερη λύση με χρώμα για να συντηρηθεί το κούφωμα αφού τοποθετηθεί;

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό  '' ζωντανός  οργανισμός ''. Αυτό σημαίνει πως η συμπεριφορά του επηρεάζεται , πάρα πολύ , απο τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκεται ( βουνό , θάλασσα , μεγαλούπολη , χωριό κ.α. ) . Επίσης η θέση του κουφώματος ( εσωτερικό ή εξωτερικό ) εκτεθιμένο πλήρως στις καιρικές συνθήκες ή προστατευμένο ( π.χ. κάτω απο στέγαστρο ) . Η ποιότητα του  ''σουηδικού '' ( δεν είναι όλα και ας λέγονται έτσι ) έχει και αυτή την αξία της . Το να το αφήσεις μόνο με το συντηρητικό του δεν θα στο πρότεινα . Το ( καλό ) λουστράρισμα ή το πέρασμα με λαδομπογιά είναι σαφώς σωστότερη επιλογή ( το τι απο τα δύο είναι θέμα της προσωπικής αισθητικής σου και τι ταιρίζει καλύτερα με το κτίριο στο οποίο θα τοποθετηθούν . Ξέρω πως υπάρχουν εξαιρετικά ( αλλά λιγο ακριβά ) υλικά για την προστασία του ξύλου . Αν εισαι κάτοικος της περιοχής  του λεκανοπεδίου ρίξε μια ματιά στα καταστήματα που βρίσκονται στο δρόμο του πρώην υπουργείου εμπορίου( κάτω μέρος ) . Πιστεύω πως θα βρείς αυτό που χρειάζεσαι .

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκινήσουμε απο τι είναι σουηδικό διοτι υπάρχουν 6 κατηγορίες ποιότητας και 5 κατηγορίες σκληρότητας. Ανάλογα με τα παραπάνω το ξύλο έχει διαφορετική υγρασία ισορροπίας σε σχέση με την περιοχή που θα χρησιμοποιηθεί. Ας πούμε οτι είσαι στην Αττική με μέση υγρασία 60% και αυξομείωση 20%. Το σουηδικό σου λοιπόν έχει υγρασία ισορροπίας μεταξύ 8-12%. Εαν εσυ βάλεις βερνίκια και μειώσεις την ιδιότητα του ξύλου να παραλαμβάνει αυτή την υγρασία αυτό που θα επιτύχεις είναι να το καταστρέψεις ανεβάζοντας τον βαθμό σκλήρυνσης απο 1,5 σε κάτι κοντα στο 2.3. Αυτό σημαίνει οτι οταν η κατασκευή θα χρειαστεί την ελαστικότητα της υγρασίας για να παραλάβει ένα θερμικό φορτίο θα σου βγάλει ρωγμές εαν ο κουφωματζής δεν έχει δημιουργήσει αρμούς διαστολής στις ενώσεις (δεν το αναλύω περισσότερο διότι κανένας δεν το κάνει στην Ελλάδα). Με λίγα λόγια

 

Κουφώματα απο σουηδικό ξύλο είναι απο την φύση του ξύλου προβληματικό. Απο καστανία ή σημυδα οπως κάνανε παλιά στα νησιά μας είναι απείρως καλύτερα. Εαν ησουνα και καραβάς τα κάνανε απο φτελιά.

 

Αρα αγόρασε ενα συντηρητικό τύπου gel βάσεως νερού διότι το ξύλο σου είναι αρκετά ευαίσθητο. Εαν θες ρώτα τον κατασκευαστή να σου πει εαν περιορίζει την υγρασία και πόσο.

.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας!

 

@ gavrilis

Το σπίτι βρίσκεται 4 χιλιόμετρα μακριά από θάλασσα. Ναί, είναι εκτεθειμένο στον καιρό, αλλά είναι και άλλα σπίτια στην ίδια κατάσταση, όπου βλέπω κουφώματα με σουηδικό να αντέχουν. Συνήθως αυτά δεν είναι βαμμένα με λαδομπογιά αλλά με βερνίκια εμποτισμού. Πήγα στα καταστήματα στην Κάνιγγος και από εκεί άντλησα την πληροφόρηση που γράφω στο πρώτο μου μήνυμα.

 

@ Ροδοπουλος

Άρα δεν πρέπει να μειωθεί η ιδιότητα του ξύλου να παραλαμβάνει υγρασία και πρέπει να φτιαχτούν αρμοί διαστολής στις ενώσεις.

Το gel νερού είναι ένα απλό συντηρητικό για μήκυτες και λοιπά σχετικά που απειλούν το ξύλο; Αυτό είναι αρκετό; Έχει κάποιο συγκεκριμένο να μου προτείνεις;

 

Η καστανιά είναι πανάκριβη. Η σημύδα δεν ξέρω. Όπως και για τη φτελιά δεν ξέρω. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω απο ενα καλό συντηρητικό. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.