Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συμπεράσματα για τα συστήματα σκίασης


olgamich

Recommended Posts

Γενικά οι τέντες (σε βραχίονες και αντηρίδες) δεν εμπλέκονταν ούτε πριν ούτε τώρα με το 0,40 της αρχιτεκτονικής προεξοχής που αναφέρεις.

 

Οι πέργολες υπάρχουν οι δυνατότητες και οι περιορισμοί που αναφέρει ο ΝΟΚ (ιδεατά στερεά κλπ) αλλά πάλι δεν εμπλέκονται σε θέματα αρχιτεκτονικής προεξοχής.

 

Αν θες κάτι συγκεκριμένο για να μη ψάχνουμε στα πέριξ ανέβασε ένα σχέδιο τι θες να κανείς μπας και βοηθήσει σε οποίον μπορεί να σε βοηθήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

ψάχνω στην 48ωρη και στην ΕΕΜΚ και δεν βρίσκω τέντες.

Επειδή η τοποθέτηση που θέλω δεν εντάσσεται σε "εξοικονομώ κατ' οίκον",

μπορεί κάποιος να μου πει αν μπορώ να κάνω τέντες με 48ωρη;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στο ΝΟΚ βλέπω μόνο αναφορά σε πέργκολα στην ΕΕΜΚ.
Μία άλλη ιδέα είναι το άρθρο 16γ όπου μιλάει για σκίαστρα σε ανοίγματα. Αν δηλαδή πρόκειται να βάλεις κάτι μικρό για προστασία ανοίγματος, μάλλον πάει χωρίς ΕΕΜΚ ή 48ωρη. Στην λογική της λέξης "επιτρέπεται" και στον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε από τον ΓΟΚ του 85, λέγοντας ότι όταν κάτι μικρής έκτασης επιτρεπόταν, δεν χρειαζόταν άδεια.

Εγώ μπορεί από την μεριά του ασφαλούς να δοκίμαζα 48ωρη ή να το πήγαινα ως παθητικό ηλιακό σύστημα (ηλιοπροστασία το καλοκαίρι, και επιτρέπει τον ήλιο να μπει το χειμώνα με κατάλληλη τοποθέτηση) και να το πήγαινα με ΕΕΜΚ και (2κα).

Πρακτικά ότι κάνεις με 48ωρη στο εξοικονομώ, μπορείς να το βάλεις ΕΕΜΚ χωρίς εξοικονομώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για συστηματα σκίσαση θα ήθελα να ρωτησω κι εγω.
Σε διπλανο οικοπεδο πελατη μου λειτουργει επιχειρηση.
Στο στρωμενο δαπεδο που εν μερει ειναι παρανομο διοτι υπερβαινει την επιτρεπομενη καλυψη και το σχετικο σχεδιο καλυψης, υπηραχν κατι "βαρια σκιαστρα" αυτοκινητων. Αυτα αποτελουνατι απο στυλο υψους 4,5m μονοπρεχον δικτυωμα ανοιγμταος 4,5μ με τεντα και η κατασκευη με "βαρια συνδεση" πακτωμενη στην εδαφοπλακα η (ελπιζω) σε κανονικο πεδιλο κατω απο αυτη. Τωρα εμφανιζονται και αλλες τετοιες κατασκευες  μονοπροεχουσες η αμφιρποεχουσες που ενοχλουν τον πελατη μου.
 
Που μπορω να πατησω να σταματησω την παραονομια και να καταγγειλω αν χρειστει και την προηγουμενη? (εννοω τα σκιαστρα)
Σιγουρα δεν φαινονται στην αδεια του 2006. Σιγουρα κατα την γνωμη μου (ελπιζω και του νομου) θελουν στατικη μελετη (φανταστειτε ανεμοπιεσεις και εντασεις που θα εχει).
 
Mporei να την σκαπουλαρει θεωρωντας τα σκιαστρα ελαδρα κατασκευη αναστρεψιμη βασει ΓΟΚ (για τις τοτε) η ΝΟΚ (για τις νεες)? Μπορουν με βασει καποια διαταξη περαν του να μην δειχνονται αρχιτεκτονικα να εξαιρουνται και στατικη μελετης?
 
 
 
thanks
 




Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ο ΓΟΚ, σου έδινε το δικαίωμα για πέργκολες, τις οποίες τις είχε μόνο για φυτά. Αργότερα το επεκτείνανε και σε καλάμια, τέντες και άλλα ελαφριά υλικά. Στο ΝΟΚ έχουν κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και εφόσον για τέτοια δεν ήθελε άδεια (αργότερα βγήκε η μικρή κλίμακα και τώρα η 48ωρη) κάποια περνάνε εύκολα. Από εκεί και πέρα, το μόνο που κάνεις ως πολίτης είναι να κάνεις καταγγελία και από εκεί και πέρα, κάνει έλεγχο η πολεοδομία και ότι προκύψει.
Σχετικά με την κάλυψη, μάλλον αναφέρεσαι στην υποχρέωση σε φύτευση, η οποία στις μεγάλες πόλεις, γίνεται γαργάρα και για αυτό πλημμυρίζουν και συχνά. Έχε υπόψη σου όμως ότι υπάρχει και περίπτωση να τα έχει τακτοποιήσει ο γείτονας ή να κάνει τακτοποίηση, οπότε δεν θα ξεμπερδέψει ο πελάτης σου γρήγορα. Θα πρέπει να θίγεται κάπως αλλιώς η ιδιοκτησία του πελάτη σου, (πχ θέματα ασφάλειας, όμβρια που τρέχουν σε σένα... τέτοια θέματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν είτε υπάρχει τακτοποίηση είτε όχι. Μόνο για μορφολογικά, δυστυχώς οι νόμοι αυτοί τα επιτρέπουν σχεδόν όλα, εκτός αν είσαι σε παραδοσιακό οικισμό, οπότε και οι τακτοποιήσεις ελέγχονται αρχιτεκτονικά).

Link to comment
Share on other sites

Οντως υπάρχουν θέματα που θιγουν τον πελάτη μου.

Μπορεις να τακτοποιήσεις και προσπερασεις τους νόμους για υποχρεωτική φύτευση?

Επιπλεον διαβασα αναλυτικά τον ΓΟΚ και ΝΟΚ και δεν νομιζω οτι καλυπτονται τέτοιες κατακσευες σκιασης (δεν μιλαμε για στεγαστρο σκιασης 40εκ η αντε μετρου απο πλευρα κτιτριου, μιλαμε για θηρια). Φοβαμαι οπμως μηοως υπαρχει καποια εγκυκλιο η κατι αλλο που να προσπερνα τον ΓΟΚ τοτε και τον ΝΟΚ σημερα.

Απλά ήθελα να εχω αποψη πριν παω στην πολεοδομία

Link to comment
Share on other sites

Η τακτοποίηση καλύπτει την φύτευση και μάλιστα ες αεί (κατηγορία 3). Γενικά σε σκίαση υπάρχει περισσότερη άνεση (πέργκολες κλπ) αλλά αν είναι κάτι τεράστιο, ή θηριώσες όπως το περιγράφεις, μπορεί να θέλει στατική μελέτη. Νομίζω στην μικρή κλίμακα υπάρχει πρόβλεψη για μερικές από τις μελέτες, ανάλογα το έργο. Μπορεί και να έχεις δικίο και να θέλει άδεια δόμησης/ οικοδομική άδεια.

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, μετά την τακτοποίηση, θα πρέπει να προσβάλεις την διατήρηση των αυθαιρεσιών δικαστικά. Αξιώσεις του τύπου: πέφτει νερό στην ιδιοκτησία μου, θέματα ασφάλειας κατασκευής, θα σταθούν πιο εύκολα. Αξιώσεις του τύπου: υποβιβασμός του αστικού περιβάλλοντος, καλαισθησίας κλπ, πιο δύσκολα, γιατί ο νόμος επιτρέπει να διατηρήσουμε ότι σαχλαμάρα έχουμε κατασκευάσει, χωρίς κάποιο αρχιτεκτονικό ή πολεοδομικό έλεγχο. Μόνο οι παραδοσιακοί οικισμοί σώζονται.

 

Στην πολεοδομία θα σου πουν να το δούμε - να κάνουμε έλεγχο. Μετά θα ζητήσουν είτε άδειες από τον άλλο, είτε τακτοποίηση. Αν δεν έχει κάτι, θα επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο θα αρθεί με την τακτοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Οντως υπάρχουν θέματα που θιγουν τον πελάτη μου.

Μπορεις να τακτοποιήσεις και προσπερασεις τους νόμους για υποχρεωτική φύτευση?

....

 

 Αν όλα αυτά τα «βαριά» όπως λες έχουν γίνει προ 06/2011 τότε είναι ελαφρά πταίσματα με τον 4178 και μπορεί να τα ταχτοποιήσει και εύκολα και οικονομικά. Ακόμα κι αν έχει καταργήσει την υποχρεωτική φύτευση.

Οπότε ατυχήσαν οι δικοί σου πελάτες κατά την γνώμη μου.

 

Αλήθεια έτσι για την ιστορία. Τι είναι αυτό που τους θίγει τόσο έντονα από συστήματα σκίασης (αν κατάλαβα καλά) για τα αμάξια του γείτονα?

Σίγουρα όχι αν έχουν κίνδυνο στατικότατος 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην τετοια στοιχεια συνηθως ειναι χαλια θεμελιωμενα (και εχουν κλιση). Επισης αν ειναι τοποθετημενα στα ορια του οικοπεδου οποτε σου κρυβουν εντελως τον οριζοντα. Επισης η υπερκαλυψη της δομησης προκαλει προβληματα απορροης των υδατων τα γειτονικά ακινητα. Αρα πολλά μπορει να ενοχλουν.

Ευχαριστω για τον κόπο να παντησετε παντως

Link to comment
Share on other sites

Με βάση αυτά που λες, με την τακτοποίηση ότι δεν φαίνεται μακροσκοπικά (ζημιές κλπ) από στατική άποψη το κρατάνε, κρύψιμο ορίζοντα δεν βοηθάει. Μόνο αν σου ρίχνουν τα νερά στην ιδιοκτησία των πελατών σου, μπορείς να τους επιβάλεις να το διορθώσουν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.