Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτες δόμησης και θερμομονωση σκελετου.


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

5 λεπτά πριν, Artemiscv said:

... έχω το ΔΚ και θέλω να κάνω τα στατικά.....

Μπερδεύτηκα.....

Στην στατική μελέτη θα την κάνεις απο το ΔΚ και όχι απο τις Κατόψεις Τομές του κτηρίου??

Με τον Μελετητή της Αρχιτεκτονικής Μελέτης τι έχετε πει?

Link to comment
Share on other sites

Έχω όλα τα σχέδια εννοείται απλά στις εξωτερικές διαστάσεις από τις κατόψεις και το ΔΚ δεν ήξερα αν συμπεριλαμβάνεται η μόνωση ή όχι..απ΄ότι καταλαβαίνω και ύστερα από επικοινωνία με τον αρχιτέκτονα είναι μαζί με τη μόνωση, άρα για τις διαστάσεις του ξυλότυπου πρέπει να κάνω offset 5 cm..σωστά;

Link to comment
Share on other sites

δλδ ο αρχιτέκτονας έχει ετοιμάσει τα πάντα και έρχεται μετα ο πολιτικός μηχανικός να φορέσει τους ξυλότυπους; Δεν έχετε συνεχή επικοινωνία στο στάδιο της μελέτης για να γνωρίζει ο αρχιτέκτονας την ακριβή θέση/μέγεθος των υποστυλωμάτων/δοκών και αντίστοιχα ο πολ.μηχ την αρχιτεκτονική κάτοψη; Μου κάνει εντύπωση που χρειάζεται διευκρίνιση απο το φόρουμ για τόσο βασικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση στο ΔΔ δείχνουμε το περίγραμμα του κτιρίου με μόνωση αλλά και το περίγραμμα του κτιρίου στα στοιχεία του ΦΟ (κτίστη) και προσωπικά στο ΔΔ βάζω συντεταγμένες και στα 2 περιγράμματα, όλοι οι υπολογισμοί γίνονται στις διαστάσεις κτίστη οπότε θέλει προσοχή στο τι ακριβώς έχει δείξει ο αρχιτέκτονας σε ΔΔ και κατόψεις. Ο δε πολ.μηχ. δείχνει στα σχέδια του μόνο το περίγραμμα του κτιρίου χωρίς τις μονώσεις. Τώρα το αν θα είναι offset 5cm ή 8cm θα στο πει ο αρχιτέκτονας σε συνεργασία με τον μηχανολόγο που έχει κάνει τη μελέτη θερμομόνωσης. Αυτά γίνονται στο περίγραμμα του κτιρίου στις εσωτερικές κολόνες τι κάνετε; πρέπει να κρατηθούν κάποιες περασιές και εκεί θέλει συνεργασία με τον αρχιτέκτονα για να βρείτε τις ακριβείς θέσεις των κολονών η τοιχίων.

(εντωμεταξύ λίγο off-topic) αν ο αρχιτέκτονας κρατάει καθαρές διαστάσεις (πχ  10.30μ) τότε οι κολώνες θα βγαίνουν (με min 6cm θερμομ) 10.18μ και ο μπετατζής θα γκρινιάζει με περίεργες διαστάσεις κτλ. Συνήθως προτιμάω να έχω βήμα των 5εκ στα στατικά και στα αρχιτεκτονικά να βγαίνουν τα περίεργα νούμερα διαστάσεων  

Edited by killertomato
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

κάπως έτσι γίνεται, καταρχήν να μάθουν οι μπετατζήδες να μην γκρινιάζουν. Δηλαδή αυτός άμα του πεις μέτρα μου μέχρι το 10 σου λέει, 5, 10.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα και καλή χρονιά! Θα ήθελα να ρωτήσω, πάω για αναθεώρηση οικοδομικής αδείας λόγω τροποποίησης μελετών οικοδομικών μεγεθών και αλλαγής επιβλέποντος. Ο Φ.Ο.. έχει ήδη κατασκευαστεί από το 2013 που ήταν η αρχική άδεια. Εγώ τώρα θα προσθέσω θερμομόνωση εξωτερικά στους τοίχους αλλά και στο δώμα. Το πάχος της θερμομόνωσης καταλαβαίνω ότι βάσει ΝΟΚ δεν μετράει σε δόμηση και κάλυψη...

άρα στο Δ.Κ. δεν απαιτείται να δείξω το πάχος της θερμομόνωσης, ούτε καν στα περιγράμματα των επιπέδων που υπολογίζεται το εμβαδόν, σωστά?

Που θα δείξω τη θερμομόνωση?, μόνο στις κατόψεις? Θα υπολογίζω εκεί άλλο εμβαδόν ορόφου ή θα δείχνω απλά το πάχος της θερμομόνωσης? Ή μήπως μόνο στα μηχανολογικά σχέδια που αφορούν τις θερμοπερατότητα του κτιρίου?

(όλα αυτά τα κάνω 1η φορά οπότε συγχωρέστε μου τις ερωτήσεις....)

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Σύμφωνα με έναν πολύ έμπειρο συνάδελφο αρχιτέκτονα, αυτός δείχνει παντού τη θερμομόνωση και στο διάγραμμα κάλυψης και σε όλες τις κατόψεις χωρίς όμως να μέτράει το πάχος της σε δόμηση και κάλυψη και αυτό καθίσταται σαφές σε όλα τα σχέδια αφού το κάνει με διαφορετικό hatch και λεκτικό ότι πρόκειται για θερμομόνωση πάχους 7εκ για παράειγμα και οι διαστάσεις του κτιρίου δεν αναφέρονται στη θερμομόνωση.

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

ο έμπειρος συνάδελφος σου απάντησε σωστά

άλλωστε ήδη με την τελευταία εγκύκλιο με θέμα "Έγκριση διαγράμματος κάλυψης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 157 του ν.4951/2022 (Α΄ 129)" στο πρότυπο δκ αναγράφεται το πάχος της θερμοπρόσοψης.

και πρέπει να φαίνεται για να ξέρει ο ελεγκτής δόμησης ποιό το πάχος της μόνωσης και να μπορέσει να μετρήσει τις διαστάσεις του κτιρίου και τις αποστάσεις από τα όρια σωστά

ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΚ_6ΧΩΞ4653Π8-ΠΦ7.pdf

Link to comment
Share on other sites

@desptsoukαλήθεια κατάφερες να ξεχωρίσεις τη θερμομόνωση στο Δ.Κ.? Εγώ δεν βλέπω καμία λεπτομέρεια, όλα είναι τόσο θολά ακόμα και με πάρα πολύ ζουμ. 

Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, Roukat said:

@desptsoukαλήθεια κατάφερες να ξεχωρίσεις τη θερμομόνωση στο Δ.Κ.? Εγώ δεν βλέπω καμία λεπτομέρεια, όλα είναι τόσο θολά ακόμα και με πάρα πολύ ζουμ. 

Γειά σου, τα διαγράμματα υπάρχουν και στην αρχική τους ανάλυση όπου είναι ευκρινή, τα έχεις δει αυτά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.