Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη καθ ύψος σε οικοδομή με εξαντλημένο συντελεσή βάσει ΝΟΚ


Recommended Posts

άρθρο 23 παρ 2 ΝΟΚ 

2[.  Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1, οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Ειδικότερα :

α) Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

β)   Χώροι των προαναφερθέντων κτισμάτων που δεν υπολογίζονταν κατά το χρόνο κατασκευής τους στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, δεν υπολογίζονται στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου.

γ)   Διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν στην κατασκευή στοιχείων που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν οριστεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος, όπως είναι οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), οι σοφίτες κ.ά.(σ.σ βλέπει εμβαδό κλιμακοστάσιων)  , κατά την μελέτη της προσθήκης κατισχύουν των διατάξεων του εδαφίου α’ του παρόντος άρθρου.

Κατά τη μελέτη προσθήκης σε υφιστάμενο κτίριο, τηρούνται οι ειδικοί όροι δόμησης και οι διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο, έστω και αν αυτοί δεν ίσχυαν κατά την ανέγερση του υφιστάμενου κτιρίου, με εξαίρεση τις διατάξεις του αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Για την εξυπηρέτηση των υπόψη ατόμων έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 26[S3]  και 27 παρ. 2[S4]  του νόμου. Αναλόγως του είδους της προσθήκης πάντως, δέον να εξαντλείται η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων περί εξυπηρέτησης εμποδιζόμενων ατόμων γενικότερα, όπως πχ. υλοποίηση κατάλληλης πρόσβασης σε περίπτωση προσθήκης κατ’ επέκταση.


 [S3]Άρθρο 26 - Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων 

 [S4]Άρθρο 27 παρ 2

-                      Ειδικές διατάξεις

2.      Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά το χρόνο ανέγερσής τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σε αυτά με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου.

Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Αντίστοιχα σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης, κανονισμού (συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού πολυκατοικίας) κ.λπ. η τοποθέτηση διάταξης (ράμπας ή αναβατορίου) που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στα άτομα αυτά, από το πεζοδρόμιο στους εσωτερικούς / εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, εφόσον διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ένοικοι στα παραπάνω κτίρια, με απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και την κάλυψη των εξόδων κατασκευής από τα ενδιαφερόμενα άτομα.

Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 4 Υπ. Απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των ειδικών δικαιολογητικών για τη διαδικασία έκδοσης της Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας, για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις της παρ. 5 του άρθρου 21 του Ν.1577/85 καθώς δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτήν, ανεξαρτήτως της ισχύος της διαδικασίας ενημέρωσης της ''Ταυτότητας Κτιρίου''.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

@ΚΑΝΑ βάσει του άρθρο 27 που παρέπεμψες σε προηγούμενο μύνημα, βάζοντας νέο ανελκυστήρα

σε υφιστάμενο κτίριο, πρέπει να τηρήσω τις προδιαγραφές του "Σχεδιάζοντας για όλους" δηλ 1.50μ 

μπροστά από τις πόρτες του ανελκυστήρα μέχρι τον απέναντι τοίχο;

Edited by skifx
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλημέρα σε όλους,
Θα παρακαλούσα για τη βοήθεια σας

 Μελεταω προσθήκη καθ’υψος και επέκταση, με ΝΟΚ , επί νομίμως υφιστάμενου (με ΓΟΚ) κτιρίου κατοικιών αποτελούμενου από πιλοτή, 2 ορόφους και στέγη. Υπάρχει υπόλοιπο δόμησης 14μ2. .... Το υπάρχον κτίριο, κολλάει στα πλάγια όρια 

Η νέα μελέτη προβλέπει :

1.      Προσθηκη 14μ2 κυριων χωρων με μετατροπη ΗΧ σε ΚΧ σε Α & Β οροφο

2.      Αφαιρεση των κλιμακοστασιου του Α οροφου από την δομηση και χρηση του εμβαδου του για προσθηκη μικρης κατοικιας στην πιλοτη χωρις παραβιαση του 50%

3.      Διαμόρφωση του 50% της pilotis σε χωρο σταθμευσης IX, και αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου κατά ένα μετρό (τροποποιηση υψους στεγης)

4.      Προσθήκη σοφίτων (εμβ.περιπου 100μ2 που δεν ΄μετραει’ στο ΣΔ) εντος της στεγης σε διαμερισματα του Β οροφου. (Αρθρ 11/ 6.ιε)

5.      Προσθήκη αποθηκης στο συγκροτημα εισοδου του κτιριου, στην πιλοτη, μεχρι συν.εμβ. < 40μ2 (Αρθρ 11/ 6.ιστ)

6.      Προσθήκη θερμομόνωσης πάχους άνω των 6 εκατοστών στην οροφη της πιλοτης  με αποτελεσμα την μειωση του ελευθερου υψους της, από 2,65μ σε 2,58μ (Αρθρ. 11/ 6.ιθ)

 ‘Κολλάμε’ κάπου ??

ευχαριστω για το χρονο σας...

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Kαλημέρα σας,

Να σας ρωτήσω και εγώ τα φώτα σας. Σε υπάρχουσα 2οροφη μεζονέτα με ΟΑ του 2007, θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνει προσθήκη καθ'ύψος άλλη μία 2οροφη μεζονέτα. Εντός της υπάρχουσας κάλυψης του ισογείου υπάρχει ένας χώρος 23τμ που θα αλλάξει χρήση και θα γίνει το νέο κλιμακοστάσιο για να πηγαίνει στην προσθήκη (β και γ όροφο), καθώς τώρα δεν υπάρχει κεντρικό κλιμακοστάσιο. Επίσης, για να γίνει κεντρικό κλιμακοστάσιο, θα γίνει και νέα είσοδος στην υπάρχουσα κατοικία ώστε να εξυπηρετείτε και αυτή απο το νέο κλιμακοστάσιο (για ισόγειο και α οροφο). Βασει διαγράμματος κάλυψης αδείας υπάρχει υπόλοιπο δόμησης περιπου 160 τμ.

Επισης, εχουν αλλαξει οι όροι δομησης της περιοχης απο το 2007 (ως προς μεγιστο υψος και η καλυψη απο 70% στην αδεια ειναι τωρα 50%).

1) Πως θα υπολογισω ποια ειναι τα επιτρεπομενα οικοδομικά μεγέθη για την προσθήκη? Το υπάρχον εχει χτιστει κατα ΓΟΚ και το νεο θα υπολογιστει κατα ΝΟΚ  σωστα? Θα υπολογισω με τους ισχύοντες όρους δόμησης τα μεγιστα επιτρεπομενα μεγέθη, θα πω εχω ηδη τόσα απο παλια άδεια και μου μενουν τόσα, για παράδειγμα? Γιατί, ας πουμε στην καλύψη το υπάρχον χτιστηκε με 70% ως επιτρομενο αλλα τωρα ειναι 50% , τι κανω? Το υπαρχον σιγουρα ειναι παραπανω σημερα αλλά για την αδεια του ειναι ΟΚ. 

 

2) Απο τη στιγμη που κανω νεο κεντρικο κλιμακοστάσιο σημερα, θα υπολογιστει και αυτό βάσει ΝΟΚ σε όλους τους όροφους (οποτε αφου ειναι <25 τμ ανα σταθμη δεν θα υπολογιστει στη δομηση)? Ή θα μου αφαιρεθούν οι β και γ όροφος που θα αντιστοιχουν στους νεους οροφους και το ισογειο και α που αντιστοιχουν ας πουμε στο υπαρχον, θα υπολογσιτουν στη δομηση? 

 

Ευχαριστώ!!

Edited by architect83
Link to comment
Share on other sites

Οτι έγινε κατα ΓΟΚ ελέγχεται με ΓΟΚ οποτε το υφιστάμενο δεν εχει πρόβλημα, ετσι οπως ειναι. Θα πάει με τους δικους του ορους δόμησης. Αν όμως το «πειράξεις» και πας με ΝΟΚ για να αφαιρέσεις τα 25 τμ θα αναγκαστείς να το ξαναελέγξεις με τους νεους ορους δόμησης. Πιστευω δε θα στο περασει η ΥΔΟΜ, απο τη στιγμη που μειωθηκε η καλυψη και θα κολλήσουν κάπου. Επίσης, για να προστεθουν δυο οροφοι δε δυο υφιστάμενους, δε θα χρειαστει λόγω στατικής μελέτης να αυξηθει το περίγραμμα καθόλου; Χωρις υπόλοιπο κάλυψης το πράγμα δυσκολεύει λίγο

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, neo83_gr said:

Οτι έγινε κατα ΓΟΚ ελέγχεται με ΓΟΚ οποτε το υφιστάμενο δεν εχει πρόβλημα, ετσι οπως ειναι. Θα πάει με τους δικους του ορους δόμησης. Αν όμως το «πειράξεις» και πας με ΝΟΚ για να αφαιρέσεις τα 25 τμ θα αναγκαστείς να το ξαναελέγξεις με τους νεους ορους δόμησης. Πιστευω δε θα στο περασει η ΥΔΟΜ, απο τη στιγμη που μειωθηκε η καλυψη και θα κολλήσουν κάπου. Επίσης, για να προστεθουν δυο οροφοι δε δυο υφιστάμενους, δε θα χρειαστει λόγω στατικής μελέτης να αυξηθει το περίγραμμα καθόλου; Χωρις υπόλοιπο κάλυψης το πράγμα δυσκολεύει λίγο

Όταν λες 'πειράξεις'' σε τι ακριβώς αναφέρεσαι? Που θα αλλάξω χρήση σε ένα τμήμα του υπάρχοντος ισογείου για να σηκώσω κεντρικό κλιμακοστάσιο?

 

Αν το ερμηνεύω καλά και παρακαλώ διορθώστε με:

Θα εκδόσω άδεια προσθήκης καθ' υψος και αλλαγής χρήσης χώρου ισογείου σε κεντρικό κλιμακοστάσιο. Πείτε μου σας παρακαλω αν τα παρακάτω στέκουν:

ΣΕΝΑΡΙΟ Α: Απο τη στιγμή που σε ένα τμήμα  του υπάρχοντος ισογείου θέλω να κάνω νέα κατασκευή για το κλιμακοστάσιο - παρόλο που είναι εντός της εγκεκριμένης κάλυψης της αρχικής αδείας -  για να μπορέσω να αφαιρέσω τα 25τμ μπόνους του ΝΟΚ σε όλες τις στάθμες, θα χρειαστεί να υπολογίσω με τους νέους όρους δομησης και το υπάρχον ακίνητο, σωστά?? Που θα βγω παραπάνω στην κάλυψη σίγουρα (γιατί το υπάρχον είναι περίπου στο 63% κάλυψη ενώ οι νέοι όροι δόμησης λένε 50%). Άρα, τι κάνω? Θα χρειαστεί να γινει πρώτα και τακτοποίηση για υπέρβαση κάλυψης και ότι άλλο βγει και μετά μπορώ να κάνω χρήση ΝΟΚ και να προχώρησω σε νέα άδεια? Ισχύει αυτό που λέω?

 

ΣΕΝΑΡΙΟ Β:  Αφαιρώ τα 25 τμ για το νέο κλιμακοστάσιο σε β και γ όροφο που είναι η προσθήκη καθ' ύψος και σε ισόγειο και α' όροφο που θα εξυπηρετούν το υπάρχον ακίνητο, δεν τα αφαιρώ και τα υπολογίζω κανονικά στη δόμηση. Και ότι υπόλοιπο δόμησης μένει το δίνω στη προσθήκη, σωστά? 

Με την κάλυψη δεν καταλαβαίνω πως την υπολογίζω: Το υπάρχον με 70% κάλυψη έχει υπόλοιπο κάλυψης 62,84 τμ. Τώρα οι όροι δόμησης λένε 50%. Άρα, υπολογίζω το αποτύπωμα της προσθήκης να είναι ως 50% (με τον χώρο του κλιμακοστασίου μέσα και ότι μείνει να πάει στην προσθήκη) και το παλιο ως έχεi? Η προσθήκη θα είναι ακριβώς από πάνω απο το υπάρχον. Επισυνάπτω και κάτοψη του υπάρχοντος - το νέο κλιμακστάσιο θα γίνει εκεί που είναι τώρα η θέση στάθμευσης. 

Στέκουν αυτά? Αν μπορείτε να συμβουλεύσετε γιατί δεν ξερω τι να προτείνω στον πελάτη.

Ευχαριστω!

katopsi.pdf

Link to comment
Share on other sites

Eπανέρχομαι γιατί υπολόγισα το υπάρχον ακίνητο με τους νέους ορους δόμησης και δεν έχει κάποιο θέμα: Η πραγματοποιούμενη κάληψη είναι κάτω από 50% που λένε σήμερα οι όρου δόμησης, σε πλαγιες αποστάσεις/ακάλυπτο είναι εντός επιτρεπόμενων, έχει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης, έχει εσωτερικό καθαρό ύψος κύριου χώρου πάνω από 2,65 μ. Δεν βρίσκω να χτυπάει κάπου.

 

Αφού εξετάζοντας το δεν μου δημιουργεί κάπου πρόβλημα, έχω την επιλογή να το πάω όλο κατα ΝΟΚ  με τους νέους όρους δόμησης, οπότε να κάνω το κλιμακοστάσιο εκει που θέλω αφαιρώντας κατα ΝΟΚ όλα τα τμ του κλιμακοστασίου σε όλες τις στάθμες και να προχωρησω στην άδεια της προσθήκης καθ'υψος, με το υπόλοιπο δόμησης που έχω?

Βλέπετε κάτι που δεν σκεφτομαι και δημιουργεί πρόβλημα? Στα στατικά αδείας και διάγραμμα κάλυψης υπήρχε πρόβλεψη για 2 ακόμη ορόφους.

Ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Πιο πολυ βλεπω να γινεται κατι προς το Β σεναριο. Μη σε παρω και στο λαιμο μου, μια ερωτηση στην Υδομ θα σε βοηθουσε πιστεύω. Απλα εφόσον  η καλυψη 70% ειναι νομιμα υφιστάμενη, δεν εχει προβλημα. Οταν ομως πας να χρησιμοποιησεις Νοκ στο υφιστάμενο, ισως δε σου επιτρεψουν. Παντως με τακτοποιηση δε λυνεται το θεμα της κάλυψης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.