Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση απο πλάγιο οριο σε κατα παρεκκλιση αρτιο αγροτεμάχιο.


Recommended Posts

Η φιλοσοφία του διατάγματος του 1985 ,που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι βασικά να μη κτίζει κάποιος κτίσμα με πρόσωπο πάνω από 10μ εις βάρος των πλαϊνών αποστάσεων ξεκινώντας από 15μ και φτάνει εως τα 2,5μ κατα περίπτωση. (είναι και τα κρεμμυδάκια αν δεν χωράει κτίσμα).

O tetris πιστεύω πως αναφέρεται στο διάταγμα: ΠΔ-209/98  (ΦΕΚ-169/Α/15-7-98) [ΙΣΧΥΕΙ από 15-7-98]

Κύριο Οδικό δίκτυο   (ΦΕΚ-169/Α/98)  "Λήψη μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας". 

Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Θέλει καλό ψάξιμο η κατηγορία του δρόμου μπροστά από το γήπεδό σου!  

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ σωστά. Συνοψίζοντας, για το ερώτημα του Χρήστου. Έχει γήπεδο το οποίο  σύμφωνα με τα γραφόμενά του υπάγεται στην περίπτωση παρέκκλισης αρτιότητας παρόδιου γηπέδου με Εελαχ=750 τμ και πρόσωπο σε οδό άνω των 10 μ. Το μήκος προσώπου άνω των 20 μ (αναφέρει ότι έχει πρόσωπο άνω των 45 μ) καθορίζει τις πλάγιες αποστάσεις και λόγω αυτού, οι πλάγιες αποστάσεις δεν θα είναι 2,50  μέτρα, αλλά 15 μ. Το βάθος γηπέδου αναφέρει ότι είναι μικρότερο των 35 μ, οπότε η οπίσθια πλάγια απόσταση είναι 2,50 μ.  Τέλος, όπως σωστά αναφέρθηκε θα πρέπει να εξεταστεί η κατηγορία της οδού (πχ πρωτεύων επαρχιακός δρόμος, αναγνωρισμένος δημοτικός ως κύριος και μοναδικός κλπ) ώστε να καθοριστεί η γραμμή δόμησης από τον άξονα της οδού λόγω μέτρων ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας (ΠΔ 209/98),  σε συνδυασμό και με τυχόν ύπαρξη ορίου απαλλοτρίωσης, αλλά και εφαρμογής ορίου της οδού (όταν δεν υφίσταται όριο απαλλοτρίωσης) και να ελεγχθεί τελικώς, εαν προκύπτει οικοδομήσιμο τμήμα. Καλό θα ήταν ο ερωτών να ανεβάσει το τοπογραφικό του (σβήνοντας προσωπικά στοιχεία) για να έχουμε καλύτερη εποπτεία του ερωτήματός του.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τις απάντήσεις,
@nbrΣτη περίπτωσή μου η απόσταση που πρέπει να τηρήσω από τον άξονα είναι εκτός του γηπέδου και δεν επηρεάζει τη θέση των κτιρίων. 

@tetris αν τηρηθούν 15μ από πλάγια όρια, λόγω πολύ κακού σχήματος γηπέδου, o χώρος που απομένει για να εγγράψω κτίριο είναι πολύ μικρός! 
 

παράδειγμα γηπέδου με κακό σχήμα 193490837_-.thumb.JPG.cdadd6a84067b16f27ecd26aa5218dfe.JPG

Το δίκαιο θα ήταν οι ΕΓΚ. 35/88 & ΕΓΚ. 9/83 για τα ΤΡΙΓΩΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ να αποφάσιζαν πιο γενικά, και για αλλα σχήματα γηπέδων που οδηγούν σε προβλήματα μη οικοδομησιμότητας ή μη εξαντλήσεως του επιτρεπομένου ποσοστού καλύψεως.

Εγκ 35/88 - Αποφασίζουμε:
'Οτι για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.5 του Aρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85)
δύναται να ληφθεί υπόψη το σχήμα του γηπέδου και εάν αυτό καθίσταται μη οικοδομήσιμο, αφήνοντας την απόσταση των 15,0 μέτρων από τα όρια του γηπέδου, να τοποθετείται σε απόσταση μικρότερη των 15,0 μ. εφαρμόζοντας τις αποστάσεις που προβλέπονται από τα κατά παρέκκλιση άρτια γήπεδα, εφ' όσον βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις του χρόνου δημιουργίας τους.

ΕΓΚ. 9/83 - Αποφασίζουμε:
'Οτι η παρέκκλιση της πλάγιας απόστασης σε 2,50 μ. λόγω σχήματος του γηπέδου
και μη εξαντλήσεως του επιτρεπομένου ποσοστού καλύψεως αυτού είναι δυνατόν να εγκριθεί από τον συνδυασμό των διατάξεων του ΠΔ/24-5-85 και της Εγκ-35/88 εφ' όσον το γήπεδο έχει δημιουργηθεί πριν από τις 12-11-62".  

παράδειγμα τριγωνικού γηπέδου1432092062_2-.thumb.JPG.f0cdabe70eb1949c274b7da44a205f0b.JPG
 

 

Ερώτηση: H ελάχιστη απόσταση από το μπροστά όριο γηπέδου, το οποίο ταυτίζεται με τη γραμμή απαλλοτρίωσης, είναι 2,50μ σύμφωνα με το Άρθρο 6-Κατοικία;    ή το κτίριο θα μπορούσε να είναι σε επαφή με το όριο; (η γραμμή ελάχιστης απόστασης από τον άξονα οδού δεν τέμνει πουθενά τα όρια του γηπέδου)  

Link to comment
Share on other sites

Η νομοθεσία δεν ασχολείται με τα "κακά" σχήματα των γηπέδων. Υπάρχει, νομίζω, κάποια εγκύκλιος ή έγγραφο που ορίζει ότι, σε περιπτώσεις "κακών" σχημάτων, ως πρόσωπο λαμβάνεται η συγκεκριμένη διάσταση στη θέση του κτιρίου.

Το όριο απαλλοτρίωσης είναι και όριο του γηπέδου. Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση, η ελάχιστη απόσταση από αυτό είναι 2.50 μ.

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Chr1st0s said:

 

Ερώτηση: H ελάχιστη απόσταση από το μπροστά όριο γηπέδου, το οποίο ταυτίζεται με τη γραμμή απαλλοτρίωσης, είναι 2,50μ σύμφωνα με το Άρθρο 6-Κατοικία;    ή το κτίριο θα μπορούσε να είναι σε επαφή με το όριο; (η γραμμή ελάχιστης απόστασης από τον άξονα οδού δεν τέμνει πουθενά τα όρια του γηπέδου)  

Γιατί να είναι 2,50 μ; Αφού έχεις όριο απαλλοτρίωσης, σημαίνει ότι υπάρχει κατηγοριοποιημένη οδός (επαρχιακή, εθνική). Αν πχ ο δρόμος ήταν πρωτεύων επαρχιακός η γραμμή δόμησης καθορίζεται στα 20 μ από τον άξονα. Έβαλες  τον άξονα του δρόμου να δεις που πέφτει η γραμμή δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Αυτό Δεν είναι σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση για το που μπορεί να τοποθετηθεί το κτίσμα.

Θα σχεδιάσεις το δρόμο (με kurven δηλ. άξονα, άκρα δρόμου, απαλλοτρίωση, αν υπάρχει) θα εξετάσεις την κατηγορία δρόμου και εξετάζοντας περισσότερο αυτά που είπαμε παραπάνω μπορεί το γήπεδο να γίνει... χωράφι μόνο για κρεμμυδάκια.

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, Chr1st0s said:

η γραμμή ελάχιστης απόστασης από τον άξονα οδού δεν τέμνει πουθενά τα όρια του γηπέδου

Το δίκτυο είναι πρωτεύον επαρχιακό. Η υποχρέωση που προκύπτει από το ΠΔ209/98 είναι για ελαχ. απόσταση 20μ από άξονα της οδού.

Η γραμμή απαλλοτρίωσης υπάρχει στο σχέδιο με κόκκινο,  και το εμπρος όριο γηπεδου ταυτίζεται με αυτή. Για τον άξονα της οδού το εξήγησα ήδη ότι είναι μακρυά από το όριο απαλλοτρίωσης,  με αποτέλεσμα η ελάχιστη απόσταση που πρέπει να τηρηθεί βάσει ΠΔ209/98, να είναι εκτός ορίων ιδιοκτησίας! 

 

Για το πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο δε βρήκα κάποια απαίτηση για ελάχιστη απόσταση από το όριο της οδού ή γραμμή απαλλοτρίωσης. Το ερώτημα είναι ποια είναι η ελάχιστη απόσταση κτιρίου όταν η απόσταση 20μ από τον άξονα της οδού Πρωτ. Επαρχ. δικτύου είναι εκτός ορίων ιδιοκτησίας.

@nbr έστω αυτή η θέση του άξονα. Το καταλαβαίνεις τώρα;

245575314_.thumb.JPG.af727f533a7207c627f13457de0f9bb5.JPG


 

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχεις υποχρέωση να τηρήσεις 2,50 μ από το όριο της οδού (ταυτίζεται με το όριο απαλλοτρίωσης), καθώς οι διατάξεις που καθορίζουν την γραμμή δόμησης είναι αυτές του ΠΔ 209/98, ενώ για τα πλάγια και οπίσθια όρια εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΦΕΚ 270/Δ/85 με ενδεχομένως δυσμενέστερες αποστάσεις, εάν το γήπεδο συνορεύει με δασική έκταση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Δηλαδή λες ότι το κτίριο μπορεί να είναι και σε επαφή με το όριο της οδού. Κάποιοι συνάδελφοι συμφωνούν μαζί σου και έχω ακούσει ότι στη περιοχή μου έχουν εκδοθεί τέτοιες άδειες (με το κτίριο σε επαφή με το όριο οδού).   Θα κάνω ερώτηση στην ΥΔΟΜ και θα επανέρθω αν πάρω απάντηση.

@tetris  Συμφωνώ μαζί σου, το σίγουρο είναι το όριο απαλλοτρίωσης είναι και όριο του γηπέδου. Από αυτό μπορεί και να βγει το συμπέρασμα ότι η ελάχιστη απόσταση από το όριο είναι 2.50 μ.   (ΦΕΚ Δ 270 - Αρθρο 6 Κατοικία). Όμως κρατάω κάποιες επιφυλάξεις μήπως ισχύει αυτό που λέει ο Pavlos.
Για το άλλο που λες, μάλλον αναφέρεσαι στην Εγκ-145/86.  Αποφ-77041/14321/145/5-11-86. (ΔΟΜΗΣΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.)   Σχετικά με την μείωση των πλαγίων αποστάσεων των κτισμάτων από τα όρια των γηπέδων που έχουν πρόσωπο σε επαρχιακή οδό και μήκος προσώπου μεγαλύτερο των 20.00μ. και μικρότερο των 45,0μ. στα 2,50 μέτρα.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Οτι για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ.5 του άρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ) σαν πρόσωπο του γηπέδου θα μπορούσε να ληφθεί η διάστασή του στην θέση που υποχρεωτικά από άλλες διατάξεις τοποθετείται το κτίριο για την εφαρμογή των μειωμένων αποστάσεων του κτιρίου από τα όρια, εφ' όσον βέβαια συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις του χρόνου δημιουργίας του γηπέδου για την κατά παρέκκλιση αρτιότητά του.

Link to comment
Share on other sites

2 λεπτά πριν, Chr1st0s said:

@Pavlos33 Δηλαδή λες ότι το κτίριο μπορεί να είναι και σε επαφή με το όριο της οδού. Κάποιοι συνάδελφοι συμφωνούν μαζί σου και έχω ακούσει ότι στη περιοχή μου έχουν εκδοθεί τέτοιες άδειες (με το κτίριο σε επαφή με το όριο οδού).   Θα κάνω ερώτηση στην ΥΔΟΜ και θα επανέρθω αν πάρω απάντηση.

 

Αυτό ακριβώς. Φαίνεται (και το έχουμε δει σε αρκετές διαπλατύνσεις οδών) ότι τα 20 μ από τον άξονα που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας του ΠΔ 209/98 έχουν καλυψθεί κατά την απαλλοτρίωση και γι αυτό η γραμμή δόμησης δεν εισέρχεται εντός του γηπέδου. Ότι αναφέρω και στο παραπάνω ποστ. Η γραμμή δόμησης καθορίζεται από το ΠΔ 209/98 και μόνο. Τα πλάγια και οπίσθια όρια από το ΦΕΚ 270/Δ/85 με την επιφύλαξη τυχόν δυσμενέστερων αποστάσεων λόγω γειτνίασης του γηπέδου με προστατευόμενες εκτάσεις (πχ δάσος).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.