Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονόμηση κατ' οίκον - Τράπεζες (συμπεριφορά, παράπονα, κ.λ.π.)


Recommended Posts

Το παρόν θέμα θα αφορά ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα <<Εξοικονόμηση κατ' οίκον>> και τις συμπεριφορές των τραπεζών.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 327
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για την προεγκριση συνηθως τι ζητανε οι τραπεζες?

1. Εκκαθαριστικο εφοριας τελευταιου ετους ( ισως και προηγουμενων)?

2. Συμβολαιο ακινητου?

3. Οικοδομικη αδεια?

4. Φωτοτυπια δικαιουχου?

5. αλλο...?

 

Επίσης μεταξυ ποιον οικονομικων εισοδηματων μπορει να ειναι ο δικαιουχος ώστε να τον δεχτουνε οι τραπεζες?

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

Aς αρχίσω λοιπόν εγώ για την υπόθεση του πατρικού μου.

 

Εν'ετει 2011 κάνει ο πατέρας μου αίτηση για προέγκριση. Η προέγκριση έρχεται κανονικά και ψιλο άμεσα. Για δικούς του λόγους, δε συνέχισε τη διαδικασία.

Η ισχύ της προέγκρισης απ'την τράπεζα είχε ισχύ 1 έτος.

Την επόμενη χρονιά, περίπου 10+ μήνες και μετά, πιέζω το πατέρα μου να ασχοληθεί ξανά, όπερ και εγένετο.

Εχοντας ΔΕΔΟΜΕΝΗ τη προέγκριση, μαζεύω όλη τη χαρτούρα, δίνω το ΠΕΑ σε συνάδελφο και όλα όμορφα. Γεμίζει ο φάκελος και είναι έτοιμος προς αποστολή.

Ομως, ο διευθυντής του καταστήματος εκεί δινει εντολή στον υπάλληλο να πάρει ΑΛΛΗ μια προέγκριση επειδή η προηγούμενη είναι ένα μήνα απ'τη ληξη της.

ΚΑι η 2η προέγκριση δεν ήρθε ποτέ, με το εξής σκεπτικό:

Μπορεί μεν οικογενειακά να είστε κάτω απ'τις 20.000ε, (πηγαίναμε για το 70%) αλλά του πατέρα σου τα εισοδήματα σαν ΕΕ είναι κάτω απ'τα όρια κινδύνου που εχει θεσπίσει η τράπεζα, αρα δε μπορούμε να σας δώσουμε τα 3800ε δάνειο. (ολα αυτα επειδή αλλαξε το φορολογικό ετος και ειχαν οι γονεις μου μικρότερο εκκαθαριστικό).

 

Και μιλάμε για μια τράπεζα, οπου ο πατέρας μου ειναι 30 χρόνια πελάτης, με καταθέσεις, τυπικότατος στα καμμια 10ριά μπλοκ επιταγών του, τυπικότατος σε δάνειο που είχε πάρει μπλα μπλα μπλα.

 

Η άνωθεν τράπεζα ήταν η Εθνική. Απ'την οποία τους έστειλα μια επιστολή γεμάτη αντε μη πώ τι, πήρα ολα τα χρήματα μας, απο ταμιευτήρια, όψεως και άφησαν μονο τον οψεως των μηχανικών.

 

Πήγα στη Eurobank (σε αυτή θα πω παρακάτω) εκανα μια κατάθεση κάποια χρήματα και 3 ημέρες είχα προέγκριση και συνέχιση του φακέλου.

 

Στη Eurobank τώρα, είχαμε το τυχερό εγώ και άλλοι 4000, να είμαστε στο μεταίχμιο της υπαγωγής λόγω του γνωστού προβλήματος με τα κονδύλια.

Αφού επενεκιννήθηκε η διαδικασία, η τράπεζα αυτή μου ζητά ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όψεως ολων των προμηθευτών.

ΠΡάγμα που με έβγαλε απ'τα ρούχα μου. Και τον προμηθευτή μου επίσης, επειδή ειναι ΕΠΕ και χρειάζεται διαδικασία για όψεως...

 

Αυτά απο μένα.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

Γενικώς διαπίστωσες για ακόμα μία φορά ότι ΚΡΑΤΟΣ=ΤΡΑΠΕΖΕΣ, διότι

α. Κράτος στα αρχαία ελληνικά σημαίνει δύναμη, εξουσία

β. Στην Ελληνική μυθολογία το Κράτος ήταν πιστός υπηρέτης/εκτελεστής του Δία (βλ. ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή ΑΓΟΡΕΣ)

Link to comment
Share on other sites

Ας μεταφέρω κι εγώ τον πόνο μου από την Eurobank στη νέα του θέση, μια και επιτέλους σπάσαμε το θέμα σε ενότητες (ζητώ συγνώμη απ’ όσους το έχουν ξαναδιαβάσει, αλλά νομίζω ότι αξίζει η «μετακόμιση»):

 

Έχω λοιπόν ένα «Εξοικονομώ» από Eurobank. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και πρέπει τώρα να εκταμιευτούν οι προκαταβολές στα συνεργεία και στους προμηθευτές. Η τράπεζα όμως απαιτεί να έχουν (ή να ανοίξουν) σε αυτήν λογαριασμό όψεως όλοι οι συμμετέχοντες στο έργο. Αρνείται να προχωρήσει στην εκταμίευση σε λογαριασμούς άλλης τράπεζας, παγώνοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα.

 

Αυτό μου ακούστηκε και παράνομο και καταχρηστικό. Πήρα έτσι τηλέφωνο στο ΥΠΕΚΑ για να ρωτήσω αν το γνωρίζουν, άλλα και από εκεί έφαγα πόρτα: η Eurobank λέει έχει περάσει την συγκεκριμένη απαίτηση στη σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο (ειδικός όρος μόνο για τη Eurobank) και κατά συνέπεια έχει κάθε δικαίωμα να μην ολοκληρώνει το πρόγραμμα αν δεν ανοιχθούν σε αυτήν λογαριασμοί!

 

Είναι δυνατόν; Και καλά, αυτοί το απαιτούν για να μαζέψουν πελατάκια. Οι άλλοι που το δέχτηκαν και το υπέγραψαν ;;;

 

Τι να πω… Έχω μείνει άφωνος από το θράσος (και την αποδοχή του). Εμένα συνεχίζει να μου φαίνεται και παράτυπο και παράνομο και καταχρηστικό. Αν διαβάζει κάποιος με νομικές γνώσεις, ας μας πει τη γνώμη του.

Edited by vagom
Link to comment
Share on other sites

Πιο πάνω γράφω ακριβώς τα ίδια.

 

Και πίστεψε με, γνωρίζω ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος, σόϊ μου, οπότε τον πηρα για να επιταχύνει τις διαδικασίες με το θέμα αυτό. Εφαγε πόρτα απ'τα κεντρικά, την οποία μετέφερε σε μένα.

 

Οπως το πες. Μόνον η Eurobank.

 

Οπότε, μη το ψάχνεις περαιτέρω. Δυστυχώς για εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω ότι επιτέλους το θέμα με την Eurobank αρχίζει και παίρνει διαστάσεις.

Μου ήρθε σήμερα η ακόλουθη ενημέρωση από το b2green, την οποία και μεταφέρω αυτούσια:

 

Σε συνέχεια της δημοσίευσης του B2Green.gr σχετικά με τον «εκβιασμό» που ασκείται πολλές φορές σε επαγγελματίες από ιδιωτικές τράπεζες, & κυρίως το κατά πόσο είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι, έφτασε σε εμάς συγκεκριμένη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως οι αρμόδιοι γνωρίζουν!

Συγκεκριμένα, η καταγγέλλουσα μηχανικός, μας απέστειλε το αρχικό ερώτημα το οποίο & υπέβαλε στο helpdesk του προγράμματος, στο οποίο ρωτά:

«Ο σύμβουλος έργου για να πληρωθεί θα πρέπει να έχει λογαριασμό όψεως στην συγκεκριμένη τράπεζα μέσω της οποίας γίνεται η υπαγωγή και αν ναι, από ποιον όρο του προγράμματος προκύπτει, αφού η πληρωμή του δεν αποτελεί τμήμα της δανειακής σύμβασης;»

Έπειτα από δύο εβδομάδες, η μηχανικός έλαβε απάντηση από το [email protected] την οποία και μας προώθησε, που αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμη κυρία,

Δεν είναι απαραίτητο να έχει λογαριασμό όψεως στην συγκεκριμένη τράπεζα εκτός από την τράπεζα ΧΧΧΧΧΧΧΧ.

Σχετικά με τον όρο από τον οποίο προκύπτει η υποχρέωση παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με το ΕΤΕΑΝ Α.Ε. στο 210 7450400.»

Έπειτα από την πρώτη της έκπληξη, λαμβάνοντας επίσημη απάντηση όπου αναφέρεται συγκεκριμένη τράπεζα στην οποία απαιτείται λογαριασμός όψεως, η καταγγέλλουσα επικοινώνησε με το ΕΤΕΑΝ για να ενημερωθεί για τον όρο από τον οποίο προκύπτει η υποχρέωση, Έπειτα από την επικοινωνία της με το ΕΤΕΑΝ, μας έστειλε νέο email, γράφοντας μας τα παρακάτω:

«Από το ΕΤΕΑΝ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, με παρέπεμψαν στην προϊσταμένη, η οποία όμως απουσίαζε (ή απεργούσε).

Και τελικά μετά από πολλά τηλέφωνα που ο ένας δεν ήξερε και ο άλλος απαντούσε μόνο σε γραπτά αιτήματα, αποφάσισα να βγάλω τον σύμβουλο έργου – δηλαδή να αποσύρω το Δελτίο παροχής υπηρεσιών που είχα εκδώσει ως εταιρεία για ένα συγκεκριμένο έργο και για το οποίο είχα κάνει την ερώτηση – , αφού καθυστερούσαν τις πληρωμές όλων των εργολάβων- προμηθευτών του έργου!

Είχε κολλήσει για πάνω από 1,5 μήνα η τελική εκταμίευση και όλοι πίεζαν πάρα πολύ για να πληρωθούν, οπότε δεν υπήρχε χρόνος για το άνοιγμα του όψεως της εταιρείας, που είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Θεωρώ ότι όλα αυτά δεν είναι σύννομα γιατί διαφορετικά θα υπήρχε ενημέρωση στο πεδίο FAQ του εξοικονομώ του ΥΠΕΚΑ , αλλά δυστυχώς...

Σε άλλη περίπτωση, πάλι από την τράπεζα ΧΧΧΧΧΧΧΧ εκβίασαν τον πελάτη να επιλέξει την εταιρεία ΧΧΧΧΧΧ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για να μην κολλήσει ο φάκελος»

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Την αρχική μας δημοσίευση σχετικά με το θέμα μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Σημείωση: Το B2Green.gr έχει στη διάθεση του τα ανωτέρω ονόματα τράπεζας και εταιρίας καθώς επίσης και τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, τα οποία όμως δε δημοσιεύει, σεβόμενο την επιθυμία της ιδίας.

 

Το link για το παραπάνω κείμενο είναι εδώ.

 

Link to comment
Share on other sites

Aπό τη συγκεκριμένη τράπεζα έχω κάκιστες εμπειρίες.

  • Πελάτης εγκρίθηκε το Δεκέμβρη και οι εργασίες ξεκινούν σήμερα που μιλάμε, γιατί η τράπεζα απαιτούσε λογαριασμό όψεως σε εγκαταστάτη. 
  • Πελάτες μου που κατέθεσαν αίτηση Οκτώβρη, εγκρίθηκαν στην τελευταία απόφαση, ενώ στη ίδια απόφαση είχα πελάτη μου με αίτηση τον Απρίλη στην Εθνική.
  • Τα δικαιολογητικά που ζητάει είναι τα διπλάσια από άλλες τράπεζες και στην πορεία εμφανίζει συνεχή προσκόμματα (βεβαιώσεις αρίθμησης οδού από Δήμο, Ε1 και ΔΠΥ που εξαφανίζονται και θέλουν σκανάρισμα, έξτρα υπεύθυνες δηλώσεις σε σχέση με άλλες τράπεζες.
  • Και  βέβαια εκβιαστικά τηλεφωνήματα για να επιλέξουν το γνωστό παραμάγαζο για σύμβουλους έργου, για το οποίο έχω κάνει καταγγελία σε ΕΥΕΠΕΝ και στη Eurobank για να με συνδέσουν με γνωστή αραβική πρωτεύουσα.

 

Το κακό είναι ότι  ο κόσμος επέλεγε στην αρχή τράπεζα με κριτήρια που έχω λογαριασμό, που παρκάρω πιο εύκολα, που είναι πιο χαμογελαστοί οι υπάλληλοι. Με τα ίδια κριτήρια επέλεγα και εγώ και είχα προέτρεπα τους υπαλλήλους να πάνε εκεί χωρίς κανένα όφελος. Το καλό είναι ότι το 90% των ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα, πάνε πρώτα σε μηχανικό και μετά σε τράπεζα. Οπότε οι μηχανικοί μπορούν απλά να μεταφέρουν την εμπειρία τους και να αποτρέψουν τον κόσμο από το να επιλέγει τη συγκεκριμένη τράπεζα. Αυτό έχω αρχίσει να κάνω και εγώ.

Ως προς το άρθρο να σημειώσω για την ιστορία ότι αρκεί και ένας απλός λογαριασμός ταμιευτηρίου για να μπει η αμοιβή του συμβούλου έργου, κάτι το οποίο γίνεται σε 15 λεπτά. Γράφτηκε δηλαδή ένα άρθρο για ένα πταίσμα μπροστά στα όσα συμβαίνουν στο εξοικονομώ. Να μην μπω για τα διάφορα άρθρα που μπαίνουν στο συγκεκριμένο site, όπως για τους και καλά βελτιωμένους όρους του προγράμματος, που ισχύουν κανά χρόνο τώρα και βγω off topic.

Link to comment
Share on other sites

Ως προς το άρθρο να σημειώσω για την ιστορία ότι αρκεί και ένας απλός λογαριασμός ταμιευτηρίου για να μπει η αμοιβή του συμβούλου έργου, κάτι το οποίο γίνεται σε 15 λεπτά. Γράφτηκε δηλαδή ένα άρθρο για ένα πταίσμα μπροστά στα όσα συμβαίνουν στο εξοικονομώ. Να μην μπω για τα διάφορα άρθρα που μπαίνουν στο συγκεκριμένο site, όπως για τους και καλά βελτιωμένους όρους του προγράμματος, που ισχύουν κανά χρόνο τώρα και βγω off topic.

 

Δυστυχώς δεν αρκούν 15 λεπτά αν είσαι εταιρεία ΕΠΕ, ΟΕ ή ΑΕ.

Εκεί θέλεις καταστατικά, σφραγίδες, νομικές υπηρεσίες, εγκρίσεις και τουλάχιστον 15-20 μέρες αναμονής...

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα που αναδεικνύει το άρθρο είναι πως η συγκεκριμένη τράπεζα βρίσκει συνεχώς τρόπους να δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες/πελάτες ώστε να μην εκταμιεύονται τα χρήματα.

Αλήθεια πιστεύει πως αν κάποιος ανοίξει επαγγελματικό λογαριασμό θα αφήσει τα χρήματα εκεί....

 

Πάντως είναι σημαντικό αυτό που αναφέρεις για τον σύμβουλο έργου, πως μπορεί να γίνει με απλό λογαριασμό...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.