Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εμφύλιος μηχανικών για επαγγελματικά δικαιώματα


Giorgos1987

Recommended Posts

Νομίζω πως ο λόγος που κάθε φορά που ανοίγει αυτό το θέμα, όσοι λένε "φταίει που είμαστε πολλοί, αλλά τι να κάνουμε", "τα ξέραμε από το μηχανογραφικό", ένα "ωχ αδελφέ όλα στραβά είναι οπότε γιατί ασχολείσε"  είναι ΠΜ, είναι γνωστός (για να μην καταπιαστώ με ηλιθιότητες περί νοσηλευτών και ιατρών μιας και ο πιο στόκος εδώ μέσα ξέρει πως άλλη η επιστήμη της νοσηλευτικής και άλλη της ιατρικής). Είναι οι μόνοι βολεμένοι με αυτοί τη κατάσταση και δε θέλουν να αλλάξει με τίποτα.

 

Και ναι, όσο και να κρύβονται μερικοί πίσω από το δάχτυλο τους, το επάγγελμα του μηχανικού είναι θεόκλειστο. Σχεδόν αεροσταγώς και με εγκληματικά έντεχνο τρόπο. Υπάρχουν 3-4 ειδικότητες που είναι ευνοήμενες, με τον πολιτικό μηχανικό όμως να αγγίζει τα επίπεδα του γελοίου. Όταν ένας απόφοιτος από τη 1η μέρα που παίρνει το πτυχίο του έχει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε 5-6 διαφορετικούς και συχνά άσχετους τομείς μεταξύ τους, δεν κλείνουν το επάγγελμα για όλους τους απόφοιτους των νέων ειδικοτήτων; Δεν είναι ουσιαστικά κλειστό το επάγγελμα σε όσους έχουν σπουδάσει 5 χρόνια μηχανικοί περιβάλλοντος; Σε μία δουλειά πόσο έυκολα θα προσλάβει κάποιος σήμερα και μηχανικό περιβάλλοντος και ΠΜ αφού ο 2ος υπερκαλύπτει το 1ο; 

 

Πόλυ έντεχνα λοιπόν έχουν αποκλειστεί δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί, και όχι μόνο των ΤΕΙ όπως μερικοί αφήνουν να εννοηθεί, από μία κάστα ευνοημένων του ΤΕΕ. Όσο αυτό το παρακράτος μας κρατάει σε επίπεδα Μπαγκλαντές και πιο κάτω, ο κλάδος δε θα δει άσπρη μέρα. Βέβαια μπορεί κάποιος να με διαψεύσει δείχνοντας κάποια άλλη πολιτισμενη χώρα που να ισχύει το ρεζιλίκι που ισχύει και εδώ...

 

Η λύση είναι μία, να τελειώνουμε με το απομεινάρι του 1930 και να προχωρήσουμε σε οργάνωση του κλάδου όπως το εξωτερικό. Να ασκεί κανείς το επάγγελμα που έχει σπουδάσει, και όχι κάποιος να τελειώνει συγκοινωνιολόγος αλλά να υπογράφει ουρανοξύστες και Η/Μ. Και αν αυτό είναι δύσκολο να επιτεφχθεί, να υπάρχει σοβαρός έλεγχος ΜΕΤΑ τη κατασκευή και σοβαρές ποινές σε όποιον υπογράφει άλλα ντ' άλλων για να πάρει τα φράγκα και μετά άντε γειά ( http://www.michanikos.gr/topic/34642-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7/ ) 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 235
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εγω ειμαι υπερ να δωσουμε και εξετασεις ανα κατηγορια....

 

ειμαι 10- χρονια μηχανικος και το 90% της εργασιας μου ειναι  οικοδομικα

 

και θεωρω πολυ σωστο προσωπικα να μου αφαιρεθει η υπογραφη πχ για λιμενικα και αλλα που μπορω να υπογραφω

ακομα και τα η/μ με επιφυλαξη για μικρα νησια για τους ντοπιους μηχανικους....δεν πιστευω ναχει κανεις απαιτηση σε νηχια 500 κατοικων ναχουν ολες τις ειδικοτητες

 

και αν γινει υποχρεωτικος ο ελεγχος και η επισκευη κτιριων ειδικα σε μια χωρα υπερενεργη σεισμικα οπως η ελλαδα ας αφαιρεθουν και ολα

 

 

αμπελοσοφιες.........ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ

ΧΑΙΛΑΝΤΕΡ :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι, η ζημιά στο μεγάλο ξενοίκιαστο μαγαζί έγινε και το υπόγειο έχει πλημμυρίσει. Πλέον τα καθαρά με τα ακάθαρτα ανακατεμένα στέκουν ακίνητα ...

Ο ιδιοκτήτης δεν έχει ακόμη κατέβει στο υπόγειο ... ψάχνει να βρει ενοικιαστή ...

Όταν ενδιαφερθεί κάποιος, δείχνοντάς του το μαγαζί, θα δει τη ζημιά, θα κόψει το γενικό, θα μπουν οι αντλίες μπροστά, θα αδειάσει εντελώς το υπόγειο, θα βρεθεί η βλάβη και τα δίκτυα και αφού διορθωθούν με τους όρους του νέου ενοικιαστή, θα μπορέσουν να πάρουν το δρόμο τους.

Και καθαρίστρια θα μπει και καλή δουλειά θα γίνει για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον.

 

Μέχρι τότε, στα διπλανά σπιτάκια, τα δίκτυα θα συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους γιατί ο ιδιοκτήτης έχει μάθει πλέον να τα συντηρεί, φροντίζοντας ταυτόχρονα και την κατανάλωση.

Στο μεγάλο μαγαζί τα ανακατεμένα νερά θα συνεχίσουν βρωμίζουν ...

έχει κάποιο νόημα να συζητάνε μεταξύ τους για τα δικαιώματα του καθενός στο δίκτυο του ;

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι, παρακαλώ να μην βάζετε αρνητική φήμη στα μηνύματα που δεν σας αρέσουν.

 

Έχουν δικαίωμα όλοι οι συνάδελφοι να λένε την γνώμη τους, όσο κι αν σε κάποιους από εμάς δεν αρέσει.

 

Η φήμη είναι για να αξιολογείται η συνεισφορά στο φόρουμ, κι όχι για να παίζουμε κόντρα στα dis-like μεταξύ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

 

Όσο η συζήτηση διαξάγεται στα πλαίσια των Κ/Σ, καλώς διεξάγεται.

Link to comment
Share on other sites

Άντε να ανοίξουν τα επαγγέλματα.. Θέλω να ανοίξω ιατρείο... Ο ΕΟΠΥ θα μου κάνει σύμβαση να γράφω φάρμακα???

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη μη φεύγεις από το θέμα. Με ειδες εμένα να μιλάω συγκεκριμένα για τα ΤΕΙ; Εγώ σου έδωσα παράδειγμα που ο μηχανικός περιβαλλοντος νιώθει το επάγγελμα κλειστό. Το αμφισβητείς; Είδα πως και ο ίδιος ο ZaXoYs το αναφέρει το ίδιο μία σελίδα πριν. Τον αμφισβητείς και αυτόν; Και υπάρχουν και πολλές άλλες ειδικότητες στην ίδια μοίρα, πχ Μεταλλειολόγοι. Ποιος τους κλείνει το επάγγελμα; Εγώ; Η ΕΕΤΕΜ; Μήπως οι ίδιοι οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος είναι τόσο χαζοί και κλειδώθηκαν έξω από το επάγγελμα κατά λάθος, ή η κάστα των ευνοημένων του ΤΕΕ φρόντισε για αυτό; Ποιος ευθύνεται που υπάρχουν ακόμα οι "προσωρινοί" ενεργειακοί επιθεωρητές; Ποιος ευθύνεται που ο ΠΜ μπορεί να κάνει ενεργειακή επιθεώρηση σε λεβητοστάσια και γενικά Η/Μ εγκαταστάσεις; Ενώ στην αντίθετη περίπτωση ποιος ευθύνεται που οι "μη δομικοί" δεν μπορούν να συμπληρώσουν αίτηση 4014; Όλος αυτός ο εξευτελισμός του κλάδου έχει μία πηγή συγκεκριμένη και όπως φαίνεται μόνο κάποιοι ΠΜ δε το παραδέχονται.

 

 

Εδώ βρίσκεται Σταύρο όλη η ουσία για τον εξορθολογισμό της αγοράς, στον έλεγχο. Ίσως το έχεις προσέξει και στο παρελθόν, η προσωπική μου γνώμη είναι αυτή: Μέγιστο εύρος δικαιωμάτων στους αποφοίτους βάση προγράμματος σπουδών, και συστηματικός επαγγελματικός έλεγχος ώστε να μην μπορεί κανείς να ασχολείται με πράγματα που δεν έχει την εξειδίκευση.

 

 

 

Χαίρομαι για το τρόπο που θεωρείς πως μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα καθώς ταιριάζει στο δικό μου τρόπο σκέψης. Μόνο που όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα. Οπότε καλό θα είναι αφού συμφωνείς, να λέμε τα πράγμα με το όνομα τους: η σημερινή κατάσταση είναι αρρωστημένη και αδικεί άξιους ανθρώπους κατάφορα μην αφήνοντας τους να ασκήσουν το επάγγελμα τους, όπως δικαιούνται. Ο ορισμός του κλειστού επαγγέλματος δηλαδή.  

 

 

ΥΓ Αυτό με τα "τσιράκια των εγκαταστατών" άστο καλύτερα, γιατί μας παίρνει όλους η μπάλα εκεί.

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Δεν φεύγω από το θέμα Σταύρο. Εγώ έγραψα ότι η κατάσταση είναι στρεβλή. Χρόνια τώρα -θα θυμάσαι ίσως- ότι το γράφω.

Κι ούτε αμφισβήτησα όπως είδες τα λεγόμενα του Ζάχου...

 

Αλλά στο "να λέγονται τα πράγματα με τ' όνομά τους", έχω κάθε λόγο να επιμείνω, κι αυτό δεν μειώνει την ουσία του πράγματος:

 

Κλειστό είναι ένα επάγγελμα στο οποίο προστατεύεται από κράτος το πλήθος των επαγγελματιών και ακυρώνεται -πάλι από το κράτος- ο ανταγωνισμός.

Η μη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κάποιους κλάδους δεν καθιστά ένα επάγγελμα κλειστό.

 

Είναι σωστό να λέμε την αλήθεια και να ομολογούμε ότι υπάρχουν σχολές που δεν δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους, είναι σωστό να το καταγγέλλουμε.

Αλλά την ρητορική (σαν αυτή του άρθρου του Κόλια) που θέλει να στρέψει την κοινωνία ενάντια σε έναν κλάδο ή σε έναν επαγγελματικό χώρο, προσωπικά την απεχθάνομαι και θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι να την καταγγείλουμε.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Κλειστό είναι ένα επάγγελμα στο οποίο προστατεύεται από κράτος το πλήθος των επαγγελματιών και ακυρώνεται -πάλι από το κράτος- ο ανταγωνισμός.

Η μη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κάποιους κλάδους δεν καθιστά ένα επάγγελμα κλειστό.

 

Δεν καταλαβαίνεις πως αυτές οι 2 προτάσεις είναι αντικρουόμενες; Το κράτος φτιάχνει μία υπερειδικότητα με δικαιώματα σε 5-6 τομείς και ας σπούδασε μόνο έναν από αυτούς και ταυτόχρονα το ίδιο το κράτος φτιάχνει μία νέα ειδικότητα με αντικείμενο σε έναν τομέα από τους 5-6 και δεν δίνει καν επαγγελματικά δικαιώματα! Δεν φρόντισε το κράτος λοιπόν να εκμηδενίσει τον ανταγωνισμό στους απόφοιτους της υπερειδικότητας από τους απόφοιτους της νέας ειδικότητας;

 

Edit: Και για να το πάω ένα βήμα πιο πέρα, ακόμα και αν έπαιρνε επαγγελματικά δικαιώματα η νέα ειδικότητα σε ένα τομέα, πάλι δε θα ήταν αποκλεισμένος από την αγορά εργασίας αφού ο εργοδότης μπορεί να βρει ένα άνθρωπο που να τα κάνει όλα, αντί για 3-4 από τις νέες ειδικότητες;

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Κι εσύ τα βάζει με τους ΠΜ και όχι με το κράτος... :)

 

Κοίταξε, μοιραία θα πάει η συζήτηση στους ΠΜ, οπότε θα αποσυρθώ...

Θα πω μόνο ότι ΠΜ ήταν οι πρώτοι που ενσωμάτωσαν στο πρόγραμμα σπουδών μαθήματα όπως υπόγεια υδραυλική, τεχνική των μεταφορών, διαχείριση αποριμάτων, βιολογική επεξεργασία αποβλήτων κλπ κλπ, όταν ακόμη δεν υπήρχαν άλλες σχολές.

Και γιαυτό απέκτησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα, επειδή τότε δεν υπήρχε κανείς άλλος να κάνει αυτές τις μελέτες.

 

Προσωπικά διδάχθηκα από αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μέχρι μελέτη πρωτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, από ΧΥΤΑ (την εποχή που υπήρχαν μόνο ανοιχτές χωματερές) μέχρι το πως βγάζουμε την βέλτιστη κίνηση του απορριμματοφόρου, από σχεδιασμό κόμβων μέχρι υπολογισμό κυκλοφοριακού φόρτου σε αστικό ιστό, από τοπογραφία μέχρι λιμενικά και υποθαλάσσια έργα.

Τα διδάχτηκα όλα αυτά, κι ας έχω ειδικότητα αποφοίτησης ΤΕΤΚ (στατικά).

 

Αλλά, δεν κάνω ούτε αρχιτεκτονικά, ούτε ΜΠΕ, ούτε βιολογικούς, ούτε χωματερές, ούτε κόμβους, ούτε τοπογραφικά... Κάνω στατικά.

 

Καμία ειδικότητα δεν χάνει την δουλειά της εξαιτίας μου, κι ας έχω τα δικαιώματα. Δεν μπορείς όμως να κόψεις αυτά τα δικαιώματα, γιατί υπάρχουν ήδη ΠΜ που τα ασκούν -και μάλιστα δικαίως- επειδή σπούδασαν και ειδικεύτηκαν πάνω σε ένα αντικείμενο που τότε δεν υπήρχε κάν αντίστοιχη σχολή.

 

Ποιοι κάνουν την ζημιά; Αυτοί που ενώ κάνουν στατικά, άμα τους κάτσει αρπαχτή βαράνε και μια υπογραφή σε έναν βιολογικό, ή έναν στάβλο, κι ας μην ασχολήθηκαν ποτέ με το άθλημα...

 

 

Επομένως:

Το πρόβλημα δεν είναι οι ΠΜ, είναι η απόκτηση δικαιωμάτων από τους αποφοίτους των νέων σχολών και ο έλεγχος της αγορά ώστε να ελέγχεται ουσιαστικά ο καθένας μας για αυτό που υπογράφει.

 

Τότε -και μόνο τότε- θα σταματήσουν να κυκλοφορούν οι ΜΠΕ σε copy-paste και να υπογράφονται από τον καθένα.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος δε είναι καλό να κεντρίζεται γύρω από το πολιτικό μηχανικό. Γιατί μας φαίνεται περίεργο ο συγκοινωνιολόγος που κάνει υδραυλικά και όχι ο μηχανολόγος ενέργειας που κάνει παραγωγή; Όταν αλλάξει παντού θα αλλάξει και στο ΠΜ.

 

Συμφωνώ με τη άποψη του Ζάχου ότι οι μηχ περ. δικαιούνται τα σημερινά 'υδραυλικά' με τη προυπόθεση ότι αυτό θα αντικρίζεται και στο πρόγραμμα σπουδών τους που αυτή τη στιγμή εμπεριέχει τη 'σάρα και τη μάρα'.

 

Τέλος είναι σημαντικό να πούμε ότι ο γυναικολόγος δε αντιμετωπίζει τειτζη γυναικολόγο ή τειτζη αστικού δικαίου που θέλει να τον αντικαταστήσει με χαμηλότερη αμοιβή. 

 

ΥΓ. σέβομαι εξολοκλήρου το τειτζη που θέλει να δουλέψει και να θρέψει την οικογένεια του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.