Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μέτρο ελαστικότητας


 
angy

Recommended Posts

Γεια σας!!!!!!

 

Θα ήθελα να σας θέσω μία ερώτηση......

Μήπως γνωρίζει κάποιος στην κατηγορία σκυροδέματος C20/25, ποιο μέτρο ελαστικότητας παίρνουμε και γιατί? Ρωτάω γιατί έχουμε διαφορετική τιμή για C20 και άλλη για C25.....

 

Έχω και μία δεύτερη ερώτηση.....

 

Για οπλισμένο σκυρόδεμα ποιο μέτρο ελαστικότητας παίρνουμε? Ή δεν υπάρχει τέτοια τιμή για οπλισμένο σκυρόδεμα???? και γιατί???? :)

 

Σας παρακαλώ διαφοτήστε με αν γνωρίζετε!!!!!!

Ευχαριστώ πολύ..........

Link to comment
Share on other sites

Η κατηγορία C20/25 μας πληροφορεί για τημ μορφή των δοκιμίων.

Έτσι η πρώτη η C20 μας λέει ότι η χαρακτηριστική αντοχή σκυροδέματος σε θλίψη είναι f{ck}=20 MPa στην μορφή του δοκιμίου σε κυλινδρική μορφή, ενώ για την μορφή δοκιμίου του κύβου είναι f{ck}=25 Mpa.

Τα κυβικά είναι πλευράς 15cm ενώ τα κυλινδρικά 15/30 cm.

Δηλαδή ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί σε αυτή του κυλίνδρου ενώ ο δεύτερος σε αυτή του κυβικού.

Στον κανονισμό ΕΚΩΣ 2000, Κεφάλαιο 2ο παράγραφος 2.5.2 αναφέρεται το μέτρο ελαστικότητας για κάθε κατηγορία σκυροδέματος.

Στην δική σου περίπτωση είναι 29 GPa, σύμφωνα με τον πίνακα 2.2.

Link to comment
Share on other sites

Κάθε υλικό έχει μέτρο ελαστικότητας που εκφράζει το... πόσο ελαστικό είναι ένα υλικό. Ή αλλιώς τη σχέση μεταξύ τάσεων-παραμορφώσεων. (βλ. σχ. 2.1 ΕΚΩΣ - η εφαπτομένη της γωνίας που σχηματίζεται είναι το Ε)

σ=Ε*ε

όπου σ:τάσεις, ε:ανηγμένες παραμορφώσεις και Ε:μέτρο ελαστικότητας.

Όσο μεγαλύτερο το Ε τόσο μικρότερη η παραμόρφωση για σταθερή τάση.

Το μέτρο ελαστικότητας του σκυροδέματος δίνεται από τη σχέση:

E=9,50*( fck+8 )^(1/3) (βλ. εξίσωση Σ2.3 ΕΚΩΣ)

όπου fck:χαρακτηριστική αντοχή του σκυροδέματος ή το πρώτο νούμερο σε μια κατηγορία. πχ για C20/25 είναι fck=20MPa και Ε=29GPa.

 

Όσο αφορά τις κατηγορίες σκυροδέματος άλλο το C20/25 κι άλλο το C25/30. Για συντομία τις αναφέρουμε με το πρώτο νούμερο δηλαδή C20 και C25 αντίστοιχα. Το πρώτο νούμερο εκφράζει την αντοχή 28 ημέρων κυλινδρικού δοκιμίου και το δεύτερο κυβικού δοκιμίου. (βλ. §2.3.2 ΕΚΩΣ).

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

γνωρίζει κανείς αν το μέτρο ελαστικότητας σε παλιό σκυρόδεμα κατασκευασμένο σύμφωνα με τον κανωνισμό του 1954 (π.χ για κατηγορία c12/15) το παίρνουμε με τον ίδιο τρόπο διλαδή απο το πινακά στον ΕΚΩΣ όπως με τις νέες κατασκευες?

Link to comment
Share on other sites

Κάνω αποτίμηση μιας κατασκεύης χτισμένη το 1981 με σκυρόδεμα c12/15. Τι μέτρο ελαστικότητας πρέπει να πάρω? Ο EKΩΣ για την συγκεκριμένη κατηγορία σκτροδέματος δίνει Ε=26GPa. Αυτο το νούμερο όμως είναι για σκυρόδεμα 28 ημερών. Η ερώτηση μου είναι τι μετρο ελαστικότητας πρέπει να πάρω αφου η κατασκευή μου (αρα κ το σκυρόδεμα) ειναι κοντά 30 ετών?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειμαι πολτικός μηχανικός αλλά αν τα θυμάμαι καλά από όταν έκανα εγώ σκυρόδεμα το 28 ημέρες είναι ενδεικτική τιμή για να παίρνουν όλοι δοκίμια την ίδια περίοδο (που έχει κάπου το 60-70 % της αντοχής

 

Το μέτρο ελαστικότητας όμως ΔΕΝ έχω διαβάσει κάπου να αλλάζει με τον χρόνο οπότε εγώ θα έπαιρνα αυτό που λέει ο πίνακας ας μας απαντήσουν οι πιο αρμόδιοι όμως

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.